Mąka orkiszowa - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
Szukasz pomysłu na proste ciasteczka z kilku składników? Dłużej nie musisz! Wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami.
Deser proteinowy à la tiramisu
Oto pyszna alternatywa dla klasycznego tiramisu we włoskim stylu! Deser, który przypomina je w smaku i wyglądzie, ale nie wymaga użycia cukru i zawiera dodatkową porcję białka. Przekonaj się, jak łatwo go przygotować.
Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
Szukasz pomysłu na pyszny letni lekki obiad na słodko? Już nie musisz! Przepis Kingi na puszyste placuszki z serka grani z dodatkiem świeżych truskawek sprawdzi się idealnie.
Muffiny z nasionami konopi
Bardzo proste w przygotowaniu muffiny z dużą ilością wyjątkowych składników. Sprawdź, jak łatwo można przygotować pyszne słodycze z wartościowymi dodatkami!
Wegańskie hot dogi z soczewicy
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!
Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!
Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.
Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!
Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!
Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.
Pączki w wersji fit
Pączki w wersji fit? Sprawdź przepis Kingi na pączki w nowoczesnej wersji – z mąki orkiszowej i pieczone w piekarniku. Pycha!
Z czego robi się mąkę orkiszową?
Mąkę orkiszową robi się ze starej odmiany pszenicy, zwanej orkiszem. Ten gatunek zboża jest zdecydowanie mniej wymagający w uprawie niż pszenica, ponieważ rośnie na uboższych glebach i znosi o wiele gorsze warunki pogodowe. Ziarna orkiszu i pszenicy różnią się ponadto składem, a więc ilością wartości odżywczych.
Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?
Mąka orkiszowa już w starożytności została doceniona ze względu na swe korzystne oddziaływanie na organizm. Zawdzięcza to przede wszystkim bogatemu pod względem wartości odżywczych składowi. Orkisz to bowiem źródło dużej ilości lekkostrawnego białka. Zawiera też błonnik, węglowodany, biopierwiastki i witaminy z grupy B, witaminę K, żelazo, magnez, cynk i fosfor.
Czy mąka orkiszowa jest zdrowsza od pszennej?
Mąka orkiszowa jest znacznie lepiej tolerowana przez układ pokarmowy aniżeli mąka pszenna. Ziarna orkiszu, z których powstaje, nie są bowiem modyfikowane genetycznie, co pozwala uniknąć alergii i nietolerancji pokarmowej, które występują w przypadku spożywania pszenicy zwyczajnej. Ponadto w mące orkiszowej, w odróżnieniu od pszennej, znajdują się niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu aminokwasy oraz dużo lepiej rozpuszczalne i przyswajalne białka.
Jakie właściwości ma mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa wspomaga prawidłową pracę organizmu. Poza tym orkisz wykazuje właściwości krwiotwórcze i rozgrzewające, co jest szczególnie istotne dla sprawnego działania układu krążenia. Wpływa również korzystnie na wydolność organizmu, zapobiegając zmęczeniu i poprawiając koncentrację.
Czy mąka orkiszowa jest bezglutenowa?
Mąka orkiszowa nie jest pozbawiona glutenu, ponieważ powstaje z odmiany zboża, jaką jest orkisz. Faktem jest jednak, że gluten zawarty w orkiszu charakteryzuje się lepszą przyswajalnością niż ten pochodzenia stricte pszenicznego. W związku z tym, mimo iż jego obecność wyklucza mąkę orkiszową z diety osób chorujących na celiakię, w lżejszych przypadkach nietolerancji tego składnika reakcja organizmu może być zaskakująco pozytywna i zależeć w zasadzie od indywidualnych preferencji.
Ile kalorii ma mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa w 100 g zawiera 320 kcal, co oznacza, że jest nieco mniej kaloryczna od mąki pszennej. Warto zatem wziąć pod uwagę możliwość jej podmiany, zwłaszcza że produkty powstałe z mąki orkiszowej mają niższy indeks glikemiczny niż te wypiekane z tradycyjnej pszennej.
Czy mąka orkiszowa nadaje się do ciasta?
Mąka orkiszowa nadaje się do zrobienia ciasta. Bez przeszkód możemy jej użyć do pieczenia tortów, muffinek czy placków, takich jak na przykład szarlotka. Używając jej, upieczemy również pyszne pączki w wersji light, które z powodzeniem mogą zastąpić kaloryczną przekąskę. Mąka orkiszowa może jedynie nieco zmniejszyć puszystość wypieków, dlatego jeśli chcemy ją zachować, to wystarczy zmieszać mąkę pszenną z orkiszową. Pamiętajmy też, aby do słodkich wypieków używać mąki orkiszowej, której typ mieści się w przedziale 650-750.
Do czego służy mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa pod względem właściwości kulinarnych podobna jest do tradycyjnej mąki pszennej i stanowi jej doskonałą alternatywę. Można zatem używać obu mąk zamiennie lub mieszać je w różnych proporcjach. Stosując do pieczenia jedynie mąkę orkiszową, warto wypróbować przepis na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim, cebulowy z kremem kminkowym albo orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi. Mąka orkiszowa nadaje się nawet na tradycyjne ciasto pierogowe, nie wspominając o orkiszowym kulebiaku!
Dzięki stosowaniu mąki orkiszowej wzbogacimy nasze wypieki o cenne wartości odżywcze i przedłużymy ich świeżość. Jedząc samodzielnie upieczoną tartę czy chleb orkiszowy, odkryjemy zupełnie nowy smak ciasta, a urozmaicenie smaków, jak wiadomo, jest równie ważne jak właściwy dobór produktów w codziennym menu. Dostępność mąki orkiszowej w dwóch wersjach – jasnej i pełnoziarnistej – tylko potwierdza jej szerokie możliwości wykorzystania.