zobacz film Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach

Przygotowanie

Dynię obieramy, wyjmujemy pestki, kroimy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Gotujemy około 10 minut (aż dynia będzie miękka). Studzimy i miksujemy.

Ciasto

Jajka z cukrem trzcinowym i wanilinowym ubijamy na puszystą pianę. Masło roztapiamy, studzimy i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystkie składniki razem mieszamy.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremce (średnica około 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) lub 185°C (bez termoobiegu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.

Polewa

Śmietankę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej, białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Czekoladę łączymy ze śmietanką i stopniowo dodajemy serek homogenizowany.

Dekoracja

Rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady w kuchence mikrofalowej. Podgrzewamy miód i dodajemy do czekolady, mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na folię spożywczą i tworzymy z niej prostokąt, który szczelnie zawijamy w folię. Odkładamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.

Gdy wystygnie, z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach pająki.

Wyrównujemy górną warstwę ciasta. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem. Rozpuszczamy białą i deserową czekoladę w osobnych miseczkach.

Z papieru do pieczenia przygotowujemy dwa rożki (jeden do czekolady białej, drugi do deserowej). Z czekolady deserowej za pomocą rożka tworzymy pajęczynkę na cieście (pomoże nam w tym wykałaczka), a z czekolady białej – oczy pająka. Na ciasto nakładamy gotową dekorację - czekoladowego pająka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (107)

Avatar
  • Gość Gość
    2150 dni temu
    fajne szkoda ze zamiast gram nie są podane np szklanki czy łyżki. No i przede wszystkim lidl chce być fit a kuchenka mikrofalowa? największe zło w kuchni???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2149 dni temu
    Wszystkie czynności można wykonać w garnku na zwykłej kuchence :)
  • Gość Gość
    1796 dni temu
    100 procent racji, mnie też to razi!!!!!!!!!!!
  • Ewa Ewa
    2538 dni temu
    Przepis super, ciasto wyszlo przepyszne,pajaczki idealnie wyszly jak na zdjeciu, choc z nogami bawilismy sie 2 godzinki

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2539 dni temu
    U mnie pająki coś nie wyszły, plastelina czekoladowa okazała się za rzadka. a propos ciasta się nie wypowie, gdyż robiłam z innego przepisu. ( ciasto z fasoli)

    odpowiedz

  • Nikita Nikita
    2541 dni temu
    Niby wszystko zgodnie z przepisem, ale wyszło takie "ciężkie". Ładnie wygląda, ale nie znalazło zwolenników:(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2552 dni temu
    Wczoraj robilam to ciasto po raz drugi i wyszedl mi zakalec (pierwszym razem bylo dobrze). Co zrobilam zle? Dodam ze mialam tylko zwylky bialy cukier ale to chyba nie to. :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2552 dni temu
    Być może dynia i marchew puściły zbyt dużo wody. Dynia przed miksowaniem powinna być bardzo dobrze odciśnięta.
  • Gość Gość
    2560 dni temu
    Czy jajka należy rozdzielić? (najpier ubic białka a potem dodac do nich cukier żółtka itp). I jeśli używa sie normalnego cukru zamiast trzcinowego ile go należy użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2559 dni temu
    Nie ma potrzeby oddzielania żółtka od białka. Jeśli używasz cukru białego - nie zmieniaj ilości :)
  • Gość Gość
    2636 dni temu
    Witam, czy zamiast dyni mogę użyć cukinii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2636 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    2901 dni temu
    Czy zamiast przyprawy do piernika można dodać na przykład sok z cytryny lub pomarańczy albo orzechy ? Nie lubię przypraw korzennych

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2900 dni temu
    Możesz dodać orzechy, jednak nie rekomendujemy dodawania soku.
  • Gość Gość
    2904 dni temu
    cos mi sie nie zgadza z proszkiem do pieczenia. 20 gram to strasznie duzo. Na filmiku Pan daje tylko 1 lyzeczke...wlasnie robie ciasto i niewiem ile dac proszku

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2900 dni temu
    Do ciasta dajemy 20 g proszku do pieczenia, nie ma tutaj błędu. Prosimy pamiętać, że film nie pokazuje w pełni procesu przygotowania ciasta, a jest skrótem wykonywanych czynności :)
  • Piotr Piotr
    2906 dni temu
    NIe powiem bo ciasto calkiem spoko, najwiekszy problem mialem z ta czekolada plaastyczna, jakas dziwna mi wyszla, niby sie ladnie formowala ale strasznie szybko sie roztapiala. Moje pajączki jakieś takie koślawe wyszly. No ale pierwszy raz robilem. Licza sie chęci :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2905 dni temu
    Piotrze, trening czyni mistrza! :)
  • Gość Gość
    2910 dni temu
    Co mozna dodac zamiast serka homogenizowanego? mieszkam za granica i tutaj jest tylko owocowy. Mozna dac mascarpone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2909 dni temu
    Możesz użyć mascarpone, aby było słodsze, możesz doprawić cukrem waniliowym :)
  • KUCHARA KUCHARA
    2928 dni temu
    Witam, czy można bez obaw, że wyjdzie zakalec zamienić mąkę pszenną na razową albo gryczaną bądź bezglutenową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2927 dni temu
    Każda z mąk ma swoje właściwości i trudno jest dokonać zamiany nie ryzykując. Nie jesteśmy w stanie zagwarantować, jak zachowa się ciasto po takiej zmianie.
  • Gość Gość
    3261 dni temu
    niesmaczne i gumiaste ciasto.Nie polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3259 dni temu
    moje wyszło super. jak ciasto moze być gumiaste? to sie zakalec nazywa i powstaje gdy ktoś nie potrafi piec
  • GOC GOC
    1441 dni temu
    GG
  • jola jola
    3263 dni temu
    Witam, czy do polewy moze byc smietana 18%?i jak rzygotowac polewe w garnuszku a nie w mikrofali?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3262 dni temu
    Jolu, śmietana 18% zdecydowanie się tutaj nie sprawdzi. Polewę w garnku przygotowujemy tak samo. Składniki należy jednak podgrzewać bardzo wolno, na małym ogniu.
  • Gość Gość
    3270 dni temu
    Kochani pająki mają raczej 8 nóg, no chyba, że to ją jakieś muchy :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3270 dni temu
    Drogi Gościu, nie zależało nam na szczegółowym przedstawieniu pajączków :) Jeśli masz ochotę bardziej oddać ich anatomię w ozdobie - nic nie stoi na przeszkodzie :) Pozdrawiamy!
  • Malina Malina
    3269 dni temu
    True...
  • ania ania
    3282 dni temu
    ciasto upieczone, smakuje wspaniale, nie jest przesadnie słodkie, nie robiłam polewy tylko posypałam cukrem pudrem.. i piekłam w trochę szerszej formie na keks.. wygląda jak cudownie wypieczony bochen chleba.. żeby nie wyszedł zakalec polecam dynię odparować z wody na patelni teflonowej, wtedy na pewno się uda.. piekłam pierwszy raz i wyszło wyśmienicie! dodam, że piekłam prawie 45 min. super przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3306 dni temu
    Kupa garów i zakalec. A mialo być tak smacznie...

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3309 dni temu
    Ciasto super smaczne, pulchne, mieciutkie i pachnace.. Zrobiłam wersje podstawową tylko bez czekoladowej polewy.Zamiast tego cukier puder i lody waniliowe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3308 dni temu
    Anka, Twoja opcja brzmi przepysznie! :)
  • oliwka oliwka
    3616 dni temu
    Przepiekny tort chociaz mam 11 lat lubie piec. Napewno wyprubuje ten przepis.

    odpowiedz

  • jot jot
    3632 dni temu
    Ciasto super, nie mam talentu kulinarnego do ciast, ale to wyszło ekstra :) jest proste w robieniu i naprawdę smaczne, polewą czekoladową się nie przejmowałam tzn zrobiłam całą z opakowania bez dekoracji, ale i tak wszyscy byli zadowoleni, następnym razem spróbuję tylko dodać nieco więcej przyprawy piernikowej. POLECAM :)

    odpowiedz

  • Tribla Tribla
    3633 dni temu
    Ciasto z pajęczynką wyszło rewelacyjnie :) Tylko czekolada na pająki się nie udała;/ długo nie chciała zgęstnieć a jak już jej się udało wcale nie była plastyczna;/ Ciekawe co zrobiłam źle...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3658 dni temu
    estera, wszystkie informacje zawarte są w przepisie :) Potrzebujesz 300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni oraz 100 g obranej i startej marchewki.

    odpowiedz

  • estera estera
    3660 dni temu
    jak duża dynia i ile kg marchewki??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3671 dni temu
    Drogi Gościu, każda z mąk ma inne właściwości. Trudno jest nam powiedzieć, czy akurat w tym przepisie zamienienie mąki pszennej na ryżową zakończy się sukcesem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3671 dni temu
    czy można zamienić mąkę pszenna np. mąką ryżową? Podobno jest dobra do wypieków :)

    odpowiedz

  • baśka 37 baśka 37
    3826 dni temu
    Na pewno tak,bo ciągle korzystam z tych przepisów,na prawdę są tak oryginalne jak z prawdziwych cukierni.Pozdrawiam i czeka na nowe przepisy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3845 dni temu
    Baśka, wspaniale, że Paweł Małecki inspiruje Cię przy domowych wypiekach. Mamy nadzieję, że niejeden deser z Cukierni Lidla znajdzie się na Twym stole!

    odpowiedz

  • baśka 37 baśka 37
    3845 dni temu
    Panie Pawle jest Pan super cukiernikiem,chetnie ogladam Panskie wypieki i cuda.Zrobilam to ciasto pyszne ,a nawet dekoracyjna pajęczynka zrobiła furorę na stole,pająki tez zrobiłam ,chociaż Pana byly piekniejsze.Dziękuję iproszę o inne pomysły.

    odpowiedz

  • baśka 37 baśka 37
    3892 dni temu
    pyszne,a pajęczynka super mi wyszla.Dziekuje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3921 dni temu
    fatalne. ciężka masa, wogóle nie urosło. Szkoda składników-głównie dyni. Dlaczego wszystko co gotuja/pieka, nigdy nie kosztują.

    odpowiedz

  • gość gość
    3945 dni temu
    zrobiłem i było genialne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3947 dni temu
    Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne, dlatego nie ma potrzeby nasączania :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3948 dni temu
    czy można ciasto nasączyć ponczem np. z herbaty

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3963 dni temu
    Wymienianie składników nie jest najlepszym pomysłem. Jeśli chcesz zrobić ciasto marchewkowe, skorzystaj z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/Ciasto-marchewkowe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3963 dni temu
    zamiast 300 g dyni mogę dodacć marchew?

    odpowiedz

  • ka2ulka ka2ulka
    3967 dni temu
    To jest nasze ulubione ciasto :):). Oczka pająków robię z kawałeczków białek czekolady ukulanej w palcach, jest szybciej. Dzięki za przepis, oryginalny i jest czym się pochwalić :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3970 dni temu
    Dodajemy 110g masła, tak jak jest wymienione w składnikach :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3970 dni temu
    a ile tego masła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3975 dni temu
    Miło nam słyszeć, że ciasto halloweenowe przypadło Wam do gustu i smaku na dłużej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3976 dni temu
    Ciasto jest świetne! Pycha! I żadnego zakalca nie ma (i to kolejny raz, bo już któryś raz zajadamy się Pajęczynką :) ).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3977 dni temu
    zakalec az milo na całej wysokosci

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3981 dni temu
    Jessico, to prawda, ciasto jest bardzo wilgotne i może odrobinę przypominać swym wyglądem zakalca :)

    odpowiedz

  • Jessica Jessica
    3981 dni temu
    To ciasto takie jest ! To nie jest żaden zakalec. Brownie też może wydawać się zakalcem, ale te ciasta takie są. Jak komuś się nie podoba, to niech ich więcej nie robi, po prostu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3993 dni temu
    Marto, biała czekolada ma nieco inny skład, przez co jej konsystencja może się różnić od plastycznej masy z czekolady deserowej.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3993 dni temu
    Świetna dekoracja, czekoladowa masa niestety mi się zważyła, za długo mieszałam i tłuszcz oddzielił się od masy, przez co źle się formowała. Mam pytanie - czy z białej czekolady też można stworzyć taką masę plastyczną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3994 dni temu
    Dynia przed miksowaniem powinna być bardzo dobrze odciśnięta. Proszku do pieczenia natomiast powinno być około 20 g. W efekcie ciasto dyniowe wychodzi bardzo wilgotne, co może czasami dawać wrażenie zakalca. Jeśli natomiast o czekoladę plastyczną chodzi, należy odstawić ją do stygnięcia na kilka godzin. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, możemy wstawić ją na 1,5 godziny do lodówki, ale wówczas nie będzie już tak plastyczna, jak ta, tężejąca w temperaturze pokojowej.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3995 dni temu
    Ciasto jest bardzo mokre i smaczne a polewa rewelacyjna napewno wykorzystam ją do innych ciast Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3996 dni temu
    Witam:) Robiłem dokładnie według przepisu i ciasto wyszło idealne. Żadnego zakalca nie ma. Piekłem w 190 stopniach (grzałka góra dół bez termoobiegu) przez 35 minut. Dynie dobrze odsączyłem z wody. Na pewno nieraz jeszcze powróceń do tego przepisu:) Życzę udanych wypieków.

    odpowiedz

  • bruce09lili bruce09lili
    3997 dni temu
    recepta na brak zakalca jest prosta (znam z innego przepisu z przed paru lat): dynia musi być upieczona, a nie gotowana, dopiero potem miksujemy miękką dynię. Wg. przepisu Pan Pawła dynia będzie za "wodnita" i powstanie zakalec. Mi wyszło piękne wilgotne ciasto bez zakalca. Polecam :) P.S. Polewa jest rewelacyjna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3997 dni temu
    U mnie mały zakalec tylko na spodzie, może 2 -3 mm, i tylko miejscami. Gdyby nie komentarze, to może bym uwagi nie zwróciła na niego, bo ciasto zostało odwrócone do góry nogami (jak na filmiku) i miękka polewa odwraca uwagę od zakalczyka ;). Ciasto wilgotne i puszyste. Smakowało domownikom. Moje modyfikacje: dodałam pół łyżeczki sody (z uwagi na złowróżbne komentarze;) ), z drobno startej marchewki porządnie odciśnięty był sok, dałam naprawdę duże jajka (XL), no i niestety piec trzeba było dłużej - ok. godziny; po 35 minutach patyczek nie był suchy. Ciasto robiłam w proporcjach dla 4 jajek, bo nie miałam małej tortownicy. Wyszło po bokach niewysokie, z górką na środku (z pęknięciem), którą ścięłam, a ciasto odwróciłam. Moje pająki, poza tym, że miały po 8 nóg i były trochę mniejsze, wyszły jak na zdjęciu do przepisu:)

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    3997 dni temu
    wiecie co ? troche dziwne jest to że zwyczajny domownik , wykonał tak perfekcyjną pajęczynke

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3997 dni temu
    Zrobiłam dokładnie według przepisu, trzymałam ciasto w piekarniku przez 2h z czego 1h na termoobiegu a i tak było nieupieczone. Trzeba było robić jak Pan Jarek, bo tak czułam, że za dużo tej dyni :/

    odpowiedz

  • Jarek Filipiak Jarek Filipiak
    3997 dni temu
    Dodałem mniej dyni (dwie garści) i troche mniej marchwi. Ciasto wyrosło bardzo ładnie, wszystko wyszło jak na waszym zdjęciu. Dzięki za fajny przepis ;)

    odpowiedz

  • Marika Marika
    3998 dni temu
    Wolałam wczoraj do niego nie zaglądać. Godzinę spędził w piekarniku i przeleżał tam całą noc. Po przekrojeniu był bardziej zwarty niż galart mojej mamy. Ale mąż odkroił brzegi, wierzch i spód i smakują dobrze :D tylko trochę ich mało :D Czas zrobić murzynka i wykorzystać chociaż polewę z przepisu.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3999 dni temu
    Mi też wyszedł zakalec... Ale chyba gdyby nie ta dynia byłoby dobrze, bo konsystencja ciasta przed jej dodaniem była odpowiednia. Szkoda, że nie było niespodzianki dla synka:(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    Hej! Pająki mają 4 (cztery) pary odnóży. Tzn. mają osiem nóg.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    U mnie też zakalec....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    Panie Pawle, drogi Lidlu! Coś za dużo tych zakalców w komentarzach ;-) Co może być przyczyną? Może taki 'urok' tego ciasta?

    odpowiedz

  • Zan Zan
    3999 dni temu
    niestety zakalec :( pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakalec i w to w 100%

    odpowiedz

  • Ana Ana
    4000 dni temu
    I zrobiłam znów i znów wyszedł mi zakalec ale mniejszy xD Chyba wiem dlaczego, w momencie dodawania tłuszczu do jajek piana całkowicie opada, więc moim zdaniem trzeba go dodać albo na przemian z mąką albo zaraz po mące (oczywiście stopniowo) i tak zrobię następnym razem. Polecam tak zrobić innym. Jedyne co mogę powiedzieć na plus to polewa jest absolutnie wyśmienita oraz motyw z pajączkami (ciastem na nie) świetny :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4001 dni temu
    a to może proszę o podpowiedź dlaczego wszystkim wychodzi zakalec? u mnie to samo:) ale przynajmniej dzięki lidlowi miałam okazję poznać pierwszego zakalca w życiu :) szkoda tylko zmarnowanej energii na krojenie dyni...

    odpowiedz

  • Ana Ana
    4002 dni temu
    Mi też wyszedł zakalec :( ale chyba dlatego, że za niską temperaturę miałam, ale też robiłam z dwóch porcji może coś nie "siadło" jutro próbuje jeszcze raz z jednej porcji bo ciasto wjechało mi na ambicję :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4002 dni temu
    U mnie także wyszedł zakalec!!!!

    odpowiedz

  • Anka Anka
    4002 dni temu
    Wczoraj zrobiłam to ciasto z moim lubym i rzeczywiście, wygląda jak zakalec :D przelozylam go kremem nugatowym (czekolada+śmietanka 30%+zblendowane orzechy) wydaje mi sie ze za dużo dyni w stosunku do mąki ...no ale zostało pół dyni wiec teraz jeszcze zupa krem z dyni ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4002 dni temu
    Ciasto smakuje bardzo bardzo jest wilgotne takie jak lubimy !!!! A dekoracja bardzo pomysłowa zaobserwowałam że czekoladową plasteliną nie można sie za długo bawić bo znowu robi się bardzo miękka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4002 dni temu
    Robiłam dwa dni temu. Ciasto jest przepyszne---chociaż wyszedł mi zakalec...no ale smakuje i wygląda jak sernik dyniowo-marchewkowy. Myslę , że dodałam za dużo dyni i ciasto było za wilgotne . Napewno wróce do tego przepisu nawet jesli znowu wyszedlby taki pyszny zakalec.

    odpowiedz

  • Gość 33 Gość 33
    4003 dni temu
    Wygląda rewelacyjnie! Szkoda tylko, że ciasto wyszło jak zakalec...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4003 dni temu
    A mi wyszedł jeden wielki zakalec... szkoda. :((

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4003 dni temu
    U mnie to samo, czekolada w połaczeniu z miodem jest za miękka... Nie da się zrobić z niej nic. Włożyłam ją do lodówki, może to coś pomoże. Proporcje czekolady i miodu były takie same jak w przepisie.

    odpowiedz

  • Ewa....111 Ewa....111
    4003 dni temu
    dzisiaj idę na zakupy do lidla chyba zrobię w poniedziałek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4004 dni temu
    Jaki to powinien być miód? Próbowałam zrobić te pajączki, jednak u mnie czekolada wymieszana z miodem niestety nie była aż tak plastyczna (po pewnym czasie mieszanka ta się ocieplała i robiła się miękka)...Co w takim razie robię źle?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4004 dni temu
    ja mialam wieksza tortownice ale nie ta najwieksza i ciasto wyroslo potem troszke opadlo ale po polaniu biala polewa i zrobieniu pajeczyni wszystko wyglada idealnie juz sie nie moge doczekac az sprobuje. chociaz tak ladne ciasto szkoda ruszac ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4004 dni temu
    ciasto już w piekarniku :) Dziękuję za odpowiedź jak poradzić sobie bez kuchenki mikrofalowej, za chwilę będę przygotowywać tą metodą polewę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4004 dni temu
    Nie posiadam tak małej tortowniczki najmniejszą mam 25 czy wtedy ciasto wyjdzie mi w miarę możliwości wysokie czy bardziej placek a może lepiej iść kupić tortowniczkę i nie kombinować :) Ciasto wygląda przepięknie a pajączki nie wiedziałam że z czekolady i miodu można takie cuda wyczarować :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4004 dni temu
    Magdo śmietankę można zagotować w rondelku, natomiast czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej.

    odpowiedz

  • Iwka Iwka
    4004 dni temu
    Własnie robię to ciasto, użyłam konfitury z dyni z pomarańczą z ubiegłorocznych zapasów. Pachnie apetycznie, czekam na efekt.

    odpowiedz

  • Bozena Bozena
    4005 dni temu
    Ten pomysł z tą dekoracją mi się tak spodobał aż osłupiałam ze takie arcydzieło ,no jestem pod wrażeniem normalnie:*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4005 dni temu
    ale cudo panie Pawle szacun dla pana ,jest pan wielki Pozdrawiam .

    odpowiedz

  • alena alena
    4005 dni temu
    wyglad swietny, a i na pewno jest przepyszne, koniecznie wyprobuje.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4005 dni temu
    Piękne dekoracje,piękne ciasto pana Pawła :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4005 dni temu
    Nie trzeba kuchenki, wystarczy garnek z gorącą wodą do czekolady a do smietanki sam garek :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4005 dni temu
    a czy można jakoś przygotować to ciasto bez kuchenki mikrofalowej?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4008 dni temu
    Piękne ciasto,często używam czekolad Fin Carre do polania a to świetna i prosta propozycja podania ciasta na Halloween .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4008 dni temu
    Ciasto wygląda rewelacyjnie - a jednocześnie takie proste do zrobienia!!! Super...

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4008 dni temu
    Wygląda super, zapowiada się extra zabawa przy dekoracji z dziećmi, można np. wkrótce w lidlu kupić żelki oczka lub zęby draculi i też coś fajnego stworzyć :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4008 dni temu
    Jesteśmy ciekawi efektu Waszych dekoracji! :) Jeśli zdążyliście przed jedzeniem zrobić zdjęcie, koniecznie się nam pochwalcie! :)

    odpowiedz

  • agak_86 agak_86
    4008 dni temu
    Świetnie się bawiłam przy wykonaniu tego cista! Po pierwsze- radość dziecka przy konstruowaniu pająków- bezcenna :) , po drugie- mina męża na widok efektu końcowego- zabójcza :D Polecam bo przepis w miarę prosty, łatwo o składniki. Słodko ale zdrowo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4009 dni temu
    Cudne dekoracje, wspaniałe i proste w realizacji pomysły na zrobienie dekoracji, o których nie miałam pojęcia :) SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Ewa....111 Ewa....111
    4009 dni temu
    zrobię rodzinie . dekoracje piękne !

    odpowiedz

  • Małgocha Małgocha
    4009 dni temu
    Przepiękna dekoracja! Panie Pawle! za każdym razem Pan zaskakuje! Wierna fanka czeka na kolejne cudowne przepisy!

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    4009 dni temu
    Bardzo fajny przepis! Chociaż ja z rodziną nie obchodzimy Halloween to chyba tego dnia zrobię to ciasto! Pozdrowienia :*

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!