Brownie kokosowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • okrągłą formę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • mikser

Krok 1: Przygotowujemy masę kokosową

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku. Dodajemy wiórki i pokruszoną czekoladę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Ciasto   

Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem – masa nie powinna być puszysta, tylko dokładnie połączona. Do masy z jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Całość ponownie mieszamy.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Formę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto, a następnie łyżką nakładamy masę kokosową w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Wystudzone ciasto oblewamy masą krówkową. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i pistacjami.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Nasturcja Nasturcja
    706 dni temu
    Masę czekoladową wlewamy gorącą czy przestudzoną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    704 dni temu
    Nasturcjo, masa czekoladowa powinna być lekko przestudzona, nie wrząca, by nie ścięła masy jajecznej.
  • ewa ewa
    772 dni temu
    Będę to ciasto robić chyba z 5 raz, jest genialne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    843 dni temu
    czym można zastąpić krówkę, żeby ciasto nie było takie słodkie MS

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    843 dni temu
    Najlepsza, bardziej wytrawna w smaku, będzie polewa kakaowa lub polewa z czekolady deserowej. Tę pierwszą możesz przygotować na bazie kakao, masła, mleka i cukru pudru. W przypadku drugiej możesz wykorzystać śmietankę, czekoladę deserową i masło. Taką polewę przygotujesz, opierając się na wskazówkach z tego przepisu Pawła: https://kuchnialidla.pl/ciasto-czekoladowe-z-polewa
  • Gość Gość
    875 dni temu
    Warto zwrócić uwagę na ilość mleczka kokosowego, w puszcze jest 400ml, a w przepisie jest napisane 300ml.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    951 dni temu
    Niestety, ciasto wyszło płynne, po ukojeniu dosłownie rozlało się. Nie wiem co zrobiłam źle, wszystkie składniki dodałam tak jak było napisane.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    949 dni temu
    Justyno, proporcje przepisu są właściwe-brownie to ciasto, w którym wykorzystuje się niewiele mąki. Być może etap pieczenia wymaga dopracowania: przy następnej próbie upewnij się, że wkładasz ciasto do dobrze rozgrzanego piekarnika, korzystaj z funkcji grzania góra-dół, piecz brownie 40 minut, a po upływie tego czasu sprawdź poziom wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Pozwól też ciastu lekko przestygnąć przy otwartych drzwiczkach piekarnika, już po jego wyłączeniu.
  • Gość Gość
    1176 dni temu
    Czy można mąkę zastąpić bezglutenową wersją? Jeżeli tak to jaki rodzaj wybrać i w jakiej ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1176 dni temu
    Brownie to dość ciężkie i wilgotne ciasto, które nie musi spektakularnie wyrastać, więc jak najbardziej można podjąć próbę zastąpienia w przepisie mąki pszennej. Najlepiej będzie, jeśli spróbujesz z mieszanką mąk: ryżowej (50 g), kukurydzianej (30 g) i ziemniaczanej (20 g) :)
  • Joanna Joanna
    1805 dni temu
    Upiekłam raz i dzisiaj będę piec drugi raz. Myślałam, że będzie trudniejsze do upieczenia. Jest tylko troszkę czasochłonne bo trzeba czekać jak poszczególne warstwy wystygną oraz poświęcić czas na obranie orzechów, pistacji ale warto. Wszystkim bardzo smakowało, których poczęstowałam. To ciasto, jest pyszne! Wygląda bardzo apetycznie.

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1651 dni temu
    Ja nigdy nie czekałem aż wystygnie tylko takie ciepłe mieszkałam i tez wyszło. To jest moje popisowe ciasto.
  • Gość Gość
    1953 dni temu
    Czy ciasto powinno wyjść płynne w środku czy zwarte?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2235 dni temu
    Czy chidzi o mleczko kokosowe z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2234 dni temu
    tak :)
  • Gość Gość
    2195 dni temu
    Nie.. chodzi o takie mleko kokosowe z piersi indyka
  • Gość Gość
    2281 dni temu
    a jak ustawić piekarnik gazowy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1113 dni temu
    Niestety wyszedl mi zakalec, po 50 min nadal był surowy brownie na dole.Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, pieczenie: góra- dół 160° :(
  • Gość Gość
    2281 dni temu
    Piekarnik ustawić na pieczenie góra - dół, sama góra czy termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2279 dni temu
    Góra-dół :)
  • Gość Gość
    2283 dni temu
    czy dodajemy całe jajko do masy kokosowej? ciasto czy masę z całych jajek czy najpierw białka później cukier później żółtka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2283 dni temu
    Dokładnie tak, jak napisaliśmy w przepisie. Do masy koksowej wbijamy całe jajko. Do brownie nie ma sensu miksować osobno białek i żółtek. Miksujemy całe jaja.
  • ja-nina ja-nina
    2285 dni temu
    DzieN dobry:) Czym mozna zastąpić masę krówkową? dzieki i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2285 dni temu
    Możesz pominąć :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!