zobacz film Brownie z orzechami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik z funkcją termoobiegu
  • trzepaczkę do jajek
  • blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x20 cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRAŻYMY I SIEKAMY ORZECHY I PISTACJE

Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.

KROK 2: ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CZEKOLADĄ

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na mniejsze kawałki (nie podgrzewamy zbyt mocno).

KROK 3: ŁĄCZYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.

Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy i pistacje. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY BROWNIE

Masę wylewamy na blaszkę posmarowaną masłem i oprószoną niewielką ilością mąki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku). Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: DEKORUJEMY BROWNIE

Ciasto dekorujemy kakao i pokrojonymi pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Joanna Joanna
    709 dni temu
    Czy można piec bez termoobiegu? Niestety mój piekarnik nie posiada tej funkcji. Jeśli tak ile stopni i jak długo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    709 dni temu
    Joanno, jak najbardziej można je upiec również w piekarniku bez funkcji termoobiegu. Zwiększ czas pieczenia o ok. 10-15 minut. Najlepiej jest też sprawdzać patyczkiem stopień wypieczenia ciasta :) Smacznego!
  • Gość Gość
    1039 dni temu
    Czy pomijając pistacje należy dosypać mąki do ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1039 dni temu
    Ilość mąki się nie zmienia, natomiast pomijając pistacje, można zwiększyć ilość orzechów :)
  • libi100 libi100
    2085 dni temu
    ciasto fajnie wyszło ale,za pierwszym razem orzechy mi się spaliły

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2463 dni temu
    Orzechy na 200 stopni i 10 minut spalily die na czarne :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2460 dni temu
    Każdy piekarnik jest inny, przez co orzechy mogły ulec spaleniu. Radzimy obserwować orzechy w piekarniku lub jeśli chcesz mieć nad nimi większą kontrolę możesz uprażyć je na suchej patelni :)
  • Gość Gość
    2458 dni temu
    U mnie podobnie orzechy spalone a były w piekarniku 12 min w 200 stopni z termoobiegiem..
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2458 dni temu
    Zalecamy obserwowanie pieczenia orzechów. każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, więc warto sprawdzać :)
  • Gość Gość
    2449 dni temu
    W przepisie jest napisane zeby piec w 165 stopniach a nie 200
  • Gość Gość
    2542 dni temu
    Czy pistacje mogą być solone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2541 dni temu
    jak najbardziej!
  • Ola Ola
    2601 dni temu
    Smakowo wyszło wyborne! :) Wysokość upieczonego wynosi do 1cm, czy tak jest ok? Jednak konsystencja wydaje mi się idealna - wierzch podpieczony, chrupiący a w środku wilgotne, no i smak!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2696 dni temu
    bardzo dobre, polecam

    odpowiedz

  • ruda ruda
    2726 dni temu
    czy zamiast masła można dodać margarynę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2726 dni temu
    ruda, rekomendujemy masło, jednak taka zamiana nie powinnam wpłynąć na strukturę ciasta.
  • Gość Gość
    2774 dni temu
    jest rewelacyjne - najlepsze na drugi i trzeci dzień. pycha

    odpowiedz

  • Laru Laru
    2797 dni temu
    Najlepsze, jakie robiłam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2856 dni temu
    przepyszne brownie, wszyscy goście byli zachwyceni :)

    odpowiedz

  • Magda Lena Magda Lena
    2867 dni temu
    Hei! Brownie z waszego przepisu robiłam już 3 raz, poprzednie wyszły znakomicie, fantastyczne ciasto! Jednak tym razem mimo fantastycznego smaku przez "gumowatą" konsystencję niemal nie nadaje się do zaserwowania, co mogło być powodem?? Trzymałam się dokładnie przepisu, jedyna zmiana to to że dodałam 2 jaja zamiast trzech ale były naprawdę duże.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2918 dni temu
    Moge upiec ciasto w w tortownocy o średnicy 30cm zamiast blaszce 25x20cm?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2916 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zrobić w takiej formie :)
  • Lara Lara
    3037 dni temu
    ciasto naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu. Wyszło pyszne, najlepsze brownie jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.

    odpowiedz

  • Karolina Sz Karolina Sz
    3070 dni temu
    Znakomite!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3078 dni temu
    Zamiast pistacji dodałem płatki migdałów. Wyszło smaczne ; )

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3094 dni temu
    Piotrze, brownie jest z zasady niskim ciastem. Zwiększanie ilości ciasta (i jego wysokości) może być ryzykowne, ciasto z natury wilgotne nie wypiecze się odpowiednio, prawdopodobnie zbije się i stworzy się zakalec. Rekomendujemy upiec kolejną blaszkę tego ciasta ;)

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3094 dni temu
    Witam, Czy można zrobić więcej ciasta, tak by całość była wyższa na takiej samej wielkości blaszce? Jak tak to piec dłużej?

    odpowiedz

  • stykra stykra
    3104 dni temu
    wydaje mi się, że solone też mogą być :) Nie widziałam innych w Lidl a przecież te przepisy są po to, żeby kupować produkty z Lidl

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3131 dni temu
    Szkoda , że w Lidlu tak ciężko kupić niesolone pistacje. Bo do tego ciasta solone nie są wskazane. Prawda ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3139 dni temu
    Madi, jeśli musisz zamienić cukier, sugerujemy użycie fruktozy.

    odpowiedz

  • Madi Madi
    3139 dni temu
    Czy zamiast cukru tradycyjnego można użyć fruktozy lub syropu z agawy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3139 dni temu
    Drogi Gościu, możesz spróbować przygotować ciasto z zamiennikami, jednak zawsze trzeba się liczyć w takich eksperymentach z tym, że coś może nie wyjść. Każda z mąk ma inne właściwości, podobnie jest z tłuszczem. Jeśli zdecydujesz się na wypróbowanie przepisu, koniecznie napisz nam, jaki był efekt!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3139 dni temu
    czy można masło zastąpić olejem kokosowym? a mąkę pszenną np. jaglaną lub kokosową? wyjdzie wtedy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3282 dni temu
    Kolejny przepis, który mnie nie zawiódł. Zrobiłam ciasto na 13 urodziny syna. Rewelacja.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3311 dni temu
    Drogi gościu, orzechy włoskie śmiało można zastąpić dowolnymi innymi orzechami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3311 dni temu
    cy moge doddac inne orechy niż włoskie?

    odpowiedz

  • sylwiaczek sylwiaczek
    3489 dni temu
    Ciasto pyszne, wilgotne w środku i bajecznie orzechowe :)

    odpowiedz

  • aneczka aneczka
    3513 dni temu
    ciasto wyszło rewelacyjne :) nie za słodkie, nie za gorzkie, wilgotne w środku. Ideał :) dziękuję za świetny przepis, na stałe wejdzie do repertuaru :)

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    3518 dni temu
    z boku nie ma zdjęć bo brownie nie jest efektowne, ale przepyszne wyszlo!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3523 dni temu
    Agato, jak najbardziej, możesz użyć formy do tarty :)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3523 dni temu
    czy skoro brownie nie wyrasta za bardzo to czy można zrobić je w formie od tarty?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3523 dni temu
    Uwielbiam brownie, gotowe z tygodnia amerykańskiego jest pyszne, teraz spróbuję zrobić sama.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3524 dni temu
    Blaszka ma wymiary 25x20 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3524 dni temu
    jakiej wielkości jest ta blaszka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3524 dni temu
    młody jeśli pytasz o czekoladę gorzką, tak, można nią zastąpić czekoladę deserową. Czekolada mleczna niestety nie da nam takiego efektu, ponieważ ma zbyt niską zawartość kakao.

    odpowiedz

  • młody młody
    3524 dni temu
    Czy można dodać zwykłą czekolade ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3524 dni temu
    Jakby za ciasna koszule pan Paweł założył bo na brzuchu guziki się rozchodzą:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3525 dni temu
    Zdjęcia potraw róbcie z boku a nie tylko z góry.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!