• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • folię aluminiową
  • tortownicę o średnicy 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: Przygotowujemy mus z nerkowców

Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie zalewamy szklanką wody i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy całość w blenderze lub malakserze. Gotowy mus przekładamy do słoiczka.

Krok 2: Wyrabiamy ciasto

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, gniazda nasienne usuwamy. Orzechy nerkowca drobno mielemy, mieszamy z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia.

Masło, cukier, 50 g musu z orzechów nerkowca, sól i miąższ laski wanilii ucieramy razem na gęstą masę, aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną i mus jabłkowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy mieszaninę mąki i mleka sojowego – krótko mieszamy.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wygładzamy. Rozkładamy na nim ćwiartki jabłek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 70 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy luźno folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumienił. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Ciasto wyjmujemy z formy. Pozostałe orzechy nerkowca grubo siekamy. Galaretkę jabłkową podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy, aż będzie gładka. Smarujemy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Pozostawiamy do wyschnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram