Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- słoiki lub inne okrągłe formy żaroodporne
- folia odporna na wysokie temperatury
- gumki recepturki
Przygotuj wcześniej:
Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWANIE CIASTA NA BROWNIE
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10.
Do czekolady dodać masło i roztapiać oba składniki razem (z zatkniętą miarką) 5 minut/prędkość 1/50°C.
Dodać jajka, cukier i 1 szczyptę soli, mieszać (z zatkniętą miarką) 50 sekund/prędkość 4. Masę czekoladową zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika i mieszać ją z mąką (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 5 (nadal z miarką). Ciasto na brownie przełożyć do innego naczynia. Pojemnik dokładnie umyć.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE CIASTA NA SERNIK
Wszystkie składniki masy serowej mieszać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 40 sekund/prędkość 4.
KROK 3: GOTOWANIE CIASTA NA PARZE
Cztery żaroodporne foremki natłuścić masłem, napełnić je ciastem czekoladowym, a na wierzch nałożyć masę serową. Foremki przykryć odporną na wysokie temperatury folią i obwiązać gumką. Pojemnik dokładnie umyć.
Do pojemnika wlać 1,25 l gorącej wody. Foremki z ciastem umieścić w głębokim wkładzie do gotowania na parze, a ten zamknąć i umocować na pojemniku miksującym. Gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/55 minut.
Z foremek usunąć folię, ciastka zupełnie ostudzić, przed podaniem posypać startą czekoladą.
RADA
Kto chce, może napełnić ciastem wyparzone słoiki do wekowania albo zwykłe słoiki na przetwory i je zamknąć od razu po gotowaniu. Dzięki temu sernikowe brownie zachowają świeżość przez kilka tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.
Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!
Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.
Pudding czekoladowy w słoiku
Bardzo czekoladowy deser, o bogatym smaku, inspirowany puddingiem. Pyszny przysmak, który zachwyci dzieci i dorosłych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)