
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- mikser
Krok 1: Przygotowujemy masę kokosową
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku. Dodajemy wiórki i pokruszoną czekoladę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Ciasto
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem – masa nie powinna być puszysta, tylko dokładnie połączona. Do masy z jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Całość ponownie mieszamy.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Formę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto, a następnie łyżką nakładamy masę kokosową w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Wystudzone ciasto oblewamy masą krówkową. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Zobacz przepisy
na święta
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
1065 dni temu
Masę czekoladową wlewamy gorącą czy przestudzoną?
odpowiedz
1063 dni temu
Nasturcjo, masa czekoladowa powinna być lekko przestudzona, nie wrząca, by nie ścięła masy jajecznej.
1131 dni temu
Będę to ciasto robić chyba z 5 raz, jest genialne :)
odpowiedz
1202 dni temu
czym można zastąpić krówkę, żeby ciasto nie było takie słodkie MS
odpowiedz
1202 dni temu
Najlepsza, bardziej wytrawna w smaku, będzie polewa kakaowa lub polewa z czekolady deserowej. Tę pierwszą możesz przygotować na bazie kakao, masła, mleka i cukru pudru. W przypadku drugiej możesz wykorzystać śmietankę, czekoladę deserową i masło. Taką polewę przygotujesz, opierając się na wskazówkach z tego przepisu Pawła: https://kuchnialidla.pl/ciasto-czekoladowe-z-polewa
1234 dni temu
Warto zwrócić uwagę na ilość mleczka kokosowego, w puszcze jest 400ml, a w przepisie jest napisane 300ml.
odpowiedz
1310 dni temu
Niestety, ciasto wyszło płynne, po ukojeniu dosłownie rozlało się. Nie wiem co zrobiłam źle, wszystkie składniki dodałam tak jak było napisane.
odpowiedz
1308 dni temu
Justyno, proporcje przepisu są właściwe-brownie to ciasto, w którym wykorzystuje się niewiele mąki. Być może etap pieczenia wymaga dopracowania: przy następnej próbie upewnij się, że wkładasz ciasto do dobrze rozgrzanego piekarnika, korzystaj z funkcji grzania góra-dół, piecz brownie 40 minut, a po upływie tego czasu sprawdź poziom wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Pozwól też ciastu lekko przestygnąć przy otwartych drzwiczkach piekarnika, już po jego wyłączeniu.
1535 dni temu
Czy można mąkę zastąpić bezglutenową wersją? Jeżeli tak to jaki rodzaj wybrać i w jakiej ilości?
odpowiedz
1535 dni temu
Brownie to dość ciężkie i wilgotne ciasto, które nie musi spektakularnie wyrastać, więc jak najbardziej można podjąć próbę zastąpienia w przepisie mąki pszennej. Najlepiej będzie, jeśli spróbujesz z mieszanką mąk: ryżowej (50 g), kukurydzianej (30 g) i ziemniaczanej (20 g) :)
2164 dni temu
Upiekłam raz i dzisiaj będę piec drugi raz. Myślałam, że będzie trudniejsze do upieczenia. Jest tylko troszkę czasochłonne bo trzeba czekać jak poszczególne warstwy wystygną oraz poświęcić czas na obranie orzechów, pistacji ale warto. Wszystkim bardzo smakowało, których poczęstowałam. To ciasto, jest pyszne! Wygląda bardzo apetycznie.
odpowiedz
2010 dni temu
Ja nigdy nie czekałem aż wystygnie tylko takie ciepłe mieszkałam i tez wyszło. To jest moje popisowe ciasto.
2312 dni temu
Czy ciasto powinno wyjść płynne w środku czy zwarte?
odpowiedz
2593 dni temu
Czy chidzi o mleczko kokosowe z puszki?
odpowiedz
2593 dni temu
tak :)
2554 dni temu
Nie.. chodzi o takie mleko kokosowe z piersi indyka
2640 dni temu
a jak ustawić piekarnik gazowy?
odpowiedz
1472 dni temu
Niestety wyszedl mi zakalec, po 50 min nadal był surowy brownie na dole.Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, pieczenie: góra- dół 160° :(
2640 dni temu
Piekarnik ustawić na pieczenie góra - dół, sama góra czy termoobieg?
odpowiedz
2638 dni temu
Góra-dół :)
2642 dni temu
czy dodajemy całe jajko do masy kokosowej? ciasto czy masę z całych jajek czy najpierw białka później cukier później żółtka?
odpowiedz
2642 dni temu
Dokładnie tak, jak napisaliśmy w przepisie. Do masy koksowej wbijamy całe jajko. Do brownie nie ma sensu miksować osobno białek i żółtek. Miksujemy całe jaja.
2644 dni temu
DzieN dobry:) Czym mozna zastąpić masę krówkową? dzieki i pozdrawiam
odpowiedz
2644 dni temu
Możesz pominąć :)
zobacz wszystkie