Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- malakser lub blender
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
- ugotuj buraka/buraki do miękkości
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Piekarnik rozgrzewamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wkładamy buraka pokrojonego na mniejsze kawałki, jajka, cukier trzcinowy, cynamon i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i czekoladę. Do masy dodajemy kakao oraz mieszankę orzechów i czekolady. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w przygotowanej formie. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 2: Suszymy wiórki w piekarniku
Wiórki kokosowe mieszamy dokładnie w misce razem z sokiem z buraków. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika, w którym piecze się ciasto. Co jakiś czas mieszamy.
Krok 3: Łączymy składniki polewy
Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu.
Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami. Możemy udekorować świeżymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!
Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1307 dni temu
Dzień dobry, czy zamiast migdałów mogę dać mąkę? Jeśli tak, to ile?
odpowiedz
1307 dni temu
Dzień dobry! :) Możesz zastąpić mielone migdały mąką pszenną w proporcji 1:1, zatem 1 szklanka będzie odpowiednią ilością.
1530 dni temu
Bardzo smaczne ciasto, niezbyt słodkie (nie robiłam polewy), dorzuciłam też garść orzechów laskowych, migdaly w płatkach. Wszystko zblendowałam w Lidlomixie. Buraki dobrze się komponują (kupiłam te już gotowane). Zjedzone przez rodzinę w jeden wieczór ;) POLECAM 5/5
odpowiedz
2833 dni temu
Zrobiłam i szczerze NIE POLECAM! Tak jak uwielbiam buraki w każdej postaci w tej wersji są po prostu niesmaczne. Burak jest tak mocno wyczuwalny, że aż przeszkadza.
odpowiedz
2857 dni temu
Cudownie, że myślicie o bezglutenowcach :) Marzą mi się w ogóle przepisy bez laktozy i bez glutenu w stałym cyklu u Was :)
odpowiedz
2857 dni temu
Radzimy śledzić na bieżąco pojawiające się przepisy, na pewno znajdziesz coś dla siebie :)
2907 dni temu
Zrobiłam z surowych buraków. Wyszło pyszne ! Kinga, dzięki za inspiracje :)
odpowiedz
2919 dni temu
NATURALNY ŻÓŁTY BARWNIK TO NA PEWNO KURKUMA ;)
odpowiedz
2917 dni temu
Kurkuma również zabarwi nam kokos, jednak jest prostszy sposób :) Wystarczy podpiec wiórki w piekarniku a zyskają piękny złocisty kolor.
2925 dni temu
marchewka nada żółty kolor.
odpowiedz
2926 dni temu
Mogę zamiast migdałów użyć orzechów włoskich?
odpowiedz
2924 dni temu
oczywiście :)
zobacz wszystkie