Marcin Paździor

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Dodajemy startą marchewkę

Podsmażamy warzywa

Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka wsypujemy część przesianej mąki. Następnie dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, startą marchewkę i posiekaną nożem czekoladę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę i 20 minut.

 

Krok 2: Roztapiamy czekoladę

Przygotowujemy paprykową salsę

Podgrzewamy czekoladę do temperatury 40°C. Oddzielamy orzechy. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do czekolady i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło o temperaturze pokojowej. Mieszamy.

 

 

Krok 3: Posypujemy ciasto orzechami

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami, które oddzieliliśmy od czekolady.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Kasia&Krystian Kasia&Krystian
    730 dni temu
    Ciasto z tego przepisu zrobiliśmy już dwa razy w krótkim czasie. Ciasto bardzo dobre w smaku, świetnie komponuje się z polewą, a przy okazji jest bardzo łatwe i szybkie w zrobieniu. Struktura robi wrażenie wilgotnej podczas jedzenia. Polecamy :)

    odpowiedz

  • Hania Hania
    698 dni temu
    na jakim programie piekarnika pieką Państwo to ciasto? termoobieg? grzanie góra i dół? Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    698 dni temu
    Haniu, pieczemy z grzaniem od dołu i od góry :)
  • Gość Gość
    740 dni temu
    w pierwszym przepisie razem z mąką dodajemy proszek do pieczenia , chyba....co?!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram