zobacz film Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Brownie z ciecierzycy

Przygotuj

  • formę o wymiarach 25 x 23 cm
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: MIELIMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę mielemy na gładką masę. W naczyniu blendera umieszczamy zmieloną ciecierzycę, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Miksujemy.

KROK 2: PIECZEMY BROWNIE

Masę przekładamy do dużej miski. Dodajemy zmielone płatki owsiane i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Upieczone brownie podajemy oblane syropem klonowym i posypane skórką otartą z limonki.

 

Boeuf Strogonow

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: Podsmażamy składniki

Mięso kroimy w paski o szerokości 7-10 mm i długości ok. 6-7 cm. Obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy ją do mięsa i zalewamy wszystko bulionem. Na tę samą patelnię wykładamy koncentrat, podsmażamy i podlewamy odrobiną wina. Całość przekładamy do garnka z mięsem i cebulą. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną papryczkę chili i czosnek. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.

Krok 2: Doprawiamy danie

Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy pokrojone w paski ogórki konserwowe, suszone pomidory, skórkę otartą z limonki i miód. Całość dusimy już bez przykrycia jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodajemy śmietankę. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i kolendrą.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1379 dni temu
    A gdzie wysyłać prace do oceny dla Karola Okrasy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1379 dni temu
    Jakie prace masz na myśli? :) Efektami pracy nad przepisami wszystkich naszych kucharzy warto podzielić się, publikując zdjęcia na Instagramie i oznaczając je #kuchnialidla, do czego oczywiście zachęcamy!
  • Gość Gość
    1379 dni temu
    Świetny odcinek ! Niezła komedia! Popłakałam się ze śmiechu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1974 dni temu
    rada na przyszłość. wypieki z ciecierzycy to mają konsystencje ciasta kruchego i dlatego są świetnym bezglutenowym zamiennikiem takiego ciasta. natomiast bezglutenowe brownie to tylko z fasoli bo to fasola nadaje konsystencję tradycyjnego brownie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1973 dni temu
    Przepis na brownie z fasoli również u nas znajdziesz - https://kuchnialidla.pl/weganskie-brownie-z-fasoli
  • Gość Gość
    2214 dni temu
    Straszne te Wasze ostatnie filmy. Nie pokazujecie już kuchni, tylko zajmujecie się dowcipasami. Nieśmiesznymi na domiar złego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2237 dni temu
    taką surową ciecierzyce z puszki mielimy ? nie przelewamy, nie obgotowujemy, nic ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2236 dni temu
    Nic z tą ciecierzycą wcześniej nie robimy :)
  • Gość Gość
    2237 dni temu
    No wyglądają bosko!!! Panowie, nie tylko potrawy...

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!