Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 12 silikonowych foremek do muffinów
- sitko
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Ciasto czekoladowe
Wodę, masło pokrojone na mniejsze kawałki, kakao, pokruszoną czekoladę i cukier podgrzewamy w garnku. Doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia składników, co jakiś czas mieszając. Odlewamy ¼ masy do drugiego naczynia (na polewę). Studzimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka i 3/4 masy czekoladowej. Przekładamy masę jajeczną partiami do miski z mąką. Delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto przekładamy do 12 foremek silikonowych i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Studzimy, przecinamy torciki na pół.
Nadzienie
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Śmietankę ubijamy i łączymy z mascarpone. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy szprycą nadzienie na upieczone spody czekoladowe, przykrywamy wierzchami torcików i polewamy wcześniej pozostawioną polewą czekoladową.
Torciki dekorujemy świeżymi owocami i miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!
Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2974 dni temu
Torciki idealne ! Robiłam już 3 razy na różne okazje i za każdym razem zachwycały apetycznym wyglądem i smakiem :)
odpowiedz
3443 dni temu
Nie miałam foremek do muffinów, ale użyłam foremek od babeczek (piekłam na 2 tury :) Torciki wyszły pyszne! Cała rodzina zachwycona :)
odpowiedz
3462 dni temu
Babeczki bardzo pyszne, przy czym zredukowalam o 1/3 ilość cukru zarówno w kremie, jak i w samym cieście. Polewy można odlać znacznie mniej, warto też położyć trochę kremu pod truskawki, bardzo ładnie się komponuje kolorystycznie ;)
odpowiedz
3476 dni temu
Muffiny pyszne,ciasto takie jak na ,,murzynka".Kolejny fajny przepis pana Pawła a przyznam że kilka już wypróbowałam.
odpowiedz