Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt
Jajka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę z mączką ziemniaczaną oraz amaretto. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze około 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).
Karmelizowane orzechy
Wodę zagotowujemy z cukrem. Gotujemy około 2 minut. Syrop dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy do wystudzenia (na poncz), natomiast do drugiej części wsypujemy mieszankę orzechów. Dokładnie mieszamy. Tak namoczone orzechy wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na mniej więcej 10 minut.
Masa z serka ricotta
Serek delikatnie mieszamy z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz pokruszone orzechy i pistacje. Na koniec dodajemy amaretto.
Poncz do nasączenia
Do części wystudzonego syropu dodajemy sok z 1/2 cytryny oraz amaretto. Wszystkie składniki razem łączymy, następnie miksujemy około 5 minut do uzyskania konsystencji ubitej śmietanki.
Z wystudzonego biszkoptu ścinamy górę (wyrównujemy). Biszkopt przecinamy na pół. Jedną warstwę biszkoptu wkładamy do tortownicy – biszkopt nakrapiamy ponczem i wykładamy na niego gotową masę z serka ricotta, którą równomiernie rozsmarowujemy. Nakładamy drugą warstwę biszkoptu, nakrapiamy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 3 godziny.
Ciasto obsmarowujemy ubitą śmietanką z jogurtem i mlekiem (jogurt, mleko i śmietankę w proszku ubijamy mniej więcej przez 5 minut) i dekorujemy suszonymi owocami, pistacjami, wiśniami i patyczkami czekoladowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
581 dni temu
Na jaką blaszkę są podane te składniki? Każdy przyzwoity przepis powinien zawierać taką informację. Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
581 dni temu
W tym przepisie sprawdzi się tortownica o średnicy ok. 20-23 cm.
581 dni temu
Dziękuję za szybką odpowiedź
1998 dni temu
Kto normalny w dzisiejszych czasach daje ten zagestnik z torebki
odpowiedz
3177 dni temu
biszkopt najlepiej zrobić swój wypróbowany ja tam wole dać proszek ładnie wyrośnie i jest z czego przekroić. Tort zrobiłam na czekoladowych blatach daja fajny kontrast z masą i na większą formę (28cm) produkty x2. Biszkopt przekroiłam na 3 części lepiej wygląda po przekrojeniu. Zrobiłam z serkiem mascarpone krem świetny polecam i pierwszy raz pracowałam na pistacjach i muszę przyznać że jest to bardzo wdzięczny produkt. Zamiast wiśni amarena swoje ze słoika ale takie zasypywane cukrem sa bardzo słodkie ale za to twarde jak kandyzowane. Mimo ze brak filmiku tort rewelacja i nie bójcie sie go zrobić będą same ciepłe komentarze. Najpierw jemy oczami a widok tego ciasta cieszy smak z tymi orzechami świetny, ciężko się oprzeć by nie zjeść kilka kawałków jest lekki i tak można do buzi wkładać i wkładać. Ja polecam! Dzięki Lidl i dziękuję p. Pawle
odpowiedz
3628 dni temu
Biszkopt się uda jeśli oddzielisz żółtka od białek i białka ubijesz osobno na sztywną pianę a później wszystko delikatnie połączysz. Osobiście uważam że biszkopt bez proszku do pieczenia jest smaczniejszy.
odpowiedz
3871 dni temu
Drogi Gościu, karmelizowane orzechy dodajemy do masy z serka ricotta.
odpowiedz
3871 dni temu
a te orzechy karmelizowane to do czego?
odpowiedz
3880 dni temu
Wyszedł wam biszkopt wg tego przepisu? Nie ma proszku do pieczenia, tłuszczu żadnego ... Nie chciałem się spierać, zrobiłem zgodnie z przepisem i wyszedł zakalec. Może coś mi nie poszło ...
odpowiedz
4063 dni temu
no bo jak robić to na większą blachę
odpowiedz
4063 dni temu
Jak rozumiem blacha o śr. 26 cm?
odpowiedz
4065 dni temu
Przy przepisie na to ciasto niestety nie ma materiału video.
odpowiedz
4066 dni temu
nie wiem czy tylko ja mam problem ale dlaczego nie ma filmu z przygotowania ciasta?
odpowiedz
4067 dni temu
Poprawcie proszę błąd ortograficzny. Poncz nie pącz
odpowiedz
4069 dni temu
Pięknie przystrojony,bardzo efektowny tort,ja wolę śmietankę Pilos 30% do ciast zamiast krem jednak skorzystam z przepisu :)
odpowiedz
zobacz wszystkie