Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy, a pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Dodajemy pokrojoną kapustkę kiszoną i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Farsz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut. Następnie odstawiamy farsz do wystudzenia.
Krok 2: Smażymy naleśniki
W misce łączymy mąkę, jajko, mleko i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką. Odrobinę oleju wlewamy na patelnię i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 3: Zwijamy krokiety
Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek farszu. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety. Krokiety panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!
Krokiety z kapustą i grzybami – geneza potrawy
Krokiety z kapustą i pieczarkami polecane przez Kuchnię Lidla to wariacja na temat kultowego dania, jakim są krokiety z kapustą i grzybami. Zanim jednak przyjrzymy się szczegółom przepisu na tę świetną wegetariańską potrawę, powiedzmy nieco o historii interesującego nas specjału kulinarnego.
Poszukując w sieci genezy opisywanej potrawy, możesz natrafić na informacje, że zwyczaj smażenia warzyw w cieście sięga czasów starożytnych. Badacze dziejów kulinariów w większości przypadków są jednak zgodni co do tego, że krokiety z kapustą i pieczarkami mają francuski rodowód. Sama nazwa potrawy, czyli krokiet, ma mieć etymologię francuską i wywodzić się od słowa croquer oznaczającego chrupanie. Pierwsze znane nam przepisy na krokiety pochodzą z końcówki XVII wieku, a dokładniej – z roku 1691. Za miłośnika krokietów uważa się Ludwika XIV Wielkiego z dynastii Burbonów, Króla Słońce. W wieku XVIII Francuzi zaczęli też stosować bułkę tartą do przygotowania panierki, co w tym akurat przypadku stanowiło przełom!
W następnych dekadach i stuleciach różne warianty przepisów na krokiety z kapustą i pieczarkami, czy też przepisy na krokiety z innymi składnikami, umocniły swoją pozycję na Starym Kontynencie. Na początku wieku XIX krokiety zadomowiły się w Hiszpanii i Holandii. Polubili je też Belgowie, Niemcy, Węgrzy, Włosi czy Rosjanie. Ich popularność przekroczyła barierę oceanu – krokiety dotarły do obu Ameryk. Znalazły również licznych entuzjastów w Azji – m.in. w Indiach czy Japonii. Co warto podkreślić, w wielu kulturach kulinarnych nazwa krokietów z kapustą i grzybami (lub farszem innego typu) jest bardzo podobna do tej wykorzystywanej przez nas.
Tyle o karierze międzynarodowej krokietów z pieczarkami i kapustą. Kiedy jednak zagościły one w Polsce? Krokiety z kapustą i grzybami uchodzą za tradycyjny specjał rodzimej kuchni. Niestety trudno jednoznacznie ustalić, kiedy dotarły na nasze stoły. Można bezpiecznie przyjąć, że ten pyszny rodzaj potrawy rodem z Francji dotarł do naszego kraju na fali międzynarodowej kulinarnej ekspansji. Z pewnością jednak w XX wieku krokiety z kapustą i grzybami – w tym krokiety z kapustą i pieczarkami – stały się jednymi z najbardziej charakterystycznych polskich dań świątecznych. Oczywiście obecnie naleśniki z farszem bywają przyrządzane na wiele różnych sposobów. Smaczną alternatywę dla krokietów z kapustą i pieczarkami mogą zatem stanowić m.in.:
- krokiety z mięsem
- krokiety z mięsem i pieczarkami
- krokiety z kaszą
- krokiety z pieczarkami i serem
W katalogu Kuchni Lidla znajdziesz dodatkowo propozycje takie jak krokiety z szynką serrano czy krokiety wegetariańskie ze szpinakiem. Wróćmy jednak do przepisu na krokiety z kapustą i pieczarkami. Co musisz o nim wiedzieć?
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami – farsz
W naszym poradniku znajdziesz szczegółowe wskazówki związane z tym, jak zrobić krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami. Przyjrzyjmy się kilku punktom polecanego przepisu. Jeśli będziesz uważnie podążał za naszymi wskazówkami, krokiety, czyli naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami, przyrządzisz w około półtorej godziny.
Przygotowując krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami, w pierwszej kolejności musisz pokroić składniki farszu – cebulę, czosnek, natkę pietruszki i pieczarki. Cebulę, zgodnie z naszym przepisem na krokiety z kapustą i grzybami, pokrój w kostkę. Obrane warzywo najpierw przetnij wzdłuż na pół. Potem połóż płaską stroną na desce, pozbądź się czubka. Teraz pokrój cebulę wzdłuż, a następnie w poprzek – w ten właśnie sposób uzyskasz kostki. Czosnek natomiast musisz pokroić w plastry. Najłatwiej zamierzony cel osiągniesz, posługując się specjalną krajalnicą do czosnku. Możesz jednak również posłużyć się ulubionym ostrym i dość masywnym nożem. W jaki sposób jednak pokroić grzyby do krokietów z pieczarkami i kapustą kiszoną? Sprawdzonym sposobem okazuje się krojenie ich w plastry po położeniu na desce do krojenia blaszkami do dołu. Wcześniej oczywiście musisz starannie oczyścić grzyby i pozbyć się niepotrzebnych nóżek.
W dalszej kolejności, wedle naszych wytycznych, podsmaż cebulę i czosnek z pieczarkami. Następnie dodaj pokrojoną kapustę kiszoną. Jak jednak przygotować kapustę białą, która później, jako kiszona, trafia do krokietów z kapustą i grzybami? Otóż w pierwszej kolejności pokrój kapustę na ćwiartki. Następnie, z wykorzystaniem szatkownicy, pokrój ją na cienkie paseczki. Jeśli akurat nie posiadasz tego rodzaju narzędzia, możesz posłużyć się wyjątkowo ostrym nożem.
Co dalej? Poszatkowaną kapustę umieść na dnie naczynia, ubij ją i dopraw. Dodaj kolejną warstwę i ponownie użyj przypraw oraz dodatków. Czynność powtarzaj aż do wypełnienia naczynia w około czterech piątych lub trzech czwartych objętości. Warstwy kapusty dokładnie ubij, a na samym wierzchu połóż liść warzywa. Dociśnij kapustę drewnianym denkiem. Pamiętaj, że musisz zadbać o możliwość uchodzenia gazów fermentacyjnych. Po upływie trzech dób zdejmij denko i zrób kilka otworów w liściu, aby przyspieszyć tempo uchodzenia gazów. Po upływie 10-12 dni kapusta będzie gotowa. Wtedy śmiało możesz wykorzystać ją w ramach przepisu na krokiety z kapustą i pieczarkami. To oczywiście zaledwie jeden z pomysłów na kiszoną kapustę. Jeśli pozostajesz wierny innemu wypróbowanemu przepisowi, skorzystaj właśnie z niego!
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami – ciasto
Jeśli pragniesz przyrządzić naprawdę pyszne pieczone krokiety z kapustą i grzybami, musisz usmażyć świetne naleśniki. Bez względu na to, jak dobry farsz uda Ci się przygotować, pamiętaj, że to właśnie naleśniki czynią opisywaną potrawę tak wyjątkową! W naszym poradniku przedstawiającym, jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami, wymieniliśmy niezbędne składniki – jajko, mleko i sól, które po wymieszaniu trzepaczką masz obowiązek wrzucić na patelnię. O czym koniecznie musisz pamiętać – masę umieść na patelni z olejem dopiero wtedy, gdy będzie ona dobrze rozgrzana. Tylko w ten sposób upewnisz się, że już pierwszy naleśnik nada się do pieczonych krokietów z kapustą i grzybami. Podczas smażenia nie spuszczaj naleśników z oka – wystarczy chwila, by piękne złoto zamieniło się w nie tak apetyczną spaleniznę! Oczywiście najlepiej, gdy postanowisz smażyć naleśniki na specjalnej patelni, płytkiej, z niskimi brzegami, o nieprzywierającej powierzchni, która równomiernie rozprowadza ciepło. Na tego typu patelni bez wątpienia o wiele trudniej przypalić placki! Pamiętaj również o tym, by w porę przerzucić usmażony naleśnik na drugą stronę – czyli po około 2 minutach. Na drugiej stronie naleśnik powinien grzać się nieco krócej!
Po usmażeniu naleśniki są gotowe do zaprzyjaźnienia się farszem. Na każdy z nich powinieneś przeznaczyć do dwóch jego łyżek. Jak zawinąć krokiety z kapusty kiszonej i pieczarek? Po pierwsze upewnij się, że rozprowadziłeś farsz równomiernie po powierzchni naleśnika z pominięciem, rzecz jasna, krawędzi. Gotowe? Chwyć za przeciwległe krawędzie naleśnika i złóż je do środka, aby brzegi na siebie nachodziły. Najtrudniejsze za Tobą – teraz już tylko zwiń krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną w rulon. Pozostało Ci już tylko obtoczyć je bułką tartą i jajkiem oraz ponownie podsmażyć na patelni. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami meldują się gotowe do spożycia!
Jak zrobić farsz na krokiety z kapustą i pieczarkami?
Farsz na krokiety z kapustą i pieczarkami z przepisu Kuchni Lidla powstaje z połączenia pieczarek, kapusty kiszonej, cebuli, czosnku i natki pietruszki. W roli przypraw sprawdzają się pieprz czarny, sól, ziele angielskie i liść laurowy. O czym musisz pamiętać – swój cennych charakter kształtuje on pod przykryciem na wolnym ogniu w towarzystwie bulionu warzywnego. Czy możesz dodatkowo wzbogacić smak farszu do krokietów z kapustą i pieczarkami? Oczywiście. Jednym z najciekawszych połączeń jest to, które polega na dodaniu do farszu na krokiety z kapustą i grzybami odrobiny sera żółtego. Inna opcja godna wypróbowania to pieczarki z mozzarellą. Farsz możesz dodatkowo doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Jakimi? Miłośnicy eksperymentów dodają do niego m.in. majeranek, lubczyk czy suszone pomidory.
Sprawdzony przepis na krokiety na każdą okazję
Naleśniki z kapustą i grzybami, czyli pyszne krokiety, to danie uniwersalne. Oznacza to, że świetnie odnajdzie się w wielu zróżnicowanych sytuacjach kulinarnych. Znajdą swoich zwolenników nie tylko przy wigilijnym stole! Krokiety możesz zatem śmiało zawijać bez względu na porę roku. Ponadto, jeśli już dobrze poznasz krokiety z pieczarkami, możesz zdecydować się też na krokiety z kapustą i grzybami leśnymi – także grzybami suszonymi. To doskonały pomysł na to, by poznać to klasyczne francuskie danie z nieco innej strony. I w pełni docenić potencjał naleśników z wytrawnym farszem! Zachęcamy Cię gorąco do wypróbowania niezawodnego przepisu na krokiety z kapustą i grzybami oraz dalszych kulinarnych eksploracji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Zapiekana bagietka ze szpinakiem
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Kolorowe naleśniczki
- Kiszonka orientalna
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Wigilijne pierogi
- Faszerowane papryki na Halloween
- Ciastka z grzybami
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Tort malinowy
- Spaghetti z wołowym ragu
- Nalewka z głogu
- Kotleciki jagnięce
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Wegański placek po węgiersku
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
736 dni temu
przepis rewelacyjny, wyszły mi za pierwszym razem, mąż był bardzo zadowolony. Wyszło mi 7 sztuk. Robiłam też krokiety z innego przepisu kogoś tam dla porównania, ale ten przepis jest najlepszy !
odpowiedz
1428 dni temu
Jestem za!
odpowiedz
1751 dni temu
Ja kapustę gotuję do miękkości (można na wędzonych kościach). Polecam.
odpowiedz
2428 dni temu
Czy kapustę trzeba wcześniej opłukać lub sparzyć?
odpowiedz
2428 dni temu
Absolutnie nie, straci wtedy swój wyjątkowy smak :)
2163 dni temu
odpowiedź późna, ale może kiedyś się komuś przyda:) ja zawsze sok z kapusty odciskam do jakiejś miseczki (zaraz wyjaśnię dlaczego). kapustę jeżeli jest mocno kwaśna płukam (czasem i dwa razy). kwaśność kapusty jest oczywiście kwestią smaku- dlatego zachęcam do próbowania przed i po płukaniu. przy kupnie kapusty warto zwrócić uwagę, czy jest kwaszona czy kiszona - jeżeli kwaszona, to o ile to możliwe, mówimy jej NIE, dzięki. co do wody z kapusty- jeżeli kapusta przy gotowaniu straci zbyt dużo kwasu, to można wtedy dolać trochę tej wody i ja dokwasić. jak już mówiłam- wszystko jest kwestią smaku, a ja lubię czuć delikatną kwaskowość :)
2162 dni temu
ja opłukuje ją
1810 dni temu
wystarczy obejrzeć filmik, jest tam mowa o tym,żeby nie płukać kapusty
736 dni temu
każdy robi jak kto woli, ale ja osobiście radzę tylko odcisnąc kapuste z soku i tylko tyle, bo jak się ją wypłuka to straci smak
2535 dni temu
Witam, ile mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu?
odpowiedz
2534 dni temu
około 5-6 sztuk :)
zobacz wszystkie