Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier kuchenny

KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ Z SOCZEWICĄ

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe i bulion, doprawiamy do smaku i redukujemy pod przykryciem przez 12 minut.

KROK 2: KROIMY MANGO

W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę. Dodajemy do soczewicy i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy do smaku i studzimy.

KROK 3: NADZIEWAMY CIASTO

Mąkę, sól, olej i 60 ml letniej wody ugniatamy przez 3-4 minuty na gładkie, aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na 6 porcji – porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 20 cm). Okręgi dzielimy na pół i na każdym umieszczamy po ok. 2 łyżeczki nadzienia. Krawędzie ciasta smarujemy delikatnie wodą i zwijamy nad nadzieniem, aby powstały trójkąty. Brzegi łączące dobrze ściskamy.

KROK 4: SMAŻYMY SAMOSY

Olej wlewamy do woka lub rondla na wysokość ok. 3 palców i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się pęcherzyki. Samosy smażymy porcjami przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą lekko brązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy na ciepło lub letnie z chutney lub raitą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Indyjski kurczak chili

Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Indyjski kurczak chili

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Amandeep Deoli

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym

Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Khone Philavong

Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym

Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!

Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati

Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!