zobacz film Sernik na zimno z mango

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • formę o średnicy 20-22 cm
  • robot wielofunkcyjny
  • wysokie naczynie lub miskę
  • blender ręczny
  • miskę o średnicy pasującej do garnka
  • ręczny palnik gazowy
  • kornet z papieru do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Twaróg wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrał temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane orzechy makadamia, miękkie masło i pastę orzechową. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.

Spód przekładamy do formy, rozprowadzamy równomiernie po dnie i mocno ugniatamy. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania żelki i masy sernikowej.  

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z MANGO

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Mango przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ oddzielamy od pestki i przekładamy do wysokiego naczynia lub miski. Miksujemy na gładki mus.

Do rozpuszczonej w wodzie żelatyny dodajemy odrobinę musu z mango. Mieszamy i przekładamy całość do naczynia z musem. Odstawiamy.

Krok 3: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

Żółtka łączymy w misce z cukrem i śmietanką. Mieszamy za pomocą rózgi. Miskę umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Podbijamy ok. 3 minut do uzyskania puszystej masy. W tym czasie żółtka napowietrzą się i spasteryzują.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Do żółtek dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ubijamy, aż składniki się połączą. Miskę zdejmujemy znad garnka. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.

Twaróg o temperaturze pokojowej dodajemy partiami do masy jajecznej, za każdym razem mieszając.

Krok 5: DZIELIMY MASĘ SERNIKOWĄ

Połowę masy sernikowej przelewamy do osobnej miski. Dodajemy połowę żelki z mango (drugą połowę wykorzystamy do dekoracji). Mieszamy.

Krok 6: SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK

Masę sernikową bez żelki z mango przelewamy do formy na schłodzony i zestalony spód.

Masę sernikową z dodatkiem żelki z mango przelewamy nierównomiernie na wierzch sernika i delikatnie mieszamy, by połączyć masy i stworzyć marmurkowy wzór, który będzie widoczny po rozkrojeniu ciasta.

Sernik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Krok 7: DEKORUJEMY SERNIK

Mocno schłodzony, zestalony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Drugą połowę żelki z mango przekładamy do kornetu z papieru do pieczenia. Końcówkę kornetu odcinamy.

Żelkę szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc nieregularne wzory. Sernik dekorujemy pokrojonym w kostkę mango, świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Marta Marta
    1584 dni temu
    Panie Pawle - rolada bezowa rozkosz z malinami

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!