Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- mikser
Krok 1: Przygotowujemy masę kokosową
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku. Dodajemy wiórki i pokruszoną czekoladę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Ciasto
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem – masa nie powinna być puszysta, tylko dokładnie połączona. Do masy z jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Całość ponownie mieszamy.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Formę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto, a następnie łyżką nakładamy masę kokosową w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Wystudzone ciasto oblewamy masą krówkową. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.
Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!
Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
899 dni temu
Masę czekoladową wlewamy gorącą czy przestudzoną?
odpowiedz
897 dni temu
Nasturcjo, masa czekoladowa powinna być lekko przestudzona, nie wrząca, by nie ścięła masy jajecznej.
965 dni temu
Będę to ciasto robić chyba z 5 raz, jest genialne :)
odpowiedz
1036 dni temu
czym można zastąpić krówkę, żeby ciasto nie było takie słodkie MS
odpowiedz
1036 dni temu
Najlepsza, bardziej wytrawna w smaku, będzie polewa kakaowa lub polewa z czekolady deserowej. Tę pierwszą możesz przygotować na bazie kakao, masła, mleka i cukru pudru. W przypadku drugiej możesz wykorzystać śmietankę, czekoladę deserową i masło. Taką polewę przygotujesz, opierając się na wskazówkach z tego przepisu Pawła: https://kuchnialidla.pl/ciasto-czekoladowe-z-polewa
1068 dni temu
Warto zwrócić uwagę na ilość mleczka kokosowego, w puszcze jest 400ml, a w przepisie jest napisane 300ml.
odpowiedz
1144 dni temu
Niestety, ciasto wyszło płynne, po ukojeniu dosłownie rozlało się. Nie wiem co zrobiłam źle, wszystkie składniki dodałam tak jak było napisane.
odpowiedz
1142 dni temu
Justyno, proporcje przepisu są właściwe-brownie to ciasto, w którym wykorzystuje się niewiele mąki. Być może etap pieczenia wymaga dopracowania: przy następnej próbie upewnij się, że wkładasz ciasto do dobrze rozgrzanego piekarnika, korzystaj z funkcji grzania góra-dół, piecz brownie 40 minut, a po upływie tego czasu sprawdź poziom wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Pozwól też ciastu lekko przestygnąć przy otwartych drzwiczkach piekarnika, już po jego wyłączeniu.
1369 dni temu
Czy można mąkę zastąpić bezglutenową wersją? Jeżeli tak to jaki rodzaj wybrać i w jakiej ilości?
odpowiedz
1369 dni temu
Brownie to dość ciężkie i wilgotne ciasto, które nie musi spektakularnie wyrastać, więc jak najbardziej można podjąć próbę zastąpienia w przepisie mąki pszennej. Najlepiej będzie, jeśli spróbujesz z mieszanką mąk: ryżowej (50 g), kukurydzianej (30 g) i ziemniaczanej (20 g) :)
1998 dni temu
Upiekłam raz i dzisiaj będę piec drugi raz. Myślałam, że będzie trudniejsze do upieczenia. Jest tylko troszkę czasochłonne bo trzeba czekać jak poszczególne warstwy wystygną oraz poświęcić czas na obranie orzechów, pistacji ale warto. Wszystkim bardzo smakowało, których poczęstowałam. To ciasto, jest pyszne! Wygląda bardzo apetycznie.
odpowiedz
1844 dni temu
Ja nigdy nie czekałem aż wystygnie tylko takie ciepłe mieszkałam i tez wyszło. To jest moje popisowe ciasto.
2146 dni temu
Czy ciasto powinno wyjść płynne w środku czy zwarte?
odpowiedz
2427 dni temu
Czy chidzi o mleczko kokosowe z puszki?
odpowiedz
2427 dni temu
tak :)
2388 dni temu
Nie.. chodzi o takie mleko kokosowe z piersi indyka
2474 dni temu
a jak ustawić piekarnik gazowy?
odpowiedz
1306 dni temu
Niestety wyszedl mi zakalec, po 50 min nadal był surowy brownie na dole.Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, pieczenie: góra- dół 160° :(
2474 dni temu
Piekarnik ustawić na pieczenie góra - dół, sama góra czy termoobieg?
odpowiedz
2472 dni temu
Góra-dół :)
2476 dni temu
czy dodajemy całe jajko do masy kokosowej? ciasto czy masę z całych jajek czy najpierw białka później cukier później żółtka?
odpowiedz
2476 dni temu
Dokładnie tak, jak napisaliśmy w przepisie. Do masy koksowej wbijamy całe jajko. Do brownie nie ma sensu miksować osobno białek i żółtek. Miksujemy całe jaja.
2478 dni temu
DzieN dobry:) Czym mozna zastąpić masę krówkową? dzieki i pozdrawiam
odpowiedz
2478 dni temu
Możesz pominąć :)
zobacz wszystkie