
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- mikser
Krok 1: Przygotowujemy masę kokosową
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku. Dodajemy wiórki i pokruszoną czekoladę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Ciasto
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem – masa nie powinna być puszysta, tylko dokładnie połączona. Do masy z jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Całość ponownie mieszamy.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Formę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto, a następnie łyżką nakładamy masę kokosową w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Wystudzone ciasto oblewamy masą krówkową. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Komentarze (24)
278 dni temu
Masę czekoladową wlewamy gorącą czy przestudzoną?
odpowiedz
276 dni temu
Nasturcjo, masa czekoladowa powinna być lekko przestudzona, nie wrząca, by nie ścięła masy jajecznej.
345 dni temu
Będę to ciasto robić chyba z 5 raz, jest genialne :)
odpowiedz
415 dni temu
czym można zastąpić krówkę, żeby ciasto nie było takie słodkie MS
odpowiedz
415 dni temu
Najlepsza, bardziej wytrawna w smaku, będzie polewa kakaowa lub polewa z czekolady deserowej. Tę pierwszą możesz przygotować na bazie kakao, masła, mleka i cukru pudru. W przypadku drugiej możesz wykorzystać śmietankę, czekoladę deserową i masło. Taką polewę przygotujesz, opierając się na wskazówkach z tego przepisu Pawła: https://kuchnialidla.pl/ciasto-czekoladowe-z-polewa
447 dni temu
Warto zwrócić uwagę na ilość mleczka kokosowego, w puszcze jest 400ml, a w przepisie jest napisane 300ml.
odpowiedz
523 dni temu
Niestety, ciasto wyszło płynne, po ukojeniu dosłownie rozlało się. Nie wiem co zrobiłam źle, wszystkie składniki dodałam tak jak było napisane.
odpowiedz
521 dni temu
Justyno, proporcje przepisu są właściwe-brownie to ciasto, w którym wykorzystuje się niewiele mąki. Być może etap pieczenia wymaga dopracowania: przy następnej próbie upewnij się, że wkładasz ciasto do dobrze rozgrzanego piekarnika, korzystaj z funkcji grzania góra-dół, piecz brownie 40 minut, a po upływie tego czasu sprawdź poziom wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Pozwól też ciastu lekko przestygnąć przy otwartych drzwiczkach piekarnika, już po jego wyłączeniu.
748 dni temu
Czy można mąkę zastąpić bezglutenową wersją? Jeżeli tak to jaki rodzaj wybrać i w jakiej ilości?
odpowiedz
748 dni temu
Brownie to dość ciężkie i wilgotne ciasto, które nie musi spektakularnie wyrastać, więc jak najbardziej można podjąć próbę zastąpienia w przepisie mąki pszennej. Najlepiej będzie, jeśli spróbujesz z mieszanką mąk: ryżowej (50 g), kukurydzianej (30 g) i ziemniaczanej (20 g) :)
1378 dni temu
Upiekłam raz i dzisiaj będę piec drugi raz. Myślałam, że będzie trudniejsze do upieczenia. Jest tylko troszkę czasochłonne bo trzeba czekać jak poszczególne warstwy wystygną oraz poświęcić czas na obranie orzechów, pistacji ale warto. Wszystkim bardzo smakowało, których poczęstowałam. To ciasto, jest pyszne! Wygląda bardzo apetycznie.
odpowiedz
1224 dni temu
Ja nigdy nie czekałem aż wystygnie tylko takie ciepłe mieszkałam i tez wyszło. To jest moje popisowe ciasto.
1525 dni temu
Czy ciasto powinno wyjść płynne w środku czy zwarte?
odpowiedz
1807 dni temu
Czy chidzi o mleczko kokosowe z puszki?
odpowiedz
1806 dni temu
tak :)
1767 dni temu
Nie.. chodzi o takie mleko kokosowe z piersi indyka
1853 dni temu
a jak ustawić piekarnik gazowy?
odpowiedz
685 dni temu
Niestety wyszedl mi zakalec, po 50 min nadal był surowy brownie na dole.Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, pieczenie: góra- dół 160° :(
1854 dni temu
Piekarnik ustawić na pieczenie góra - dół, sama góra czy termoobieg?
odpowiedz
1851 dni temu
Góra-dół :)
1855 dni temu
czy dodajemy całe jajko do masy kokosowej? ciasto czy masę z całych jajek czy najpierw białka później cukier później żółtka?
odpowiedz
1855 dni temu
Dokładnie tak, jak napisaliśmy w przepisie. Do masy koksowej wbijamy całe jajko. Do brownie nie ma sensu miksować osobno białek i żółtek. Miksujemy całe jaja.
1857 dni temu
DzieN dobry:) Czym mozna zastąpić masę krówkową? dzieki i pozdrawiam
odpowiedz
1857 dni temu
Możesz pominąć :)
zobacz wszystkie