Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Dodajemy startą marchewkę
Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka wsypujemy część przesianej mąki. Następnie dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, startą marchewkę i posiekaną nożem czekoladę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę i 20 minut.
Krok 2: Roztapiamy czekoladę
Podgrzewamy czekoladę do temperatury 40°C. Oddzielamy orzechy. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do czekolady i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło o temperaturze pokojowej. Mieszamy.
Krok 3: Posypujemy ciasto orzechami
Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami, które oddzieliliśmy od czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrupiące ciasteczka czekoladowe
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Piernik staropolski
- Ciasto Fale Dunaju
- Wegańskie bounty owocowe
- Muffiny z wiśniami
- Wegańskie makaroniki
- Batony z orzechami pekan
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Ciasto marchewkowe
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Zapiekanka do lunchboxa
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
- Sernik czekoladowy
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Ciastka pisanki
- Migdałowe ciasteczka
- Kotleciki jagnięce
- Ciasteczka owsiane z mango
- Kotleciki z batatów i kaszy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2189 dni temu
Ciast robiłam już sporo, a pierwszy raz zdarzyło mi się, aby nie wyrosło... Coś tu jest nie tak. Niestety byłam zmuszona zrobić kolejne, według innego przepisu i wyszło idealne.
odpowiedz
2958 dni temu
Ciasto z tego przepisu zrobiliśmy już dwa razy w krótkim czasie. Ciasto bardzo dobre w smaku, świetnie komponuje się z polewą, a przy okazji jest bardzo łatwe i szybkie w zrobieniu. Struktura robi wrażenie wilgotnej podczas jedzenia. Polecamy :)
odpowiedz
2926 dni temu
na jakim programie piekarnika pieką Państwo to ciasto? termoobieg? grzanie góra i dół? Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)
2926 dni temu
Haniu, pieczemy z grzaniem od dołu i od góry :)
2968 dni temu
w pierwszym przepisie razem z mąką dodajemy proszek do pieczenia , chyba....co?!
odpowiedz