Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender,
  • rózgę,
  • sitko,
  • formę o wielkości 24 x 35 cm,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu)

KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Buraki blendujemy. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi (nie ubijamy). Pozostałe suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko. Łączymy ze sobą zmiksowane buraczki, suche składniki i jajka z cukrem i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopiona czekoladę z masłem i ponownie mieszamy.

KROK 2: Przygotowujemy brownie

Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 25 minut. Studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy mus

Żelatynę namaczamy w wodzie. Zagotowujemy 200 ml śmietanki, dodajemy pokruszoną czekoladę i namoczoną żelatynę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Buraczki miksujemy, maliny miksujemy osobno i przecieramy przez sito. Dodajemy do śmietanki i odstawiamy masę do ostudzenia. Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy i łączymy z przygotowaną masą. Dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby — cukier puder. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone brownie i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zestalenia musu.

KROK 4: Dekorujemy i podajemy brownie

Ciasto dekorujemy świeżymi malinami i delikatnie oprószamy cukrem pudrem.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    725 dni temu
    Browni wyszło Super. Jeśli chodzi o mus to ja osobiście zmienilabym proporcje burak 100g i 300g malin.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1096 dni temu
    Bardzo dobre ciasto, smaczne i sycące. Bardzo polecam :)

    odpowiedz

  • Jula Jula
    1132 dni temu
    Zrobiłam sam spód brownie z tego przepisu i jestem w szoku- kompletnie nie czuć buraka. Dałam ciut więcej mąki i piekłam w mniejszej formie, więc wydluzylam czas pieczenia. Rewelacja. Następnym razem dam mniej cukru. Podałam z odrobiną bitej śmietany (niesłodzonej) i świeżymi malinami.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1130 dni temu
    Burak świetnie pasuje do ciast :) Cieszymy się, że ten przepis się sprawdził. A co do sposobu podania: brzmi to naprawdę pysznie!
  • Karolcia Karolcia
    1599 dni temu
    Wyszło MEGA PYSZNE !!!! Zamiast żelatyny dodałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w małej ilości wody. Fajnie stężało i cytrynka przełamała smak. Ciasto rewelacyjne, idealne. Będę robić często!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1596 dni temu
    Hmmm... Ciekawy patent. Ps. Cieszymy się, że smakowało:)
  • Marcysia Marcysia
    1625 dni temu
    Przez przypadek dodałam do ciasta 400 g buraków, troszkę dłużej piekłam, mam nadzieję że po ukrojeniu będzie ok :)

    odpowiedz

  • Marcysia Marcysia
    1625 dni temu
    Na jak długo musi się schodząc mus aby stężał?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1625 dni temu
    To zależy oczywiście od mocy chłodzenia lodówki, ale mus będzie potrzebował ok. 1,5-2 godzin, by dobrze stężeć.
  • Paula Paula
    1628 dni temu
    Buraki mają być ugotowane?

    odpowiedz

  • Paula Paula
    1628 dni temu
    Doczytałam 😅
  • Gość Gość
    1630 dni temu
    A czy można zamiast śmietany do Musu z malin dodać jogurt naturalny śmietankowy 3%??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1630 dni temu
    Zdecydowanie nie rekomendujemy takiej zamiany. Śmietanka, ze względu na większą zawartość tłuszczu (który wpływa na smak i właściwości produktu) znacznie lepiej sprawdzi się jako baza musu. Dodatkowo, część śmietanki w trzecim kroku przepisu należy ubić-jogurt niestety nie przejdzie pozytywnie takiej próby.
  • Agnieszka Agnieszka
    1629 dni temu
    Czy maliny mogą być mrożone ? Wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1629 dni temu
    Agnieszko, możesz użyć mrożonych malin. Należy z nimi postąpić dokładnie tak jak piszesz: rozmrozić z wyprzedzeniem i odsączyć z nadmiaru wody, by nie miała ona wpływu na konsystencję musu.
  • Motocross+subaru impreza = Motocross+subaru impreza =
    2047 dni temu
    Wszystkie ciasta są fajne ale trzeba mieć dużo czasu i trzeba mieć do tego talent bo mi wychodzą same zakalce i to już ok.15 raz ale jeśli ktoś potrafi piec to polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2047 dni temu
    Brownie ma konsystencję zakalca :) taki urok tego ciasta! Także wychodzi dokładnie tak, jak powinno! :)
  • Magdalena Magdalena
    2104 dni temu
    Hello! A ile tych buraczków do musu? Bo w ilościach jest tylko 200g do brownie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2103 dni temu
    200 g do ciasta i 200 g do musu :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!