Brownie na powidłach śliwkowych

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę 20×30 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy piekarnik i formę

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 2: Roztapiamy czekoladę

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (ok. 1 minuty), a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Krok 3: Łączymy składniki mokre

W dużej misce łączymy powidła śliwkowe, mleko, cukier trzcinowy, olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy ok. 2 minuty, aż masa stanie się jednolita i lekko puszysta.

Krok 4: Przygotowujemy składniki suche

W osobnej misce przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.

Krok 5: Łączymy składniki

Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Krok 6: Pieczemy brownie

Masę przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy pierniczki. Blachę przykrywamy od góry papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180°C, po czym zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 5 minut – ciasto powinno być wilgotne w środku, ale nie surowe.

Krok 7: Studzimy i podajemy

Brownie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie. Następnie kroimy na 20 porcji i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl