zobacz film Domowe majonezy smakowe

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rózgę kuchenną
  • ręcznik papierowy
  • zamykane słoiczki o pojemności 130 ml
  • żeliwny garnek z pokrywką
  • sito lub gazę
  • ręczny palnik gazowy

Przygotuj wcześniej:

Składniki wykorzystywane do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki pół godziny wcześniej, tak by miały temperaturę pokojową.

MAJONEZ TRADYCYJNY

Przygotuj wcześniej: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, tak by miały temperaturę pokojową.

Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.

Krok 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

Krok 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE

Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.

Krok 3: AROMATYZUJEMY OLEJ

Siano umieszczamy w żeliwnym garnku i podpalamy za pomocą palnika gazowego. Gdy lekko przygaśnie i zacznie się tlić, zalewamy je olejem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.

Po tym czasie delikatnie miażdżymy siano za pomocą rózgi, a olej przelewamy przez sito do osobnego garnka. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 4: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Wystudzony olej stopniowo, cienkim strumieniem przelewamy do żółtek, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

Krok 5: DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

ZIELONY MAJONEZ

Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.

Krok 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

Krok 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • dawid nakątny dawid nakątny
    1327 dni temu
    swietna musztarda wyszla

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    1332 dni temu
    Dzień dobry ! A ja mam takie pytanko: ile czasu domowy majonez może stać w lodówce? Co do takich sklepowych - wiem, że powinno się zgodnie z opisem na opakowaniu majonez spożyć w ciągu "x" dni od otwarcia. Powiem szczerze, że nie spożywamy w domu majonezu często, raczej okazjonalnie, i zawsze taki nawet mały słoiczek zalega u nas w lodówce duuuużo dłuuużej niż to, co wskazuje producent. I z tym majonezem nic kompletnie się nie dzieje. W związku z tym, pytanie też takie, czy może być tak, że ten majonez może zaszkodzić, pomimo tego, że wszystko z nim smakowo i z wyglądu jest w porządku? i jeśli tak, to w jaki sposób zaszkodzić? No i pytanie z początku o czas przydatności takiego domowego majonezu. Pozdrawiam serdecznie, życząc Zdrowych i spokojnych Świąt ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1332 dni temu
    Izabelo, majonez domowy należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Najlepiej nie dłużej, niż tydzień. Dlatego warto dobrze zaplanować ilość, którą przygotujesz ;) Smacznych i spokojnych świąt! :)
  • Izabela M. Izabela M.
    1329 dni temu
    a z tych przepisów wychodzi tak jak w opisie, około 130 ml majonezu z jednego przepisu, tak ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1329 dni temu
    Izabelo, zgadza się. Ilość majonezu, który powinnaś otrzymać, stosują te proporcje składników, to ok. 130 ml.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1329 dni temu
    Izabelo, zgadza się. Ilość majonezu, który powinnaś otrzymać, stosują te proporcje składników, to ok. 130 ml.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!