Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Żelatyną namocz w soku jabłkowym i odstaw do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubij w naczyniu robota lub za pomocą miksera.
Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do ubitych jajek z cukrem. Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek. Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować margaryną lub masłem, delikatnie posypać zmielonymi biszkoptami lub bułka tartą. Wylać masę, piec około 20 minut w temp. 175°C.
Jabłka umyć i obrać, pokroić w cząstki. Wstawić do garnka, wlać sok jabłkowy. Prażyć na małym ogniu do momentu całkowitego rozpadnięcia się jabłek. Dodać sok z cytryny i cynamon, zmiksować.
Namoczoną żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać do jeszcze gorących jabłek. Wystudzić, połączyć z ubitą śmietanką.
Z wystudzonego biszkoptu ściąć wierzchnią warstwę. Biszkopt (w tortownicy) nasączyć sokiem jabłkowym. Zalać przegotowanym musem jabłkowym, równomiernie rozsmarować i wstawić do lodówki na około 30-40 minut (mus ma stężeć). Winogrona umyć, przekroić na pół i wydrążyć z nich pestki. Układać na musie jabłkowym delikatnie przyciskając. Chłodną galaretkę wylać na poukładane winogrona, warstwą około 3-4mm. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wylać pozostałą część galaretki i ponownie schłodzić w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Włoski deser „Fragola”
- Imbirowy dżem z winogron
- Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Sałatka z grillowanych owoców
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Czekoladowy torcik z malinami
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Rolada cytrynowa
- Małe serniczki kawowe
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Bezglutenowe ciasto z daktylami
- Pieczona kaczka z cykorią
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Ciasteczka migdałowe
- Lemoniada arbuzowa
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
- Pascha wielkanocna
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Konfitura borówkowa z limonką
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3624 dni temu
Tak, chlodzilo sie w lodowce cala noc. Ale teraz widze po komentarzach innych, ze moze faktycxnie za malo zelatytny bylo. Zrobilam szybko drugi Wasz przepis na sxarlotke z kratka i wyszla pyszna
odpowiedz
3637 dni temu
50 g galaretki Castello dostępnej w Lidlu wystarcza na 2,5 litra płynu. Być może żelatyna innej marki była mniej wydajna i stąd problem ze ścięciem się musu i galaretki. Maćku, galaretka ma być bardziej ścięta od delikatnego musu stąd różnice w proporcjach.
odpowiedz
3640 dni temu
Mus i galaretka nie ścięły się. Musiałam podwoić ilość żelatyny. Ciasto na spód wydało mi się rzadkie i dałam trochę więcej mąki. Efekt końcowy był bardzo dobry. Prawie całe ciasto zjadłam sama. Pyszne :-)
odpowiedz
3642 dni temu
Mnie również mus się nie ściął, pomimo trzymania go w lodówce przez kilka godzin. Ewidentnie ilość żelatyny w przepisie jest za mała. Jest zresztą dziwne, że taka sama ilość żelatyny, która ma ściąć 0,5 litra płynu w przypadku galaretki, ma wystarczyć na na mus z jakichś 2 litrów składników.
odpowiedz
3644 dni temu
Drogi Gościu, tak, masło mieszamy razem z gorącą wodą. Drogi Mm, przykro nam, że ciasto się nie udało. Żelatyna w soku jabłkowym powinna się ściąć, tworząc ładną galaretkę. Czy zgodnie z zaleceniem ciasto chłodzone było w lodówce?
odpowiedz
3645 dni temu
Kompletnie nie wyszlo to ciasto. Zelatyna w soku jablkowym? Nie sciela sie. Poszlo do kosza niestety :(
odpowiedz
3645 dni temu
Hmmm może to głupie pytanie:/ ale masło rozpuszczamy w wodzie ale to znaczy że same masło czy wraz z tą wodą ponieważ te 50 ml wody mnie myli
odpowiedz
3649 dni temu
Na stronie www.lidl.pl znajdują się aktualne oferty, również te dotyczące gadżetów halloweenowych.
odpowiedz
3649 dni temu
a tam będzie film z ciastem?
odpowiedz
3650 dni temu
Drogi Gościu, śledź ofertę na stronie www.lidl.pl!
odpowiedz
3650 dni temu
Chciałam się zapytać gdzie film ?
odpowiedz
3650 dni temu
Rzeczy, o których mówisz, są w gazetce od 20.10 - do obejrzenia także na stronie
odpowiedz
3651 dni temu
A czy w tym roku także będą jakieś przepisy na halloween i czy będzie można kupić w sklepie dynie w zalewie, babeczki i inne rzeczy tak jak w tamtym roku?
odpowiedz
zobacz wszystkie