Brownie kokosowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • okrągłą formę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • mikser

Krok 1: Przygotowujemy masę kokosową

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku. Dodajemy wiórki i pokruszoną czekoladę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Ciasto   

Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem – masa nie powinna być puszysta, tylko dokładnie połączona. Do masy z jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Całość ponownie mieszamy.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Formę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto, a następnie łyżką nakładamy masę kokosową w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Wystudzone ciasto oblewamy masą krówkową. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i pistacjami.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Nasturcja Nasturcja
    847 dni temu
    Masę czekoladową wlewamy gorącą czy przestudzoną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    845 dni temu
    Nasturcjo, masa czekoladowa powinna być lekko przestudzona, nie wrząca, by nie ścięła masy jajecznej.
  • ewa ewa
    914 dni temu
    Będę to ciasto robić chyba z 5 raz, jest genialne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    984 dni temu
    czym można zastąpić krówkę, żeby ciasto nie było takie słodkie MS

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    984 dni temu
    Najlepsza, bardziej wytrawna w smaku, będzie polewa kakaowa lub polewa z czekolady deserowej. Tę pierwszą możesz przygotować na bazie kakao, masła, mleka i cukru pudru. W przypadku drugiej możesz wykorzystać śmietankę, czekoladę deserową i masło. Taką polewę przygotujesz, opierając się na wskazówkach z tego przepisu Pawła: https://kuchnialidla.pl/ciasto-czekoladowe-z-polewa
  • Gość Gość
    1016 dni temu
    Warto zwrócić uwagę na ilość mleczka kokosowego, w puszcze jest 400ml, a w przepisie jest napisane 300ml.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1092 dni temu
    Niestety, ciasto wyszło płynne, po ukojeniu dosłownie rozlało się. Nie wiem co zrobiłam źle, wszystkie składniki dodałam tak jak było napisane.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1090 dni temu
    Justyno, proporcje przepisu są właściwe-brownie to ciasto, w którym wykorzystuje się niewiele mąki. Być może etap pieczenia wymaga dopracowania: przy następnej próbie upewnij się, że wkładasz ciasto do dobrze rozgrzanego piekarnika, korzystaj z funkcji grzania góra-dół, piecz brownie 40 minut, a po upływie tego czasu sprawdź poziom wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Pozwól też ciastu lekko przestygnąć przy otwartych drzwiczkach piekarnika, już po jego wyłączeniu.
  • Gość Gość
    1317 dni temu
    Czy można mąkę zastąpić bezglutenową wersją? Jeżeli tak to jaki rodzaj wybrać i w jakiej ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1317 dni temu
    Brownie to dość ciężkie i wilgotne ciasto, które nie musi spektakularnie wyrastać, więc jak najbardziej można podjąć próbę zastąpienia w przepisie mąki pszennej. Najlepiej będzie, jeśli spróbujesz z mieszanką mąk: ryżowej (50 g), kukurydzianej (30 g) i ziemniaczanej (20 g) :)
  • Joanna Joanna
    1947 dni temu
    Upiekłam raz i dzisiaj będę piec drugi raz. Myślałam, że będzie trudniejsze do upieczenia. Jest tylko troszkę czasochłonne bo trzeba czekać jak poszczególne warstwy wystygną oraz poświęcić czas na obranie orzechów, pistacji ale warto. Wszystkim bardzo smakowało, których poczęstowałam. To ciasto, jest pyszne! Wygląda bardzo apetycznie.

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1793 dni temu
    Ja nigdy nie czekałem aż wystygnie tylko takie ciepłe mieszkałam i tez wyszło. To jest moje popisowe ciasto.
  • Gość Gość
    2094 dni temu
    Czy ciasto powinno wyjść płynne w środku czy zwarte?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2376 dni temu
    Czy chidzi o mleczko kokosowe z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2375 dni temu
    tak :)
  • Gość Gość
    2336 dni temu
    Nie.. chodzi o takie mleko kokosowe z piersi indyka
  • Gość Gość
    2422 dni temu
    a jak ustawić piekarnik gazowy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1254 dni temu
    Niestety wyszedl mi zakalec, po 50 min nadal był surowy brownie na dole.Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, pieczenie: góra- dół 160° :(
  • Gość Gość
    2423 dni temu
    Piekarnik ustawić na pieczenie góra - dół, sama góra czy termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2420 dni temu
    Góra-dół :)
  • Gość Gość
    2424 dni temu
    czy dodajemy całe jajko do masy kokosowej? ciasto czy masę z całych jajek czy najpierw białka później cukier później żółtka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2424 dni temu
    Dokładnie tak, jak napisaliśmy w przepisie. Do masy koksowej wbijamy całe jajko. Do brownie nie ma sensu miksować osobno białek i żółtek. Miksujemy całe jaja.
  • ja-nina ja-nina
    2426 dni temu
    DzieN dobry:) Czym mozna zastąpić masę krówkową? dzieki i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2426 dni temu
    Możesz pominąć :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!