
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- wałek do ciasta
Krok 1: Pieczemy schab
Schab nacieramy przyprawami i musztardą francuską. Obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Umieszczamy w rękawie do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut. Mięso wyciągamy, studzimy i kroimy w cienkie plastry.
Krok 2: Smażymy placuszki
Oba rodzaje mąki mieszamy z wodą i solą i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie kleiste, podsypujemy stopniowo mąką. Odstawiamy na 15 minut. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Rozgrzewamy patelnię i na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, smażymy placki przez 20 sekund z każdej strony. Podczas smażenia placki powinny się delikatnie napowietrzyć.
Krok 3: Przygotowujemy pastę z buraków
Upieczone buraki ścieramy na tarce. Ser feta kruszymy. Papryczkę chili siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4: Łączymy składniki dania
Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. Na każdy placek nakładamy kolejno: rukolę, pastę z buraków, plasterki schabu i plasterki ogórka. Skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami słonecznika.
Zobacz podobne
przepisy
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Zobacz przepisy
na święta
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2212 dni temu
Zrobiłam, bardzo dobre! :) tylko wymaga trochę pracy ;)
odpowiedz