
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Dodajemy startą marchewkę
Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka wsypujemy część przesianej mąki. Następnie dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, startą marchewkę i posiekaną nożem czekoladę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę i 20 minut.
Krok 2: Roztapiamy czekoladę
Podgrzewamy czekoladę do temperatury 40°C. Oddzielamy orzechy. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do czekolady i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło o temperaturze pokojowej. Mieszamy.
Krok 3: Posypujemy ciasto orzechami
Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami, które oddzieliliśmy od czekolady.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mini burgery
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
2518 dni temu
Ciast robiłam już sporo, a pierwszy raz zdarzyło mi się, aby nie wyrosło... Coś tu jest nie tak. Niestety byłam zmuszona zrobić kolejne, według innego przepisu i wyszło idealne.
Odpowiedz
3287 dni temu
Ciasto z tego przepisu zrobiliśmy już dwa razy w krótkim czasie. Ciasto bardzo dobre w smaku, świetnie komponuje się z polewą, a przy okazji jest bardzo łatwe i szybkie w zrobieniu. Struktura robi wrażenie wilgotnej podczas jedzenia. Polecamy :)
Odpowiedz
3255 dni temu
na jakim programie piekarnika pieką Państwo to ciasto? termoobieg? grzanie góra i dół? Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)
3255 dni temu
Haniu, pieczemy z grzaniem od dołu i od góry :)
3297 dni temu
w pierwszym przepisie razem z mąką dodajemy proszek do pieczenia , chyba....co?!
Odpowiedz