Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- papier do pieczenia
- stolnicę
Ciasto
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy do ok. 40°C (mleko nie powinno się gotować). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko z masłem oraz 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
Farsz
Kroimy w małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy tarty ser i kwaśną śmietanę. Pieprzymy, lekko solimy i wszystko dokładnie mieszamy.
Warkocz
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz. Ostrożnie zawijamy – formujemy roladę. Następnie przecinamy ją wzdłuż ostrym nożem. Obie połowy łączymy, tworząc warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy całym kminkiem. W ten sposób przygotowany warkocz odstawiamy na bok na 15 minut, aż urośnie. Potem pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C. Po upieczeniu odstawiamy warkocz na pół godziny do ostygnięcia.
Jak podawać
Warkocz kroimy w plastry, które wykładamy na talerz. Bardzo dobrze smakuje z piwem lub winem.
Zobacz podobne
przepisy
Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!
Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.
Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta z gruszką i gorgonzolą
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Piernik świąteczny
- Zapiekana bagietka ze szpinakiem
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Tarta z masą krówkową i figami
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Zapiekanka do lunchboxa
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Kalafiorowa zupa krem
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Lody wegańskie
- Szparagi na 3 sposoby
- Wegańskie tofumisu
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Szpecle ze szpinakiem z serem
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Pikantne smoothie z kaki
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2889 dni temu
Czym można zastąpić kminek?
odpowiedz
2889 dni temu
Możesz użyć ulubionych ziół suszonych, np. ziół prowansalskich :)
3867 dni temu
Warkocz wyśmienity, szybki w przygotowaniu. Smak zaskakujący, cieszył się powodzeniem na stole Wielkanocnym. Polecam.
odpowiedz