Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender,
- rózgę,
- sitko,
- formę o wielkości 24 x 35 cm,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu)
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Buraki blendujemy. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi (nie ubijamy). Pozostałe suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko. Łączymy ze sobą zmiksowane buraczki, suche składniki i jajka z cukrem i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopiona czekoladę z masłem i ponownie mieszamy.
KROK 2: Przygotowujemy brownie
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 25 minut. Studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy mus
Żelatynę namaczamy w wodzie. Zagotowujemy 200 ml śmietanki, dodajemy pokruszoną czekoladę i namoczoną żelatynę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Buraczki miksujemy, maliny miksujemy osobno i przecieramy przez sito. Dodajemy do śmietanki i odstawiamy masę do ostudzenia. Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy i łączymy z przygotowaną masą. Dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby — cukier puder. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone brownie i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zestalenia musu.
KROK 4: Dekorujemy i podajemy brownie
Ciasto dekorujemy świeżymi malinami i delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Brownie z malinami
Mocno czekoladowe, domowe, po prostu pyszne! Koniecznie spróbuj jak smakuje brownie z malinami według przepisu Darii!
Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!
Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kompot z suszu z cytryną
- Piernik staropolski
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
745 dni temu
Browni wyszło Super. Jeśli chodzi o mus to ja osobiście zmienilabym proporcje burak 100g i 300g malin.
odpowiedz
1117 dni temu
Bardzo dobre ciasto, smaczne i sycące. Bardzo polecam :)
odpowiedz
1153 dni temu
Zrobiłam sam spód brownie z tego przepisu i jestem w szoku- kompletnie nie czuć buraka. Dałam ciut więcej mąki i piekłam w mniejszej formie, więc wydluzylam czas pieczenia. Rewelacja. Następnym razem dam mniej cukru. Podałam z odrobiną bitej śmietany (niesłodzonej) i świeżymi malinami.
odpowiedz
1150 dni temu
Burak świetnie pasuje do ciast :) Cieszymy się, że ten przepis się sprawdził. A co do sposobu podania: brzmi to naprawdę pysznie!
1619 dni temu
Wyszło MEGA PYSZNE !!!! Zamiast żelatyny dodałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w małej ilości wody. Fajnie stężało i cytrynka przełamała smak. Ciasto rewelacyjne, idealne. Będę robić często!
odpowiedz
1617 dni temu
Hmmm... Ciekawy patent. Ps. Cieszymy się, że smakowało:)
1646 dni temu
Przez przypadek dodałam do ciasta 400 g buraków, troszkę dłużej piekłam, mam nadzieję że po ukrojeniu będzie ok :)
odpowiedz
1646 dni temu
Na jak długo musi się schodząc mus aby stężał?
odpowiedz
1646 dni temu
To zależy oczywiście od mocy chłodzenia lodówki, ale mus będzie potrzebował ok. 1,5-2 godzin, by dobrze stężeć.
1649 dni temu
Buraki mają być ugotowane?
odpowiedz
1649 dni temu
Doczytałam 😅
1650 dni temu
A czy można zamiast śmietany do Musu z malin dodać jogurt naturalny śmietankowy 3%??
odpowiedz
1650 dni temu
Zdecydowanie nie rekomendujemy takiej zamiany. Śmietanka, ze względu na większą zawartość tłuszczu (który wpływa na smak i właściwości produktu) znacznie lepiej sprawdzi się jako baza musu. Dodatkowo, część śmietanki w trzecim kroku przepisu należy ubić-jogurt niestety nie przejdzie pozytywnie takiej próby.
1650 dni temu
Czy maliny mogą być mrożone ? Wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć ?
1650 dni temu
Agnieszko, możesz użyć mrożonych malin. Należy z nimi postąpić dokładnie tak jak piszesz: rozmrozić z wyprzedzeniem i odsączyć z nadmiaru wody, by nie miała ona wpływu na konsystencję musu.
2067 dni temu
Wszystkie ciasta są fajne ale trzeba mieć dużo czasu i trzeba mieć do tego talent bo mi wychodzą same zakalce i to już ok.15 raz ale jeśli ktoś potrafi piec to polecam
odpowiedz
2067 dni temu
Brownie ma konsystencję zakalca :) taki urok tego ciasta! Także wychodzi dokładnie tak, jak powinno! :)
2125 dni temu
Hello! A ile tych buraczków do musu? Bo w ilościach jest tylko 200g do brownie!
odpowiedz
2123 dni temu
200 g do ciasta i 200 g do musu :)
zobacz wszystkie