zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • formę, keksówkę  o wymiarach 30x11 cm

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Do masy dodajemy resztę składników

Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.

Krok 3: Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie suszonymi śliwkami i prażonymi migdałami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    22 godzin temu
    Bardzo dobry przepis! Polecam!!!

    odpowiedz

  • aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    181 dni temu
    lolxd

    odpowiedz

  • Monika Monika
    229 dni temu
    Ciasto w smaku mocno czekoladowe, bardzo dobre. Wydłużyłam tylko czas pieczenia do jednej godziny, wyszło puszyste. Polecam miłośnikom czekolady:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    269 dni temu
    Przygotowałam ciasto z tego przepisu, gdzie wykonałam jedną modyfikację - pół na pół mąka pszenna i mąka kokosowa. Bez polewy. Ciasto najlepsze jakie jadłam, mocno czekoladowe w stylu murzynka, a nie brownie, którego nie lubię. Zmniejszyłam jedynie troszkę dawkę cukru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    531 dni temu
    Upiekłam ciasto w troche większej keksiwce i pomimo, ze podczas pieczenia ladnie wyrósł to sie ciasto w środku zapadlo. Czemu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    528 dni temu
    Przyczyny mogą być różne. Po pierwsze ciasto mogło piec się za krótko, po odcięciu temperatury wilgotne w środku ciasto zapada się pod własnym ciężarem, należy wtedy wydłużyć czas pieczenia. Ciasto mogło mieć także zakalec - pieczone w zbyt wysokiej temperaturze ciasto, na wierzchu się wysusza w środku pozostając wilgotne - przez co nie może urosnąć. Możliwe także, że keksówka była zbyt duża - w mniejszej ciepło lepiej otula ciasto, powodując szybsze pieczenie i uniemożliwiając powstanie zakalca.
  • Gość Gość
    588 dni temu
    Kiepska ze mnie kucharka lecz to ciasto wychodzi mi doskonale i bardzo smaczne za każdym razem ! Łatwe i szybkie w przygotowaniu ! Polecam.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    619 dni temu
    A moje ciasto musiało być 60 min w piekarniku ( temp. 170 oC, wkładałam do nagrzanego piekarnika, forma keksówka o podanych wymiarach)! Po 45 minutach było jeszcze nie upieczone....Dlaczego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    619 dni temu
    Każdy piekarnik grzeje nieco inaczej. W razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia lub skrócić :)
  • Gość Gość
    622 dni temu
    Czy mogę użyć takiej keksówki 34,5 x15,5? Dodać więcej składników przy takiej formie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    622 dni temu
    Oczywiście, możesz użyć takiej formy. Ciasto wyjdzie wtedy odrobinę niższe.
  • Gość Gość
    621 dni temu
    możesz
  • Gość Gość
    622 dni temu
    Jakie wymiary ma foremka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    622 dni temu
    Foremka, to keksówka o wymiarach 30 x 11 cm.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram