Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- blachę w rozmiarze 35x25 cm
Brzoskwinie przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia, następnie kroimy je w większą kostkę. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy na bok. Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem kryształem mniej więcej przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym jajku, połowę ilości mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy połowę ilości jogurtu, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość mąki i jogurtu oraz mleko. Mieszamy. Połowę tak przygotowanego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy połową ilości brzoskwiń, na brzoskwinie nakładamy drugą połowę ciasta.
Ciasto posypujemy pozostałą ilością brzoskwiń, orzechami (uprzednio posiekanymi na drobne kawałki) oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 60 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.
Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.
Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowe placuszki z sosem malinowym
- Strudel makowy
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Placek ze śliwkami i bezą
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Zapiekane brzoskwinie
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Shake sojowy z jagodami i gruszką
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
- Deser lodowy z owocami
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Chłodnik z botwiny
- Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
- Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Indyk ze szparagami
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Walentynkowe serduszka
- Talarki pumpernikla z burakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
2809 dni temu
a jeśli mam tylko jedną puszkę brzoskwiń (450 g) to czym mogę uzupełnić ilość owoców? będzie to smakować, jak dodam np. ananasa z puszki, albo świeże jabłka np?
odpowiedz
2809 dni temu
Izabelo, dodatek ananasa będzie najlepszym rozwiązaniem :)
2957 dni temu
Z pewnym niepokojem ze względu na liczne ostrzeżenia o ryzyku zakalca upiekłam to ciasto i wyszło świetnie! Ciekawa kompozycja smaku brzoskwiń i podpieczonych orzechów z cukrem trzcinowym. Super! Zgodnie z zaleceniami wszystkie "zimne" składniki wyjęłam z lodówki pół dnia wcześniej i bardzo starannie utarłam cukier z jajkami i masłem (chociaż i tak się rozwarstwiły), dobrze osączyłam brzoskwinie i porządnie nagrzałam piekarnik. Polecam
odpowiedz
3143 dni temu
Mam bardzo ważne pytanie, jeśli chodzi o ilość brzoskwiń: waga 860 g to waga brzoskwiń przed odsączeniem, czy po odsączeniu? W innych komentarzach często pojawia się informacja, że owoców jest za dużo i z ciasta powstaje zakalec. Zależy mi, aby ciasto wyszło.
odpowiedz
3143 dni temu
Drogi Gościu, tak jak podajemy w przepisie: 860 g brzoskwiń z puszki (po odsączeniu) :)
3293 dni temu
Ciasto zachęciło mnie wyglądem:) Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, brzoskwinie były bardzo dokładnie odsączone, składniki miały temp. pokojową a niestety wyszedł zakalec - było mi bardzo smutno :(
odpowiedz
3316 dni temu
Moim zdaniem w przepisie jest stanowczo za dużo brzoskwiń... Ciasto nie ma chyba po prostu prawa wyjść bez zakalca. Może kiedyś spróbuję jeszcze raz, z połową tej ilości owoców... W każdym razie placek pomimo "gliny" w środku zaskakująco jadalny, kilka osób nazwało go wręcz bardzo dobrym. Prawidłowo wyrośnięty musi być pyszny. Jestem ciekawa czy komuś się wreszcie uda tego dokonać, bo widzę, że póki co u wszystkich równo (tak jak i u mnie) jeden wielki zakalec ;-)
odpowiedz
3314 dni temu
Ago, pamiętaj by bardzo dobrze osączyć brzoskwinie!
3415 dni temu
Ucierane ciasta na jogurcie "lubią" mieć wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
odpowiedz
3437 dni temu
beznadzieja Jeden wielki kluch Takiego zakalca to w moich ciastach w zyciu nie bylo a pieke nie malo I wcale nie zalezy to od odsaczenia brzoskwin bo ja zrobilam z truskawkami(poniewaz sezon) Moze gdy by byl filmik toludzie widzieli by jak prawidlowo to powinno wygladac
odpowiedz
3447 dni temu
Drodzy Użytkownicy, pamiętajcie, by dobrze odsączyć brzoskwinie. Sok z brzoskwiń może powodować zakalec w cieście.
odpowiedz
3449 dni temu
Też mam zakalec. Już więcej go nie zrobię. Ciasto na jogurcie jest bardzo kapryśne: ( ale smakuje jak sernik :D
odpowiedz
3449 dni temu
Muszę się przyznać że mi też wyszedł zakalec jestem zła z tego powodu:( zawsze robie zgodnie z przepisem a szczególnie jak nie ma filmiku. Odkroiłam sam wierzch bo jest przepyszny a resztę niestety wyrzuciłam:( ale następnym razem upiekę na kruchym cieście jedną warstwę z wierzchem i na pewno mi wyjdzie:)
odpowiedz
3451 dni temu
Drogi Gościu, proporcje składników suchych do mokrych są prawidłowe. Istotne jest bardzo dokładne utarcie masła z cukrem i jajkami oraz stopniowe i naprzemienne dodawanie pozostałych składników, wtedy kontrolujemy gęstość ciasta (na gęstość może mieć wpływ np. rodzaj użytej mąki).
odpowiedz
3297 dni temu
Ja nadal podtrzymuje moje zdanie na temat, że w przepisie jest za dużo brzoskwiń. Różnicę widać chociażby na załączonym przez Państwa zdjęciu. U mnie, przy dodaniu 860g brzoskwiń - czyli prawie 2 puszek - była dosłownie brzoskwinia na brzoskwini, a ciasto stanowiło mniejszość. U Państwa proporcje są zdecydowanie odwrotne, brzoskwinie występują punktowo... I chyba właśnie w tym leży problem. Ja moje brzoskwinie odsączyłam bardzo dokładnie, a zakalec i tak wyszedł - zresztą ta sama sytuacja dotyczy też kilku innych osób piszących tutaj komentarze. Reasumując - bylibyśmy wdzięczni za filmik ;-) Bo ciasto naprawdę dobre tylko jak zrobić takie bez "gliny"!
3451 dni temu
Wygląda pysznie, więc niewiele myśląc kupiłam składniki i wzięlam się za pracę, ale... Nue wiem jakiego typu robota kuchennego używa p. Paweł ale mój mega wytrzymały Zehlmer najzwyczajniej nie dał rady. Po dodaniu 370g mąki jak w przepisie z ciasta zrobiła mi się glina, zużyłam 400g jogurtu greckiego bo ciasto było zbyt gęste, brzoskwinie bardzo dobrze odsączyłam, ciasto było w piecu dłużej niż wskazane 1h i wyszedł zadziwiająco beznadziejny zakalec z ubitym ciastem. Wszystko zrobione było zgodnie z przepisem więc prosiłabym o filmik z przygotowywania ciasta bo coś w tych składnikach jest zdecydowanie nie tak...
odpowiedz
3452 dni temu
Takie ciasta lubię najbardziej. Zrobię dzisiaj z truskawkami :-)
odpowiedz
3460 dni temu
Zainteresował mnie ten przepis.Na pewno wypróbuję,ale zmienię owoce na bardzie kwaśne,np.rabarbar.hmm już mi ślinka cieknie☺
odpowiedz
zobacz wszystkie