Cassata alla Siciliana

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Biszkopt

Jajka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę z mączką ziemniaczaną oraz amaretto. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze około 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).

Karmelizowane orzechy

Wodę zagotowujemy z cukrem. Gotujemy około 2 minut. Syrop dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy do wystudzenia (na poncz), natomiast do drugiej części wsypujemy mieszankę orzechów. Dokładnie mieszamy. Tak namoczone orzechy wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na mniej więcej 10 minut.

Masa z serka ricotta

Serek delikatnie mieszamy z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz pokruszone orzechy i pistacje. Na koniec dodajemy amaretto.

Poncz do nasączenia

Do części wystudzonego syropu dodajemy sok z 1/2 cytryny oraz amaretto. Wszystkie składniki razem łączymy, następnie miksujemy około 5 minut do uzyskania konsystencji ubitej śmietanki.

Z wystudzonego biszkoptu ścinamy górę (wyrównujemy). Biszkopt przecinamy na pół. Jedną warstwę biszkoptu wkładamy do tortownicy – biszkopt nakrapiamy ponczem i wykładamy na niego gotową masę z serka ricotta, którą równomiernie rozsmarowujemy. Nakładamy drugą warstwę biszkoptu, nakrapiamy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 3 godziny.

Ciasto obsmarowujemy ubitą śmietanką z jogurtem i mlekiem (jogurt, mleko i śmietankę w proszku ubijamy mniej więcej przez 5 minut) i dekorujemy suszonymi owocami, pistacjami, wiśniami i patyczkami czekoladowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    562 dni temu
    Na jaką blaszkę są podane te składniki? Każdy przyzwoity przepis powinien zawierać taką informację. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    562 dni temu
    W tym przepisie sprawdzi się tortownica o średnicy ok. 20-23 cm.
  • Gość Gość
    562 dni temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź
  • jola jola
    1979 dni temu
    Kto normalny w dzisiejszych czasach daje ten zagestnik z torebki

    odpowiedz

  • Lusi Przystaś Lusi Przystaś
    3159 dni temu
    biszkopt najlepiej zrobić swój wypróbowany ja tam wole dać proszek ładnie wyrośnie i jest z czego przekroić. Tort zrobiłam na czekoladowych blatach daja fajny kontrast z masą i na większą formę (28cm) produkty x2. Biszkopt przekroiłam na 3 części lepiej wygląda po przekrojeniu. Zrobiłam z serkiem mascarpone krem świetny polecam i pierwszy raz pracowałam na pistacjach i muszę przyznać że jest to bardzo wdzięczny produkt. Zamiast wiśni amarena swoje ze słoika ale takie zasypywane cukrem sa bardzo słodkie ale za to twarde jak kandyzowane. Mimo ze brak filmiku tort rewelacja i nie bójcie sie go zrobić będą same ciepłe komentarze. Najpierw jemy oczami a widok tego ciasta cieszy smak z tymi orzechami świetny, ciężko się oprzeć by nie zjeść kilka kawałków jest lekki i tak można do buzi wkładać i wkładać. Ja polecam! Dzięki Lidl i dziękuję p. Pawle

    odpowiedz

  • MagdaBW MagdaBW
    3610 dni temu
    Biszkopt się uda jeśli oddzielisz żółtka od białek i białka ubijesz osobno na sztywną pianę a później wszystko delikatnie połączysz. Osobiście uważam że biszkopt bez proszku do pieczenia jest smaczniejszy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3853 dni temu
    Drogi Gościu, karmelizowane orzechy dodajemy do masy z serka ricotta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3853 dni temu
    a te orzechy karmelizowane to do czego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3862 dni temu
    Wyszedł wam biszkopt wg tego przepisu? Nie ma proszku do pieczenia, tłuszczu żadnego ... Nie chciałem się spierać, zrobiłem zgodnie z przepisem i wyszedł zakalec. Może coś mi nie poszło ...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4044 dni temu
    no bo jak robić to na większą blachę

    odpowiedz

  • Icurek Icurek
    4045 dni temu
    Jak rozumiem blacha o śr. 26 cm?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4046 dni temu
    Przy przepisie na to ciasto niestety nie ma materiału video.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4047 dni temu
    nie wiem czy tylko ja mam problem ale dlaczego nie ma filmu z przygotowania ciasta?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4049 dni temu
    Poprawcie proszę błąd ortograficzny. Poncz nie pącz

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4050 dni temu
    Pięknie przystrojony,bardzo efektowny tort,ja wolę śmietankę Pilos 30% do ciast zamiast krem jednak skorzystam z przepisu :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!