Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremkę o wymiarach 20 x 20 cm
- papier do pieczenia
- sitko
- blender/rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Miksujemy składniki na gładką masę
Fasolę odcedzamy na sicie, mocno płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy nadmiar wody. Przesypujemy do miski rozdrabniacza, dodajemy płatki owsiane, kakao, syrop klonowy, prażone jabłka, sodę oczyszczoną, ocet, sól i roztopiony olej kokosowy. Całość miksujemy na bardzo gładką masę.
Krok 2: Dodajemy czekoladę i orzechy
Czekoladę i orzechy pekan kruszymy na mniejsze kawałki. Połowę tabliczki czekolady wraz z orzechami dodajemy do gotowej masy. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3: Dekorujemy ciasto
Na wierzchu po jednej stronie masy układamy pozostałe kawałki czekolady. Resztę ciasta dekorujemy innymi dodatkami, np. orzechami pekan, nerkowcami, wiórkami kokosowymi, solą himalajską lub owocami (według upodobania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!
Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!
Brownie z espresso i wiśnią
Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1676 dni temu
Witam. Czym można zastąpić płatki owsiane żeby uzyskać ciasto glutenfree? Pyszne ciasto. Pozdrawiam
odpowiedz
1675 dni temu
Użyj mąki bezglutenowej, np. kokosowej lub jaglanej. Potwierdzamy, ciasto jest pyszne i zdecydowanie warto je przygotować. Daj znać, jak smakowało! :)
1643 dni temu
Płatki owsiane są przecież bezglutenowe.
1622 dni temu
Platkami owsianymi certyfikowanymi na gluten free
2544 dni temu
Czy nie możnaby podawać ilości składników nie na "szklanki" tylko gramy? wystarczy w nawiasie dopisać. Szklanka szklance nierówna, nie każdy ma w domu szklanki "do koszyczka" jak z PRL.
odpowiedz
2543 dni temu
Większość zwykłych szklanek, także tych z uszkiem, wciąż ma 250 ml. Wystarczy taką kupić za max. 2 zł. Ewentualnie użyć miarki. Po co te pretensje?
2478 dni temu
W takich przepisach chodzi o proporcję. Nie ma znaczenia czy weźmiemy szklankę 250 czy 300 ml, ważne żeby wszystko odmierzać szklanką tej samej wielkości.
2139 dni temu
A ja wolę szklanki bo nie mam wagi :)