![Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/58c0c385231b-cc7246b93843-Samosas.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier kuchenny
KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ Z SOCZEWICĄ
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe i bulion, doprawiamy do smaku i redukujemy pod przykryciem przez 12 minut.
KROK 2: KROIMY MANGO
W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę. Dodajemy do soczewicy i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy do smaku i studzimy.
KROK 3: NADZIEWAMY CIASTO
Mąkę, sól, olej i 60 ml letniej wody ugniatamy przez 3-4 minuty na gładkie, aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na 6 porcji – porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 20 cm). Okręgi dzielimy na pół i na każdym umieszczamy po ok. 2 łyżeczki nadzienia. Krawędzie ciasta smarujemy delikatnie wodą i zwijamy nad nadzieniem, aby powstały trójkąty. Brzegi łączące dobrze ściskamy.
KROK 4: SMAŻYMY SAMOSY
Olej wlewamy do woka lub rondla na wysokość ok. 3 palców i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się pęcherzyki. Samosy smażymy porcjami przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą lekko brązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy na ciepło lub letnie z chutney lub raitą.
Zobacz podobne
przepisy
Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!
![Indyjski kurczak chili](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5a5002b87ddc-d0878300b58f-Indisches-Chili-Huhn.webp)
Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!
![Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/42f7d8f3509b-1fc7c8856b-Kucharze-PL-Kw-6-7-8_19367_S_1095_RGB_OK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!
![Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/854b0d3c4322-7e8edd391e-Kucharze_PL_kw_7_etapy_193675318_RGB_OK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
![Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/904b6e1e6382-eaacfe26b3-KW_07_Pascal_Krewetki-w-sosie-pachnacym-indiami-z-ryzem-basmati_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
- Grzybowe tortelloni
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Smażone tramezzini caprese
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Ciasto z orzechami pekan
- Kokosowa konfitura z mango
- Trufle z wróżbą
- Kurczak teriyaki z warzywami
- Dal z czerwonej soczewicy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ravioli z dynią
- Sos do ravioli
- Tort czekoladowo-miętowy
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Banoffee w słoiku
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Duet kokosanek
- Marynata azjatycka
- Faszerowana indyczka
- „Podwodne” rogaliki migdałowe
- Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
Komentarze (0)