Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę masła. Piersi doprawiamy solą i pieprzem, następnie kroimy na pół i na ukos, smażymy po 2-2,5 minuty z obu stron na złoty kolor. Kurczaka przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni smażymy jabłka pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych (przez 5-6 minut), często mieszamy. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, całość smażymy na dość mocnym ogniu, często mieszając. Po mniej więcej 10 minutach (warzywa powinny być nadal chrupiące) dodajemy podsmażone jabłka, kurczaka, całość mieszamy, dodajemy 2 łyżki kminku, 4 łyżeczki cukru trzcinowego i 80 ml soku jabłkowego oraz 2 łyżeczki octu winnego. Mieszamy, zakrywamy i podduszamy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierś w panierce serowej z sosem pesto
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Kurczak curry z ananasem
- Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Tajine z kurczaka z figami
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Kaszotto z młodą kapustą
- Krem szparagowo-ogórkowy
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Placki ziemniaczane z pieca
- 3 sposoby na omlet
- Szaszłyki bałkańskie
- Orzeźwiająca sałatka z melonem
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Palia w cytrynach
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Ciasto z profiterolkami
Komentarze (38)
2698 dni temu
ZAJEBISTE ŻARCIE! Polecam!
odpowiedz
2768 dni temu
Gdzie jest filmik?
odpowiedz
2768 dni temu
Nie do każdego przepisu dysponujemy filmikiem :)
2936 dni temu
To znaczy, że najpierw kroisz na pół, a potem na ukos. Widzisz na obrazku, jak wygląda mięso, nie powtórzysz tego w domu? Serio? trzeba załączać instrukcję do krojenia?
odpowiedz
2937 dni temu
co to znaczy na pół i na ukos, jak to ma być pokrojone?
odpowiedz
3218 dni temu
Osobiście rekomendowałbym dodać kilka ząbków czosnku i przygotować marynetę na ostro przed smażeniem. Kurczak nabierze wyrazistego smaku.
odpowiedz
3222 dni temu
no to na 100 % podejmę się tej próby. Dam znać jakie były efekty :)
odpowiedz
3223 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, że można! Koniecznie napisz nam, jak wyszło! :)
odpowiedz
3224 dni temu
Czy to danie można zrobić w kociołku żeliwnym? Tak nad ogniskiem?
odpowiedz
3552 dni temu
A z czym podajemy to danie (ryż, makaron, ziemniaki, kasza....)?
odpowiedz
3612 dni temu
Drogi Gościu, przy podsmażaniu mięsa należy pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo. Natomiast jeśli podczas duszenia odparuje zbyt dużo płynu, możemy dodać nieco więcej soku jabłkowego lub wody.
odpowiedz
3612 dni temu
w smaku bardzo dobre, tylko mięso bardzo suche i wiórowate. Jest na to jakiś sposób?
odpowiedz
3619 dni temu
Po przygotowaniu tego dania muszę stwierdzić, że mięso z piersi kurczaka wychodzi tu zbyt suche. Następnym razem wykorzystam udka lub inne bardziej tłuste mięsko.
odpowiedz
3628 dni temu
Super,ze podano kcal. Dziekuje. Jeszcze mniej mialaby kapusta kiszona,ktos probowal jak to smakuje?
odpowiedz
3634 dni temu
Być może. Jestem zdania, że wszystkiego należy ssróbować.
odpowiedz
3635 dni temu
snowball, połaczenie mięsa z owocami nie każdemu przypada do gustu. Być może jednak wystarczyłoby pominąć część cukru i wybrać kwaśną odmianę jabłek? Czasami takie drobiazgi znacznie zmieniają smak dania! :)
odpowiedz
3638 dni temu
Zrobione i niestety więcej nie będę tego robić. Jak dla mnie za słodkie.
odpowiedz
3691 dni temu
Bardzo fajny przepis, wszystkim smakowało. Co ciekawe smak kojarzy się z kuchnią polską.
odpowiedz
3714 dni temu
Wyszło mi naprawdę rewelacyjnie! Coś wspaniałego. Wszyscy byli zachwyceni :)
odpowiedz
3778 dni temu
Wczoraj robiłam tę potrawę, wyszła naprawdę dobra. Marchewkę starłam na tartce reszta jak w przepisie. Wszystkim smakowało...mi też:)
odpowiedz
3839 dni temu
Jeśli potrawa jest zbyt mokra, można trochę zredukować płyny poprzez zdjęcie pokrywki pod koniec duszenia.
odpowiedz
3839 dni temu
Trochę zupa mi się z tego zrobiła - co z tą całą wodą? Zignorować czy czekać aż odparuje?
odpowiedz
3840 dni temu
Dziś przyrządziłam piersi wg tego przepisu :)... pychota... polecam...
odpowiedz
3844 dni temu
Nic ciekawego. Piersi wyszły suche. Kapusta twarda i bez wyrazistego smaku.
odpowiedz
3849 dni temu
Wszystkim smakowało!!!!!!!!!!
odpowiedz
3853 dni temu
Przepis wyprobowany i wyszlo przepyszie - sok jablkowy swiezo tlozczony wybornie nadal jablowego posmaku calej potrawie. POLECAM!
odpowiedz
3855 dni temu
Przepyszne, na pewno zrobię jeszcze nie raz.
odpowiedz
3855 dni temu
Interesujący przepis, ciekawe połączenie z jabłkami, na pewno wypróbuję.
odpowiedz
3861 dni temu
Nie mam garnka z grubym dnem :( Mogę w zwykłym też zrobić?
odpowiedz
3862 dni temu
super! robiłam wczoraj i wszystkim smakowało. Tylko zamiast piersi dałam udka z kurczaka - na pewno zrobię znowu :-)
odpowiedz
3864 dni temu
Nie dobre to jest coś takiego jak nasz bigos ale gorsze w smaku
odpowiedz
3865 dni temu
to jest kminek na podglądzie filmiku nawet widać :)
odpowiedz
3865 dni temu
pytanko dla tych co już przyrządzili danie: czy to na pewno jest kminek czy jednak chodzi o kmin rzymski. Dla pewności pytam, bo kminku nie lubię. Proszę o odpowiedź
odpowiedz
3865 dni temu
Baardzo dobre wyszło, aczkolwiek poddusiłam trochę dłużej.
odpowiedz
3866 dni temu
Uwielbiam Pascala i jego przepisy
odpowiedz
3866 dni temu
Uważam, że przepis jest świetny. Oryginalny, a nieskomplikowany.
odpowiedz
3866 dni temu
Właśnie wróciłam z Lidla, mięso drobiowe w promocji, na szczęście lodówki dobrze zaopatrzone, jutro też zrobię z kapustą.
odpowiedz
3867 dni temu
Nie dość, ze seksowny to jeszcze bosko gotuje <3
odpowiedz
zobacz wszystkie