
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Papryczki chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i kroimy w dużą kostkę. Trawę cytrynową oczyszczamy, miękką część wewnętrzną wyjmujemy, trawę grubo siekamy. Przygotowane składniki drobno siekamy lub rozcieramy w blenderze lub moździerzu. Mieszamy z 0,5 łyżeczki soli, kolendrą i cukrem.
Krok 2: Kurczaka marynujemy
Udka kurczaka i filety z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną chili. Marynujemy pod przykryciem przez 1 godzinę w lodówce.
Krok 3: Dusimy kurczaka
Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół.
Marynowane kawałki kurczaka mocno podsmażamy na 2/3 oleju z każdej strony przez ok. 3 minuty, a następnie wyjmujemy. Paprykę podsmażamy z pozostałym olejem przez 1–2 minuty. Dodajemy ponownie mięso, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do kurczaka dodajemy pomidorki koktajlowe i śmietanę – dusimy razem przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Zobacz przepisy
na święta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3006 dni temu
ile w tym kalorii ???
odpowiedz
3003 dni temu
Na naszym portalu nie mamy podanej kaloryczności dań, jednak dziękujemy za sugestię. Rozważmy to przy rozwoju Kuchni Lidla.
3108 dni temu
Czy w lidlu dostępna jest trawa cytrynowa? Jeśli tak to na jakim dziale? Czy ze świeżymi ziołami, czy przyprawami w torebkach? :)
odpowiedz
3108 dni temu
Trawa cytrynowa występuje w naszej ofercie akcyjnie, w trakcie tygodnia azjatyckiego. Świeżą trawę cytrynową znajdziesz na Ryneczku Lidla.