
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 14 silikonowych foremek do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Podpiekamy spody muffinek
Masło roztapiamy. Ciasteczka drobno mielemy i mieszamy z masłem. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek do muffinów (lub do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień 2 blach do pieczenia muffinów) i lekko przyciskamy do dołu. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Spody podpiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut, temperaturę zmniejszamy do 160°C.
KROK 2: Przygotowujemy krem
Czekoladę deserową siekamy i roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Jajko, żółtko i cukier puder mieszamy na gęsty krem. Po kolei dodajemy likier, płynną czekoladę i kawę espresso, mieszając. Dodajemy twaróg i mieszamy na gładką masę. Krem przekładamy na podpieczone spody. Serniczki pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 30 minut, aż krem się zetnie. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki.
KROK 3: Dekorujemy serniczki
Przed podaniem serniczki wyjmujemy z foremek. Kawową czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw na wiórki, wiórkami lub ziarnami kawy w czekoladzie dekorujemy serniczki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik pistacjowy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Jajka na miękko
- Klasyczna sałatka grecka
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3121 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
3205 dni temu
Zrobiłam dzisiaj serowe babeczki, bardzo nam smakują. Jedyny minus jest taki, że masa serowa nie scaliła się ze spodem. Czy ten deser można zrobić w formie do ciasta, czy udaje się tylko w postaci babeczek?
Odpowiedz
3204 dni temu
Oczywiście, możesz z podanych składników przygotować ciasto, pamiętaj jednak o wyłożeniu foremki papierem do pieczenia. W zależności od wielkości foremki, może być też koniecznie podwojenie ilości składników :)