
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 12 silikonowych foremek do muffinów
- sitko
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Ciasto czekoladowe
Wodę, masło pokrojone na mniejsze kawałki, kakao, pokruszoną czekoladę i cukier podgrzewamy w garnku. Doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia składników, co jakiś czas mieszając. Odlewamy ¼ masy do drugiego naczynia (na polewę). Studzimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka i 3/4 masy czekoladowej. Przekładamy masę jajeczną partiami do miski z mąką. Delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto przekładamy do 12 foremek silikonowych i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Studzimy, przecinamy torciki na pół.
Nadzienie
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Śmietankę ubijamy i łączymy z mascarpone. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy szprycą nadzienie na upieczone spody czekoladowe, przykrywamy wierzchami torcików i polewamy wcześniej pozostawioną polewą czekoladową.
Torciki dekorujemy świeżymi owocami i miętą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik pistacjowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba z piekarnika
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
3291 dni temu
Torciki idealne ! Robiłam już 3 razy na różne okazje i za każdym razem zachwycały apetycznym wyglądem i smakiem :)
Odpowiedz
3760 dni temu
Nie miałam foremek do muffinów, ale użyłam foremek od babeczek (piekłam na 2 tury :) Torciki wyszły pyszne! Cała rodzina zachwycona :)
Odpowiedz
3779 dni temu
Babeczki bardzo pyszne, przy czym zredukowalam o 1/3 ilość cukru zarówno w kremie, jak i w samym cieście. Polewy można odlać znacznie mniej, warto też położyć trochę kremu pod truskawki, bardzo ładnie się komponuje kolorystycznie ;)
Odpowiedz
3793 dni temu
Muffiny pyszne,ciasto takie jak na ,,murzynka".Kolejny fajny przepis pana Pawła a przyznam że kilka już wypróbowałam.
Odpowiedz