Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • rękaw do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • wałek do ciasta

Krok 1: Pieczemy schab

Schab nacieramy przyprawami i musztardą francuską. Obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Umieszczamy w rękawie do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut. Mięso wyciągamy, studzimy i kroimy w cienkie plastry.

Krok 2: Smażymy placuszki

Oba rodzaje mąki mieszamy z wodą i solą i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie kleiste, podsypujemy stopniowo mąką. Odstawiamy na 15 minut. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Rozgrzewamy patelnię i na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, smażymy placki przez 20 sekund z każdej strony. Podczas smażenia placki powinny się delikatnie napowietrzyć.

Krok 3: Przygotowujemy pastę z buraków

Upieczone buraki ścieramy na tarce. Ser feta kruszymy. Papryczkę chili siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: Łączymy składniki dania

Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. Na każdy placek nakładamy kolejno: rukolę, pastę z buraków, plasterki schabu i plasterki ogórka. Skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami słonecznika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram