Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • okrągłą formę o średnicy 24 cm
  • folia aluminiowa
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Pieczemy bataty

Pieczemy bataty

Bataty myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 45-50 minut. Wystudzone bataty obieramy ze skórki.


 

 

Krok 2: Przelewamy ciasto do formy

Przelewamy ciasto do formy

Upieczone bataty miksujemy z mango, sokiem i otartą skórką z limonki. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i nasionami chia. Do ubitych jaj dodajemy zmiksowane bataty, następnie roztopiony olej kokosowy (nie może być gorący) i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 35-40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.

 

Krok 3: Ciasto przekładamy kremem

Ciasto przekładamy kremem

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół, dolną część smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na górze rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Dekorujemy skórką otartą z limonki i świeżymi owocami.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Angela Angela
    170 dni temu
    Coś poszło nie tak - ciasto ładnie urosło, a potem opadło :P takiego zakalca jeszcze nigdy nie miałam, a piekę dość regularnie. Jak już wcześniej padło w komentarzach - pewnie dałam za dużo batatów, no ale w przepisie było dwa, to dałam dwa ;) Polecam poprawić w przepisie, ile rzeczywiście ma być gram, no i czy to już gramy po obraniu i upieczeniu, czy przed, bo to też dość ważne. Jedym słowem - zmarnowałam trochę kasy, bo przepis jest nieprecyzyjny.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    184 dni temu
    Czym mogę zastąpić olej kokosowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    183 dni temu
    Asiu, olej kokosowy najlepiej zastąpić innym tłuszczem - masłem lub olejem rzepakowym czy słonecznikowym :)
  • Gość Gość
    204 dni temu
    Dzień dobry. Panie Pawle, dość dużo piekę, korzystam z Pana przepisów, ale....czy aby na pewno ubita śmietanka 30% i wymieszana z taka ilością jogurtu i soku z cytryny będzie miała konsystencję kremu??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    204 dni temu
    Oczywiście! Nieco gęstszego, ale nadal kremu :)
  • Gość Gość
    266 dni temu
    Ciasto zdecydowanie polecam tym, którzy wolą wypieki z gatunku mniej słodkich. W smaku przypomina ciasto marchewkowe i dyniowe. Nieskromnie się pochwalę, że ciasto mi wyszło. Nie jest "pasztetem", bez zakalca. 600g batatów, mąka przesiana, dodatkowo śmietan-fix do kremówki, bo wiedziałam że dłużej będzie stało.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    339 dni temu
    Świetne ciasto... Jak ktoś lubi ziemniaczany pasztet w jogurcie! Niestety ale proporcje zaproponowane w przepisie pomimo dwukrotnie dłuższego pieczenia i w wyższej temperaturze dają efekt pasztetu w chrupiącej skórce. Dodatkowo krem ze śmietany 30-stki z jogurtem nie ma szans aby stężał i nadawał się kiedykolwiek do przełożenia ciasta (w tym wypadku pasztetu). Podsumowując nie polecam, szkoda wydanych nie małych pieniędzy i sugeruję twórcy wykasowanie przepisu ze strony bo jak widać nie tylko mnie "nie wyszło"

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    424 dni temu
    Drogi Panie Pawle, Uwielbiam Pana pomysły,często czerpię z nich inspiracje. Pierwszy raz od dawna zrobiłam wszystko jak w przepisie, a zamiast ciasta wyszedł pasztecik. Widać, że jest niedopieczone, trzymałam dłużej chyba z godzinę i zostawiłam jeszcze w wyłączonym gorącym piekarniku. Niestety nic to nie dało. W przepisie podano 2 sztuki. Akurat w sklepie, w którym kupowałam wszystkie bataty były spore, myślę że koło 350g. Z jednej strony mogłam sprawdzić w internecie wagę przeciętnego batata i może na podstawie tego określić ile i potrzeba lub zdać się na doświadczenie i dodać więcej mąki, ale po to korzysta się z przepisu żeby zrobić coś nowego i nie martwić się czy wyjdzie czy nie...Plus jest taki, że całość smakuje rewelacyjnie mimo zakalca jednak boję się czy nie będzie rewolucji żołądkowych. Chciałabym zrobić drugie podejście do tego przepisu, mógłby Pan podać ile gramów batatów należy użyć do tego ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    421 dni temu
    Katarzyno, do przygotowania ciasta powinnaś użyć około 600 g batatów - gdyż przeciętna waga jednego to około 300 g. Aby nie obawiać się, że ciasto nie wyjdzie - najlepiej zastosować się do podstawowych zasad, które pomagają uniknąć zakalca - przesiej wszystkie sypkie składniki i mieszaj ciasto tylko w jedną stronę. Postaraj się także nie spieszyć, wszystkie składniki muszą być dokładnie zmiksowane, a jajka z cukrem ubite na puch! Powodzenia :)
  • Konga Konga
    170 dni temu
    U mnie to samo. Ze 2 h w piekarniku i wyszedl pasztet:( Szkoda :(
  • Kasia Kasia
    431 dni temu
    Zapowiada się ciekawie, muszę wypróbować!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    433 dni temu
    Prosimy cos klasycznego! Babka czekoladowa z marcepanem, babka migdałowa.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram