Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Liście tymianku obrywamy i siekamy.
Krok 2: Podsmażamy tofu
Na 2 patelniach rozgrzewamy trochę oliwy. Na jednej patelni mocno podsmażamy porcjami grzyby przez 5–7 minut. Pod koniec dodajemy cebulę i podsmażamy razem aż do zeszklenia, doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy tofu pokrojone w kostkę, od czasu do czasu obracając, aż będzie chrupiące, doprawiamy przy tym sosem sojowym, pieprzem i tymiankiem.
Krok 3: Podajemy grzyby z tofu
Do grzybów dodajemy śmietanę i ok. 100 ml wody, mieszając, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, lekko zagęszczamy nią grzyby i doprawiamy do smaku. Podajemy z tofu.
Do dania pasują tłuczone ziemniaki lub wegański makaron tagliatelle.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3242 dni temu
a do czego ten 1 litr bulionu który jest na liście składników?
Odpowiedz
3242 dni temu
Zaplątał się niepotrzebnie na listę :)