 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- tortownicę o średnicy 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Przygotowujemy mus z nerkowców
Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie zalewamy szklanką wody i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy całość w blenderze lub malakserze. Gotowy mus przekładamy do słoiczka.
Krok 2: Wyrabiamy ciasto
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, gniazda nasienne usuwamy. Orzechy nerkowca drobno mielemy, mieszamy z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia.
Masło, cukier, 50 g musu z orzechów nerkowca, sól i miąższ laski wanilii ucieramy razem na gęstą masę, aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną i mus jabłkowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy mieszaninę mąki i mleka sojowego – krótko mieszamy.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wygładzamy. Rozkładamy na nim ćwiartki jabłek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 70 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy luźno folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumienił. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ciasto wyjmujemy z formy. Pozostałe orzechy nerkowca grubo siekamy. Galaretkę jabłkową podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy, aż będzie gładka. Smarujemy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Nuggetsy z kurczaka
- Mini burgery
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Sernik pistacjowy
- Śledź w oleju
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (1)
298 dni temu
NIE wolno używać folii aluminiowej "na gorąco", tzn. piec w niej, przykrywać piekące się ciasta czy mięso
Odpowiedz