Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- wykałaczki
- blender
- brytfankę
Przygotuj wcześniej
Żółty groch namaczaj w wodzie przez ok. 60 minut.
Kasza grochowa
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy warzywa korzenne pokrojone w kostkę i smażymy około 5 minut. Potem dodajemy 1 gałązkę rozmarynu, odcedzony żółty groch i podlewamy przygotowanym rosołem drobiowym. Pieprzymy, solimy i gotujemy 20-25 minut. Rosół dolewamy według potrzeby. Ugotowaną mieszaninę wlewamy do miksera. Dodajemy startą skórkę z cytryny i miksujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i ponownie miksujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dolewamy rosołu drobiowego i ostatni raz miksujemy.
Piersi z kurczaka
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pieprzymy i solimy z obu stron. Na każdy plasterek mięsa kładziemy 2 liście bazylii, zawijamy w 2 plasterki szynki schwarzwaldzkiej. Spinamy kilkakrotnie wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły. W ten sposób przygotowane piersi z kurczaka szybko opiekamy z obu stron na patelni, na rozgrzanym oleju słonecznikowym (mniej więcej 2 łyżki). Smażymy razem z 3 gałązkami świeżego rozmarynu. Potem rumiane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-10 minut.
Cukinia
Cukinię kroimy na grubsze plasterki. Pieprzymy je i solimy, smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek (mniej więcej 2 łyżki).
Jak podawać
Na talerz wykładamy najpierw kaszę grochową, na niej kładziemy plasterki opieczonej cukinii oraz rozciętą roladkę mięsa, z którego wyciągnęliśmy wykałaczki. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.
Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Potrawka z kurczaka z fasolą
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Omlet sojowy z warzywami
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Aromatyczna karkówka z grilla
- Cebulowe ciasto francuskie
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Ciastka pisanki
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Faworki trydenckie
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Palia w cytrynach
- Karp w migdałach
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3611 dni temu
bardzo dobre ta szynka jest dobra
odpowiedz
3672 dni temu
Super przepis. Pyszności!
odpowiedz
3915 dni temu
Szynka schwarzwaldzka jest dosyć słona, piersi wystarczy posolić tylko z jednej strony.
odpowiedz