Szarlotka z winogronem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na dwie porcje w stosunku 2/3. Większą część rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wykładamy ciastem wysmarowaną masłem blachę (36x25cm), nakłuwamy widelcem.

Pieczemy około 20 minut w temp. 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu). Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek i winogron. Rozwałkowujemy resztę ciasta kruchego na grubość około 3-4mm. Tniemy w paski o szerokości 2cm i układamy na nadzienie z jabłek tworząc kratkę. Następnie kratkę z kruchego ciasta należy posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Formę ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.

Owoce umyć, jabłka pokroić w drobne kawałki, natomiast winogrono pokroić na ćwiartki i pozbyć się ewentualnych pestek. Masło rozpuścić z miodem na patelni następnie dodać pokrojone jabłka. Gdy jabłka zmiękną dodać winogrono i cynamon ciągle grzejąc na patelni, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowany farsz wykładamy na blaszkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Ola Ola
    849 dni temu
    Zrobiłam szarlotkę, wyszła bardzo smaczna. Wątpliwości budzi we mnie jednak konsystencja jabłek i winogron. te drugie puszczają bardzo dużo soku.Czym dłużej trzymałam je na patelni tym soku było coraz więcej. Odsączyłam je więc bojąc się, że z winogron zostaną same skórki. Czy jest można dodać do owoców odrobinę żelatyny? Gdy kroi się ciepłą szarlotkę owoce wypływają a chciałabym by miały bardziej zwartą postać. Pozdrawiam, Ola

    odpowiedz

  • mua mua
    1251 dni temu
    Ciasta jeszcze nie piekłam, ale podzielę się sposobami na "zakalec" - w przypadku ciasta kruchego z owocami wystarczy podpieczony spód posypac drobną kaszą manną, bułką tartą lub czymś w tym stylu, co wchłonie nadmiar płynu. Słyszałam też o metodzie polegającej na posmarowaniu spodu rozmąconym surowym białkiem i zapieczeniu takiej glazury przed wyłożeniem owoców.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1354 dni temu
    vito, w przepisie dokładnie jest napisane, jakiej blachy używa Paweł - 36x25cm :)

    odpowiedz

  • vitoGość vitoGość
    1356 dni temu
    na taka ilosc maki wystarczylby duzy sloik gotowych jablek.Owocow jest za duzo i dlatego wychodzi zakalec. UWAGA OGOLNA : podawajcie mili ludzie wymiary i srednice blach i foremek,ktore uzywacie.To PODSTAWOWE dane,bardzo wazne przy robieniu wypiekow.

    odpowiedz

  • Jadzia Jadzia
    1388 dni temu
    Upiekłam szarlotkę i wyszedł mi zakalec :/

    odpowiedz

  • MariaGość MariaGość
    1389 dni temu
    Ciasto do kitu !!! Ponieważ nie ma w nim proszku do pieczenia ,to jest nie kruche a twarde!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1392 dni temu
    Drogi Gościu, zamiast winogron możesz dodać jabłka. Zwiększ ilość jabłek o porcję pominiętych winogron. Co do masła - nie musi być prosto z lodówki, ale nie może być zbyt miękkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1392 dni temu
    Chciałabym zrobić klasyczną szarlotkę. Czy zamiast winogron można dodać więcej jabłek? Jeśli tak to ile?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1392 dni temu
    Witam, masło ma być miękkie żeby się łatwo mieszało czy z lodówki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1402 dni temu
    Pewnie robią cięcia, bo budżet kuleje i trzeba ciąć wydatki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1402 dni temu
    Drogi Gościu, używamy czerwonych winogron.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1402 dni temu
    Winogrona ale jakie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1403 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, liczymy, że przepis mimo wszystko wypróbujecie! Jest łatwy, a w razie niejasności - odpowiemy na Wasze pytania :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1403 dni temu
    Pewnie włodarze kuchnilidla badają reakcję ludzi, czy im brakuje filmów - bo jeśli nikt by nie zwrócił uwagi - to można cichaczem zakończyć serię. To ja odpowiem - OCZYWIŚCIE że brakuje.Osobiście liczę na rozwinięcie linii filmików.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1404 dni temu
    Czyli w tym tygodniu wolne dostał cukiernik? Tak, jak w zeszłym kucharze :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram