Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
- blachę o wymiarach 36 x 25 cm
NADZIENIE Z JABŁEK I WINOGRON
Owoce myjemy. Jabłka kroimy w drobne kawałki a winogrono w ćwiartki, pozbawiając je ewentualnych pestek. Masło i miód roztapiamy na patelni. W tak przygotowanym syropie podgrzewamy jabłka, a gdy zmiękną, dodajemy winogrona i cynamon. Owoce podgrzewamy, dość często mieszając, aż całość zgęstnieje i odkładamy, aby nadzienie delikatnie przestygło.
CIASTO KRUCHE
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na dwie porcje w stosunku 2/3. Większą część rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i nakłuwamy je widelcem.
Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu). Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek i winogron. Rozwałkowujemy resztę ciasta kruchego na grubość około 3-4mm. Tniemy je w paski o szerokości 2cm i układamy na nadzieniu tworząc kratkę. Następnie kratkę z kruchego ciasta należy posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Formę ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Pierniki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
621 dni temu
Przepis kiepski... Brak informacji na jaki wymiar blaszki, jaką powinna być konsystencja ciasta, czy podczas pieczenia 20min resztę ciasta należy schować do lodówki, brak informacji jaka temperaturę mają mieć produkty... No tragedia... Nigdy więcej nie skorzystam :)
odpowiedz
3150 dni temu
Zrobiłam szarlotkę, wyszła bardzo smaczna. Wątpliwości budzi we mnie jednak konsystencja jabłek i winogron. te drugie puszczają bardzo dużo soku.Czym dłużej trzymałam je na patelni tym soku było coraz więcej. Odsączyłam je więc bojąc się, że z winogron zostaną same skórki. Czy jest można dodać do owoców odrobinę żelatyny? Gdy kroi się ciepłą szarlotkę owoce wypływają a chciałabym by miały bardziej zwartą postać. Pozdrawiam, Ola
odpowiedz
3553 dni temu
Ciasta jeszcze nie piekłam, ale podzielę się sposobami na "zakalec" - w przypadku ciasta kruchego z owocami wystarczy podpieczony spód posypac drobną kaszą manną, bułką tartą lub czymś w tym stylu, co wchłonie nadmiar płynu. Słyszałam też o metodzie polegającej na posmarowaniu spodu rozmąconym surowym białkiem i zapieczeniu takiej glazury przed wyłożeniem owoców.
odpowiedz
3655 dni temu
vito, w przepisie dokładnie jest napisane, jakiej blachy używa Paweł - 36x25cm :)
odpowiedz
621 dni temu
Nie wiem skąd wyczarowałeś wymiar blaszki prześledziłam dokładnie jeszcze raz cały przepis i brak takiej informacji
3657 dni temu
na taka ilosc maki wystarczylby duzy sloik gotowych jablek.Owocow jest za duzo i dlatego wychodzi zakalec. UWAGA OGOLNA : podawajcie mili ludzie wymiary i srednice blach i foremek,ktore uzywacie.To PODSTAWOWE dane,bardzo wazne przy robieniu wypiekow.
odpowiedz
3690 dni temu
Upiekłam szarlotkę i wyszedł mi zakalec :/
odpowiedz
3690 dni temu
Ciasto do kitu !!! Ponieważ nie ma w nim proszku do pieczenia ,to jest nie kruche a twarde!!
odpowiedz
3694 dni temu
Drogi Gościu, zamiast winogron możesz dodać jabłka. Zwiększ ilość jabłek o porcję pominiętych winogron. Co do masła - nie musi być prosto z lodówki, ale nie może być zbyt miękkie.
odpowiedz
3694 dni temu
Chciałabym zrobić klasyczną szarlotkę. Czy zamiast winogron można dodać więcej jabłek? Jeśli tak to ile?
odpowiedz
3694 dni temu
Witam, masło ma być miękkie żeby się łatwo mieszało czy z lodówki?
odpowiedz
3704 dni temu
Pewnie robią cięcia, bo budżet kuleje i trzeba ciąć wydatki?
odpowiedz
3704 dni temu
Drogi Gościu, używamy czerwonych winogron.
odpowiedz
3704 dni temu
Winogrona ale jakie?
odpowiedz
3704 dni temu
Drodzy Użytkownicy, liczymy, że przepis mimo wszystko wypróbujecie! Jest łatwy, a w razie niejasności - odpowiemy na Wasze pytania :)
odpowiedz
3705 dni temu
Pewnie włodarze kuchnilidla badają reakcję ludzi, czy im brakuje filmów - bo jeśli nikt by nie zwrócił uwagi - to można cichaczem zakończyć serię. To ja odpowiem - OCZYWIŚCIE że brakuje.Osobiście liczę na rozwinięcie linii filmików.
odpowiedz
3705 dni temu
Czyli w tym tygodniu wolne dostał cukiernik? Tak, jak w zeszłym kucharze :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie