Ciasta - Brownie - przepisy i pomysły:

Kategorie Filtry
1 2 »
Charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej ciasto o wilgotnej i ciężkiej konsystencji, czyli tzw. brownie, cieszy się coraz większą popularnością również nad Wisłą. Już z daleka daje się rozpoznać po swej ciemnej barwie, a w ustach zyskuje dodatkowo dzięki walorom smakowym.

Jak zrobić brownie? Jedno z amerykańskich ciast podbija serca Polaków

Brownie to jedno z tych ciast, którym trudno się oprzeć. Lejący się środek, mnóstwo smaku, chrupiąca skórka…ach, aż ślinka cieknie. Ciasto brownie nie jest skomplikowane, a powstało ponoć przez przypadek. Bibliotekarka Pani Brown postanowiła zaprosić przyjaciół na deser. Chciała uraczyć ich tradycyjnym ciastem czekoladowym, jednak zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Wyszedł jej…zakalec! Robiąc jednak dobrą minę do złej, jak mogłoby się wydawać, gry, postawiła przed przyjaciółmi ciasto. I całe szczęście, bo właśnie tak powstało brownie czekoladowe. Goście zajadali się ciastem, nawet pomimo płynnego, „zakalcowatego” środka. A brownies od tamtej pory stało się czymś tak amerykańskim, jak burgery i baseball. Szybkie brownie może uratować każdego, kto ma w domu kilka składników i ogromną ochotę na coś słodkiego.

Co ciekawe, czekoladowe brownie doczekało się swojego równie czekoladowego, choć jaśniejszego brata. Mowa o blondie, czyli cieście, w którym pierwsze skrzypce gra nie gorzka czy mleczna lecz biała czekolada. Brownie z czekolady mlecznej jest równie słodkie co blondie, jednak dla fanów białej czekolady to ciasto powinno stać się deserem numer jeden! No dobrze, ale jak zrobić brownie? To ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Dlatego warto poznać kilka jego wersji. Bo do brownie można dodać mnóstwo pysznych składników, zmieniając je w prawdziwe dzieło sztuki.

Klasyczne brownie –  jak je zrobić?

Brownie to ciasto, którego sztukę przyrządzania należy prześledzić krok po kroku. Kluczowym elementem przygotowania brownie z klasycznego przepisu jest roztopienie czekolady, koniecznie gorzkiej. Trzeba wtedy pamiętać, aby nie przypalić lub nie zagotować masy czekoladowej. Równie ważne jest także zachowanie odpowiednich proporcji składników. Co ciekawe, w przypadku brownie mąki potrzeba o wiele mniej niż czekolady i masła. Warto o tym wiedzieć, aby zachować wilgotny środek ciasta. Najprostsze brownie nie wymaga więc w zasadzie wielu składników, choć oczywiście zawsze możemy pokusić się o dodatki, np. w postaci owoców. Brownie z malinami, truskawkami czy też bananami będzie zatem ciekawą propozycją, a jeszcze lepszą wersją tego amerykańskiego ciasta może okazać się brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym. Po więcej wskazówek i porad, jak zrobić pyszne brownie, udajcie się do Kuchni Lidla.

Brownie – ciasto, które zawsze wychodzi. Przecież jest zakalcem!

Brownie z czekoladą jest uważane za ciasto, które wychodzi zawsze. Proste brownie to deser, który zrobić możesz nawet w 40 minut. 45, gdy liczysz czas przeznaczony na jedzenie. Jednak warto pamiętać, że placek brownie rządzi się swoimi prawami – przynajmniej ciasto w klasycznej wersji. Musi mieć chrupiącą skórkę i mokry środek. Mokre brownie to chyba najlepsza rzecz pod słońcem, dlatego musisz zwrócić uwagę na czas pieczenia ciasta. Warto zwracać uwagę na przepisy i początkowo z nimi nie eksperymentować. Dopiero gdy wyczujesz, czego potrzebuje brownie, jak zrobić je w najlepszej możliwej wersji, warto spróbować zmian, takich jak nowe dodatki – orzechy czy owoce. Ciasto czekoladowe brownie bardzo lubi się z malinami czy masłem orzechowym, dlatego z pewnością znajdziecie przepisy na takie ciasta. O, na przykład tutaj na brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym i brownie z malinami. Nie trzeba samemu eksperymentować. Można bezpiecznie skorzystać z przepisu.

Co stanie się, gdy za długo przetrzymasz w piekarniku swoje pyszne brownie? Wilgotne ciasto zmieni się w zwykłe ciasto czekoladowe. Płaskie, bo bez proszku do pieczenia, smaczne, ale nie tak cudownie mokre. Tak dzieje się z brownie z gorzkiej czekolady i mlecznej, z orzechami, owocami i masłem. Żadne nie uchroni się przed zbyt długim pieczeniem. Czytaj przepisy i pamiętaj, że idealne brownie, szybkie czy bardziej wymagające, musi rozpływać się w ustach.

Przepis na brownie niejedno ma imię. Sprawdź nietypowe ciasta brownie

Klasyczne brownie na słodko nie budzi już w zasadzie większych emocji, bo każdy o nim słyszał. Czy jednak wszyscy wiedzą, czym jest fasolowe lub jaglane brownie? Taka wersja amerykańskiego wypieku z pewnością wymaga jeszcze doprecyzowania. Otóż brownie można przygotować również z warzyw. W tym wydaniu brownie powstaje więc najczęściej z czerwonej fasoli, z buraka, z batatów, z cukinii lub z ciecierzycy. Nietypowym rozwiązaniem jest także podanie brownie z kaszy jaglanej. Tym tropem najlepiej też podążać, jeśli zamierzacie upiec brownie bezglutenowe. Przepisy na niecodzienne brownie znajdziecie również w Kuchni Lidla:

A może wegańskie sernikobrownie? Wbrew pozorom te dwa ciasta naprawdę do siebie pasują. Pyszne brownie może być jeszcze pyszniejsze, gdy połączysz je z klasycznym ciastem, jakim jest sernik. Bardzo łatwe brownie sernikowe proponuje…Monsieur Cuisine Smart! Sernikowe brownie w słoiku w wykonaniu tego robota kuchennego jest nie tylko proste, ale naprawdę przepyszne. Jeśli masz ochotę na waniliowo-czekoladowy deser, który zrobi się sam w piętnaście minut, to najlepsze, co możesz zrobić! A może brownie z kawałkami czekolady? Najlepiej w wersji chrupiącej! To brownie z czekoladowymi kulkami, które jest połączeniem niemal idealnym. Kinga Paruzel pokazuje również, że ciasto typu brownie można przygotować z kakao, nie tylko z czekolady. To także doskonały przepis na brownie na szybko, bo zrobisz je w kilka minut. Później trzeba tylko poczekać, aż piekarnik upora się z jego upieczeniem!

Jak zrobić polewę do brownie? To oddzielna historia!

Wilgotne brownie smakuje doskonale bez żadnych dodatków – czekolada to przecież najlepsza rzecz pod słońcem, a w tym wydaniu nie ma sobie równych. Jeśli jednak chcesz trochę poeksperymentować i zrobić brownie z polewą, możesz pójść w dwie strony. Jedna jest oczywista. To owoce! Owocowe polewy do brownie są doskonałe, gdyż dodają temu ciastu słodyczy, ale i kwasowości. Dlatego właśnie brownie tak bardzo lubi się z malinami – owoce umożliwiają przełamanie smaku czekolady. Ale malinowy sos do tego ciasta brzmi dość typowo, prawda? Spróbuj zatem czegoś mniej oczywistego, jak polewa cytrusowa bądź z dodatkiem marakui. Ten kwaśny owoc fantastycznie komponuje się z czekoladą sprawiając, że brownie smakuje zupełnie inaczej, niż w tradycyjnej wersji. A druga opcja? To składniki takie jak kawa, wanilia, orzech, które można dodać również do brownie. Najlepsza polewa będzie oczywiście kremowa, wyrazista, ale jednocześnie na tyle stonowana, że nie zabije smaku czekolady. Doskonałym przykładem jest krem angielski. Przepis na niego znajdziesz chociażby tutaj. A zresztą i ten macedoński tort chałwowy warto przygotować. Jest boski!

Brownie fit – to możliwe!

Jak więc widać, droga do powstania brownie fit wcale nie jest aż taka długa. Warzywne brownie to już połowa sukcesu, aby ciasto zyskało miano dietetycznego przysmaku. A jeśli zależy wam dodatkowo na brownie bez grama cukru, to najprościej użyć jego alternatywy, np. w postaci ksylitolu lub innego zdrowego słodziwa. I gotowe!

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, brownie to jedna z najlepszych opcji. Mocno czekoladowe ciasto potrafi zawrócić w głowie nawet tym, którzy za słodkościami nie przepadają!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!