![Placuszki roti ze schabem Placuszki roti ze schabem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/0de4c5a75553-47f2d2796222-34_Placuszki_roti_ze_schabem_161_FIT_D_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- wałek do ciasta
Krok 1: Pieczemy schab
Schab nacieramy przyprawami i musztardą francuską. Obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Umieszczamy w rękawie do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut. Mięso wyciągamy, studzimy i kroimy w cienkie plastry.
Krok 2: Smażymy placuszki
Oba rodzaje mąki mieszamy z wodą i solą i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie kleiste, podsypujemy stopniowo mąką. Odstawiamy na 15 minut. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Rozgrzewamy patelnię i na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, smażymy placki przez 20 sekund z każdej strony. Podczas smażenia placki powinny się delikatnie napowietrzyć.
Krok 3: Przygotowujemy pastę z buraków
Upieczone buraki ścieramy na tarce. Ser feta kruszymy. Papryczkę chili siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4: Łączymy składniki dania
Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. Na każdy placek nakładamy kolejno: rukolę, pastę z buraków, plasterki schabu i plasterki ogórka. Skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami słonecznika.
Zobacz podobne
przepisy
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.
![Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/eb01b073c5e7-f60b5e5773-KAROL_Uda_kurczaka_faszerowane_feta_i_mie╠Ęta╠Ę_z_greckimi_plackami_z_cukinii_KW_28_14947_S_47412_RGB_poziom.webp)
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
![Kotleciki ziemniaczane z kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e935dd0bb03b-0cb128984fc6-1250x700_BS_PL_KW29_23353_170612_LU_8895_RGB_OK.webp)
Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
![Placuszki warzywne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2364a8f1e041-f7b458efff1f-KW32 DG2017.webp)
Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!
![Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dcdfc081bdf6-0af015c5efe6-Mini-Gemusepuffer-mit-Lachsforelle.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Kokosowa panna cotta
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mus truskawkowy
- Tort malinowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Muffinki brownie
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Zupa taco
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Tropikalne smoothie z liczi
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Chlebowy suflet z serem
- Batony z orzechami pekan
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Spaghetti z łososiem
- Dżem z włoskich śliwek
Komentarze (1)
1963 dni temu
Zrobiłam, bardzo dobre! :) tylko wymaga trochę pracy ;)
odpowiedz