
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Brownie z ciecierzycy
Przygotuj
- formę o wymiarach 25 x 23 cm
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: MIELIMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę mielemy na gładką masę. W naczyniu blendera umieszczamy zmieloną ciecierzycę, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Miksujemy.
KROK 2: PIECZEMY BROWNIE
Masę przekładamy do dużej miski. Dodajemy zmielone płatki owsiane i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Upieczone brownie podajemy oblane syropem klonowym i posypane skórką otartą z limonki.
Boeuf Strogonow
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: Podsmażamy składniki
Mięso kroimy w paski o szerokości 7-10 mm i długości ok. 6-7 cm. Obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy ją do mięsa i zalewamy wszystko bulionem. Na tę samą patelnię wykładamy koncentrat, podsmażamy i podlewamy odrobiną wina. Całość przekładamy do garnka z mięsem i cebulą. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną papryczkę chili i czosnek. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
Krok 2: Doprawiamy danie
Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy pokrojone w paski ogórki konserwowe, suszone pomidory, skórkę otartą z limonki i miód. Całość dusimy już bez przykrycia jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodajemy śmietankę. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!
.webp)
Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.

Komentarze (9)
1209 dni temu
A gdzie wysyłać prace do oceny dla Karola Okrasy?
odpowiedz
1209 dni temu
Jakie prace masz na myśli? :) Efektami pracy nad przepisami wszystkich naszych kucharzy warto podzielić się, publikując zdjęcia na Instagramie i oznaczając je #kuchnialidla, do czego oczywiście zachęcamy!
1209 dni temu
Świetny odcinek ! Niezła komedia! Popłakałam się ze śmiechu :)
odpowiedz
1804 dni temu
rada na przyszłość. wypieki z ciecierzycy to mają konsystencje ciasta kruchego i dlatego są świetnym bezglutenowym zamiennikiem takiego ciasta. natomiast bezglutenowe brownie to tylko z fasoli bo to fasola nadaje konsystencję tradycyjnego brownie
odpowiedz
1803 dni temu
Przepis na brownie z fasoli również u nas znajdziesz - https://kuchnialidla.pl/weganskie-brownie-z-fasoli
2044 dni temu
Straszne te Wasze ostatnie filmy. Nie pokazujecie już kuchni, tylko zajmujecie się dowcipasami. Nieśmiesznymi na domiar złego.
odpowiedz
2066 dni temu
taką surową ciecierzyce z puszki mielimy ? nie przelewamy, nie obgotowujemy, nic ?
odpowiedz
2066 dni temu
Nic z tą ciecierzycą wcześniej nie robimy :)
2067 dni temu
No wyglądają bosko!!! Panowie, nie tylko potrawy...
odpowiedz
zobacz wszystkie