zobacz film Ciasto czekoladowe z polewą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • formę, keksówkę  o wymiarach 30x11 cm

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Masło potrzebne do przygotowania polewy czekoladowej wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Do masy dodajemy resztę składników

Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.

Krok 3: Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie suszonymi śliwkami i prażonymi migdałami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    853 dni temu
    Ciasto bardzo łatwe do wykonania. Można je zrobić bez problemu na bazie podanego przepisu, jednak zawsze fajnie jest spojrzeć na instrukcję w formie filmiku :-) Niestety, ten obok przepisu przedstawia sposób wykonania ..... jadalnych doniczek z czekolady :-)

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    1158 dni temu
    Czy mogę dodać zamiast powideł konfiturę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1158 dni temu
    Sylwia, możesz dodać konfiturę, ale wówczas uzyskasz nieco słodsze ciasto. Do produkcji powideł używa się znacznie mniej cukru (czasem w ogóle się go pomija), a ich słodycz pochodzi głównie z owoców.
  • Marzena Marzena
    1632 dni temu
    OMG! Ten Pan wie co dobre! Niebo w gębie. Musicie spróbować. Wszystko robiłam po kolei tak jak w przepisie, zredukowałam tylko cukier o 50 g. Ciasto wyszło idealne! Kruche, jedwabiste czekoladowe dosłownie rozpływa się w ustach. Dziękuję!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1630 dni temu
    Dziękujemy za tak wspaniałą recenzję! :)
  • Gość Gość
    1746 dni temu
    Bardzo dobry przepis! Polecam!!!

    odpowiedz

  • aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    1927 dni temu
    lolxd

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1974 dni temu
    Ciasto w smaku mocno czekoladowe, bardzo dobre. Wydłużyłam tylko czas pieczenia do jednej godziny, wyszło puszyste. Polecam miłośnikom czekolady:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2015 dni temu
    Przygotowałam ciasto z tego przepisu, gdzie wykonałam jedną modyfikację - pół na pół mąka pszenna i mąka kokosowa. Bez polewy. Ciasto najlepsze jakie jadłam, mocno czekoladowe w stylu murzynka, a nie brownie, którego nie lubię. Zmniejszyłam jedynie troszkę dawkę cukru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2276 dni temu
    Upiekłam ciasto w troche większej keksiwce i pomimo, ze podczas pieczenia ladnie wyrósł to sie ciasto w środku zapadlo. Czemu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2274 dni temu
    Przyczyny mogą być różne. Po pierwsze ciasto mogło piec się za krótko, po odcięciu temperatury wilgotne w środku ciasto zapada się pod własnym ciężarem, należy wtedy wydłużyć czas pieczenia. Ciasto mogło mieć także zakalec - pieczone w zbyt wysokiej temperaturze ciasto, na wierzchu się wysusza w środku pozostając wilgotne - przez co nie może urosnąć. Możliwe także, że keksówka była zbyt duża - w mniejszej ciepło lepiej otula ciasto, powodując szybsze pieczenie i uniemożliwiając powstanie zakalca.
  • Gość Gość
    2334 dni temu
    Kiepska ze mnie kucharka lecz to ciasto wychodzi mi doskonale i bardzo smaczne za każdym razem ! Łatwe i szybkie w przygotowaniu ! Polecam.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    2365 dni temu
    A moje ciasto musiało być 60 min w piekarniku ( temp. 170 oC, wkładałam do nagrzanego piekarnika, forma keksówka o podanych wymiarach)! Po 45 minutach było jeszcze nie upieczone....Dlaczego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2365 dni temu
    Każdy piekarnik grzeje nieco inaczej. W razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia lub skrócić :)
  • Gość Gość
    2368 dni temu
    Czy mogę użyć takiej keksówki 34,5 x15,5? Dodać więcej składników przy takiej formie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2368 dni temu
    Oczywiście, możesz użyć takiej formy. Ciasto wyjdzie wtedy odrobinę niższe.
  • Gość Gość
    2367 dni temu
    możesz
  • Gość Gość
    2368 dni temu
    Jakie wymiary ma foremka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2368 dni temu
    Foremka, to keksówka o wymiarach 30 x 11 cm.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!