Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • praskę do czosnku
  • blender
  • duże sitko
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • silikonowy pędzelek
  • drewniany patyczek

 

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY PIECZARKI, CEBULĘ I CZOSNEK

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzane dno patelni wlewamy łyżkę oliwy i obsmażamy na niej pieczarki przez ok. 5 minut. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy sos sojowy oraz tymianek i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

 

Krok 2: BLENDUJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI

Zawartość patelni przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy musztardę, sól, pieprz, orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Całość blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy do wystudzenia.

 

Krok 3: SMAŻYMY SZPINAK

Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody.

 

Krok 4: NAKŁADAMY PIECZARKI NA CIASTO

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy na nim pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Na środek arkusza wykładamy 2/3 pieczarkowej masy, tak aby brzegi pozostały wolne.

 

Krok 5: NAKŁADAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Na grzyby nakładamy szpinak, a następnie ugotowane buraki oprószone sola i pieprzem. Przykrywamy je kolejną warstwą masy pieczarkowej.

 

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA

Warzywa przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego. Dociskamy palcami, tak aby połączyć ze sobą oba arkusze. Nadmiar ciasta przycinamy nożem (możemy wykorzystać je do dekoracji). Brzegi ciasta zagniatamy przy pomocy widelca. Górny arkusz nacinamy nożem w trzech miejscach, tak aby podczas pieczenia ze środka mogła uchodzić para.

 

Krok 7: PIECZEMY CIASTO

Całą powierzchnię ciasta smarujemy napojem roślinnym za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35-45 minut. Ciasto musi się zarumienić. Czy jest już gotowe, możemy kontrolować przy użyciu drewnianego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Czarny Czarny
    139 dni temu
    Jestem "świeży" w wegańskich sferach-chce ograniczyć mięso przeplatając w tygodniu dni "standardowego"(dla mnie) i wege jedzenia. Ktoś ma pomysł z czym to podać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    137 dni temu
    Czarny, klasyczną polędwicę Wellington podaje się często z bukietem świeżych sałat skropionych sosem winegret oraz z pieczonymi łódeczkami ziemniaków. Takie dodatki sprawdzą się również w przypadku wegańskiego Wellingtona! : )

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram