Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krokiety
Myjemy pieczarki, obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy mniej więcej 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pieczarki razem z drobno pokrojoną cebulą. Odtłuszczamy papierowym ręcznikiem.
Ryż gotujemy na miękko. Jeszcze ciepły mieszamy w większej misce z drobno pokrojoną cebulką dymką oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami. Dodajemy smażone pieczarki z cebulką oraz dwa żółtka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i 50 g bułki tartej. Pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Z przygotowanej masy formujemy za pomocą 2 łyżek krokiety w kształcie kluski. Gotowe krokiety wkładamy do zamrażarki na 15 minut, aby stwardniały.
Krokiety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Na koniec smażymy je w garnku na rozgrzanym oleju słonecznikowym, aż się zarumienią (mniej więcej 3 min).
Jak podawać
Na talerzu kładziemy umyte i pokrojone liście sałaty lodowej i ćwiartki oczyszczonego awokado. Układamy krokiety i ozdabiamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych. Polewamy dressingiem.
Dressing
Mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!
Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.
Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!
Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Etiopski gulasz z kapusty
- Lekka pianka pomarańczowa
- Koktajle owocowe
- Sałatka z młodych warzyw
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Crostini z mango i awokado
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Crostini z szynką i melonem
- Muffinki ze śliwkami
- Precel z łososiem
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Jajko pieczone w awokado
- Wieniec wielkanocny
- Budyń migdałowy z chia
- Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Palia w cytrynach
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kotleciki jagnięce
- Bigos rybny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1932 dni temu
Robi się ok. 2 godziny, ale jest bardzo spoko
odpowiedz
2712 dni temu
Polecam, bardzo dobre :) jednak przygotowanie zajmuje więcej czasu niż wskazuje na to przepis ;)
odpowiedz
3069 dni temu
Wszystko pięknie, ale jakim cudem to ma zająć 30 minut?
odpowiedz