Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- blender
Krok 1: Przygotowujemy sos
Jogurt mieszamy z konfiturą różaną oraz sokiem wyciśniętym z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną miętą. Sos dekorujemy ziarenkami granatu.
Krok 2: Blendujemy warzywa
Kukurydzę osączamy na sitku, odkładamy na bok 3 łyżki ziaren, resztę wkładamy do kielicha blendera. Siekamy i dodajemy szalotki i chili, następnie blendujemy całość na gładką masę. Przekładamy do miski. Mieszamy z pozostałą częścią ziaren kukurydzy.
Krok 3: Przygotowujemy ciasto
Mąkę mieszamy z sodą, odrobiną soli i pieprzu. Jajko ubijamy mikserem w osobnej misce. Masę kukurydzianą łączymy z jajkiem i suchymi składnikami – dokładnie mieszamy. Siekamy i dodajemy bazylię i pietruszkę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy więcej mąki.
Krok 4: Smażymy placuszki
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Placki dekorujemy sosem i posiekaną miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1404 dni temu
Bardzo dobre, ale zrobiłam ze zwykłym sosem czosnkowym z jogurtu i majonezu :)
odpowiedz
1432 dni temu
Bardzo dobre placki, dałam zwykłą mąkę pszenną.
odpowiedz
1794 dni temu
Bardzo dobre wyszły nawet bez sosu :) No i 20 minut - szybko.
odpowiedz
1907 dni temu
Czym zastąpić dip różany?? 😁😁
odpowiedz
1906 dni temu
Możesz zrobić dip z tymi samymi składnikami, z pominięciem konfitury różanej :) Będzie wtedy miętowo-jogurtowy :)
1895 dni temu
czym mozna zastapic make kukurydziana?
1895 dni temu
Możesz zastąpić tę mąkę dowolną :)
2329 dni temu
Pyszne placuszki! Polecam:)
odpowiedz