Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Uda i podudzia

Cebulę smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.

Z podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę. Każde podudzie smarujemy miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy ząbki czosnku, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy i pieczemy 45-60 minut w temp. 180°C (termoobieg). Podczas pieczenia podudzia kilkakrotnie mieszamy.

Warzywa

Do mocno nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę, imbir, cukinię, marchew, brokuł, paprykę. Doprawiamy całość solą i smażymy na dużym ogniu około 5 minut. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy kolendrę, chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do miseczki.

Upieczone podudzia, cebule i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia. Dekorujemy bazylią i kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    838 dni temu
    Czy podudzia mają byc przykryte podczas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    836 dni temu
    Nie jest to konieczne, jednak polecamy kontrolować wygląd podudzi podczas pieczenia. Jeśli zaczną się zbyt mocno przypiekać, nie zaszkodzi ich przykryć,choćby folią aluminiową, skórka cały czas będzie chrupiąca, a mięso na pewno upieczone i soczyste. Powodzenia!
  • Gość Gość
    1250 dni temu
    Poprostu super tylko za dlugo robilem warzywa

    odpowiedz

  • bibi bibi
    1256 dni temu
    Gratuluje Pascal Super Przepis !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram