• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Kurczaka dusimy z warzywami

Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na 8–12 kawałków. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko razem podsmażamy. Dodajemy krojone pomidory, chili, tymianek, sól, 1 łyżeczkę cukru i 200 ml bulionu – zagotowujemy. Dodajemy kawałki kurczaka i dusimy pod przykryciem przez 25 minut.

Krok 2: Dodajemy ryż

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Fasolkę oczyszczamy i kroimy na pół. Oba składniki dodajemy wraz z ryżem i pozostałym bulionem do kurczaka i dusimy pod przykryciem przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu przy tym mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.

Krok 3: Przyprawiamy

Danie doprawiamy solą, pieprzem, sosem worcestershire i ewentualnie większą ilością cukru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Kasia71 Kasia71
    215 dni temu
    Przepis świetny. W każdym kroku gotowałam danie tylko o 5 minut dłużej i dodałam troszkę więcej płynu. Fasolka i marchewka chrupiąca a nie rozgotowana. Dodałam jeszcze trochę ostrej papryki, dla podkręcenia smaku, ale moja rodzina lubi takie smaki. Polecam mniam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    450 dni temu
    25 minut to za mało żeby marchewki zmiękły, ja wrzuciłam je od razu z kurczakiem, i nawet wtedy były za twarde. Przepis robiłam z połowy porcji, a i tak ilość bulionu musiałam pomnożyć razy 4.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram