Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- blender
Krok 1: Przygotowujemy sos
Jogurt mieszamy z konfiturą różaną oraz sokiem wyciśniętym z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną miętą. Sos dekorujemy ziarenkami granatu.
Krok 2: Blendujemy warzywa
Kukurydzę osączamy na sitku, odkładamy na bok 3 łyżki ziaren, resztę wkładamy do kielicha blendera. Siekamy i dodajemy szalotki i chili, następnie blendujemy całość na gładką masę. Przekładamy do miski. Mieszamy z pozostałą częścią ziaren kukurydzy.
Krok 3: Przygotowujemy ciasto
Mąkę mieszamy z sodą, odrobiną soli i pieprzu. Jajko ubijamy mikserem w osobnej misce. Masę kukurydzianą łączymy z jajkiem i suchymi składnikami – dokładnie mieszamy. Siekamy i dodajemy bazylię i pietruszkę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy więcej mąki.
Krok 4: Smażymy placuszki
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Placki dekorujemy sosem i posiekaną miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowe placuszki z sosem malinowym
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
- Ciasteczka migdałowe
- Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
- Spaghetti z królikiem
- Ciasto marchewkowe
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
- Puszysty sernik na cieście marchewkowym
- Zabajone z owocami
- Kluski kładzione
- Lunchbox z serowymi proziakami
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Szybki stir fry z krewetkami
- Szakszuka z wołowiną
- Chlebek z awokado
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Ciasteczka jeżyki
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
- Racuchy na maślance
- Pulpety w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1345 dni temu
Bardzo dobre, ale zrobiłam ze zwykłym sosem czosnkowym z jogurtu i majonezu :)
odpowiedz
1372 dni temu
Bardzo dobre placki, dałam zwykłą mąkę pszenną.
odpowiedz
1734 dni temu
Bardzo dobre wyszły nawet bez sosu :) No i 20 minut - szybko.
odpowiedz
1847 dni temu
Czym zastąpić dip różany?? 😁😁
odpowiedz
1847 dni temu
Możesz zrobić dip z tymi samymi składnikami, z pominięciem konfitury różanej :) Będzie wtedy miętowo-jogurtowy :)
1836 dni temu
czym mozna zastapic make kukurydziana?
1835 dni temu
Możesz zastąpić tę mąkę dowolną :)
2269 dni temu
Pyszne placuszki! Polecam:)
odpowiedz