Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • okrągłą formę o średnicy 24 cm
  • folia aluminiowa
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Pieczemy bataty

Pieczemy bataty

Bataty myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 45-50 minut. Wystudzone bataty obieramy ze skórki.


 

 

Krok 2: Przelewamy ciasto do formy

Przelewamy ciasto do formy

Upieczone bataty miksujemy z mango, sokiem i otartą skórką z limonki. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i nasionami chia. Do ubitych jaj dodajemy zmiksowane bataty, następnie roztopiony olej kokosowy (nie może być gorący) i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 35-40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.

 

Krok 3: Ciasto przekładamy kremem

Ciasto przekładamy kremem

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół, dolną część smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na górze rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Dekorujemy skórką otartą z limonki i świeżymi owocami.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Katarzyna Katarzyna
    4 dni temu
    Drogi Panie Pawle, Uwielbiam Pana pomysły,często czerpię z nich inspiracje. Pierwszy raz od dawna zrobiłam wszystko jak w przepisie, a zamiast ciasta wyszedł pasztecik. Widać, że jest niedopieczone, trzymałam dłużej chyba z godzinę i zostawiłam jeszcze w wyłączonym gorącym piekarniku. Niestety nic to nie dało. W przepisie podano 2 sztuki. Akurat w sklepie, w którym kupowałam wszystkie bataty były spore, myślę że koło 350g. Z jednej strony mogłam sprawdzić w internecie wagę przeciętnego batata i może na podstawie tego określić ile i potrzeba lub zdać się na doświadczenie i dodać więcej mąki, ale po to korzysta się z przepisu żeby zrobić coś nowego i nie martwić się czy wyjdzie czy nie...Plus jest taki, że całość smakuje rewelacyjnie mimo zakalca jednak boję się czy nie będzie rewolucji żołądkowych. Chciałabym zrobić drugie podejście do tego przepisu, mógłby Pan podać ile gramów batatów należy użyć do tego ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1 dzień temu
    Katarzyno, do przygotowania ciasta powinnaś użyć około 600 g batatów - gdyż przeciętna waga jednego to około 300 g. Aby nie obawiać się, że ciasto nie wyjdzie - najlepiej zastosować się do podstawowych zasad, które pomagają uniknąć zakalca - przesiej wszystkie sypkie składniki i mieszaj ciasto tylko w jedną stronę. Postaraj się także nie spieszyć, wszystkie składniki muszą być dokładnie zmiksowane, a jajka z cukrem ubite na puch! Powodzenia :)
  • Kasia Kasia
    11 dni temu
    Zapowiada się ciekawie, muszę wypróbować!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    13 dni temu
    Prosimy cos klasycznego! Babka czekoladowa z marcepanem, babka migdałowa.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram