Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy kolby kukurydzy
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wrzucamy obrane kolby kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 8 minut.
KROK 2: Przygotowujemy sos serowy
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Smażymy 3-4 minuty, aż mąka nabierze rumianego koloru. Cały czas mieszając, dolewamy mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ser starty na tarce o grubych oczkach. Mieszamy, aż powstanie gładki, kremowy sos. Do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę.
KROK 3: Kolby kukurydzy podajemy z sosem
Ugotowane kolby kukurydzy wykładamy na talerze. Sos przelewamy do miski. Podajemy razem.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!
Chowder z kukurydzą
Chowder to pyszna zupa w stylu angielskim, idealna na szybki obiad. Wykorzystaj przepis Darii i wrzuć do garnka letnie warzywa oraz świeżą, sezonową kukurydzę!
Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!
Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab w sosie paprykowym
- Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
- Placek z rabarbarem
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Zupa krem z kukurydzy
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Chowder z kukurydzą
- Owsiany placek z rabarbarem
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Pizza bianca z kurkami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Ciasteczka bakaliowe
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Wegański twarożek z ziołami
- Rillettes z kaczki
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Rosół z gęsi z warzywami
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Kolorowe naleśniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)