![Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a07d5a42b499-6b3ce7bfaf-KW_39_CZ_PAULUS_warkocz_drozdzowy_z_szynka_szwarcwaldzka_i_serem_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- papier do pieczenia
- stolnicę
Ciasto
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy do ok. 40°C (mleko nie powinno się gotować). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko z masłem oraz 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
Farsz
Kroimy w małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy tarty ser i kwaśną śmietanę. Pieprzymy, lekko solimy i wszystko dokładnie mieszamy.
Warkocz
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz. Ostrożnie zawijamy – formujemy roladę. Następnie przecinamy ją wzdłuż ostrym nożem. Obie połowy łączymy, tworząc warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy całym kminkiem. W ten sposób przygotowany warkocz odstawiamy na bok na 15 minut, aż urośnie. Potem pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C. Po upieczeniu odstawiamy warkocz na pół godziny do ostygnięcia.
Jak podawać
Warkocz kroimy w plastry, które wykładamy na talerz. Bardzo dobrze smakuje z piwem lub winem.
Zobacz podobne
przepisy
Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
![Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e16571ccc198-dd455c05ea-KW_38_CZ_PAULUS_ryzowe_krokiety_z_mozarella_i_pieczarkami_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!
![Cebulowe ciasto francuskie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/593a6fba585e-2062af2f87-KW_40_PAULUS_CZ_SLONY_KOLACZ_Z_CAMEMBERTEM_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.
![Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d718460d4826-257bf4c7e3-PAULUS_KW_45_CZ-SK_Piccata_z_wieprzowiny_13450_S_148926_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.
![Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8ba02ea17670-621b5983a1-Paulus_CZ_SK_KW_47_13450_S_149550_960x540_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta z gruszką i gorgonzolą
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Piernik świąteczny
- Zapiekana bagietka ze szpinakiem
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Tarta z masą krówkową i figami
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Zapiekanka do lunchboxa
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Kalafiorowa zupa krem
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Lody wegańskie
- Szparagi na 3 sposoby
- Wegańskie tofumisu
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Szpecle ze szpinakiem z serem
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Pikantne smoothie z kaki
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Komentarze (3)
2772 dni temu
Czym można zastąpić kminek?
odpowiedz
2772 dni temu
Możesz użyć ulubionych ziół suszonych, np. ziół prowansalskich :)
3750 dni temu
Warkocz wyśmienity, szybki w przygotowaniu. Smak zaskakujący, cieszył się powodzeniem na stole Wielkanocnym. Polecam.
odpowiedz