Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- papier do pieczenia
- stolnicę
Ciasto
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy do ok. 40°C (mleko nie powinno się gotować). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko z masłem oraz 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
Farsz
Kroimy w małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy tarty ser i kwaśną śmietanę. Pieprzymy, lekko solimy i wszystko dokładnie mieszamy.
Warkocz
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz. Ostrożnie zawijamy – formujemy roladę. Następnie przecinamy ją wzdłuż ostrym nożem. Obie połowy łączymy, tworząc warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy całym kminkiem. W ten sposób przygotowany warkocz odstawiamy na bok na 15 minut, aż urośnie. Potem pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C. Po upieczeniu odstawiamy warkocz na pół godziny do ostygnięcia.
Jak podawać
Warkocz kroimy w plastry, które wykładamy na talerz. Bardzo dobrze smakuje z piwem lub winem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka gyros
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Łazanki
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (3)
3229 dni temu
Czym można zastąpić kminek?
Odpowiedz
3229 dni temu
Możesz użyć ulubionych ziół suszonych, np. ziół prowansalskich :)
4207 dni temu
Warkocz wyśmienity, szybki w przygotowaniu. Smak zaskakujący, cieszył się powodzeniem na stole Wielkanocnym. Polecam.
Odpowiedz