Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik z funkcją termoobiegu
- trzepaczkę do jajek
- blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x20 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY I SIEKAMY ORZECHY I PISTACJE
Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CZEKOLADĄ
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na mniejsze kawałki (nie podgrzewamy zbyt mocno).
KROK 3: ŁĄCZYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy i pistacje. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY BROWNIE
Masę wylewamy na blaszkę posmarowaną masłem i oprószoną niewielką ilością mąki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku). Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: DEKORUJEMY BROWNIE
Ciasto dekorujemy kakao i pokrojonymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Brownie z orzechami – przepis, w którym się zakochasz
Brownie z orzechami włoskimi to jedno z najdoskonalszych połączeń natury. Czekolada deserowa, w której znajduje się mnóstwo esencjonalnego kakao i orzechy – wyraziste w smaku, oleiste, chrupiące. Czy może być coś lepszego? Może brownie z pistacjami bądź innymi orzechami. Bo przecież zawsze z tym dodatkiem ciasto czekoladowe jest lepsze.
Tylko jak zrobić idealne brownie? Przepis na to ciasto nie należy do najtrudniejszych. Właśnie dzięki temu przyciąga każdego – również osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Przepis na brownie wymaga kilku stałych składników i oczywiście dodatkowych, które sprawiają, że ciasto staje się wyjątkowe. Często łączy się je z owocami, takimi jak maliny czy truskawki. W innych przypadkach – z karmelem, masłem orzechowym czy wanilią. Niektórzy robią nawet brownie z patelni, co z pewnością przydaje się łasuchom bez piekarnika. To ciasto naprawdę ma wiele imion, a pod każdym smakuje równie pysznie. W przepisie Pawła znajdziesz i orzechy, i wanilię i oczywiście mnóstwo czekolady. Jeśli więc chcesz upiec mocno orzechowe ciasto brownie, przepis Kuchni Lidla z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Jak zrobić brownie z orzechami? To proste i naprawdę szybkie ciasto
Przepis na ciasto brownie nie należy do zbyt skomplikowanych. Oczywiście każdy kolejny dodatek, każde urozmaicenie sprawia, że deser ten staje się trochę trudniejszy do wyważenia. Przepis na brownie czekoladowe z pewnością jest najłatwiejszy. Jeśli więc to Twoje pierwsze ciasto tego typu, zacznij właśnie od niego. Nie obawiaj się jednak. Prosty przepis na brownie od Pawła też nie powinien nastręczyć Ci żadnych trudności. Co musisz przygotować, by zrobić to doskonałe ciasto? Oczywiście dużo czekolady – na 12 porcji uzbrój się w dwie kostki czekolady deserowej, czyli 200 gramów. Gdy robisz brownie czekoladowe, przepis zwykle zawiera czekoladę gorzką lub deserową, ewentualnie mieszankę gorzkiej i mlecznej. To ciasto jest intensywne, aromatyczne, a do tego konieczna jest spora zawartość kakao. Zresztą kakao także znajduje się w przepisie – do dekoracji, by deser był jeszcze bardziej wyrazisty.
Co jeszcze musi znaleźć się w brownie? Przepis na to ciasto nie może obyć się bez tłuszczu. W tradycyjnym brownie jest to masło – bo dzięki niemu wszystko staje się smaczniejsze jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jeśli jednak interesuje Cię przepis na szybkie brownie wegańskie, koniecznie sprawdź przepis Kingi! Tam może i nie ma masła, ale ciasto wychodzi przepyszne i niezwykle wilgotne. Ale! Wróćmy do gwoździa programu. Przepis na brownie z czekoladą i orzechami musi zawierać również jajka i oczywiście orzechy. W tym przypadku są to orzechy włoskie i pistacje – połączenie doskonałe, słodkie i gorzkawe, wspaniale pasujące do mocno czekoladowego brownie.
W przepisie Pawła znajdziesz jeszcze cukier waniliowy, który dodaje deserowi głębi, kolejnej warstwy smakowej. Możesz jednak zastąpić cukier naturalnym ekstraktem waniliowym, bądź całkowicie pominąć ten składnik, gdy nie lubisz wanilii. To jak, możemy się zabrać do dzieła?
Szybki przepis na brownie z orzechami. Temu ciastu nikt się nie oprze
Szybki przepis na brownie w wykonaniu Pawła powinien przypaść do gustu każdemu, kto kocha czekoladowe słodkości i orzechy. Przepis na mokre brownie zakłada około pół godziny na przygotowania składników i kolejne pół godziny na pieczenie. Jeśli więc masz wolną godzinę i ochotę na małe co nieco, koniecznie przygotuj to orzechowe amerykańskie brownie. Przepis pozwoli Ci uniknąć błędów, które pojawiają się podczas pieczenia.
Zacznij od orzechów. Upraż zarówno orzechy włoskie, jak i pistacje, w piekarniku. Jeśli chcesz, możesz to zrobić również na patelni, choć to wymaga Twojej uwagi. Gdy prażysz orzechy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, możesz je po prostu zostawić na 10-12 minut. W tym czasie zajmiesz się pozostałymi składnikami. Gdy orzechy będą już uprażone, posiekaj je w grubszą kostkę i przełóż do miski, gdzie zasypiesz je łyżką mąki pszennej.
Aby brownie się udało, konieczne jest połączenie czekolady z tłuszczem. W tym przypadku z masłem. Kostkę masła rozpuść z czekoladą połamaną na mniejsze kawałki. Rozpuszczaj je na małym ogniu, aby masło się nie przypaliło. To zepsułoby cały smak brownie. Możesz też zrobić to w kąpieli wodnej, choć ta metoda zajmuje więcej czasu.
W kolejnej misce połącz jajka z cukrem i wanilią bądź cukrem waniliowym. Ubij je tak, by jajka były kremowe. Gdy masa czekoladowa odrobinę ostygnie, dodaj ją do jajek. Nie rób tego bezpośrednio po podgrzaniu masła z czekoladą, gdyż wtedy jajka mogłyby się ściąć. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki i dodaj uprażone i posiekane orzechy. Wymieszaj raz jeszcze i przelej masę na blaszkę. Jak robi się amerykańskie brownie? Przepis zakłada pieczenie w dość niskiej temperaturze, bo w 165 stopniach. Wszystko po to, by ciasto zgęstniało, upiekło się, a jednak w środku pozostało miękkie, lekko rozlewające się. Właśnie dlatego brownie jest deserem wyjątkowym. Potrzebuje zwykle około 30 minut pieczenia, jednak warto zajrzeć do piekarnika i sprawdzić, czy nie trzeba potrzymać go tam chwilę dłużej. Wszystko zależy od piekarnika.
I już! Brownie jest gotowe. Poczekaj chwilę, aż ostygnie…a właściwie kogo chcemy oszukać? Od razu posyp je kakao oraz pistacjami i zajadaj, póki ciepłe. A jeśli masz ochotę na inne desery, koniecznie zobacz nasze ciasta czekoladowe. Przepisy z Kuchni Lidla wprawią Cię w słodki zawrót głowy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
- Prosta paella z kurczakiem
- Przysmak czekoladowy
- Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
- Pascha wielkanocna
- Florentynki migdałowe
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Sos beszamelowy
- Chleb z orzechów laskowych
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto bostońskie
- Ciasto czekoladowa chmura
- Babka mocno cytrynowa
- Tarta z burakiem
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Babka na parze
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Ciasto kogel-mogel
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Baba drożdżowa
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Krwawe muffinki
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Słodko-słony bezowiec
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (48)
1096 dni temu
Czy można piec bez termoobiegu? Niestety mój piekarnik nie posiada tej funkcji. Jeśli tak ile stopni i jak długo?
odpowiedz
1095 dni temu
Joanno, jak najbardziej można je upiec również w piekarniku bez funkcji termoobiegu. Zwiększ czas pieczenia o ok. 10-15 minut. Najlepiej jest też sprawdzać patyczkiem stopień wypieczenia ciasta :) Smacznego!
1426 dni temu
Czy pomijając pistacje należy dosypać mąki do ciasta?
odpowiedz
1425 dni temu
Ilość mąki się nie zmienia, natomiast pomijając pistacje, można zwiększyć ilość orzechów :)
2472 dni temu
ciasto fajnie wyszło ale,za pierwszym razem orzechy mi się spaliły
odpowiedz
2849 dni temu
Orzechy na 200 stopni i 10 minut spalily die na czarne :(
odpowiedz
2846 dni temu
Każdy piekarnik jest inny, przez co orzechy mogły ulec spaleniu. Radzimy obserwować orzechy w piekarniku lub jeśli chcesz mieć nad nimi większą kontrolę możesz uprażyć je na suchej patelni :)
2845 dni temu
U mnie podobnie orzechy spalone a były w piekarniku 12 min w 200 stopni z termoobiegiem..
2844 dni temu
Zalecamy obserwowanie pieczenia orzechów. każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, więc warto sprawdzać :)
2835 dni temu
W przepisie jest napisane zeby piec w 165 stopniach a nie 200
2928 dni temu
Czy pistacje mogą być solone?
odpowiedz
2928 dni temu
jak najbardziej!
2988 dni temu
Smakowo wyszło wyborne! :) Wysokość upieczonego wynosi do 1cm, czy tak jest ok? Jednak konsystencja wydaje mi się idealna - wierzch podpieczony, chrupiący a w środku wilgotne, no i smak!
odpowiedz
3083 dni temu
bardzo dobre, polecam
odpowiedz
3112 dni temu
czy zamiast masła można dodać margarynę ?
odpowiedz
3112 dni temu
ruda, rekomendujemy masło, jednak taka zamiana nie powinnam wpłynąć na strukturę ciasta.
3160 dni temu
jest rewelacyjne - najlepsze na drugi i trzeci dzień. pycha
odpowiedz
3184 dni temu
Najlepsze, jakie robiłam :)
odpowiedz
3243 dni temu
przepyszne brownie, wszyscy goście byli zachwyceni :)
odpowiedz
3253 dni temu
Hei! Brownie z waszego przepisu robiłam już 3 raz, poprzednie wyszły znakomicie, fantastyczne ciasto! Jednak tym razem mimo fantastycznego smaku przez "gumowatą" konsystencję niemal nie nadaje się do zaserwowania, co mogło być powodem?? Trzymałam się dokładnie przepisu, jedyna zmiana to to że dodałam 2 jaja zamiast trzech ale były naprawdę duże.
odpowiedz
3304 dni temu
Moge upiec ciasto w w tortownocy o średnicy 30cm zamiast blaszce 25x20cm?
odpowiedz
3302 dni temu
Drogi Gościu, możesz zrobić w takiej formie :)
3423 dni temu
ciasto naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu. Wyszło pyszne, najlepsze brownie jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.
odpowiedz
3457 dni temu
Znakomite!
odpowiedz
3465 dni temu
Zamiast pistacji dodałem płatki migdałów. Wyszło smaczne ; )
odpowiedz
3480 dni temu
Piotrze, brownie jest z zasady niskim ciastem. Zwiększanie ilości ciasta (i jego wysokości) może być ryzykowne, ciasto z natury wilgotne nie wypiecze się odpowiednio, prawdopodobnie zbije się i stworzy się zakalec. Rekomendujemy upiec kolejną blaszkę tego ciasta ;)
odpowiedz
3481 dni temu
Witam, Czy można zrobić więcej ciasta, tak by całość była wyższa na takiej samej wielkości blaszce? Jak tak to piec dłużej?
odpowiedz
3490 dni temu
wydaje mi się, że solone też mogą być :) Nie widziałam innych w Lidl a przecież te przepisy są po to, żeby kupować produkty z Lidl
odpowiedz
3517 dni temu
Szkoda , że w Lidlu tak ciężko kupić niesolone pistacje. Bo do tego ciasta solone nie są wskazane. Prawda ?
odpowiedz
3525 dni temu
Madi, jeśli musisz zamienić cukier, sugerujemy użycie fruktozy.
odpowiedz
3525 dni temu
Czy zamiast cukru tradycyjnego można użyć fruktozy lub syropu z agawy?
odpowiedz
3525 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować przygotować ciasto z zamiennikami, jednak zawsze trzeba się liczyć w takich eksperymentach z tym, że coś może nie wyjść. Każda z mąk ma inne właściwości, podobnie jest z tłuszczem. Jeśli zdecydujesz się na wypróbowanie przepisu, koniecznie napisz nam, jaki był efekt!
odpowiedz
3525 dni temu
czy można masło zastąpić olejem kokosowym? a mąkę pszenną np. jaglaną lub kokosową? wyjdzie wtedy?
odpowiedz
3668 dni temu
Kolejny przepis, który mnie nie zawiódł. Zrobiłam ciasto na 13 urodziny syna. Rewelacja.
odpowiedz
3697 dni temu
Drogi gościu, orzechy włoskie śmiało można zastąpić dowolnymi innymi orzechami.
odpowiedz
3698 dni temu
cy moge doddac inne orechy niż włoskie?
odpowiedz
3876 dni temu
Ciasto pyszne, wilgotne w środku i bajecznie orzechowe :)
odpowiedz
3899 dni temu
ciasto wyszło rewelacyjne :) nie za słodkie, nie za gorzkie, wilgotne w środku. Ideał :) dziękuję za świetny przepis, na stałe wejdzie do repertuaru :)
odpowiedz
3904 dni temu
z boku nie ma zdjęć bo brownie nie jest efektowne, ale przepyszne wyszlo!!!
odpowiedz
3909 dni temu
Agato, jak najbardziej, możesz użyć formy do tarty :)
odpowiedz
3909 dni temu
czy skoro brownie nie wyrasta za bardzo to czy można zrobić je w formie od tarty?
odpowiedz
3910 dni temu
Uwielbiam brownie, gotowe z tygodnia amerykańskiego jest pyszne, teraz spróbuję zrobić sama.
odpowiedz
3910 dni temu
Blaszka ma wymiary 25x20 cm.
odpowiedz
3910 dni temu
jakiej wielkości jest ta blaszka?
odpowiedz
3910 dni temu
młody jeśli pytasz o czekoladę gorzką, tak, można nią zastąpić czekoladę deserową. Czekolada mleczna niestety nie da nam takiego efektu, ponieważ ma zbyt niską zawartość kakao.
odpowiedz
3910 dni temu
Czy można dodać zwykłą czekolade ?
odpowiedz
3911 dni temu
Jakby za ciasna koszule pan Paweł założył bo na brzuchu guziki się rozchodzą:-)
odpowiedz
3911 dni temu
Zdjęcia potraw róbcie z boku a nie tylko z góry.
odpowiedz
zobacz wszystkie