Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • okrągłą formę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • mikser

Krok 1: Przygotowujemy masę kokosową

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku. Dodajemy wiórki i pokruszoną czekoladę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Ciasto   

Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem – masa nie powinna być puszysta, tylko dokładnie połączona. Do masy z jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Całość ponownie mieszamy.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Formę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto, a następnie łyżką nakładamy masę kokosową w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Wystudzone ciasto oblewamy masą krówkową. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i pistacjami.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    107 dni temu
    Czy można mąkę zastąpić bezglutenową wersją? Jeżeli tak to jaki rodzaj wybrać i w jakiej ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    107 dni temu
    Brownie to dość ciężkie i wilgotne ciasto, które nie musi spektakularnie wyrastać, więc jak najbardziej można podjąć próbę zastąpienia w przepisie mąki pszennej. Najlepiej będzie, jeśli spróbujesz z mieszanką mąk: ryżowej (50 g), kukurydzianej (30 g) i ziemniaczanej (20 g) :)
  • Joanna Joanna
    736 dni temu
    Upiekłam raz i dzisiaj będę piec drugi raz. Myślałam, że będzie trudniejsze do upieczenia. Jest tylko troszkę czasochłonne bo trzeba czekać jak poszczególne warstwy wystygną oraz poświęcić czas na obranie orzechów, pistacji ale warto. Wszystkim bardzo smakowało, których poczęstowałam. To ciasto, jest pyszne! Wygląda bardzo apetycznie.

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    582 dni temu
    Ja nigdy nie czekałem aż wystygnie tylko takie ciepłe mieszkałam i tez wyszło. To jest moje popisowe ciasto.
  • Gość Gość
    884 dni temu
    Czy ciasto powinno wyjść płynne w środku czy zwarte?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1165 dni temu
    Czy chidzi o mleczko kokosowe z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1165 dni temu
    tak :)
  • Gość Gość
    1126 dni temu
    Nie.. chodzi o takie mleko kokosowe z piersi indyka
  • Gość Gość
    1212 dni temu
    a jak ustawić piekarnik gazowy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    43 dni temu
    Niestety wyszedl mi zakalec, po 50 min nadal był surowy brownie na dole.Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, pieczenie: góra- dół 160° :(
  • Gość Gość
    1212 dni temu
    Piekarnik ustawić na pieczenie góra - dół, sama góra czy termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1210 dni temu
    Góra-dół :)
  • Gość Gość
    1214 dni temu
    czy dodajemy całe jajko do masy kokosowej? ciasto czy masę z całych jajek czy najpierw białka później cukier później żółtka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1214 dni temu
    Dokładnie tak, jak napisaliśmy w przepisie. Do masy koksowej wbijamy całe jajko. Do brownie nie ma sensu miksować osobno białek i żółtek. Miksujemy całe jaja.
  • ja-nina ja-nina
    1216 dni temu
    DzieN dobry:) Czym mozna zastąpić masę krówkową? dzieki i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1216 dni temu
    Możesz pominąć :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram