Małe serniczki kawowe

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 14 silikonowych foremek do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Podpiekamy spody muffinek

Masło roztapiamy. Ciasteczka drobno mielemy i mieszamy z masłem. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek do muffinów (lub do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień 2 blach do pieczenia muffinów) i lekko przyciskamy do dołu. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.

Spody podpiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut, temperaturę zmniejszamy do 160°C.

KROK 2: Przygotowujemy krem

Czekoladę deserową siekamy i roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Jajko, żółtko i cukier puder mieszamy na gęsty krem. Po kolei dodajemy likier, płynną czekoladę i kawę espresso, mieszając. Dodajemy twaróg i mieszamy na gładką masę. Krem przekładamy na podpieczone spody. Serniczki pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 30 minut, aż krem się zetnie. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki.

KROK 3: Dekorujemy serniczki

Przed podaniem serniczki wyjmujemy z foremek. Kawową czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw na wiórki, wiórkami lub ziarnami kawy w czekoladzie dekorujemy serniczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową

Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Banany smażone w cieście

Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Banany smażone w cieście

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Tartaletka z jabłkami

Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Tartaletka z jabłkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    3007 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3091 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj serowe babeczki, bardzo nam smakują. Jedyny minus jest taki, że masa serowa nie scaliła się ze spodem. Czy ten deser można zrobić w formie do ciasta, czy udaje się tylko w postaci babeczek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3090 dni temu
    Oczywiście, możesz z podanych składników przygotować ciasto, pamiętaj jednak o wyłożeniu foremki papierem do pieczenia. W zależności od wielkości foremki, może być też koniecznie podwojenie ilości składników :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!