Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- okrągłą formę o średnicy 24 cm
- folia aluminiowa
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Pieczemy bataty
Bataty myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 45-50 minut. Wystudzone bataty obieramy ze skórki.
Krok 2: Przelewamy ciasto do formy
Upieczone bataty miksujemy z mango, sokiem i otartą skórką z limonki. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i nasionami chia. Do ubitych jaj dodajemy zmiksowane bataty, następnie roztopiony olej kokosowy (nie może być gorący) i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 35-40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.
Krok 3: Ciasto przekładamy kremem
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół, dolną część smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na górze rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Dekorujemy skórką otartą z limonki i świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1485 dni temu
Dzień dobry! Właśnie zabieram się za to ciasto, ale mam pytanie odnośnie kroku drugiego. Według przepisu należy "bataty zmiksować z mango, sokiem i otartą skórką z limonki". O jakim soku mówimy, z limonki? W składnikach niestety żadnego soku nie mogę znaleźć.
odpowiedz
1484 dni temu
aniachaa, na liście składników w sekcji "CIASTO" znajduje się limonka i to właśnie sok wyciśnięty z jednego owocu oraz otartą z niego skórkę miksujemy z mango i upieczonymi batatami :)
2410 dni temu
Coś poszło nie tak - ciasto ładnie urosło, a potem opadło :P takiego zakalca jeszcze nigdy nie miałam, a piekę dość regularnie. Jak już wcześniej padło w komentarzach - pewnie dałam za dużo batatów, no ale w przepisie było dwa, to dałam dwa ;) Polecam poprawić w przepisie, ile rzeczywiście ma być gram, no i czy to już gramy po obraniu i upieczeniu, czy przed, bo to też dość ważne. Jedym słowem - zmarnowałam trochę kasy, bo przepis jest nieprecyzyjny.
odpowiedz
2423 dni temu
Czym mogę zastąpić olej kokosowy?
odpowiedz
2423 dni temu
Asiu, olej kokosowy najlepiej zastąpić innym tłuszczem - masłem lub olejem rzepakowym czy słonecznikowym :)
2444 dni temu
Dzień dobry. Panie Pawle, dość dużo piekę, korzystam z Pana przepisów, ale....czy aby na pewno ubita śmietanka 30% i wymieszana z taka ilością jogurtu i soku z cytryny będzie miała konsystencję kremu??
odpowiedz
2444 dni temu
Oczywiście! Nieco gęstszego, ale nadal kremu :)
2506 dni temu
Ciasto zdecydowanie polecam tym, którzy wolą wypieki z gatunku mniej słodkich. W smaku przypomina ciasto marchewkowe i dyniowe. Nieskromnie się pochwalę, że ciasto mi wyszło. Nie jest "pasztetem", bez zakalca. 600g batatów, mąka przesiana, dodatkowo śmietan-fix do kremówki, bo wiedziałam że dłużej będzie stało.
odpowiedz
2578 dni temu
Świetne ciasto... Jak ktoś lubi ziemniaczany pasztet w jogurcie! Niestety ale proporcje zaproponowane w przepisie pomimo dwukrotnie dłuższego pieczenia i w wyższej temperaturze dają efekt pasztetu w chrupiącej skórce. Dodatkowo krem ze śmietany 30-stki z jogurtem nie ma szans aby stężał i nadawał się kiedykolwiek do przełożenia ciasta (w tym wypadku pasztetu). Podsumowując nie polecam, szkoda wydanych nie małych pieniędzy i sugeruję twórcy wykasowanie przepisu ze strony bo jak widać nie tylko mnie "nie wyszło"
odpowiedz
2664 dni temu
Drogi Panie Pawle, Uwielbiam Pana pomysły,często czerpię z nich inspiracje. Pierwszy raz od dawna zrobiłam wszystko jak w przepisie, a zamiast ciasta wyszedł pasztecik. Widać, że jest niedopieczone, trzymałam dłużej chyba z godzinę i zostawiłam jeszcze w wyłączonym gorącym piekarniku. Niestety nic to nie dało. W przepisie podano 2 sztuki. Akurat w sklepie, w którym kupowałam wszystkie bataty były spore, myślę że koło 350g. Z jednej strony mogłam sprawdzić w internecie wagę przeciętnego batata i może na podstawie tego określić ile i potrzeba lub zdać się na doświadczenie i dodać więcej mąki, ale po to korzysta się z przepisu żeby zrobić coś nowego i nie martwić się czy wyjdzie czy nie...Plus jest taki, że całość smakuje rewelacyjnie mimo zakalca jednak boję się czy nie będzie rewolucji żołądkowych. Chciałabym zrobić drugie podejście do tego przepisu, mógłby Pan podać ile gramów batatów należy użyć do tego ciasta?
odpowiedz
2661 dni temu
Katarzyno, do przygotowania ciasta powinnaś użyć około 600 g batatów - gdyż przeciętna waga jednego to około 300 g. Aby nie obawiać się, że ciasto nie wyjdzie - najlepiej zastosować się do podstawowych zasad, które pomagają uniknąć zakalca - przesiej wszystkie sypkie składniki i mieszaj ciasto tylko w jedną stronę. Postaraj się także nie spieszyć, wszystkie składniki muszą być dokładnie zmiksowane, a jajka z cukrem ubite na puch! Powodzenia :)
2410 dni temu
U mnie to samo. Ze 2 h w piekarniku i wyszedl pasztet:( Szkoda :(
2671 dni temu
Zapowiada się ciekawie, muszę wypróbować!
odpowiedz
2673 dni temu
Prosimy cos klasycznego! Babka czekoladowa z marcepanem, babka migdałowa.
odpowiedz
zobacz wszystkie