Placek brzoskwiniowy  z orzechami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrzebujemy

  • blachę w rozmiarze 35x25 cm

Brzoskwinie przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia, następnie kroimy je w większą kostkę. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy na bok. Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem kryształem mniej więcej przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym jajku, połowę ilości mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy połowę ilości jogurtu, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość mąki i jogurtu oraz mleko. Mieszamy. Połowę tak przygotowanego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy połową ilości brzoskwiń, na brzoskwinie nakładamy drugą połowę ciasta.

Ciasto posypujemy pozostałą ilością brzoskwiń, orzechami (uprzednio posiekanymi na drobne kawałki) oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 60 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Izabela M. Izabela M.
    2830 dni temu
    a jeśli mam tylko jedną puszkę brzoskwiń (450 g) to czym mogę uzupełnić ilość owoców? będzie to smakować, jak dodam np. ananasa z puszki, albo świeże jabłka np?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2830 dni temu
    Izabelo, dodatek ananasa będzie najlepszym rozwiązaniem :)
  • Gość Gość
    2977 dni temu
    Z pewnym niepokojem ze względu na liczne ostrzeżenia o ryzyku zakalca upiekłam to ciasto i wyszło świetnie! Ciekawa kompozycja smaku brzoskwiń i podpieczonych orzechów z cukrem trzcinowym. Super! Zgodnie z zaleceniami wszystkie "zimne" składniki wyjęłam z lodówki pół dnia wcześniej i bardzo starannie utarłam cukier z jajkami i masłem (chociaż i tak się rozwarstwiły), dobrze osączyłam brzoskwinie i porządnie nagrzałam piekarnik. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3163 dni temu
    Mam bardzo ważne pytanie, jeśli chodzi o ilość brzoskwiń: waga 860 g to waga brzoskwiń przed odsączeniem, czy po odsączeniu? W innych komentarzach często pojawia się informacja, że owoców jest za dużo i z ciasta powstaje zakalec. Zależy mi, aby ciasto wyszło.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3163 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak podajemy w przepisie: 860 g brzoskwiń z puszki (po odsączeniu) :)
  • Agnese Agnese
    3313 dni temu
    Ciasto zachęciło mnie wyglądem:) Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, brzoskwinie były bardzo dokładnie odsączone, składniki miały temp. pokojową a niestety wyszedł zakalec - było mi bardzo smutno :(

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3336 dni temu
    Moim zdaniem w przepisie jest stanowczo za dużo brzoskwiń... Ciasto nie ma chyba po prostu prawa wyjść bez zakalca. Może kiedyś spróbuję jeszcze raz, z połową tej ilości owoców... W każdym razie placek pomimo "gliny" w środku zaskakująco jadalny, kilka osób nazwało go wręcz bardzo dobrym. Prawidłowo wyrośnięty musi być pyszny. Jestem ciekawa czy komuś się wreszcie uda tego dokonać, bo widzę, że póki co u wszystkich równo (tak jak i u mnie) jeden wielki zakalec ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3334 dni temu
    Ago, pamiętaj by bardzo dobrze osączyć brzoskwinie!
  • Gość Gość
    3435 dni temu
    Ucierane ciasta na jogurcie "lubią" mieć wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

    odpowiedz

  • tatiana tatiana
    3458 dni temu
    beznadzieja Jeden wielki kluch Takiego zakalca to w moich ciastach w zyciu nie bylo a pieke nie malo I wcale nie zalezy to od odsaczenia brzoskwin bo ja zrobilam z truskawkami(poniewaz sezon) Moze gdy by byl filmik toludzie widzieli by jak prawidlowo to powinno wygladac

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3467 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, pamiętajcie, by dobrze odsączyć brzoskwinie. Sok z brzoskwiń może powodować zakalec w cieście.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3469 dni temu
    Też mam zakalec. Już więcej go nie zrobię. Ciasto na jogurcie jest bardzo kapryśne: ( ale smakuje jak sernik :D

    odpowiedz

  • beatka323 beatka323
    3470 dni temu
    Muszę się przyznać że mi też wyszedł zakalec jestem zła z tego powodu:( zawsze robie zgodnie z przepisem a szczególnie jak nie ma filmiku. Odkroiłam sam wierzch bo jest przepyszny a resztę niestety wyrzuciłam:( ale następnym razem upiekę na kruchym cieście jedną warstwę z wierzchem i na pewno mi wyjdzie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3471 dni temu
    Drogi Gościu, proporcje składników suchych do mokrych są prawidłowe. Istotne jest bardzo dokładne utarcie masła z cukrem i jajkami oraz stopniowe i naprzemienne dodawanie pozostałych składników, wtedy kontrolujemy gęstość ciasta (na gęstość może mieć wpływ np. rodzaj użytej mąki).

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3317 dni temu
    Ja nadal podtrzymuje moje zdanie na temat, że w przepisie jest za dużo brzoskwiń. Różnicę widać chociażby na załączonym przez Państwa zdjęciu. U mnie, przy dodaniu 860g brzoskwiń - czyli prawie 2 puszek - była dosłownie brzoskwinia na brzoskwini, a ciasto stanowiło mniejszość. U Państwa proporcje są zdecydowanie odwrotne, brzoskwinie występują punktowo... I chyba właśnie w tym leży problem. Ja moje brzoskwinie odsączyłam bardzo dokładnie, a zakalec i tak wyszedł - zresztą ta sama sytuacja dotyczy też kilku innych osób piszących tutaj komentarze. Reasumując - bylibyśmy wdzięczni za filmik ;-) Bo ciasto naprawdę dobre tylko jak zrobić takie bez "gliny"!
  • Gość Gość
    3472 dni temu
    Wygląda pysznie, więc niewiele myśląc kupiłam składniki i wzięlam się za pracę, ale... Nue wiem jakiego typu robota kuchennego używa p. Paweł ale mój mega wytrzymały Zehlmer najzwyczajniej nie dał rady. Po dodaniu 370g mąki jak w przepisie z ciasta zrobiła mi się glina, zużyłam 400g jogurtu greckiego bo ciasto było zbyt gęste, brzoskwinie bardzo dobrze odsączyłam, ciasto było w piecu dłużej niż wskazane 1h i wyszedł zadziwiająco beznadziejny zakalec z ubitym ciastem. Wszystko zrobione było zgodnie z przepisem więc prosiłabym o filmik z przygotowywania ciasta bo coś w tych składnikach jest zdecydowanie nie tak...

    odpowiedz

  • Marysia Zając Marysia Zając
    3472 dni temu
    Takie ciasta lubię najbardziej. Zrobię dzisiaj z truskawkami :-)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3480 dni temu
    Zainteresował mnie ten przepis.Na pewno wypróbuję,ale zmienię owoce na bardzie kwaśne,np.rabarbar.hmm już mi ślinka cieknie☺

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!