Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kurczaka dusimy z warzywami
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na 8–12 kawałków. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko razem podsmażamy. Dodajemy krojone pomidory, chili, tymianek, sól, 1 łyżeczkę cukru i 200 ml bulionu – zagotowujemy. Dodajemy kawałki kurczaka i dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
Krok 2: Dodajemy ryż
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Fasolkę oczyszczamy i kroimy na pół. Oba składniki dodajemy wraz z ryżem i pozostałym bulionem do kurczaka i dusimy pod przykryciem przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu przy tym mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
Krok 3: Przyprawiamy
Danie doprawiamy solą, pieprzem, sosem worcestershire i ewentualnie większą ilością cukru.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!
Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1537 dni temu
Dzisiaj zamiast zielonej fasolki użyłem żółtej i zastosowałem sos barbecue - polecam.
odpowiedz
2702 dni temu
Przepis świetny. W każdym kroku gotowałam danie tylko o 5 minut dłużej i dodałam troszkę więcej płynu. Fasolka i marchewka chrupiąca a nie rozgotowana. Dodałam jeszcze trochę ostrej papryki, dla podkręcenia smaku, ale moja rodzina lubi takie smaki. Polecam mniam.
odpowiedz
2937 dni temu
25 minut to za mało żeby marchewki zmiękły, ja wrzuciłam je od razu z kurczakiem, i nawet wtedy były za twarde. Przepis robiłam z połowy porcji, a i tak ilość bulionu musiałam pomnożyć razy 4.
odpowiedz