Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Papryczki chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i kroimy w dużą kostkę. Trawę cytrynową oczyszczamy, miękką część wewnętrzną wyjmujemy, trawę grubo siekamy. Przygotowane składniki drobno siekamy lub rozcieramy w blenderze lub moździerzu. Mieszamy z 0,5 łyżeczki soli, kolendrą i cukrem.
Krok 2: Kurczaka marynujemy
Udka kurczaka i filety z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną chili. Marynujemy pod przykryciem przez 1 godzinę w lodówce.
Krok 3: Dusimy kurczaka
Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół.
Marynowane kawałki kurczaka mocno podsmażamy na 2/3 oleju z każdej strony przez ok. 3 minuty, a następnie wyjmujemy. Paprykę podsmażamy z pozostałym olejem przez 1–2 minuty. Dodajemy ponownie mięso, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do kurczaka dodajemy pomidorki koktajlowe i śmietanę – dusimy razem przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.
Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.
Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Kurczak curry z ananasem
- Gofry na dwa sposoby
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- Ostra zupa z rybą i ryżem
- Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Stripsy z kurczaka
- Kapuśniak gryczany
- Butter chicken
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Carpaccio z buraka
- Żeberka ostro pikantne
- Makaron z chorizo i krewetkami
- Pizza rzymska
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Tort malinowy
- Dżem z włoskich śliwek
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2875 dni temu
ile w tym kalorii ???
odpowiedz
2873 dni temu
Na naszym portalu nie mamy podanej kaloryczności dań, jednak dziękujemy za sugestię. Rozważmy to przy rozwoju Kuchni Lidla.
2977 dni temu
Czy w lidlu dostępna jest trawa cytrynowa? Jeśli tak to na jakim dziale? Czy ze świeżymi ziołami, czy przyprawami w torebkach? :)
odpowiedz
2977 dni temu
Trawa cytrynowa występuje w naszej ofercie akcyjnie, w trakcie tygodnia azjatyckiego. Świeżą trawę cytrynową znajdziesz na Ryneczku Lidla.