
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier kuchenny
KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ Z SOCZEWICĄ
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe i bulion, doprawiamy do smaku i redukujemy pod przykryciem przez 12 minut.
KROK 2: KROIMY MANGO
W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę. Dodajemy do soczewicy i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy do smaku i studzimy.
KROK 3: NADZIEWAMY CIASTO
Mąkę, sól, olej i 60 ml letniej wody ugniatamy przez 3-4 minuty na gładkie, aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na 6 porcji – porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 20 cm). Okręgi dzielimy na pół i na każdym umieszczamy po ok. 2 łyżeczki nadzienia. Krawędzie ciasta smarujemy delikatnie wodą i zwijamy nad nadzieniem, aby powstały trójkąty. Brzegi łączące dobrze ściskamy.
KROK 4: SMAŻYMY SAMOSY
Olej wlewamy do woka lub rondla na wysokość ok. 3 palców i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się pęcherzyki. Samosy smażymy porcjami przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą lekko brązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy na ciepło lub letnie z chutney lub raitą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Sałatka gyros
- Mini burgery
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)