
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę masła. Piersi doprawiamy solą i pieprzem, następnie kroimy na pół i na ukos, smażymy po 2-2,5 minuty z obu stron na złoty kolor. Kurczaka przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni smażymy jabłka pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych (przez 5-6 minut), często mieszamy. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, całość smażymy na dość mocnym ogniu, często mieszając. Po mniej więcej 10 minutach (warzywa powinny być nadal chrupiące) dodajemy podsmażone jabłka, kurczaka, całość mieszamy, dodajemy 2 łyżki kminku, 4 łyżeczki cukru trzcinowego i 80 ml soku jabłkowego oraz 2 łyżeczki octu winnego. Mieszamy, zakrywamy i podduszamy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Zobacz przepisy
na święta
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (38)
3040 dni temu
ZAJEBISTE ŻARCIE! Polecam!
odpowiedz
3110 dni temu
Gdzie jest filmik?
odpowiedz
3110 dni temu
Nie do każdego przepisu dysponujemy filmikiem :)
3278 dni temu
To znaczy, że najpierw kroisz na pół, a potem na ukos. Widzisz na obrazku, jak wygląda mięso, nie powtórzysz tego w domu? Serio? trzeba załączać instrukcję do krojenia?
odpowiedz
3279 dni temu
co to znaczy na pół i na ukos, jak to ma być pokrojone?
odpowiedz
3560 dni temu
Osobiście rekomendowałbym dodać kilka ząbków czosnku i przygotować marynetę na ostro przed smażeniem. Kurczak nabierze wyrazistego smaku.
odpowiedz
3564 dni temu
no to na 100 % podejmę się tej próby. Dam znać jakie były efekty :)
odpowiedz
3565 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, że można! Koniecznie napisz nam, jak wyszło! :)
odpowiedz
3566 dni temu
Czy to danie można zrobić w kociołku żeliwnym? Tak nad ogniskiem?
odpowiedz
3894 dni temu
A z czym podajemy to danie (ryż, makaron, ziemniaki, kasza....)?
odpowiedz
3954 dni temu
Drogi Gościu, przy podsmażaniu mięsa należy pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo. Natomiast jeśli podczas duszenia odparuje zbyt dużo płynu, możemy dodać nieco więcej soku jabłkowego lub wody.
odpowiedz
3954 dni temu
w smaku bardzo dobre, tylko mięso bardzo suche i wiórowate. Jest na to jakiś sposób?
odpowiedz
3961 dni temu
Po przygotowaniu tego dania muszę stwierdzić, że mięso z piersi kurczaka wychodzi tu zbyt suche. Następnym razem wykorzystam udka lub inne bardziej tłuste mięsko.
odpowiedz
3970 dni temu
Super,ze podano kcal. Dziekuje. Jeszcze mniej mialaby kapusta kiszona,ktos probowal jak to smakuje?
odpowiedz
3976 dni temu
Być może. Jestem zdania, że wszystkiego należy ssróbować.
odpowiedz
3977 dni temu
snowball, połaczenie mięsa z owocami nie każdemu przypada do gustu. Być może jednak wystarczyłoby pominąć część cukru i wybrać kwaśną odmianę jabłek? Czasami takie drobiazgi znacznie zmieniają smak dania! :)
odpowiedz
3979 dni temu
Zrobione i niestety więcej nie będę tego robić. Jak dla mnie za słodkie.
odpowiedz
4033 dni temu
Bardzo fajny przepis, wszystkim smakowało. Co ciekawe smak kojarzy się z kuchnią polską.
odpowiedz
4056 dni temu
Wyszło mi naprawdę rewelacyjnie! Coś wspaniałego. Wszyscy byli zachwyceni :)
odpowiedz
4120 dni temu
Wczoraj robiłam tę potrawę, wyszła naprawdę dobra. Marchewkę starłam na tartce reszta jak w przepisie. Wszystkim smakowało...mi też:)
odpowiedz
4181 dni temu
Jeśli potrawa jest zbyt mokra, można trochę zredukować płyny poprzez zdjęcie pokrywki pod koniec duszenia.
odpowiedz
4181 dni temu
Trochę zupa mi się z tego zrobiła - co z tą całą wodą? Zignorować czy czekać aż odparuje?
odpowiedz
4182 dni temu
Dziś przyrządziłam piersi wg tego przepisu :)... pychota... polecam...
odpowiedz
4186 dni temu
Nic ciekawego. Piersi wyszły suche. Kapusta twarda i bez wyrazistego smaku.
odpowiedz
4191 dni temu
Wszystkim smakowało!!!!!!!!!!
odpowiedz
4195 dni temu
Przepis wyprobowany i wyszlo przepyszie - sok jablkowy swiezo tlozczony wybornie nadal jablowego posmaku calej potrawie. POLECAM!
odpowiedz
4197 dni temu
Przepyszne, na pewno zrobię jeszcze nie raz.
odpowiedz
4197 dni temu
Interesujący przepis, ciekawe połączenie z jabłkami, na pewno wypróbuję.
odpowiedz
4203 dni temu
Nie mam garnka z grubym dnem :( Mogę w zwykłym też zrobić?
odpowiedz
4204 dni temu
super! robiłam wczoraj i wszystkim smakowało. Tylko zamiast piersi dałam udka z kurczaka - na pewno zrobię znowu :-)
odpowiedz
4206 dni temu
Nie dobre to jest coś takiego jak nasz bigos ale gorsze w smaku
odpowiedz
4206 dni temu
to jest kminek na podglądzie filmiku nawet widać :)
odpowiedz
4207 dni temu
pytanko dla tych co już przyrządzili danie: czy to na pewno jest kminek czy jednak chodzi o kmin rzymski. Dla pewności pytam, bo kminku nie lubię. Proszę o odpowiedź
odpowiedz
4207 dni temu
Baardzo dobre wyszło, aczkolwiek poddusiłam trochę dłużej.
odpowiedz
4208 dni temu
Uwielbiam Pascala i jego przepisy
odpowiedz
4208 dni temu
Uważam, że przepis jest świetny. Oryginalny, a nieskomplikowany.
odpowiedz
4208 dni temu
Właśnie wróciłam z Lidla, mięso drobiowe w promocji, na szczęście lodówki dobrze zaopatrzone, jutro też zrobię z kapustą.
odpowiedz
4209 dni temu
Nie dość, ze seksowny to jeszcze bosko gotuje <3
odpowiedz
zobacz wszystkie