Szarlotka z winogronem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
  • blachę o wymiarach 36 x 25 cm

NADZIENIE Z JABŁEK I WINOGRON

Owoce myjemy. Jabłka kroimy w drobne kawałki a winogrono w ćwiartki, pozbawiając je ewentualnych pestek. Masło i miód roztapiamy na patelni. W tak przygotowanym syropie podgrzewamy jabłka, a gdy zmiękną, dodajemy winogrona i cynamon. Owoce podgrzewamy, dość często mieszając, aż całość zgęstnieje i odkładamy, aby nadzienie delikatnie przestygło.

CIASTO KRUCHE

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na dwie porcje w stosunku 2/3. Większą część rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i nakłuwamy je widelcem.

Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu). Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek i winogron. Rozwałkowujemy resztę ciasta kruchego na grubość około 3-4mm. Tniemy je w paski o szerokości 2cm i układamy na nadzieniu tworząc kratkę. Następnie kratkę z kruchego ciasta należy posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Formę ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Weronika Weronika
    621 dni temu
    Przepis kiepski... Brak informacji na jaki wymiar blaszki, jaką powinna być konsystencja ciasta, czy podczas pieczenia 20min resztę ciasta należy schować do lodówki, brak informacji jaka temperaturę mają mieć produkty... No tragedia... Nigdy więcej nie skorzystam :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3150 dni temu
    Zrobiłam szarlotkę, wyszła bardzo smaczna. Wątpliwości budzi we mnie jednak konsystencja jabłek i winogron. te drugie puszczają bardzo dużo soku.Czym dłużej trzymałam je na patelni tym soku było coraz więcej. Odsączyłam je więc bojąc się, że z winogron zostaną same skórki. Czy jest można dodać do owoców odrobinę żelatyny? Gdy kroi się ciepłą szarlotkę owoce wypływają a chciałabym by miały bardziej zwartą postać. Pozdrawiam, Ola

    odpowiedz

  • mua mua
    3553 dni temu
    Ciasta jeszcze nie piekłam, ale podzielę się sposobami na "zakalec" - w przypadku ciasta kruchego z owocami wystarczy podpieczony spód posypac drobną kaszą manną, bułką tartą lub czymś w tym stylu, co wchłonie nadmiar płynu. Słyszałam też o metodzie polegającej na posmarowaniu spodu rozmąconym surowym białkiem i zapieczeniu takiej glazury przed wyłożeniem owoców.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3655 dni temu
    vito, w przepisie dokładnie jest napisane, jakiej blachy używa Paweł - 36x25cm :)

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    621 dni temu
    Nie wiem skąd wyczarowałeś wymiar blaszki prześledziłam dokładnie jeszcze raz cały przepis i brak takiej informacji
  • vitoGość vitoGość
    3657 dni temu
    na taka ilosc maki wystarczylby duzy sloik gotowych jablek.Owocow jest za duzo i dlatego wychodzi zakalec. UWAGA OGOLNA : podawajcie mili ludzie wymiary i srednice blach i foremek,ktore uzywacie.To PODSTAWOWE dane,bardzo wazne przy robieniu wypiekow.

    odpowiedz

  • Jadzia Jadzia
    3690 dni temu
    Upiekłam szarlotkę i wyszedł mi zakalec :/

    odpowiedz

  • MariaGość MariaGość
    3690 dni temu
    Ciasto do kitu !!! Ponieważ nie ma w nim proszku do pieczenia ,to jest nie kruche a twarde!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3694 dni temu
    Drogi Gościu, zamiast winogron możesz dodać jabłka. Zwiększ ilość jabłek o porcję pominiętych winogron. Co do masła - nie musi być prosto z lodówki, ale nie może być zbyt miękkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3694 dni temu
    Chciałabym zrobić klasyczną szarlotkę. Czy zamiast winogron można dodać więcej jabłek? Jeśli tak to ile?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3694 dni temu
    Witam, masło ma być miękkie żeby się łatwo mieszało czy z lodówki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3704 dni temu
    Pewnie robią cięcia, bo budżet kuleje i trzeba ciąć wydatki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3704 dni temu
    Drogi Gościu, używamy czerwonych winogron.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3704 dni temu
    Winogrona ale jakie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3704 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, liczymy, że przepis mimo wszystko wypróbujecie! Jest łatwy, a w razie niejasności - odpowiemy na Wasze pytania :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3705 dni temu
    Pewnie włodarze kuchnilidla badają reakcję ludzi, czy im brakuje filmów - bo jeśli nikt by nie zwrócił uwagi - to można cichaczem zakończyć serię. To ja odpowiem - OCZYWIŚCIE że brakuje.Osobiście liczę na rozwinięcie linii filmików.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3705 dni temu
    Czyli w tym tygodniu wolne dostał cukiernik? Tak, jak w zeszłym kucharze :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!