Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 6 słoików o pojemności 300 ml
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- rózgę kuchenną
- blender ręczny
- wysokie naczynie
- worek cukierniczy z karbowaną końcówką (opcjonalnie)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w naczyniu robota lub za pomocą miksera. Wstawiamy do lodówki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKÓW
Ciastka drobno kruszymy w misce, a następnie dajemy na dno każdego słoika (po ok. 2 łyżki na słoik). W ten sposób tworzymy spód serników.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Serek homogenizowany łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy, a następnie energicznie ubijamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą, tworząc gładką, jednolitą masę.
Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy, aż cukier rozprowadzi się w masie. Gotową masę wstawiamy do lodówki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS TRUSKAWKOWY
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.
KROK 4: UKŁADAMY WARSTWY SERNIKÓW
Masę sernikową przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Rękaw zamykamy. Masę szprycujemy do słoików na warstwę pokruszonych ciasteczek tak, by wypełniła słoiki do połowy.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, przełóż masę do słoiczków za pomocą łyżki.
Na pierwszą warstwę masy sernikowej przelewamy porcję sosu truskawkowego. Pozostałą ilość masy sernikowej szprycujemy do słoików, wypełniając je prawie w całości. Na drugą warstwę masy sernikowej przelewamy pozostałą ilość sosu truskawkowego.
KROK 5: DEKORUJEMY SERNIKI
Gotowe serniki na zimno w słoikach dekorujemy z wierzchu truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki, świeżymi malinami i świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!
3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!
Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.
Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Sałatka gyros
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
547 dni temu
Co za sympatyczny kucharz 🙂
odpowiedz