Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kurczaka dusimy z warzywami
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na 8–12 kawałków. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko razem podsmażamy. Dodajemy krojone pomidory, chili, tymianek, sól, 1 łyżeczkę cukru i 200 ml bulionu – zagotowujemy. Dodajemy kawałki kurczaka i dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
Krok 2: Dodajemy ryż
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Fasolkę oczyszczamy i kroimy na pół. Oba składniki dodajemy wraz z ryżem i pozostałym bulionem do kurczaka i dusimy pod przykryciem przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu przy tym mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
Krok 3: Przyprawiamy
Danie doprawiamy solą, pieprzem, sosem worcestershire i ewentualnie większą ilością cukru.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!
Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Kurczak po amerykańsku
- Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Kurczak z sosem paprykowym
- Pieczona ryba po grecku
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Śniadaniowe burrito
- Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Wieniec wielkanocny
- Kotleciki jagnięce
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Naleśniki z farszem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1515 dni temu
Dzisiaj zamiast zielonej fasolki użyłem żółtej i zastosowałem sos barbecue - polecam.
odpowiedz
2681 dni temu
Przepis świetny. W każdym kroku gotowałam danie tylko o 5 minut dłużej i dodałam troszkę więcej płynu. Fasolka i marchewka chrupiąca a nie rozgotowana. Dodałam jeszcze trochę ostrej papryki, dla podkręcenia smaku, ale moja rodzina lubi takie smaki. Polecam mniam.
odpowiedz
2915 dni temu
25 minut to za mało żeby marchewki zmiękły, ja wrzuciłam je od razu z kurczakiem, i nawet wtedy były za twarde. Przepis robiłam z połowy porcji, a i tak ilość bulionu musiałam pomnożyć razy 4.
odpowiedz