zobacz film Brownie z buraków

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • malakser lub blender

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

  • ugotuj buraka/buraki do miękkości

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Piekarnik rozgrzewamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wkładamy buraka pokrojonego na mniejsze kawałki, jajka, cukier trzcinowy, cynamon i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i czekoladę. Do masy dodajemy kakao oraz mieszankę orzechów i czekolady. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w przygotowanej formie. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Krok 2: Suszymy wiórki w piekarniku

Wiórki kokosowe mieszamy dokładnie w misce razem z sokiem z buraków. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika, w którym piecze się ciasto. Co jakiś czas mieszamy.

Krok 3: Łączymy składniki polewy

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu.

Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami. Możemy udekorować świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Dzień dobry, czy mogę dodać mąkę ? Jeśli tak, to ile? Dzień dobry, czy mogę dodać mąkę ? Jeśli tak, to ile?
    1307 dni temu
    Dzień dobry, czy zamiast migdałów mogę dać mąkę? Jeśli tak, to ile?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1307 dni temu
    Dzień dobry! :) Możesz zastąpić mielone migdały mąką pszenną w proporcji 1:1, zatem 1 szklanka będzie odpowiednią ilością.
  • Gość Gość
    1530 dni temu
    Bardzo smaczne ciasto, niezbyt słodkie (nie robiłam polewy), dorzuciłam też garść orzechów laskowych, migdaly w płatkach. Wszystko zblendowałam w Lidlomixie. Buraki dobrze się komponują (kupiłam te już gotowane). Zjedzone przez rodzinę w jeden wieczór ;) POLECAM 5/5

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2833 dni temu
    Zrobiłam i szczerze NIE POLECAM! Tak jak uwielbiam buraki w każdej postaci w tej wersji są po prostu niesmaczne. Burak jest tak mocno wyczuwalny, że aż przeszkadza.

    odpowiedz

  • Seanaith Seanaith
    2857 dni temu
    Cudownie, że myślicie o bezglutenowcach :) Marzą mi się w ogóle przepisy bez laktozy i bez glutenu w stałym cyklu u Was :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2857 dni temu
    Radzimy śledzić na bieżąco pojawiające się przepisy, na pewno znajdziesz coś dla siebie :)
  • Gość Gość
    2907 dni temu
    Zrobiłam z surowych buraków. Wyszło pyszne ! Kinga, dzięki za inspiracje :)

    odpowiedz

  • KAROLA KAROLA
    2919 dni temu
    NATURALNY ŻÓŁTY BARWNIK TO NA PEWNO KURKUMA ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2917 dni temu
    Kurkuma również zabarwi nam kokos, jednak jest prostszy sposób :) Wystarczy podpiec wiórki w piekarniku a zyskają piękny złocisty kolor.
  • Marlene Marlene
    2925 dni temu
    marchewka nada żółty kolor.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2926 dni temu
    Mogę zamiast migdałów użyć orzechów włoskich?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2924 dni temu
    oczywiście :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!