zobacz film Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Jeśli przechowujesz masło orzechowe w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, wyjmij je z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej. 

Przygotuj

  • formę o średnicy 20 cm

Biszkopt czekoladowy

Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy) i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, ubijamy i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy olej i wodę. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp. 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy.

Poncz do nasączenia

Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 30-40 sekund. Studzimy i dodajemy alkohol.

Orzechy solone w karmelu

Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Gdy nabierze złotego koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę. Chwilę gotujemy, dodajemy orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy w karmelu pieczemy w temp. 180°C około 15-20 minut (na złoty kolor).

Krem z masła orzechowego

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem). Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy. Wszystkie blaty nakrapiamy ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt. Ze wszystkich warstw składamy tort. Na wierzchu układamy orzechy w karmelu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Monika Monika
    2880 dni temu
    Czy masło orzechowe ma być solone czy niesolone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2880 dni temu
    Używamy solonego :)
  • Gość Gość
    3132 dni temu
    Wooooooow uwielbiam masło orzechowe <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3237 dni temu
    Rewelka. Zrobiłam na rocznicę ślubu rodziców.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3441 dni temu
    NIE WIEM JAK WY ALE JA UWIELBIAM TAKIE CIASTA ORZECHY REWELACJA BARDZO POLECAM

    odpowiedz

  • Katarzynka Katarzynka
    3443 dni temu
    Zrobiłam ten tort...i powiem szczerze, że szału nie robi. ładnie za to wygląda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3459 dni temu
    Pan Paweł jest taki pocieszny!! I te jego wypieki! super! :)

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3462 dni temu
    Wypieki pana Pawła są przepyszne ! Wielkie dzięki, pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3462 dni temu
    Matylda, dziękujemy za czujność - poprawione ;) Proszek do pieczenia daje pewność, że biszkopt nam ładnie urośnie. Możesz też zastąpić olej masłem w proporcji 1:1. Makowiec, Patrycja - możecie zastąpić masło w kremie, serkiem mascarpone. Mimi z piernikowa, w tygodniu amerykańskim jest tylko jeden przepis na słodkość od Pawła. W miejsce drugiego przepisu (w ulotce), przygotowaliśmy dla Was kilka deserowych tricków. Agato, proszek do pieczenia i soda dają pewność, że biszkopt nam ładnie wyrośnie.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3463 dni temu
    Dopisuję się do spostrzeżeń poniżej, o pomylonych tytułach na liście składników i pytaniu czym można zastąpić masło w tym kremie. Jak również mam pytanie, po co soda do tego biszkoptu? Wg mojej niewielkiej wiedzy sodę dodaje się do ciast z dodatkiem soku, musu owocowego albo mleka, śmietanki, maślanki z powodu kwasu z którym chodzi w reakcję i dopiero wtedy ciasto lepiej rośnie. Czy tu nie wystarczy łyżeczka proszku? W końcu nie ma tu dużej ilości tłuszczu.

    odpowiedz

  • mimi z piernikowa mimi z piernikowa
    3463 dni temu
    W składnikach na krem z masła orzechowego nie ma ani słowa na temat tego masła. A gdzie drugi przepis na słodkości (tarta szpinakowo-borówkowa pochodzi z ubiegłego tygodnia)?

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3463 dni temu
    Podbijam pytanie makowca: czy można zastąpić masło w kremie mascarpone?

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3463 dni temu
    Czy masło można zastąpić bitą śmietaną lub mascarpone?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3464 dni temu
    Jeszcze raz: W liście "co kupić" pomyliliście chyba nagłówki do składników, tzn. orzechy w karmelu z kremem, krem z ponczem, zaś poncz z orzechami w karmelu... Taki mały chochlik :-)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3464 dni temu
    "Jest tam troszeczkę kalorii" - Aha, na pewno... Pewnie tyle, co w dobrym, dwudaniowym obiedzie ale i tak wygląda kusząco :-) Ja jednak nie o tym - mam dwa pytania: 1) czy do biszkoptu zawsze trzeba dać proszek do pieczenia - przecież ubijanie białek go już napowietrza? 2) Czy w tym (i nie tylko tym) przepisie olej można zastąpić rozpuszczonym masłem, jeśli tak to w jakiej ilości? 1:1?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!