Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krokiety

Myjemy pieczarki, obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy mniej więcej 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pieczarki razem z drobno pokrojoną cebulą. Odtłuszczamy papierowym ręcznikiem.

Ryż gotujemy na miękko. Jeszcze ciepły mieszamy w większej misce z drobno pokrojoną cebulką dymką oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami. Dodajemy smażone pieczarki z cebulką oraz dwa żółtka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i 50 g bułki tartej. Pieprzymy i dokładnie mieszamy.

Z przygotowanej masy formujemy za pomocą 2 łyżek krokiety w kształcie kluski. Gotowe krokiety wkładamy do zamrażarki na 15 minut, aby stwardniały.

Krokiety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Na koniec smażymy je w garnku na rozgrzanym oleju słonecznikowym, aż się zarumienią (mniej więcej 3 min).

Jak podawać

Na talerzu kładziemy umyte i pokrojone liście sałaty lodowej i ćwiartki oczyszczonego awokado. Układamy krokiety i ozdabiamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych. Polewamy dressingiem.

Dressing

Mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    66 dni temu
    Polecam, bardzo dobre :) jednak przygotowanie zajmuje więcej czasu niż wskazuje na to przepis ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    423 dni temu
    Wszystko pięknie, ale jakim cudem to ma zająć 30 minut?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram