
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy kolby kukurydzy
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wrzucamy obrane kolby kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 8 minut.
KROK 2: Przygotowujemy sos serowy
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Smażymy 3-4 minuty, aż mąka nabierze rumianego koloru. Cały czas mieszając, dolewamy mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ser starty na tarce o grubych oczkach. Mieszamy, aż powstanie gładki, kremowy sos. Do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę.
KROK 3: Kolby kukurydzy podajemy z sosem
Ugotowane kolby kukurydzy wykładamy na talerze. Sos przelewamy do miski. Podajemy razem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Krokiety z mięsem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)