Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- zamykane słoiczki o pojemności 130 ml
- żeliwny garnek z pokrywką
- sito lub gazę
- ręczny palnik gazowy
Przygotuj wcześniej:
Składniki wykorzystywane do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki pół godziny wcześniej, tak by miały temperaturę pokojową.
MAJONEZ TRADYCYJNY
Przygotuj wcześniej: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, tak by miały temperaturę pokojową.
Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.
Krok 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
Krok 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
Krok 3: AROMATYZUJEMY OLEJ
Siano umieszczamy w żeliwnym garnku i podpalamy za pomocą palnika gazowego. Gdy lekko przygaśnie i zacznie się tlić, zalewamy je olejem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
Po tym czasie delikatnie miażdżymy siano za pomocą rózgi, a olej przelewamy przez sito do osobnego garnka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Wystudzony olej stopniowo, cienkim strumieniem przelewamy do żółtek, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
Krok 5: DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
ZIELONY MAJONEZ
Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
Krok 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
Krok 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
Wegański sos tatarski
Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!
Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!
Gotowana kukurydza z sosem serowym
Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1351 dni temu
swietna musztarda wyszla
odpowiedz
1356 dni temu
Dzień dobry ! A ja mam takie pytanko: ile czasu domowy majonez może stać w lodówce? Co do takich sklepowych - wiem, że powinno się zgodnie z opisem na opakowaniu majonez spożyć w ciągu "x" dni od otwarcia. Powiem szczerze, że nie spożywamy w domu majonezu często, raczej okazjonalnie, i zawsze taki nawet mały słoiczek zalega u nas w lodówce duuuużo dłuuużej niż to, co wskazuje producent. I z tym majonezem nic kompletnie się nie dzieje. W związku z tym, pytanie też takie, czy może być tak, że ten majonez może zaszkodzić, pomimo tego, że wszystko z nim smakowo i z wyglądu jest w porządku? i jeśli tak, to w jaki sposób zaszkodzić? No i pytanie z początku o czas przydatności takiego domowego majonezu. Pozdrawiam serdecznie, życząc Zdrowych i spokojnych Świąt ! :)
odpowiedz
1356 dni temu
Izabelo, majonez domowy należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Najlepiej nie dłużej, niż tydzień. Dlatego warto dobrze zaplanować ilość, którą przygotujesz ;) Smacznych i spokojnych świąt! :)
1353 dni temu
a z tych przepisów wychodzi tak jak w opisie, około 130 ml majonezu z jednego przepisu, tak ?
1353 dni temu
Izabelo, zgadza się. Ilość majonezu, który powinnaś otrzymać, stosują te proporcje składników, to ok. 130 ml.
1353 dni temu
Izabelo, zgadza się. Ilość majonezu, który powinnaś otrzymać, stosują te proporcje składników, to ok. 130 ml.