
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na dwie porcje w stosunku 2/3. Większą część rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wykładamy ciastem wysmarowaną masłem blachę (36x25cm), nakłuwamy widelcem.
Pieczemy około 20 minut w temp. 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu). Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek i winogron. Rozwałkowujemy resztę ciasta kruchego na grubość około 3-4mm. Tniemy w paski o szerokości 2cm i układamy na nadzienie z jabłek tworząc kratkę. Następnie kratkę z kruchego ciasta należy posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Formę ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Owoce umyć, jabłka pokroić w drobne kawałki, natomiast winogrono pokroić na ćwiartki i pozbyć się ewentualnych pestek. Masło rozpuścić z miodem na patelni następnie dodać pokrojone jabłka. Gdy jabłka zmiękną dodać winogrono i cynamon ciągle grzejąc na patelni, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowany farsz wykładamy na blaszkę.
Zobacz podobne
przepisy
Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Komentarze (15)
2480 dni temu
Zrobiłam szarlotkę, wyszła bardzo smaczna. Wątpliwości budzi we mnie jednak konsystencja jabłek i winogron. te drugie puszczają bardzo dużo soku.Czym dłużej trzymałam je na patelni tym soku było coraz więcej. Odsączyłam je więc bojąc się, że z winogron zostaną same skórki. Czy jest można dodać do owoców odrobinę żelatyny? Gdy kroi się ciepłą szarlotkę owoce wypływają a chciałabym by miały bardziej zwartą postać. Pozdrawiam, Ola
odpowiedz
2882 dni temu
Ciasta jeszcze nie piekłam, ale podzielę się sposobami na "zakalec" - w przypadku ciasta kruchego z owocami wystarczy podpieczony spód posypac drobną kaszą manną, bułką tartą lub czymś w tym stylu, co wchłonie nadmiar płynu. Słyszałam też o metodzie polegającej na posmarowaniu spodu rozmąconym surowym białkiem i zapieczeniu takiej glazury przed wyłożeniem owoców.
odpowiedz
2985 dni temu
vito, w przepisie dokładnie jest napisane, jakiej blachy używa Paweł - 36x25cm :)
odpowiedz
2987 dni temu
na taka ilosc maki wystarczylby duzy sloik gotowych jablek.Owocow jest za duzo i dlatego wychodzi zakalec. UWAGA OGOLNA : podawajcie mili ludzie wymiary i srednice blach i foremek,ktore uzywacie.To PODSTAWOWE dane,bardzo wazne przy robieniu wypiekow.
odpowiedz
3020 dni temu
Upiekłam szarlotkę i wyszedł mi zakalec :/
odpowiedz
3020 dni temu
Ciasto do kitu !!! Ponieważ nie ma w nim proszku do pieczenia ,to jest nie kruche a twarde!!
odpowiedz
3024 dni temu
Drogi Gościu, zamiast winogron możesz dodać jabłka. Zwiększ ilość jabłek o porcję pominiętych winogron. Co do masła - nie musi być prosto z lodówki, ale nie może być zbyt miękkie.
odpowiedz
3024 dni temu
Chciałabym zrobić klasyczną szarlotkę. Czy zamiast winogron można dodać więcej jabłek? Jeśli tak to ile?
odpowiedz
3024 dni temu
Witam, masło ma być miękkie żeby się łatwo mieszało czy z lodówki?
odpowiedz
3033 dni temu
Pewnie robią cięcia, bo budżet kuleje i trzeba ciąć wydatki?
odpowiedz
3034 dni temu
Drogi Gościu, używamy czerwonych winogron.
odpowiedz
3034 dni temu
Winogrona ale jakie?
odpowiedz
3034 dni temu
Drodzy Użytkownicy, liczymy, że przepis mimo wszystko wypróbujecie! Jest łatwy, a w razie niejasności - odpowiemy na Wasze pytania :)
odpowiedz
3035 dni temu
Pewnie włodarze kuchnilidla badają reakcję ludzi, czy im brakuje filmów - bo jeśli nikt by nie zwrócił uwagi - to można cichaczem zakończyć serię. To ja odpowiem - OCZYWIŚCIE że brakuje.Osobiście liczę na rozwinięcie linii filmików.
odpowiedz
3035 dni temu
Czyli w tym tygodniu wolne dostał cukiernik? Tak, jak w zeszłym kucharze :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie