
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik z funkcją termoobiegu
- trzepaczkę do jajek
- blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x20 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY I SIEKAMY ORZECHY I PISTACJE
Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CZEKOLADĄ
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na mniejsze kawałki (nie podgrzewamy zbyt mocno).
KROK 3: ŁĄCZYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy i pistacje. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY BROWNIE
Masę wylewamy na blaszkę posmarowaną masłem i oprószoną niewielką ilością mąki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku). Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: DEKORUJEMY BROWNIE
Ciasto dekorujemy kakao i pokrojonymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Czekoladowa Mega Muffina z kremem czekoladowo-orzechowym
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Komentarze (48)
709 dni temu
Czy można piec bez termoobiegu? Niestety mój piekarnik nie posiada tej funkcji. Jeśli tak ile stopni i jak długo?
odpowiedz
709 dni temu
Joanno, jak najbardziej można je upiec również w piekarniku bez funkcji termoobiegu. Zwiększ czas pieczenia o ok. 10-15 minut. Najlepiej jest też sprawdzać patyczkiem stopień wypieczenia ciasta :) Smacznego!
1039 dni temu
Czy pomijając pistacje należy dosypać mąki do ciasta?
odpowiedz
1039 dni temu
Ilość mąki się nie zmienia, natomiast pomijając pistacje, można zwiększyć ilość orzechów :)
2085 dni temu
ciasto fajnie wyszło ale,za pierwszym razem orzechy mi się spaliły
odpowiedz
2463 dni temu
Orzechy na 200 stopni i 10 minut spalily die na czarne :(
odpowiedz
2460 dni temu
Każdy piekarnik jest inny, przez co orzechy mogły ulec spaleniu. Radzimy obserwować orzechy w piekarniku lub jeśli chcesz mieć nad nimi większą kontrolę możesz uprażyć je na suchej patelni :)
2458 dni temu
U mnie podobnie orzechy spalone a były w piekarniku 12 min w 200 stopni z termoobiegiem..
2458 dni temu
Zalecamy obserwowanie pieczenia orzechów. każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, więc warto sprawdzać :)
2449 dni temu
W przepisie jest napisane zeby piec w 165 stopniach a nie 200
2542 dni temu
Czy pistacje mogą być solone?
odpowiedz
2541 dni temu
jak najbardziej!
2601 dni temu
Smakowo wyszło wyborne! :) Wysokość upieczonego wynosi do 1cm, czy tak jest ok? Jednak konsystencja wydaje mi się idealna - wierzch podpieczony, chrupiący a w środku wilgotne, no i smak!
odpowiedz
2696 dni temu
bardzo dobre, polecam
odpowiedz
2726 dni temu
czy zamiast masła można dodać margarynę ?
odpowiedz
2726 dni temu
ruda, rekomendujemy masło, jednak taka zamiana nie powinnam wpłynąć na strukturę ciasta.
2774 dni temu
jest rewelacyjne - najlepsze na drugi i trzeci dzień. pycha
odpowiedz
2797 dni temu
Najlepsze, jakie robiłam :)
odpowiedz
2856 dni temu
przepyszne brownie, wszyscy goście byli zachwyceni :)
odpowiedz
2867 dni temu
Hei! Brownie z waszego przepisu robiłam już 3 raz, poprzednie wyszły znakomicie, fantastyczne ciasto! Jednak tym razem mimo fantastycznego smaku przez "gumowatą" konsystencję niemal nie nadaje się do zaserwowania, co mogło być powodem?? Trzymałam się dokładnie przepisu, jedyna zmiana to to że dodałam 2 jaja zamiast trzech ale były naprawdę duże.
odpowiedz
2918 dni temu
Moge upiec ciasto w w tortownocy o średnicy 30cm zamiast blaszce 25x20cm?
odpowiedz
2916 dni temu
Drogi Gościu, możesz zrobić w takiej formie :)
3037 dni temu
ciasto naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu. Wyszło pyszne, najlepsze brownie jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.
odpowiedz
3070 dni temu
Znakomite!
odpowiedz
3078 dni temu
Zamiast pistacji dodałem płatki migdałów. Wyszło smaczne ; )
odpowiedz
3094 dni temu
Piotrze, brownie jest z zasady niskim ciastem. Zwiększanie ilości ciasta (i jego wysokości) może być ryzykowne, ciasto z natury wilgotne nie wypiecze się odpowiednio, prawdopodobnie zbije się i stworzy się zakalec. Rekomendujemy upiec kolejną blaszkę tego ciasta ;)
odpowiedz
3094 dni temu
Witam, Czy można zrobić więcej ciasta, tak by całość była wyższa na takiej samej wielkości blaszce? Jak tak to piec dłużej?
odpowiedz
3104 dni temu
wydaje mi się, że solone też mogą być :) Nie widziałam innych w Lidl a przecież te przepisy są po to, żeby kupować produkty z Lidl
odpowiedz
3131 dni temu
Szkoda , że w Lidlu tak ciężko kupić niesolone pistacje. Bo do tego ciasta solone nie są wskazane. Prawda ?
odpowiedz
3139 dni temu
Madi, jeśli musisz zamienić cukier, sugerujemy użycie fruktozy.
odpowiedz
3139 dni temu
Czy zamiast cukru tradycyjnego można użyć fruktozy lub syropu z agawy?
odpowiedz
3139 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować przygotować ciasto z zamiennikami, jednak zawsze trzeba się liczyć w takich eksperymentach z tym, że coś może nie wyjść. Każda z mąk ma inne właściwości, podobnie jest z tłuszczem. Jeśli zdecydujesz się na wypróbowanie przepisu, koniecznie napisz nam, jaki był efekt!
odpowiedz
3139 dni temu
czy można masło zastąpić olejem kokosowym? a mąkę pszenną np. jaglaną lub kokosową? wyjdzie wtedy?
odpowiedz
3282 dni temu
Kolejny przepis, który mnie nie zawiódł. Zrobiłam ciasto na 13 urodziny syna. Rewelacja.
odpowiedz
3311 dni temu
Drogi gościu, orzechy włoskie śmiało można zastąpić dowolnymi innymi orzechami.
odpowiedz
3311 dni temu
cy moge doddac inne orechy niż włoskie?
odpowiedz
3489 dni temu
Ciasto pyszne, wilgotne w środku i bajecznie orzechowe :)
odpowiedz
3513 dni temu
ciasto wyszło rewelacyjne :) nie za słodkie, nie za gorzkie, wilgotne w środku. Ideał :) dziękuję za świetny przepis, na stałe wejdzie do repertuaru :)
odpowiedz
3518 dni temu
z boku nie ma zdjęć bo brownie nie jest efektowne, ale przepyszne wyszlo!!!
odpowiedz
3523 dni temu
Agato, jak najbardziej, możesz użyć formy do tarty :)
odpowiedz
3523 dni temu
czy skoro brownie nie wyrasta za bardzo to czy można zrobić je w formie od tarty?
odpowiedz
3523 dni temu
Uwielbiam brownie, gotowe z tygodnia amerykańskiego jest pyszne, teraz spróbuję zrobić sama.
odpowiedz
3524 dni temu
Blaszka ma wymiary 25x20 cm.
odpowiedz
3524 dni temu
jakiej wielkości jest ta blaszka?
odpowiedz
3524 dni temu
młody jeśli pytasz o czekoladę gorzką, tak, można nią zastąpić czekoladę deserową. Czekolada mleczna niestety nie da nam takiego efektu, ponieważ ma zbyt niską zawartość kakao.
odpowiedz
3524 dni temu
Czy można dodać zwykłą czekolade ?
odpowiedz
3524 dni temu
Jakby za ciasna koszule pan Paweł założył bo na brzuchu guziki się rozchodzą:-)
odpowiedz
3525 dni temu
Zdjęcia potraw róbcie z boku a nie tylko z góry.
odpowiedz
zobacz wszystkie