Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier kuchenny
KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ Z SOCZEWICĄ
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe i bulion, doprawiamy do smaku i redukujemy pod przykryciem przez 12 minut.
KROK 2: KROIMY MANGO
W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę. Dodajemy do soczewicy i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy do smaku i studzimy.
KROK 3: NADZIEWAMY CIASTO
Mąkę, sól, olej i 60 ml letniej wody ugniatamy przez 3-4 minuty na gładkie, aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na 6 porcji – porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 20 cm). Okręgi dzielimy na pół i na każdym umieszczamy po ok. 2 łyżeczki nadzienia. Krawędzie ciasta smarujemy delikatnie wodą i zwijamy nad nadzieniem, aby powstały trójkąty. Brzegi łączące dobrze ściskamy.
KROK 4: SMAŻYMY SAMOSY
Olej wlewamy do woka lub rondla na wysokość ok. 3 palców i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się pęcherzyki. Samosy smażymy porcjami przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą lekko brązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy na ciepło lub letnie z chutney lub raitą.
Zobacz podobne
przepisy
Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!
Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!
Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
- Grzybowe tortelloni
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Smażone tramezzini caprese
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Ciasto z orzechami pekan
- Kokosowa konfitura z mango
- Trufle z wróżbą
- Kurczak teriyaki z warzywami
- Dal z czerwonej soczewicy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ravioli z dynią
- Sos do ravioli
- Tort czekoladowo-miętowy
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Banoffee w słoiku
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Kokosanki
- Marynata azjatycka
- Faszerowana indyczka
- „Podwodne” rogaliki migdałowe
- Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)