Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię aluminiową
  • 12 foremek do muffinów

Krok 1: Przygotowujemy kruszonkę

Orzechy mielemy i zagniatamy z cukrem, mąką i masłem na kruszonkę. Ciasto schładzamy w lodówce.

Krok 2: Mieszamy składniki ciasta

Brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy. Dodajemy brzoskwinie pokrojone na kawałki. Olej, mleko sojowe, cukier waniliowy i mąkę sojową roztrzepujemy i dodajemy łyżką do mieszaniny mąki z pozostałymi składnikami w taki sposób, aby ta ledwo się związała. Ciasto przekładamy do 12 foremek do muffinów. Posypujemy kruszonką, lekko ją wciskając.

Krok 3: Pieczemy muffiny

Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając na ostatnie 10-15 minut luźno folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy i podajemy na świeżo.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • KuraDomowa KuraDomowa
    2451 dni temu
    Ale beznadziejny przepis! Pełnotłusta mąka sojowa? 45minut w 200⁰C? Ja muffiny robię 15minut w 180⁰C. Odradzam wszystkim ten przepis na spalone muffiny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2741 dni temu
    Jakie pomidory???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2741 dni temu
    Drobna pomyłka! Oczywiście mieliśmy na myśli BRZOSKWINIE :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!