zobacz film

Kinga Paruzel i Rudy Człowiek

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • foremkę o wymiarach 20 x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • sitko
  • blender/rozdrabniacz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Miksujemy składniki na gładką masę

Fasolę odcedzamy na sicie, mocno płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy nadmiar wody. Przesypujemy do miski rozdrabniacza, dodajemy płatki owsiane, kakao, syrop klonowy, prażone jabłka, sodę oczyszczoną, ocet, sól i roztopiony olej kokosowy. Całość miksujemy na bardzo gładką masę.

Krok 2: Dodajemy czekoladę i orzechy

Czekoladę i orzechy pekan kruszymy na mniejsze kawałki. Połowę tabliczki czekolady wraz z orzechami dodajemy do gotowej masy. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3: Dekorujemy ciasto

Na wierzchu po jednej stronie masy układamy pozostałe kawałki czekolady. Resztę ciasta dekorujemy innymi dodatkami, np. orzechami pekan, nerkowcami, wiórkami kokosowymi, solą himalajską lub owocami (według upodobania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Nik Nik
    180 dni temu
    Czy nie możnaby podawać ilości składników nie na "szklanki" tylko gramy? wystarczy w nawiasie dopisać. Szklanka szklance nierówna, nie każdy ma w domu szklanki "do koszyczka" jak z PRL.

    odpowiedz

  • MM MM
    179 dni temu
    Większość zwykłych szklanek, także tych z uszkiem, wciąż ma 250 ml. Wystarczy taką kupić za max. 2 zł. Ewentualnie użyć miarki. Po co te pretensje?
  • Antena Antena
    114 dni temu
    W takich przepisach chodzi o proporcję. Nie ma znaczenia czy weźmiemy szklankę 250 czy 300 ml, ważne żeby wszystko odmierzać szklanką tej samej wielkości.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram