Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Jeśli przechowujesz masło orzechowe w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, wyjmij je z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
Przygotuj
- formę o średnicy 20 cm
Biszkopt czekoladowy
Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy) i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, ubijamy i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy olej i wodę. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp. 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy.
Poncz do nasączenia
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 30-40 sekund. Studzimy i dodajemy alkohol.
Orzechy solone w karmelu
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Gdy nabierze złotego koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę. Chwilę gotujemy, dodajemy orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy w karmelu pieczemy w temp. 180°C około 15-20 minut (na złoty kolor).
Krem z masła orzechowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem). Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy. Wszystkie blaty nakrapiamy ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt. Ze wszystkich warstw składamy tort. Na wierzchu układamy orzechy w karmelu.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Amerykańskie naleśniki
Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!
Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
2880 dni temu
Czy masło orzechowe ma być solone czy niesolone?
odpowiedz
2880 dni temu
Używamy solonego :)
3132 dni temu
Wooooooow uwielbiam masło orzechowe <3
odpowiedz
3237 dni temu
Rewelka. Zrobiłam na rocznicę ślubu rodziców.
odpowiedz
3441 dni temu
NIE WIEM JAK WY ALE JA UWIELBIAM TAKIE CIASTA ORZECHY REWELACJA BARDZO POLECAM
odpowiedz
3443 dni temu
Zrobiłam ten tort...i powiem szczerze, że szału nie robi. ładnie za to wygląda.
odpowiedz
3459 dni temu
Pan Paweł jest taki pocieszny!! I te jego wypieki! super! :)
odpowiedz
3462 dni temu
Wypieki pana Pawła są przepyszne ! Wielkie dzięki, pozdrawiam.
odpowiedz
3462 dni temu
Matylda, dziękujemy za czujność - poprawione ;) Proszek do pieczenia daje pewność, że biszkopt nam ładnie urośnie. Możesz też zastąpić olej masłem w proporcji 1:1. Makowiec, Patrycja - możecie zastąpić masło w kremie, serkiem mascarpone. Mimi z piernikowa, w tygodniu amerykańskim jest tylko jeden przepis na słodkość od Pawła. W miejsce drugiego przepisu (w ulotce), przygotowaliśmy dla Was kilka deserowych tricków. Agato, proszek do pieczenia i soda dają pewność, że biszkopt nam ładnie wyrośnie.
odpowiedz
3463 dni temu
Dopisuję się do spostrzeżeń poniżej, o pomylonych tytułach na liście składników i pytaniu czym można zastąpić masło w tym kremie. Jak również mam pytanie, po co soda do tego biszkoptu? Wg mojej niewielkiej wiedzy sodę dodaje się do ciast z dodatkiem soku, musu owocowego albo mleka, śmietanki, maślanki z powodu kwasu z którym chodzi w reakcję i dopiero wtedy ciasto lepiej rośnie. Czy tu nie wystarczy łyżeczka proszku? W końcu nie ma tu dużej ilości tłuszczu.
odpowiedz
3463 dni temu
W składnikach na krem z masła orzechowego nie ma ani słowa na temat tego masła. A gdzie drugi przepis na słodkości (tarta szpinakowo-borówkowa pochodzi z ubiegłego tygodnia)?
odpowiedz
3463 dni temu
Podbijam pytanie makowca: czy można zastąpić masło w kremie mascarpone?
odpowiedz
3463 dni temu
Czy masło można zastąpić bitą śmietaną lub mascarpone?
odpowiedz
3464 dni temu
Jeszcze raz: W liście "co kupić" pomyliliście chyba nagłówki do składników, tzn. orzechy w karmelu z kremem, krem z ponczem, zaś poncz z orzechami w karmelu... Taki mały chochlik :-)
odpowiedz
3464 dni temu
"Jest tam troszeczkę kalorii" - Aha, na pewno... Pewnie tyle, co w dobrym, dwudaniowym obiedzie ale i tak wygląda kusząco :-) Ja jednak nie o tym - mam dwa pytania: 1) czy do biszkoptu zawsze trzeba dać proszek do pieczenia - przecież ubijanie białek go już napowietrza? 2) Czy w tym (i nie tylko tym) przepisie olej można zastąpić rozpuszczonym masłem, jeśli tak to w jakiej ilości? 1:1?
odpowiedz
zobacz wszystkie