Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę masła. Piersi doprawiamy solą i pieprzem, następnie kroimy na pół i na ukos, smażymy po 2-2,5 minuty z obu stron na złoty kolor. Kurczaka przekładamy do miseczki.

Na tej samej patelni smażymy jabłka pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych (przez 5-6 minut), często mieszamy. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, całość smażymy na dość mocnym ogniu, często mieszając. Po mniej więcej 10 minutach (warzywa powinny być nadal chrupiące) dodajemy podsmażone jabłka, kurczaka, całość mieszamy, dodajemy 2 łyżki kminku, 4 łyżeczki cukru trzcinowego i 80 ml soku jabłkowego oraz 2 łyżeczki octu winnego. Mieszamy, zakrywamy i podduszamy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • Gość Gość
    2908 dni temu
    ZAJEBISTE ŻARCIE! Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2978 dni temu
    Gdzie jest filmik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2978 dni temu
    Nie do każdego przepisu dysponujemy filmikiem :)
  • Gość Gość
    3146 dni temu
    To znaczy, że najpierw kroisz na pół, a potem na ukos. Widzisz na obrazku, jak wygląda mięso, nie powtórzysz tego w domu? Serio? trzeba załączać instrukcję do krojenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3147 dni temu
    co to znaczy na pół i na ukos, jak to ma być pokrojone?

    odpowiedz

  • Robert www.mojeprzepisy.pl Robert www.mojeprzepisy.pl
    3429 dni temu
    Osobiście rekomendowałbym dodać kilka ząbków czosnku i przygotować marynetę na ostro przed smażeniem. Kurczak nabierze wyrazistego smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3432 dni temu
    no to na 100 % podejmę się tej próby. Dam znać jakie były efekty :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3433 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, że można! Koniecznie napisz nam, jak wyszło! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3434 dni temu
    Czy to danie można zrobić w kociołku żeliwnym? Tak nad ogniskiem?

    odpowiedz

  • iscariot iscariot
    3762 dni temu
    A z czym podajemy to danie (ryż, makaron, ziemniaki, kasza....)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3822 dni temu
    Drogi Gościu, przy podsmażaniu mięsa należy pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo. Natomiast jeśli podczas duszenia odparuje zbyt dużo płynu, możemy dodać nieco więcej soku jabłkowego lub wody.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3822 dni temu
    w smaku bardzo dobre, tylko mięso bardzo suche i wiórowate. Jest na to jakiś sposób?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3829 dni temu
    Po przygotowaniu tego dania muszę stwierdzić, że mięso z piersi kurczaka wychodzi tu zbyt suche. Następnym razem wykorzystam udka lub inne bardziej tłuste mięsko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3838 dni temu
    Super,ze podano kcal. Dziekuje. Jeszcze mniej mialaby kapusta kiszona,ktos probowal jak to smakuje?

    odpowiedz

  • snowball snowball
    3844 dni temu
    Być może. Jestem zdania, że wszystkiego należy ssróbować.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3846 dni temu
    snowball, połaczenie mięsa z owocami nie każdemu przypada do gustu. Być może jednak wystarczyłoby pominąć część cukru i wybrać kwaśną odmianę jabłek? Czasami takie drobiazgi znacznie zmieniają smak dania! :)

    odpowiedz

  • snowball snowball
    3848 dni temu
    Zrobione i niestety więcej nie będę tego robić. Jak dla mnie za słodkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3901 dni temu
    Bardzo fajny przepis, wszystkim smakowało. Co ciekawe smak kojarzy się z kuchnią polską.

    odpowiedz

  • Edd Edd
    3924 dni temu
    Wyszło mi naprawdę rewelacyjnie! Coś wspaniałego. Wszyscy byli zachwyceni :)

    odpowiedz

  • siago siago
    3988 dni temu
    Wczoraj robiłam tę potrawę, wyszła naprawdę dobra. Marchewkę starłam na tartce reszta jak w przepisie. Wszystkim smakowało...mi też:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4049 dni temu
    Jeśli potrawa jest zbyt mokra, można trochę zredukować płyny poprzez zdjęcie pokrywki pod koniec duszenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4049 dni temu
    Trochę zupa mi się z tego zrobiła - co z tą całą wodą? Zignorować czy czekać aż odparuje?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4050 dni temu
    Dziś przyrządziłam piersi wg tego przepisu :)... pychota... polecam...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4054 dni temu
    Nic ciekawego. Piersi wyszły suche. Kapusta twarda i bez wyrazistego smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4059 dni temu
    Wszystkim smakowało!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4063 dni temu
    Przepis wyprobowany i wyszlo przepyszie - sok jablkowy swiezo tlozczony wybornie nadal jablowego posmaku calej potrawie. POLECAM!

    odpowiedz

  • nika2317 nika2317
    4065 dni temu
    Przepyszne, na pewno zrobię jeszcze nie raz.

    odpowiedz

  • mario1982 mario1982
    4065 dni temu
    Interesujący przepis, ciekawe połączenie z jabłkami, na pewno wypróbuję.

    odpowiedz

  • erre erre
    4072 dni temu
    Nie mam garnka z grubym dnem :( Mogę w zwykłym też zrobić?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4072 dni temu
    super! robiłam wczoraj i wszystkim smakowało. Tylko zamiast piersi dałam udka z kurczaka - na pewno zrobię znowu :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4074 dni temu
    Nie dobre to jest coś takiego jak nasz bigos ale gorsze w smaku

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4075 dni temu
    to jest kminek na podglądzie filmiku nawet widać :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4075 dni temu
    pytanko dla tych co już przyrządzili danie: czy to na pewno jest kminek czy jednak chodzi o kmin rzymski. Dla pewności pytam, bo kminku nie lubię. Proszę o odpowiedź

    odpowiedz

  • magda. magda.
    4075 dni temu
    Baardzo dobre wyszło, aczkolwiek poddusiłam trochę dłużej.

    odpowiedz

  • GośćDorota GośćDorota
    4076 dni temu
    Uwielbiam Pascala i jego przepisy

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4076 dni temu
    Uważam, że przepis jest świetny. Oryginalny, a nieskomplikowany.

    odpowiedz

  • Anula Anula
    4076 dni temu
    Właśnie wróciłam z Lidla, mięso drobiowe w promocji, na szczęście lodówki dobrze zaopatrzone, jutro też zrobię z kapustą.

    odpowiedz

  • Edzia Edzia
    4077 dni temu
    Nie dość, ze seksowny to jeszcze bosko gotuje <3

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!