Sernik na zimno z mango

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • formę o średnicy 20-22 cm
  • robot wielofunkcyjny
  • wysokie naczynie lub miskę
  • blender ręczny
  • miskę o średnicy pasującej do garnka
  • ręczny palnik gazowy
  • kornet z papieru do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Twaróg wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrał temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane orzechy makadamia, miękkie masło i pastę orzechową. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.

Spód przekładamy do formy, rozprowadzamy równomiernie po dnie i mocno ugniatamy. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania żelki i masy sernikowej.  

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z MANGO

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Mango przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ oddzielamy od pestki i przekładamy do wysokiego naczynia lub miski. Miksujemy na gładki mus.

Do rozpuszczonej w wodzie żelatyny dodajemy odrobinę musu z mango. Mieszamy i przekładamy całość do naczynia z musem. Odstawiamy.

Krok 3: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

Żółtka łączymy w misce z cukrem i śmietanką. Mieszamy za pomocą rózgi. Miskę umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Podbijamy ok. 3 minut do uzyskania puszystej masy. W tym czasie żółtka napowietrzą się i spasteryzują.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Do żółtek dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ubijamy, aż składniki się połączą. Miskę zdejmujemy znad garnka. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.

Twaróg o temperaturze pokojowej dodajemy partiami do masy jajecznej, za każdym razem mieszając.

Krok 5: DZIELIMY MASĘ SERNIKOWĄ

Połowę masy sernikowej przelewamy do osobnej miski. Dodajemy połowę żelki z mango (drugą połowę wykorzystamy do dekoracji). Mieszamy.

Krok 6: SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK

Masę sernikową bez żelki z mango przelewamy do formy na schłodzony i zestalony spód.

Masę sernikową z dodatkiem żelki z mango przelewamy nierównomiernie na wierzch sernika i delikatnie mieszamy, by połączyć masy i stworzyć marmurkowy wzór, który będzie widoczny po rozkrojeniu ciasta.

Sernik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Krok 7: DEKORUJEMY SERNIK

Mocno schłodzony, zestalony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Drugą połowę żelki z mango przekładamy do kornetu z papieru do pieczenia. Końcówkę kornetu odcinamy.

Żelkę szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc nieregularne wzory. Sernik dekorujemy pokrojonym w kostkę mango, świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Torcik brazylijski

Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Torcik brazylijski

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 10 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Sernik dyniowy na korzennym spodzie

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 16 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Ciasto z batatów i mango

Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

Ciasto z batatów i mango

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 14 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Marta Marta
    1847 dni temu
    Panie Pawle - rolada bezowa rozkosz z malinami

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!