Fantazja jabłkowo-winogronowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do ubitych jajek z cukrem. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek. Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować margaryną lub masłem, delikatnie posypać zmielonymi biszkoptami lub bułka tartą. Wylać masę, piec około 20 minut w temp. 175°C.

Jabłka umyć i obrać, pokroić w cząstki. Wstawić do garnka, wlać sok jabłkowy. Prażyć na małym ogniu do momentu całkowitego rozpadnięcia się jabłek. Dodać sok z cytryny i cynamon, zmiksować.

Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać do jeszcze gorących jabłek. Wystudzić, połączyć z ubitą śmietanką.

Z wystudzonego biszkoptu ściąć wierzchnią warstwę. Biszkopt (w tortownicy) nasączyć sokiem jabłkowym. Zalać przegotowanym musem jabłkowym, równomiernie rozsmarować i wstawić do lodówki na około 30-40 minut (mus ma stężeć). Winogrona umyć, przekroić na pół i wydrążyć z nich pestki. Układać na musie jabłkowym delikatnie przyciskając. Chłodną galaretkę wylać na poukładane winogrona, warstwą około 3-4mm. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wylać pozostałą część galaretki i ponownie schłodzić w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Mm Mm
    1376 dni temu
    Tak, chlodzilo sie w lodowce cala noc. Ale teraz widze po komentarzach innych, ze moze faktycxnie za malo zelatytny bylo. Zrobilam szybko drugi Wasz przepis na sxarlotke z kratka i wyszla pyszna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1389 dni temu
    50 g galaretki Castello dostępnej w Lidlu wystarcza na 2,5 litra płynu. Być może żelatyna innej marki była mniej wydajna i stąd problem ze ścięciem się musu i galaretki. Maćku, galaretka ma być bardziej ścięta od delikatnego musu stąd różnice w proporcjach.

    odpowiedz

  • Brygida Brygida
    1392 dni temu
    Mus i galaretka nie ścięły się. Musiałam podwoić ilość żelatyny. Ciasto na spód wydało mi się rzadkie i dałam trochę więcej mąki. Efekt końcowy był bardzo dobry. Prawie całe ciasto zjadłam sama. Pyszne :-)

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    1394 dni temu
    Mnie również mus się nie ściął, pomimo trzymania go w lodówce przez kilka godzin. Ewidentnie ilość żelatyny w przepisie jest za mała. Jest zresztą dziwne, że taka sama ilość żelatyny, która ma ściąć 0,5 litra płynu w przypadku galaretki, ma wystarczyć na na mus z jakichś 2 litrów składników.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1396 dni temu
    Drogi Gościu, tak, masło mieszamy razem z gorącą wodą. Drogi Mm, przykro nam, że ciasto się nie udało. Żelatyna w soku jabłkowym powinna się ściąć, tworząc ładną galaretkę. Czy zgodnie z zaleceniem ciasto chłodzone było w lodówce?

    odpowiedz

  • Mm Mm
    1397 dni temu
    Kompletnie nie wyszlo to ciasto. Zelatyna w soku jablkowym? Nie sciela sie. Poszlo do kosza niestety :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1397 dni temu
    Hmmm może to głupie pytanie:/ ale masło rozpuszczamy w wodzie ale to znaczy że same masło czy wraz z tą wodą ponieważ te 50 ml wody mnie myli

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1401 dni temu
    Na stronie www.lidl.pl znajdują się aktualne oferty, również te dotyczące gadżetów halloweenowych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1401 dni temu
    a tam będzie film z ciastem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1402 dni temu
    Drogi Gościu, śledź ofertę na stronie www.lidl.pl!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1402 dni temu
    Chciałam się zapytać gdzie film ?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1402 dni temu
    Rzeczy, o których mówisz, są w gazetce od 20.10 - do obejrzenia także na stronie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1404 dni temu
    A czy w tym roku także będą jakieś przepisy na halloween i czy będzie można kupić w sklepie dynie w zalewie, babeczki i inne rzeczy tak jak w tamtym roku?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram