Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • blender

Krok 1: Przygotowujemy sos

Jogurt mieszamy z konfiturą różaną oraz sokiem wyciśniętym z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną miętą. Sos dekorujemy ziarenkami granatu.

Krok 2: Blendujemy warzywa

Kukurydzę osączamy na sitku, odkładamy na bok 3 łyżki ziaren, resztę wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy posiekane szalotki i chili – blendujemy całość na gładką masę. Przekładamy do miski. Mieszamy z pozostałą częścią ziaren kukurydzy.

Krok 3: Przygotowujemy ciasto

Mąkę mieszamy z sodą, odrobiną soli i pieprzu. Jajko ubijamy mikserem w osobnej misce. Masę kukurydzianą łączymy z jajkiem i suchymi składnikami – dokładnie mieszamy. Dodajemy bazylię i pietruszkę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy więcej mąki.

Krok 4: Smażymy placuszki

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Placki dekorujemy sosem i posiekaną miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Buckethead Buckethead
    172 dni temu
    Bardzo dobre wyszły nawet bez sosu :) No i 20 minut - szybko.

    odpowiedz

  • Gosc1 Gosc1
    284 dni temu
    Czym zastąpić dip różany?? 😁😁

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    284 dni temu
    Możesz zrobić dip z tymi samymi składnikami, z pominięciem konfitury różanej :) Będzie wtedy miętowo-jogurtowy :)
  • Gość Gość
    273 dni temu
    czym mozna zastapic make kukurydziana?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    273 dni temu
    Możesz zastąpić tę mąkę dowolną :)
  • Gość Gość
    707 dni temu
    Pyszne placuszki! Polecam:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram