Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę 20×30 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy piekarnik i formę
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2: Roztapiamy czekoladę
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (ok. 1 minuty), a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3: Łączymy składniki mokre
W dużej misce łączymy powidła śliwkowe, mleko, cukier trzcinowy, olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy ok. 2 minuty, aż masa stanie się jednolita i lekko puszysta.
Krok 4: Przygotowujemy składniki suche
W osobnej misce przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
Krok 5: Łączymy składniki
Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Krok 6: Pieczemy brownie
Masę przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy pierniczki. Blachę przykrywamy od góry papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180°C, po czym zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 5 minut – ciasto powinno być wilgotne w środku, ale nie surowe.
Krok 7: Studzimy i podajemy
Brownie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie. Następnie kroimy na 20 porcji i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)