
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 26-28 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- papier do pieczenia
Krok 1: Do posiekanych składników dodajemy orzechy
Orzechy laskowe miksujemy na mączkę. Przesypujemy je na deskę bądź blat. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do orzechów. Przesiewamy cukier puder i mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól – mieszamy składniki nożem. Dodajemy masło. Całość siekamy. Dodajemy jajko i ponownie siekamy. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, zagniatamy ciasto – formujemy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2: Smażymy jabłka, rodzynki i orzechy
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Większość jabłek kroimy w kostkę i przekładamy je do miski. Pozostałą część kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelnię wysypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Czekamy, aż jabłka puszczą nieco soku, a następnie mieszamy. Prażymy na wolnym ogniu.
Rodzynki namaczamy w wodzie. Żelatynę namaczamy w 40 ml wody – pozostawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Orzechy siekamy. Żelatynę dodajemy do jabłek, mieszamy. Dodajemy plastry jabłek, mieszamy. Patelnię ściągamy z ognia.
Krok 3: Rozwałkowujemy ciasto, spód umieszczamy w formie i nacinamy nożem
Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, delikatnie posypując z wierzchu mąką. Wraz z papierem kładziemy na dno tortownicy. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
Krok 4: Nakładamy farsz i pieczemy
Do farszu jabłkowego dosypujemy rodzynki, orzechy oraz dodajemy odrobinę soku z cytryny. Całość mieszamy. Drugą część kruchego ciasta rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia, tak by miało średnicę równą średnicy tortownicy. Farsz nakładamy na wypieczony kruchy spód i przykrywamy kawałkiem kruchego ciasta. Oddzielamy białko od żółtka. Białkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Komentarze (16)
18 dni temu
Farsz jabłkowy robiłam bez rodzynków, orzechów i żelatyny , też wyszło :) Pominęłam całkiem trzeci akapit na farsz jabłkowy zaczynający się od "rodzynki..." a ciasto kruche robiłam z Pana drugiego przepisu na szarlotkę bo z tego tak jakoś mi ilość mąki trochę za mało :P, nie robiłam ciasta z tego przepisu tylko z innego pana przepisu gdzie jest 2x więcej mąki, z lekką modyfikacją po mojemu :) wyszło mi ciasto idealne, takie jakie chciałam :) Pana przepisy są dla mnie inspiracją do tworzenia swoich własnych:)
odpowiedz
39 dni temu
do komentarza Macieja: do ciast bardziej grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Z tego co wiem to termoobieg zalecany jest do mięs, ryb, warzyw itp. Ja zawsze piekę ciasta bez termoobiegu, tylko grzałka góra-dół, lub dolna jak sie góra zacznie przypiekać.
odpowiedz
839 dni temu
Dzień dobry! Jaka odmiana jabłek nada się do tego wypieku najlepiej? Zastanawiam się nad Szarą Renatą lub Delikatesem. Dodatkowo - czy piekarnik powinien być tylko góra-dół czy termoobieg? Z góry dzię-ku-ję i pozdrawiam ser-decznie!
odpowiedz
839 dni temu
Macieju, Reneta i Antonówka będą tutaj dobrym wyborem, ale równie dobrze sprawdzą się słodko-kwaśne jabłka, takie jak Delikates, Kortland i wszelkie uniwersalne, stołowe odmiany jabłek o podobnym smaku.
1627 dni temu
Ja w tej wersji osobiście wolę ugotować jabłka niż usmażyć :)
odpowiedz
2205 dni temu
Ciasto wyszlo super, jednak nastepnym razem dodam 1,5kg jablek, zamiast 1kg, bo warstwa jabkowa wyszla mi dosc cienka mimo uzycia formy o podanych w przepisie wymiarach :)
odpowiedz
2383 dni temu
MAKOWIEC sekundę temu Jak należy zmodyfikować przepis, aby do ciasta nie używać orzechów włoskich? Czy zmieni się wtedy czas pieczenia?
odpowiedz
2383 dni temu
Zamiast orzechów możesz użyć mąki. Jeśli chodzi o czas pieczenia - ciasto należy obserwować i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia :)
2395 dni temu
Czy do ciasta można użyć orzechów włoskich?
odpowiedz
2393 dni temu
Jak najbardziej :)
2566 dni temu
ile tego cukru trzcinowego?:)
odpowiedz
2566 dni temu
Cukru trzcinowego używamy do posypania wierzchu ciasta - ilość według uznania :)
2575 dni temu
Super, że znowu jest filmik z Pawłem Małeckim ;) Czekam na kolejne a przepis jest dobry.
odpowiedz
2577 dni temu
Panie Pawle...pierwszyvraz widze szarlotke z zelatyna...ale pomysl ogromnie mi sie podoba....czy ten przelicznik zelatyny 1kg - 15g mozna zastosowac rowniez w innych szarlotkach gdzie jablek mamy sporo?
odpowiedz
2577 dni temu
Ewo, tak dokładnie możesz zrobić :)
2577 dni temu
a czy podczas pieczenia, zelatyna nie straci swoich wlasciwosc?
zobacz wszystkie