Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- tortownicę o średnicy 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Przygotowujemy mus z nerkowców
Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie zalewamy szklanką wody i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy całość w blenderze lub malakserze. Gotowy mus przekładamy do słoiczka.
Krok 2: Wyrabiamy ciasto
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, gniazda nasienne usuwamy. Orzechy nerkowca drobno mielemy, mieszamy z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia.
Masło, cukier, 50 g musu z orzechów nerkowca, sól i miąższ laski wanilii ucieramy razem na gęstą masę, aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną i mus jabłkowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy mieszaninę mąki i mleka sojowego – krótko mieszamy.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wygładzamy. Rozkładamy na nim ćwiartki jabłek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 70 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy luźno folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumienił. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ciasto wyjmujemy z formy. Pozostałe orzechy nerkowca grubo siekamy. Galaretkę jabłkową podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy, aż będzie gładka. Smarujemy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!
Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletka z jabłkami
- Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
- Szarlotka z winogronem
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami
- Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora
- Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Ragoût z jajek z warzywami
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Zapiekanka z batatów
- Sos do pizzy
- Suflety z serem munster
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
- Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Sałatka z brokułem i serem roquefort
- Ciastka jak jajka sadzone
- Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Cytryny w miodzie
- Egzotyczny trifle z curry
- Grahamka z masłem orzechowym i owocami
- Makaronowa frittata z warzywami
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Babka ziemniaczana z kaszanką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)