zobacz film Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Brownie z ciecierzycy

Przygotuj

  • formę o wymiarach 25 x 23 cm
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: MIELIMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę mielemy na gładką masę. W naczyniu blendera umieszczamy zmieloną ciecierzycę, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Miksujemy.

KROK 2: PIECZEMY BROWNIE

Masę przekładamy do dużej miski. Dodajemy zmielone płatki owsiane i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Upieczone brownie podajemy oblane syropem klonowym i posypane skórką otartą z limonki.

 

Boeuf Strogonow

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: Podsmażamy składniki

Mięso kroimy w paski o szerokości 7-10 mm i długości ok. 6-7 cm. Obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy ją do mięsa i zalewamy wszystko bulionem. Na tę samą patelnię wykładamy koncentrat, podsmażamy i podlewamy odrobiną wina. Całość przekładamy do garnka z mięsem i cebulą. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną papryczkę chili i czosnek. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.

Krok 2: Doprawiamy danie

Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy pokrojone w paski ogórki konserwowe, suszone pomidory, skórkę otartą z limonki i miód. Całość dusimy już bez przykrycia jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodajemy śmietankę. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i kolendrą.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1650 dni temu
    A gdzie wysyłać prace do oceny dla Karola Okrasy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1650 dni temu
    Jakie prace masz na myśli? :) Efektami pracy nad przepisami wszystkich naszych kucharzy warto podzielić się, publikując zdjęcia na Instagramie i oznaczając je #kuchnialidla, do czego oczywiście zachęcamy!
  • Gość Gość
    1650 dni temu
    Świetny odcinek ! Niezła komedia! Popłakałam się ze śmiechu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2245 dni temu
    rada na przyszłość. wypieki z ciecierzycy to mają konsystencje ciasta kruchego i dlatego są świetnym bezglutenowym zamiennikiem takiego ciasta. natomiast bezglutenowe brownie to tylko z fasoli bo to fasola nadaje konsystencję tradycyjnego brownie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2244 dni temu
    Przepis na brownie z fasoli również u nas znajdziesz - https://kuchnialidla.pl/weganskie-brownie-z-fasoli
  • Gość Gość
    2485 dni temu
    Straszne te Wasze ostatnie filmy. Nie pokazujecie już kuchni, tylko zajmujecie się dowcipasami. Nieśmiesznymi na domiar złego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2507 dni temu
    taką surową ciecierzyce z puszki mielimy ? nie przelewamy, nie obgotowujemy, nic ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2507 dni temu
    Nic z tą ciecierzycą wcześniej nie robimy :)
  • Gość Gość
    2508 dni temu
    No wyglądają bosko!!! Panowie, nie tylko potrawy...

    odpowiedz


Boeuf Strogonow – wołowina w klasycznym wydaniu

Boeuf Strogonow to dobrze znane, cenione na całym świecie danie, w którym dostrzegalne są wpływy kuchni z różnych stron świata, w tym z Francji. Według podań historycznych nazwano je na cześć arystokraty hrabiego (a także generała, ministra i gubernatora) Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Istnieje wiele wersji historii mówiącej o powstaniu tego pysznego dania. Najpopularniejsza z nich mówi, że powstało ono w XIX wieku, kiedy to francuski kucharz Carême po raz pierwszy przyrządził je dla cesarza Aleksandra I. Według innej wersji Strogonow wołowy został stworzony przez kucharza hrabiego Stroganowa w latach 50. lub 60. XIX wieku. Legenda ta mówi, że hrabia, będący właścicielem dużych ziemskich posiadłości, mający dostęp do wysokiej jakości wołowiny, poprosił swojego kucharza o stworzenie nowego dania z mięsa wołowego. Kucharz stworzył wtedy Boeuf Stroganow – danie składające się z cienko pokrojonej wołowiny smażonej z cebulą i pieczarkami, podanej w kremowym sosie. Inna wersja historii sugeruje, że Boeuf Stroganow było tradycyjnym potrawą, którą dostosowano do gustu hrabiego Stroganowa.

Pierwsze przepisy na Boeuf Stroganow pojawiły się w książkach kucharskich w drugiej połowie XIX wieku. Od tego czasu danie zyskało popularność i stało się znane na całym świecie, przechodząc przy tym wiele modyfikacji i wariantów. Co ciekawe, Strogonow to błędna nazwa dania, która jednak na stałe przyjęła się w Polsce. Potrawka czy też zupa Strogonow występuje w wielu wersjach, jednak łączy je jedno – wysokiej jakości mięso, papryka, śmietana i ogórek. Przekonaj się, jak ugotować Strogonowa, który z pewnością zagości w Twoim menu jeszcze wiele razy.

Strogonow – sprawdzony przepis Kuchni Lidla

Bazą każdego dobrego przepisu na Strogonowa jest wołowina. My szczególnie polecamy Ci polędwicę wołową, ponieważ jest ona bardzo delikatna, a zarazem soczysta. Jednakże możesz też użyć innych kawałków mięsa, takich jak rostbef, udziec lub antrykot, które również pasują do smaku tego dania. Ważne, aby mięso było świeże i o jak najwyższej jakości, ponieważ to właśnie ono nadaje potrawie jego szczególny charakter.

Na co musisz uważać, korzystając z tradycyjnego przepisu na Strogonowa? Zachowaj ostrożność podczas obsmażania pasków mięsa w mące. Wystarczy chwila nieuwagi, żeby je przypalić. Muszą one zyskać złotą, lecz nie brązową barwę, ponieważ niebawem trafią ponownie do smażenia, do garnka z pozostałymi składnikami. Co więcej, podany przepis na Strogonowa zakłada dodanie 200 ml czerwonego wina. Alkohol w Beef Stroganow wzbogaca smak i aromat potraw. My sugerujemy sięgnąć po wino czerwone, które jest klasycznym wyborem w przypadku tej potrawy. Jednakże również białe wino także się sprawdzi, zwłaszcza jeśli wolisz jego smak lub lubisz lekki, delikatny sos. Jednocześnie pragniemy podkreślić, że przepis na Strogonowa często pojawia się w odsłonie bez alkoholu. Zrezygnuj z niego, gdy potrawa ma trafić na stół, przy którym usiądą dzieci, kobiety w ciąży lub po prostu osoby, które nie piją alkoholu. Nie obawiaj się, że potrawa straci walory smakowe czy aromatyczne – nadal będzie zachwycać. Istnieją również alternatywy dla wina w tym daniu. Dodatek odrobiny soku z cytryny dostarczy nuty kwaśności i odświeży smak sosu. Inna opcja to mała ilość octu winnego. Należy jednak stosować go ostrożnie, aby uniknąć zbyt intensywnego smaku octu.

Tradycyjny wołowy przepis na Strogonowa zakłada użycie śmietanki 30%. To dość kaloryczny dodatek, lecz dajemy słowo, że warto! Dzięki niej potrawa zyskuje fantastyczną kremową konsystencję oraz subtelnie słodkie nuty smakowe, które świetnie balansują kompozycję. Po dodaniu śmietanki gotuj całość na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze nasiąknięte sosem. Także przed podaniem potrawy odczekaj kilka minut. Osoby, które mimo wszystko obawiają się śmietanki z 30% tłuszczu, mogą wybrać wariant z 18%, ale w żadnym wypadku nie niższy. Przepis tradycyjny na boeuf Strogonow dopuszcza nawet zagęszczenie sosu wyłącznie mąką. Jeśli zależy Ci na łatwym przepisie na Strogonowa, pozostań jednak przy śmietance 30%, gdyż pozwala ona najłatwiej uzyskać pożądany smak i konsystencję. 

Jak zrobić Strogonowa? Najważniejsze wskazówki

Z pewnością zastanawiasz się, jak zrobić Strogonowa, którego każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym stanie to możliwe. 

  1. Smaż cebulę, aż stanie się mocno zrumieniona. Wówczas dostarczy kompozycji maksimum smaku.
  2. Jakie przyprawy do Strogonowa pasują najlepiej? Możesz dodać paprykę, gałkę muszkatołową czy zioła prowansalskie, aby dostosować smak do swoich upodobań.
  3. Pamiętaj, że kluczem do udanego dania jest balans smaków. Śmiało eksperymentuj i dostosowuj przepis do własnych preferencji!
  4. Możesz wzbogacić przepis o pieczarki, które są wspaniałym źródłem smaku umami oraz wyjątkowo dobrze pasują do wołowiny. Jeśli zdecydujesz się na ich wykorzystanie, wcześniej dokładnie je oczyść i w razie potrzeby obierz. W zależności od własnych preferencji pozostaw lub odetnij ogonki. Smaż je, aż osiągną miękkość, a część wody z nich odparuje.
  5. Na koniec sprawdź smak sosu oraz dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotowe danie możesz posypać natką pietruszki.

Mamy nadzieję, że nie masz już wątpliwości co do tego, jak zrobić Strogonowa. Wbrew pozorom nie jest to wymagające danie i nawet osoby początkujące w sztuce kulinarnej sobie z nim poradzą. Pozostaje nam jedynie wspomnieć o tym, z czym serwować Strogonowa. Jeśli mowa o wytrawnych dodatkach, chleb to strzał w dziesiątkę. Tradycyjnie podaje się go z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą – wybierz po prostu swój ulubiony rodzaj (szczególnie polecamy kaszę jęczmienną lub gryczaną).

Obszernie wyjaśniliśmy, jak się robi Strogonowa. Czas na kilka słów na temat zaskakującego brownie z ciecierzycy o głębokim czekoladowym smaku, który z pewnością zaspokoi potrzebę słodyczy u największych łasuchów. To wegańskie ciasto, dlatego w przepisie nie pojawiają się jajka, lecz bez obaw! Ciecierzyca konserwowa, olej kokosowy oraz płatki owsiane gwarantują deserowi właściwą strukturę. Trzeba również pamiętać, że brownie to ciasto o charakterystycznej ciężkiej, nieco gliniastej strukturze z mokrym wnętrzem. W klasycznej odsłonie przypomina odrobinę zakalec. Co ważne, wcale nie musisz bać się wyczuwalnej ciecierzycy – gorzka czekolada oraz syrop klonowy skutecznie neutralizują jej smak, dzięki czemu możesz rozkoszować się po prostu wyśmienitymi walorami ciasta. Podanie go ze skórką limonki uczyni je jeszcze smaczniejszym, ponieważ kontrast słodyczy z subtelną słodko-kwaśną nutą właściwie zawsze okazuje się bardzo udany. Możesz również sięgnąć po inne dodatki do ciasta. Wiórki kokosowe, starta gorzka czekolada czy kolorowa posypka to tylko niektóre z pomysłów. Przy czym uprzedzamy – do blendowania ciecierzycy potrzebujesz blendera o dużej mocy. Mamy też wskazówkę dotyczącą wody z puszki z ciecierzycą. Nie wylewaj jej, a wykorzystaj do innych wypieków. Otóż niepozorna woda z ciecierzycy to aquafaba, która z powodzeniem zastępuje białko kurze. Wystarczy ją ubić!

Oryginalny przepis na Strogonowa wykorzystasz podczas różnych okazji. Ta sycąca potrawa spisze się jako smaczny codzienny obiad dla całej rodziny (oczywiście bez wina) lub wręcz przeciwnie, jako danie główne w dni świąteczne. Strogonow na stole podczas Wielkanocy, drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia czy podczas uroczystości rodzinnej na pewno zaskoczy biesiadników. Oczywiście pozytywnie! Nie zawsze musi on występować w towarzystwie deseru w postaci brownie z ciecierzycy. Kiedy zależy Ci na czasie, możesz zrezygnować z ciasta – choć tak naprawdę jego zrobienie zajmuje zaledwie chwilę. Kiedy deser trafi do piekarnika, Ty zajmiesz się Strogonowem. Poza tym zachęcamy Cię do zapoznania się z innymi przepisami z Kuchni Lidla. Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, które mogą pozytywnie Cię zaskoczyć.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!