Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- formę o średnicy 20-22 cm
- robot wielofunkcyjny
- wysokie naczynie lub miskę
- blender ręczny
- miskę o średnicy pasującej do garnka
- ręczny palnik gazowy
- kornet z papieru do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Twaróg wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrał temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane orzechy makadamia, miękkie masło i pastę orzechową. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.
Spód przekładamy do formy, rozprowadzamy równomiernie po dnie i mocno ugniatamy. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania żelki i masy sernikowej.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z MANGO
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Mango przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ oddzielamy od pestki i przekładamy do wysokiego naczynia lub miski. Miksujemy na gładki mus.
Do rozpuszczonej w wodzie żelatyny dodajemy odrobinę musu z mango. Mieszamy i przekładamy całość do naczynia z musem. Odstawiamy.
Krok 3: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Żółtka łączymy w misce z cukrem i śmietanką. Mieszamy za pomocą rózgi. Miskę umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Podbijamy ok. 3 minut do uzyskania puszystej masy. W tym czasie żółtka napowietrzą się i spasteryzują.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Do żółtek dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ubijamy, aż składniki się połączą. Miskę zdejmujemy znad garnka. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.
Twaróg o temperaturze pokojowej dodajemy partiami do masy jajecznej, za każdym razem mieszając.
Krok 5: DZIELIMY MASĘ SERNIKOWĄ
Połowę masy sernikowej przelewamy do osobnej miski. Dodajemy połowę żelki z mango (drugą połowę wykorzystamy do dekoracji). Mieszamy.
Krok 6: SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK
Masę sernikową bez żelki z mango przelewamy do formy na schłodzony i zestalony spód.
Masę sernikową z dodatkiem żelki z mango przelewamy nierównomiernie na wierzch sernika i delikatnie mieszamy, by połączyć masy i stworzyć marmurkowy wzór, który będzie widoczny po rozkrojeniu ciasta.
Sernik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Krok 7: DEKORUJEMY SERNIK
Mocno schłodzony, zestalony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Drugą połowę żelki z mango przekładamy do kornetu z papieru do pieczenia. Końcówkę kornetu odcinamy.
Żelkę szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc nieregularne wzory. Sernik dekorujemy pokrojonym w kostkę mango, świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!
Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1648 dni temu
Panie Pawle - rolada bezowa rozkosz z malinami
odpowiedz