
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 26-28 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- papier do pieczenia
Krok 1: Do posiekanych składników dodajemy orzechy
Orzechy laskowe miksujemy na mączkę. Przesypujemy je na deskę bądź blat. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do orzechów. Przesiewamy cukier puder i mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól – mieszamy składniki nożem. Dodajemy masło. Całość siekamy. Dodajemy jajko i ponownie siekamy. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, zagniatamy ciasto – formujemy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2: Smażymy jabłka, rodzynki i orzechy
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Większość jabłek kroimy w kostkę i przekładamy je do miski. Pozostałą część kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelnię wysypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Czekamy, aż jabłka puszczą nieco soku, a następnie mieszamy. Prażymy na wolnym ogniu.
Rodzynki namaczamy w wodzie. Żelatynę namaczamy w 40 ml wody – pozostawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Orzechy siekamy. Żelatynę dodajemy do jabłek, mieszamy. Dodajemy plastry jabłek, mieszamy. Patelnię ściągamy z ognia.
Krok 3: Rozwałkowujemy ciasto, spód umieszczamy w formie i nacinamy nożem
Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, delikatnie posypując z wierzchu mąką. Wraz z papierem kładziemy na dno tortownicy. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
Krok 4: Nakładamy farsz i pieczemy
Do farszu jabłkowego dosypujemy rodzynki, orzechy oraz dodajemy odrobinę soku z cytryny. Całość mieszamy. Drugą część kruchego ciasta rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia, tak by miało średnicę równą średnicy tortownicy. Farsz nakładamy na wypieczony kruchy spód i przykrywamy kawałkiem kruchego ciasta. Oddzielamy białko od żółtka. Białkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Szarlotka – królowa jesiennych ciast
Pachnąca jabłkami, aromatyczna szarlotka z kruchym ciastem to jeden z najpopularniejszych deserów jesiennych i zimowych. W Polsce jabłka są dostępne cały rok, ale to właśnie jesienią smakują i pachną najlepiej, a do wyboru masz wiele ich odmian. Do szarlotki sprawdzą się papierówki, antonówki oraz renety – szara albo złota. Mus jabłkowy ułożony na doskonale maślanym kruchym cieście przykryty słodką kołderką to przepis na idealną puszystą szarlotkę na kruchym cieście.
Jabłka są podstawą przepisu na inne pyszne jesienne ciasto – jabłecznik. Często mylony z szarlotką, jabłecznik nie jest tym samym. Podstawą przepisu są oczywiście jabłka, ale o ile szarlotka to zawsze ciasto na kruchym spodzie, tak jabłecznik to po prostu ciasto z jabłkami – ciasto może być kruche, półkruche, drożdżowe czy biszkoptowe. Jabłecznik na kruchym cieście to nic innego jak właśnie szarlotka.
Oprócz jabłecznika na kruchym cieście spróbuj również jabłecznika włoskiego. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczne. Przygotuj:
· 1,5 kg jabłek – sprawdzą się te same odmiany co w szarlotce,
· 2 szklanki mąki,
· 1 szklanka cukru,
· 3 jajka,
· po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
· łyżeczkę cynamonu,
· po pół szklanki rodzynek i orzechów,
· łyżka skórki pomarańczowej.
Zacznij od sparzenia rodzynek – wymocz je w wodzie przez 40 minut. Po tym czasie dodaj rodzynki do zasypanych szklanką cukru obranych i pokrojonych w kostkę jabłek. Dołóż orzechy, cynamon i skórkę pomarańczową. Połączone składniki pozostaw na godzinę. Gdy ten czas minie, dodaj do nich mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj całość drewnianą łyżką. Piecz w blasze posmarowanej tłuszczem przez 40 minut w 180 stopniach.
Przepis na szarlotkę oraz jabłecznik na kruchym cieście niczym się od siebie nie różnią. Podstawą przepisu na szarlotkę jest idealne kruche ciasto i odpowiednio przygotowane owoce – może to być mus jabłkowy lub jabłka pokrojone w cząstki. Podkreśl ich piękny aromat cynamonem. Jeśli skorzystasz z naszego prostego przepisu, bez trudu zrobisz puszystą szarlotkę.
Znakomita szarlotka – wypróbuj przepis Kuchni Lidla
Powyżej znajdziesz sprawdzony i dobry przepis na szarlotkę. Zacznij od kruchego ciasta – to przede wszystkim ono jest podstawą przepysznego jabłecznika oraz szarlotki. Do kruchego ciasta użyj mąki niskiego typu – dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Kruchość zapewni też masło prosto z lodówki. Dzięki niskiej temperaturze tłuszczu składniki nie skleją się ze sobą zbyt łatwo, co przełoży się na wyjątkową fakturę ciasta. Dodaj do niego również orzechy z wanilią. Kruche ciasto uda się też bez dodatku proszku do pieczenia.
Przepis na dobry jabłecznik na kruchym cieście jest prosty i szybki. Kruche ciasto wymaga jednak przechowywania w lodówce przez około godzinę, co nieco przedłuża przygotowanie tego pysznego deseru. Jeśli masz ochotę na szarlotkę, a czas nie pozwala Ci na chłodzenie ciasta, zrób włoską szarlotkę z jednej miski, na którą przepis znajdziesz poniżej, albo szybki jabłecznik na kruchym cieście.
Torta di mele, czyli włoska szarlotka z jednej miski, to ciasto z jabłkami, które przygotujesz błyskawicznie. Będzie Ci potrzebne 5 kwaśnych jabłek, pół kostki masła, 2 jajka, szklanka cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego, 100 gramów mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz odrobina soku z cytryny. Obierz jabłka, wyciągnij z nich gniazda nasienne, pokrój na plastry i skrop je sokiem z cytryny. Wszystkie inne składniki zmieszaj ze sobą na gładką masę. Do ciasta przełóż plasterki jabłek i wlej na posmarowaną tłuszczem blachę. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Inne pomysły na szarlotkę z jabłkami
W sieci, książkach kucharskich oraz starych przepiśnikach mam i babć znajdziesz mnóstwo przepisów na szarlotkę. O tym, jak zrobić szarlotkę z jabłkami, możesz dowiedzieć się z wielu źródeł. Warto jednak skorzystać z przepisów sprawdzonych i wypróbowanych. Niekiedy różnią się one od siebie, ale podstawą zawsze pozostanie kruche ciasto oraz jabłkowe nadzienie. Co ciekawe, do szarlotki używano kiedyś nie tylko jabłek – była ona po prostu kruchym ciastem z jakimikolwiek owocami, a nazwa „szarlotka” odnosiła się tylko do konkretnego rodzaju ciasta.
Udane kruche ciasto to gwarancja pysznej szarlotki. Przepis, który podajemy, jest łatwy, ale na początku wymaga nieco cierpliwości. Ugniatanie kruchego spodu i układanie go na blasze nie dla każdego będzie dziecinnie proste za pierwszym razem. Jeśli nie chcesz porywać się z motyką na słońce, jako pierwszy wypróbuj przepis na szybką szarlotkę albo szarlotkę z kruszonką na patelni.
Przepis na ciasto kruche do szarlotki – wybierz najlepszy
Spód do szarlotki musi być kruchy. Jeśli przygotowujesz jabłecznik, kruche ciasto to tylko jedna z opcji na spód, ale w przypadku szarlotki – opcja jedyna. Dlatego wybór przepisu na kruche ciasto do szarlotki jest bardzo ważny. W Kuchni Lidla do jego przygotowania użyto 200 gramów mąki pszennej, proszku do pieczenia, 100 gramów masła, cukru pudru, jajka i szczypty soli. Nasz przepis na kruche ciasto do szarlotki zawiera także zmielone orzechy – w przypadku jesiennej szarlotki to świetny dodatek.
W przepisie na ciasto na szarlotkę polecamy też przesiać mąkę i cukier. Dzięki temu będą one drobne i sypkie, a to też ma wpływ na konsystencję kruchego spodu do jabłecznika i szarlotki. Poza tym w nieprzesianej mące mogą pojawić się grudki, które trudno będzie Ci rozdrobnić podczas wyrabiania ciasta. Nie chcesz pewnie natknąć się na niedopieczoną grudkę mąki podczas jedzenia pysznego placka.
Zastanawiasz się pewnie, czy do kruchego ciasta dodajemy proszek do pieczenia. W przepisie Kuchni Lidla wśród składników znajdziesz proszek do pieczenia, ale nie jest on konieczny do kruchego ciasta na szarlotkę. Ciasto nie musi wyrosnąć – wystarczy, że się upiecze i zarumieni. Co więcej – w oryginalnym przepisie na kruche ciasto proszek do pieczenia nie występuje.
Szarlotka – skorzystaj ze wskazówek Kuchni Lidla
Ile przepisów, tyle rad dotyczących upieczenia idealnej szarlotki na kruchym spodzie. Dotyczą one zarówno odmian jabłek, jak i rodzaju mąki. Zapoznaj się ze wskazówkami Kuchni Lidla, a smak Twojej szarlotki na pewno będzie niezapomniany.
Jak usmażyć jabłka do szarlotki?
W szarlotce sprawdzi się kilka odmian jabłek. Mogą to być jabłka kwaśne – na przykład antonówki lub szare renety. Jeśli chcesz, by Twoja szarlotka była słodsza, kup jabłka Ligol lub Szampion. Do szarlotki najlepsze będą odmiany z niedużą ilością soku – kiedy wydzieli się go zbyt dużo, spód ciasta będzie wilgotny, przez co straci na kruchości.
Jak usmażyć jabłka do szarlotki? Na patelnię wsyp cukier, a następnie pokrojone w kostkę jabłka. Nie mieszaj ich od razu. Poczekaj, aż z jabłek na szarlotkę wypłynie nieco soku, i delikatnie pomieszaj. Przed smażeniem jabłek warto skropić je sokiem z cytryny. Uchroni je to przed ściemnieniem.
Jeśli zastanawiasz się, co dodać do jabłek do szarlotki, pomyśl o jesiennych, aromatycznych przyprawach. Idealnym wyborem będzie cynamon, który podkreśli smak owoców i nada im charakterystycznej jesienno-zimowej nuty.
Jaka mąka do szarlotki?
Do kruchego ciasta na szarlotkę najbardziej nada się mąka pszenna niskiego typu, np. 450 albo 500. Możesz też częściowo zamienić ją krupczatką. Najważniejsze, by mąka do szarlotki była drobna i jasna. Powstanie z niej idealnie kruche i delikatne ciasto.
Jak i ile pieczemy szarlotkę w piekarniku?
Szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ustaw grzałkę na góra/dół – szarlotki nie trzeba piec na termoobiegu. Szarlotkę z naszego przepisu piecz 20 minut – tyle wystarczy, ponieważ jabłka i drugą część kruchego ciasta układamy na podpieczonym wcześniej spodzie. Informacje, ile piec jabłecznik oraz szarlotkę, różnią się od siebie i to sporo. To, ile pieczemy szarlotkę, zależy przede wszystkim od wielkości blachy i konkretnego przepisu. Czas pieczenia szarlotki waha się od 20 do nawet 70 minut. Szarlotkę piecz w temperaturze 180 stopni. Po określonym w przepisie czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i wystudź je na kratce
Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Spaghetti bolognese
- Spaghetti carbonara
- Chlebek bananowy
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Zapiekanka ziemniaczana
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Rwany chlebek ziołowy
- Risotto z cukinią
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Pulpety w sosie własnym
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
311 dni temu
Czy mielone orzechy laskowe można zastąpić mąką migdałową?
odpowiedz
310 dni temu
Możesz wymienić orzechy na mąkę migdałową, ciasto powinno wyjść, jednak jego smak będzie inny.
785 dni temu
Farsz jabłkowy robiłam bez rodzynków, orzechów i żelatyny , też wyszło :) Pominęłam całkiem trzeci akapit na farsz jabłkowy zaczynający się od "rodzynki..." a ciasto kruche robiłam z Pana drugiego przepisu na szarlotkę bo z tego tak jakoś mi ilość mąki trochę za mało :P, nie robiłam ciasta z tego przepisu tylko z innego pana przepisu gdzie jest 2x więcej mąki, z lekką modyfikacją po mojemu :) wyszło mi ciasto idealne, takie jakie chciałam :) Pana przepisy są dla mnie inspiracją do tworzenia swoich własnych:)
odpowiedz
806 dni temu
do komentarza Macieja: do ciast bardziej grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Z tego co wiem to termoobieg zalecany jest do mięs, ryb, warzyw itp. Ja zawsze piekę ciasta bez termoobiegu, tylko grzałka góra-dół, lub dolna jak sie góra zacznie przypiekać.
odpowiedz
1606 dni temu
Dzień dobry! Jaka odmiana jabłek nada się do tego wypieku najlepiej? Zastanawiam się nad Szarą Renatą lub Delikatesem. Dodatkowo - czy piekarnik powinien być tylko góra-dół czy termoobieg? Z góry dzię-ku-ję i pozdrawiam ser-decznie!
odpowiedz
1606 dni temu
Macieju, Reneta i Antonówka będą tutaj dobrym wyborem, ale równie dobrze sprawdzą się słodko-kwaśne jabłka, takie jak Delikates, Kortland i wszelkie uniwersalne, stołowe odmiany jabłek o podobnym smaku.
2394 dni temu
Ja w tej wersji osobiście wolę ugotować jabłka niż usmażyć :)
odpowiedz
2972 dni temu
Ciasto wyszlo super, jednak nastepnym razem dodam 1,5kg jablek, zamiast 1kg, bo warstwa jabkowa wyszla mi dosc cienka mimo uzycia formy o podanych w przepisie wymiarach :)
odpowiedz
3150 dni temu
MAKOWIEC sekundę temu Jak należy zmodyfikować przepis, aby do ciasta nie używać orzechów włoskich? Czy zmieni się wtedy czas pieczenia?
odpowiedz
3150 dni temu
Zamiast orzechów możesz użyć mąki. Jeśli chodzi o czas pieczenia - ciasto należy obserwować i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia :)
3162 dni temu
Czy do ciasta można użyć orzechów włoskich?
odpowiedz
3160 dni temu
Jak najbardziej :)
3333 dni temu
ile tego cukru trzcinowego?:)
odpowiedz
3333 dni temu
Cukru trzcinowego używamy do posypania wierzchu ciasta - ilość według uznania :)
3342 dni temu
Super, że znowu jest filmik z Pawłem Małeckim ;) Czekam na kolejne a przepis jest dobry.
odpowiedz
3344 dni temu
Panie Pawle...pierwszyvraz widze szarlotke z zelatyna...ale pomysl ogromnie mi sie podoba....czy ten przelicznik zelatyny 1kg - 15g mozna zastosowac rowniez w innych szarlotkach gdzie jablek mamy sporo?
odpowiedz
3344 dni temu
Ewo, tak dokładnie możesz zrobić :)
3344 dni temu
a czy podczas pieczenia, zelatyna nie straci swoich wlasciwosc?
zobacz wszystkie