zobacz film Krokiety z kapustą i grzybami – przepis

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy, a pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Dodajemy pokrojoną kapustkę kiszoną i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Farsz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut. Następnie odstawiamy farsz do wystudzenia.

Krok 2: Smażymy naleśniki  

W misce łączymy mąkę, jajko, mleko i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką. Odrobinę oleju wlewamy na patelnię i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Krok 3: Zwijamy krokiety

Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek farszu. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety. Krokiety panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    560 dni temu
    przepis rewelacyjny, wyszły mi za pierwszym razem, mąż był bardzo zadowolony. Wyszło mi 7 sztuk. Robiłam też krokiety z innego przepisu kogoś tam dla porównania, ale ten przepis jest najlepszy !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1251 dni temu
    Jestem za!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1574 dni temu
    Ja kapustę gotuję do miękkości (można na wędzonych kościach). Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2252 dni temu
    Czy kapustę trzeba wcześniej opłukać lub sparzyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2251 dni temu
    Absolutnie nie, straci wtedy swój wyjątkowy smak :)
  • magda magda
    1987 dni temu
    odpowiedź późna, ale może kiedyś się komuś przyda:) ja zawsze sok z kapusty odciskam do jakiejś miseczki (zaraz wyjaśnię dlaczego). kapustę jeżeli jest mocno kwaśna płukam (czasem i dwa razy). kwaśność kapusty jest oczywiście kwestią smaku- dlatego zachęcam do próbowania przed i po płukaniu. przy kupnie kapusty warto zwrócić uwagę, czy jest kwaszona czy kiszona - jeżeli kwaszona, to o ile to możliwe, mówimy jej NIE, dzięki. co do wody z kapusty- jeżeli kapusta przy gotowaniu straci zbyt dużo kwasu, to można wtedy dolać trochę tej wody i ja dokwasić. jak już mówiłam- wszystko jest kwestią smaku, a ja lubię czuć delikatną kwaskowość :)
  • Gość Gość
    1986 dni temu
    ja opłukuje ją
  • Gość Gość
    1634 dni temu
    wystarczy obejrzeć filmik, jest tam mowa o tym,żeby nie płukać kapusty
  • Gość Gość
    560 dni temu
    każdy robi jak kto woli, ale ja osobiście radzę tylko odcisnąc kapuste z soku i tylko tyle, bo jak się ją wypłuka to straci smak
  • Edyta Edyta
    2359 dni temu
    Witam, ile mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2358 dni temu
    około 5-6 sztuk :)

zobacz wszystkie


Krokiety z kapustą i grzybami – geneza potrawy

Krokiety z kapustą i pieczarkami polecane przez Kuchnię Lidla to wariacja na temat kultowego dania, jakim są krokiety z kapustą i grzybami. Zanim jednak przyjrzymy się szczegółom przepisu na tę świetną wegetariańską potrawę, powiedzmy nieco o historii interesującego nas specjału kulinarnego.

Poszukując w sieci genezy opisywanej potrawy, możesz natrafić na informacje, że zwyczaj smażenia warzyw w cieście sięga czasów starożytnych. Badacze dziejów kulinariów w większości przypadków są jednak zgodni co do tego, że krokiety z kapustą i pieczarkami mają francuski rodowód. Sama nazwa potrawy, czyli krokiet, ma mieć etymologię francuską i wywodzić się od słowa croquer oznaczającego chrupanie. Pierwsze znane nam przepisy na krokiety pochodzą z końcówki XVII wieku, a dokładniej – z roku 1691. Za miłośnika krokietów uważa się Ludwika XIV Wielkiego z dynastii Burbonów, Króla Słońce. W wieku XVIII Francuzi zaczęli też stosować bułkę tartą do przygotowania panierki, co w tym akurat przypadku stanowiło przełom!

W następnych dekadach i stuleciach różne warianty przepisów na krokiety z kapustą i pieczarkami, czy też przepisy na krokiety z innymi składnikami, umocniły swoją pozycję na Starym Kontynencie. Na początku wieku XIX krokiety zadomowiły się w Hiszpanii i Holandii. Polubili je też Belgowie, Niemcy, Węgrzy, Włosi czy Rosjanie. Ich popularność przekroczyła barierę oceanu – krokiety dotarły do obu Ameryk. Znalazły również licznych entuzjastów w Azji – m.in. w Indiach czy Japonii. Co warto podkreślić, w wielu kulturach kulinarnych nazwa krokietów z kapustą i grzybami (lub farszem innego typu) jest bardzo podobna do tej wykorzystywanej przez nas.

Tyle o karierze międzynarodowej krokietów z pieczarkami i kapustą. Kiedy jednak zagościły one w Polsce? Krokiety z kapustą i grzybami uchodzą za tradycyjny specjał rodzimej kuchni. Niestety trudno jednoznacznie ustalić, kiedy dotarły na nasze stoły. Można bezpiecznie przyjąć, że ten pyszny rodzaj potrawy rodem z Francji dotarł do naszego kraju na fali międzynarodowej kulinarnej ekspansji. Z pewnością jednak w XX wieku krokiety z kapustą i grzybami – w tym krokiety z kapustą i pieczarkami – stały się jednymi z najbardziej charakterystycznych polskich dań świątecznych. Oczywiście obecnie naleśniki z farszem bywają przyrządzane na wiele różnych sposobów. Smaczną alternatywę dla krokietów z kapustą i pieczarkami mogą zatem stanowić m.in.:

  • krokiety z mięsem
  • krokiety z mięsem i pieczarkami
  • krokiety z kaszą
  • krokiety z pieczarkami i serem

W katalogu Kuchni Lidla znajdziesz dodatkowo propozycje takie jak krokiety z szynką serrano czy krokiety wegetariańskie ze szpinakiem. Wróćmy jednak do przepisu na krokiety z kapustą i pieczarkami. Co musisz o nim wiedzieć?

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami – farsz

W naszym poradniku znajdziesz szczegółowe wskazówki związane z tym, jak zrobić krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami. Przyjrzyjmy się kilku punktom polecanego przepisu. Jeśli będziesz uważnie podążał za naszymi wskazówkami, krokiety, czyli naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami, przyrządzisz w około półtorej godziny.

Przygotowując krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami, w pierwszej kolejności musisz pokroić składniki farszu – cebulę, czosnek, natkę pietruszki i pieczarki. Cebulę, zgodnie z naszym przepisem na krokiety z kapustą i grzybami, pokrój w kostkę. Obrane warzywo najpierw przetnij wzdłuż na pół. Potem połóż płaską stroną na desce, pozbądź się czubka. Teraz pokrój cebulę wzdłuż, a następnie w poprzek – w ten właśnie sposób uzyskasz kostki. Czosnek natomiast musisz pokroić w plastry. Najłatwiej zamierzony cel osiągniesz, posługując się specjalną krajalnicą do czosnku. Możesz jednak również posłużyć się ulubionym ostrym i dość masywnym nożem. W jaki sposób jednak pokroić grzyby do krokietów z pieczarkami i kapustą kiszoną? Sprawdzonym sposobem okazuje się krojenie ich w plastry po położeniu na desce do krojenia blaszkami do dołu. Wcześniej oczywiście musisz starannie oczyścić grzyby i pozbyć się niepotrzebnych nóżek.

W dalszej kolejności, wedle naszych wytycznych, podsmaż cebulę i czosnek z pieczarkami. Następnie dodaj pokrojoną kapustę kiszoną. Jak jednak przygotować kapustę białą, która później, jako kiszona, trafia do krokietów z kapustą i grzybami? Otóż w pierwszej kolejności pokrój kapustę na ćwiartki. Następnie, z wykorzystaniem szatkownicy, pokrój ją na cienkie paseczki. Jeśli akurat nie posiadasz tego rodzaju narzędzia, możesz posłużyć się wyjątkowo ostrym nożem.

Co dalej? Poszatkowaną kapustę umieść na dnie naczynia, ubij ją i dopraw. Dodaj kolejną warstwę i ponownie użyj przypraw oraz dodatków. Czynność powtarzaj aż do wypełnienia naczynia w około czterech piątych lub trzech czwartych objętości. Warstwy kapusty dokładnie ubij, a na samym wierzchu połóż liść warzywa. Dociśnij kapustę drewnianym denkiem. Pamiętaj, że musisz zadbać o możliwość uchodzenia gazów fermentacyjnych. Po upływie trzech dób zdejmij denko i zrób kilka otworów w liściu, aby przyspieszyć tempo uchodzenia gazów. Po upływie 10-12 dni kapusta będzie gotowa. Wtedy śmiało możesz wykorzystać ją w ramach przepisu na krokiety z kapustą i pieczarkami. To oczywiście zaledwie jeden z pomysłów na kiszoną kapustę. Jeśli pozostajesz wierny innemu wypróbowanemu przepisowi, skorzystaj właśnie z niego!

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami – ciasto

Jeśli pragniesz przyrządzić naprawdę pyszne pieczone krokiety z kapustą i grzybami, musisz usmażyć świetne naleśniki. Bez względu na to, jak dobry farsz uda Ci się przygotować, pamiętaj, że to właśnie naleśniki czynią opisywaną potrawę tak wyjątkową! W naszym poradniku przedstawiającym, jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami, wymieniliśmy niezbędne składniki – jajko, mleko i sól, które po wymieszaniu trzepaczką masz obowiązek wrzucić na patelnię. O czym koniecznie musisz pamiętać – masę umieść na patelni z olejem dopiero wtedy, gdy będzie ona dobrze rozgrzana. Tylko w ten sposób upewnisz się, że już pierwszy naleśnik nada się do pieczonych krokietów z kapustą i grzybami. Podczas smażenia nie spuszczaj naleśników z oka – wystarczy chwila, by piękne złoto zamieniło się w nie tak apetyczną spaleniznę! Oczywiście najlepiej, gdy postanowisz smażyć naleśniki na specjalnej patelni, płytkiej, z niskimi brzegami, o nieprzywierającej powierzchni, która równomiernie rozprowadza ciepło. Na tego typu patelni bez wątpienia o wiele trudniej przypalić placki! Pamiętaj również o tym, by w porę przerzucić usmażony naleśnik na drugą stronę – czyli po około 2 minutach. Na drugiej stronie naleśnik powinien grzać się nieco krócej!

Po usmażeniu naleśniki są gotowe do zaprzyjaźnienia się farszem. Na każdy z nich powinieneś przeznaczyć do dwóch jego łyżek. Jak zawinąć krokiety z kapusty kiszonej i pieczarek? Po pierwsze upewnij się, że rozprowadziłeś farsz równomiernie po powierzchni naleśnika z pominięciem, rzecz jasna, krawędzi. Gotowe? Chwyć za przeciwległe krawędzie naleśnika i złóż je do środka, aby brzegi na siebie nachodziły. Najtrudniejsze za Tobą – teraz już tylko zwiń krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną w rulon. Pozostało Ci już tylko obtoczyć je bułką tartą i jajkiem oraz ponownie podsmażyć na patelni. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami meldują się gotowe do spożycia!

Jak zrobić farsz na krokiety z kapustą i pieczarkami?

Farsz na krokiety z kapustą i pieczarkami z przepisu Kuchni Lidla powstaje z połączenia pieczarek, kapusty kiszonej, cebuli, czosnku i natki pietruszki. W roli przypraw sprawdzają się pieprz czarny, sól, ziele angielskie i liść laurowy. O czym musisz pamiętać – swój cennych charakter kształtuje on pod przykryciem na wolnym ogniu w towarzystwie bulionu warzywnego. Czy możesz dodatkowo wzbogacić smak farszu do krokietów z kapustą i pieczarkami? Oczywiście. Jednym z najciekawszych połączeń jest to, które polega na dodaniu do farszu na krokiety z kapustą i grzybami odrobiny sera żółtego. Inna opcja godna wypróbowania to pieczarki z mozzarellą. Farsz możesz dodatkowo doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Jakimi? Miłośnicy eksperymentów dodają do niego m.in. majeranek, lubczyk czy suszone pomidory.

Sprawdzony przepis na krokiety na każdą okazję

Naleśniki z kapustą i grzybami, czyli pyszne krokiety, to danie uniwersalne. Oznacza to, że świetnie odnajdzie się w wielu zróżnicowanych sytuacjach kulinarnych. Znajdą swoich zwolenników nie tylko przy wigilijnym stole! Krokiety możesz zatem śmiało zawijać bez względu na porę roku. Ponadto, jeśli już dobrze poznasz krokiety z pieczarkami, możesz zdecydować się też na krokiety z kapustą i grzybami leśnymi – także grzybami suszonymi. To doskonały pomysł na to, by poznać to klasyczne francuskie danie z nieco innej strony. I w pełni docenić potencjał naleśników z wytrawnym farszem! Zachęcamy Cię gorąco do wypróbowania niezawodnego przepisu na krokiety z kapustą i grzybami oraz dalszych kulinarnych eksploracji!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!