zobacz film Krokiety z kapustą i pieczarkami

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy, a pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Dodajemy pokrojoną kapustkę kiszoną i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Farsz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut. Następnie odstawiamy farsz do wystudzenia.

Krok 2: Smażymy naleśniki  

W misce łączymy mąkę, jajko, mleko i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką. Odrobinę oleju wlewamy na patelnię i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Krok 3: Zwijamy krokiety

Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek farszu. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety. Krokiety panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    129 dni temu
    przepis rewelacyjny, wyszły mi za pierwszym razem, mąż był bardzo zadowolony. Wyszło mi 7 sztuk. Robiłam też krokiety z innego przepisu kogoś tam dla porównania, ale ten przepis jest najlepszy !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    821 dni temu
    Jestem za!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1144 dni temu
    Ja kapustę gotuję do miękkości (można na wędzonych kościach). Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1821 dni temu
    Czy kapustę trzeba wcześniej opłukać lub sparzyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1821 dni temu
    Absolutnie nie, straci wtedy swój wyjątkowy smak :)
  • magda magda
    1556 dni temu
    odpowiedź późna, ale może kiedyś się komuś przyda:) ja zawsze sok z kapusty odciskam do jakiejś miseczki (zaraz wyjaśnię dlaczego). kapustę jeżeli jest mocno kwaśna płukam (czasem i dwa razy). kwaśność kapusty jest oczywiście kwestią smaku- dlatego zachęcam do próbowania przed i po płukaniu. przy kupnie kapusty warto zwrócić uwagę, czy jest kwaszona czy kiszona - jeżeli kwaszona, to o ile to możliwe, mówimy jej NIE, dzięki. co do wody z kapusty- jeżeli kapusta przy gotowaniu straci zbyt dużo kwasu, to można wtedy dolać trochę tej wody i ja dokwasić. jak już mówiłam- wszystko jest kwestią smaku, a ja lubię czuć delikatną kwaskowość :)
  • Gość Gość
    1555 dni temu
    ja opłukuje ją
  • Gość Gość
    1203 dni temu
    wystarczy obejrzeć filmik, jest tam mowa o tym,żeby nie płukać kapusty
  • Gość Gość
    129 dni temu
    każdy robi jak kto woli, ale ja osobiście radzę tylko odcisnąc kapuste z soku i tylko tyle, bo jak się ją wypłuka to straci smak
  • Edyta Edyta
    1928 dni temu
    Witam, ile mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1928 dni temu
    około 5-6 sztuk :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!