zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • malakser lub blender

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Piekarnik rozgrzewamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wkładamy buraka pokrojonego na mniejsze kawałki, jajka, cukier trzcinowy, cynamon i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i czekoladę. Do masy dodajemy kakao oraz mieszankę orzechów i czekolady. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w przygotowanej formie. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Krok 2: Suszymy wiórki w piekarniku

Wiórki kokosowe mieszamy dokładnie w misce razem z sokiem z buraków. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika, w którym piecze się ciasto. Co jakiś czas mieszamy.

Krok 3: Łączymy składniki polewy

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu.

Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami. Możemy udekorować świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    403 dni temu
    Zrobiłam i szczerze NIE POLECAM! Tak jak uwielbiam buraki w każdej postaci w tej wersji są po prostu niesmaczne. Burak jest tak mocno wyczuwalny, że aż przeszkadza.

    odpowiedz

  • Seanaith Seanaith
    427 dni temu
    Cudownie, że myślicie o bezglutenowcach :) Marzą mi się w ogóle przepisy bez laktozy i bez glutenu w stałym cyklu u Was :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    427 dni temu
    Radzimy śledzić na bieżąco pojawiające się przepisy, na pewno znajdziesz coś dla siebie :)
  • Gość Gość
    477 dni temu
    Zrobiłam z surowych buraków. Wyszło pyszne ! Kinga, dzięki za inspiracje :)

    odpowiedz

  • KAROLA KAROLA
    489 dni temu
    NATURALNY ŻÓŁTY BARWNIK TO NA PEWNO KURKUMA ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    487 dni temu
    Kurkuma również zabarwi nam kokos, jednak jest prostszy sposób :) Wystarczy podpiec wiórki w piekarniku a zyskają piękny złocisty kolor.
  • Marlene Marlene
    495 dni temu
    marchewka nada żółty kolor.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    496 dni temu
    Mogę zamiast migdałów użyć orzechów włoskich?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    494 dni temu
    oczywiście :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram