Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blender,
  • rózgę,
  • sitko,
  • formę o wielkości 24 x 35 cm,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu)

KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Buraki blendujemy. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi (nie ubijamy). Pozostałe suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko. Łączymy ze sobą zmiksowane buraczki, suche składniki i jajka z cukrem i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopiona czekoladę z masłem i ponownie mieszamy.

KROK 2: Przygotowujemy brownie

Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 25 minut. Studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy mus

Żelatynę namaczamy w wodzie. Zagotowujemy 200 ml śmietanki, dodajemy pokruszoną czekoladę i namoczoną żelatynę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Buraczki miksujemy, maliny miksujemy osobno i przecieramy przez sito. Dodajemy do śmietanki i odstawiamy masę do ostudzenia. Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy i łączymy z przygotowaną masą. Dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby — cukier puder. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone brownie i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zestalenia musu.

KROK 4: Dekorujemy i podajemy brownie

Ciasto dekorujemy świeżymi malinami i delikatnie oprószamy cukrem pudrem.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Motocross+subaru impreza = Motocross+subaru impreza =
    71 dni temu
    Wszystkie ciasta są fajne ale trzeba mieć dużo czasu i trzeba mieć do tego talent bo mi wychodzą same zakalce i to już ok.15 raz ale jeśli ktoś potrafi piec to polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    71 dni temu
    Brownie ma konsystencję zakalca :) taki urok tego ciasta! Także wychodzi dokładnie tak, jak powinno! :)
  • Magdalena Magdalena
    129 dni temu
    Hello! A ile tych buraczków do musu? Bo w ilościach jest tylko 200g do brownie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    127 dni temu
    200 g do ciasta i 200 g do musu :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram