Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Uda i podudzia

Cebulę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.

Z umytych i osuszonych podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę. Każde podudzie smarujemy miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy ząbki czosnku w łupinach, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, posiekaną kolendrę i bazylię. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy i pieczemy 45-60 minut w temp. 180°C (termoobieg). Podczas pieczenia podudzia kilkakrotnie mieszamy.

Warzywa

Do mocno nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę pokrojoną w piórka, drobno pokrojony ząbek czosnku, brokuł podzielony na mniejsze różyczki i składniki pokrojone w cienkie paseczki: imbir, cukinię, paprykę oraz marchew. Doprawiamy całość solą i smażymy na dużym ogniu około 5 minut. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy posiekaną kolendrę, chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do miseczki.

Upieczone podudzia, cebule i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia. Dekorujemy bazylią i kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    396 dni temu
    Dlaczego odcinamy końcówki kości z chrząstkami ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    396 dni temu
    Odcięcie końcówek kości z chrząstkami to zabieg czysto estetyczny. Możesz je zostawić, jeśli chcesz :)
  • Gość Gość
    3019 dni temu
    Czy podudzia mają byc przykryte podczas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3017 dni temu
    Nie jest to konieczne, jednak polecamy kontrolować wygląd podudzi podczas pieczenia. Jeśli zaczną się zbyt mocno przypiekać, nie zaszkodzi ich przykryć,choćby folią aluminiową, skórka cały czas będzie chrupiąca, a mięso na pewno upieczone i soczyste. Powodzenia!
  • Gość Gość
    1451 dni temu
    tak
  • Marcin Marcin
    740 dni temu
    dobre pytanie, tez jestem ciekaw
  • Gość Gość
    3431 dni temu
    Poprostu super tylko za dlugo robilem warzywa

    odpowiedz

  • bibi bibi
    3437 dni temu
    Gratuluje Pascal Super Przepis !

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!