
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- formę, keksówkę o wymiarach 30x11 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło potrzebne do przygotowania polewy czekoladowej wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Do masy dodajemy resztę składników
Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie suszonymi śliwkami i prażonymi migdałami.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Małe serniczki kawowe
Spód z ciasteczek wypełniony masą twarogową z aromatem kawy. To deser do kawy, a nawet zamiast kawy.

Komentarze (19)
853 dni temu
Ciasto bardzo łatwe do wykonania. Można je zrobić bez problemu na bazie podanego przepisu, jednak zawsze fajnie jest spojrzeć na instrukcję w formie filmiku :-) Niestety, ten obok przepisu przedstawia sposób wykonania ..... jadalnych doniczek z czekolady :-)
odpowiedz
1158 dni temu
Czy mogę dodać zamiast powideł konfiturę ?
odpowiedz
1158 dni temu
Sylwia, możesz dodać konfiturę, ale wówczas uzyskasz nieco słodsze ciasto. Do produkcji powideł używa się znacznie mniej cukru (czasem w ogóle się go pomija), a ich słodycz pochodzi głównie z owoców.
1632 dni temu
OMG! Ten Pan wie co dobre! Niebo w gębie. Musicie spróbować. Wszystko robiłam po kolei tak jak w przepisie, zredukowałam tylko cukier o 50 g. Ciasto wyszło idealne! Kruche, jedwabiste czekoladowe dosłownie rozpływa się w ustach. Dziękuję!!
odpowiedz
1630 dni temu
Dziękujemy za tak wspaniałą recenzję! :)
1746 dni temu
Bardzo dobry przepis! Polecam!!!
odpowiedz
1927 dni temu
lolxd
odpowiedz
1974 dni temu
Ciasto w smaku mocno czekoladowe, bardzo dobre. Wydłużyłam tylko czas pieczenia do jednej godziny, wyszło puszyste. Polecam miłośnikom czekolady:)
odpowiedz
2015 dni temu
Przygotowałam ciasto z tego przepisu, gdzie wykonałam jedną modyfikację - pół na pół mąka pszenna i mąka kokosowa. Bez polewy. Ciasto najlepsze jakie jadłam, mocno czekoladowe w stylu murzynka, a nie brownie, którego nie lubię. Zmniejszyłam jedynie troszkę dawkę cukru.
odpowiedz
2276 dni temu
Upiekłam ciasto w troche większej keksiwce i pomimo, ze podczas pieczenia ladnie wyrósł to sie ciasto w środku zapadlo. Czemu?
odpowiedz
2274 dni temu
Przyczyny mogą być różne. Po pierwsze ciasto mogło piec się za krótko, po odcięciu temperatury wilgotne w środku ciasto zapada się pod własnym ciężarem, należy wtedy wydłużyć czas pieczenia. Ciasto mogło mieć także zakalec - pieczone w zbyt wysokiej temperaturze ciasto, na wierzchu się wysusza w środku pozostając wilgotne - przez co nie może urosnąć. Możliwe także, że keksówka była zbyt duża - w mniejszej ciepło lepiej otula ciasto, powodując szybsze pieczenie i uniemożliwiając powstanie zakalca.
2334 dni temu
Kiepska ze mnie kucharka lecz to ciasto wychodzi mi doskonale i bardzo smaczne za każdym razem ! Łatwe i szybkie w przygotowaniu ! Polecam.
odpowiedz
2365 dni temu
A moje ciasto musiało być 60 min w piekarniku ( temp. 170 oC, wkładałam do nagrzanego piekarnika, forma keksówka o podanych wymiarach)! Po 45 minutach było jeszcze nie upieczone....Dlaczego?
odpowiedz
2365 dni temu
Każdy piekarnik grzeje nieco inaczej. W razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia lub skrócić :)
2368 dni temu
Czy mogę użyć takiej keksówki 34,5 x15,5? Dodać więcej składników przy takiej formie?
odpowiedz
2368 dni temu
Oczywiście, możesz użyć takiej formy. Ciasto wyjdzie wtedy odrobinę niższe.
2367 dni temu
możesz
2368 dni temu
Jakie wymiary ma foremka?
odpowiedz
2368 dni temu
Foremka, to keksówka o wymiarach 30 x 11 cm.
zobacz wszystkie