Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krokiety
Myjemy pieczarki, obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy mniej więcej 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pieczarki razem z drobno pokrojoną cebulą. Odtłuszczamy papierowym ręcznikiem.
Ryż gotujemy na miękko. Jeszcze ciepły mieszamy w większej misce z drobno pokrojoną cebulką dymką oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami. Dodajemy smażone pieczarki z cebulką oraz dwa żółtka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i 50 g bułki tartej. Pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Z przygotowanej masy formujemy za pomocą 2 łyżek krokiety w kształcie kluski. Gotowe krokiety wkładamy do zamrażarki na 15 minut, aby stwardniały.
Krokiety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Na koniec smażymy je w garnku na rozgrzanym oleju słonecznikowym, aż się zarumienią (mniej więcej 3 min).
Jak podawać
Na talerzu kładziemy umyte i pokrojone liście sałaty lodowej i ćwiartki oczyszczonego awokado. Układamy krokiety i ozdabiamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych. Polewamy dressingiem.
Dressing
Mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Klasyczna sałatka grecka
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
2279 dni temu
Robi się ok. 2 godziny, ale jest bardzo spoko
Odpowiedz
3059 dni temu
Polecam, bardzo dobre :) jednak przygotowanie zajmuje więcej czasu niż wskazuje na to przepis ;)
Odpowiedz
3416 dni temu
Wszystko pięknie, ale jakim cudem to ma zająć 30 minut?
Odpowiedz