Wegańska polędwica wellington z burakami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • praskę do czosnku
  • blender
  • duże sitko
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • silikonowy pędzelek
  • drewniany patyczek

 

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY PIECZARKI, CEBULĘ I CZOSNEK

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzane dno patelni wlewamy łyżkę oliwy i obsmażamy na niej pieczarki przez ok. 5 minut. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy sos sojowy oraz tymianek i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

 

Krok 2: BLENDUJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI

Zawartość patelni przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy musztardę, sól, pieprz, orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Całość blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy do wystudzenia.

 

Krok 3: SMAŻYMY SZPINAK

Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody.

 

Krok 4: NAKŁADAMY PIECZARKI NA CIASTO

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy na nim pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Na środek arkusza wykładamy 2/3 pieczarkowej masy, tak aby brzegi pozostały wolne.

 

Krok 5: NAKŁADAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Na grzyby nakładamy szpinak, a następnie ugotowane buraki oprószone sola i pieprzem. Przykrywamy je kolejną warstwą masy pieczarkowej.

 

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA

Warzywa przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego. Dociskamy palcami, tak aby połączyć ze sobą oba arkusze. Nadmiar ciasta przycinamy nożem (możemy wykorzystać je do dekoracji). Brzegi ciasta zagniatamy przy pomocy widelca. Górny arkusz nacinamy nożem w trzech miejscach, tak aby podczas pieczenia ze środka mogła uchodzić para.

 

Krok 7: PIECZEMY CIASTO

Całą powierzchnię ciasta smarujemy napojem roślinnym za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35-45 minut. Ciasto musi się zarumienić. Czy jest już gotowe, możemy kontrolować przy użyciu drewnianego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    341 dni temu
    ale, że ciasto francuskie jest wegańskie? pierwsze słyszę;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    339 dni temu
    Ciasto francuskie z Lidla jest :)
  • Gość Gość
    806 dni temu
    To nie jest wegańska polędwica, bo niema tam jakiejkolwiek polędwicy. To jest po prostu mieszanka warzyw w cieście. Ma tyle wspólnego z polędwicą ile sałata z szynki, albo tofu z salcesonu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    806 dni temu
    W nazwie odwołujemy się do rodzaju dania, a nie do składników, z których zostało ono wykonane. To tak jak np. z wędlinami, które kiedyś były wyłącznie wyrobami z mięsa wędzonego, a obecnie można kupić także wędliny gotowane. To naturalna zmiana w naszym języku, w którym powstaje coraz więcej takich nazw.
  • Gość Gość
    902 dni temu
    W jaki sposób ją przechowywać? W lodówce? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    902 dni temu
    Tak, wegańskiego Wellingtona należy przechowywać w lodówce, jednak by upieczone ciasto francuskie zachowało swoje właściwości na dłużej, należy pamiętać o dwóch ważnych zasadach. Po pierwsze: całkowicie wystudzić polędwicę przed umieszczeniem jej w lodówce, po drugie: zastosować hermetyczny pojemnik, najlepiej wyłożony ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym, który wchłonie nadmiar wilgoci. Wilgoć zawarta w farszu będzie w naturalny sposób wpływać na chrupkość ciasta, ale taki sposób przechowywania pozwoli nieco zniwelować ten proces, dzięki czemu wegańska polędwica pozostanie apetyczna na dłużej.
  • Czarny Czarny
    1356 dni temu
    Jestem "świeży" w wegańskich sferach-chce ograniczyć mięso przeplatając w tygodniu dni "standardowego"(dla mnie) i wege jedzenia. Ktoś ma pomysł z czym to podać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1354 dni temu
    Czarny, klasyczną polędwicę Wellington podaje się często z bukietem świeżych sałat skropionych sosem winegret oraz z pieczonymi łódeczkami ziemniaków. Takie dodatki sprawdzą się również w przypadku wegańskiego Wellingtona! : )

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!