Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- praskę do czosnku
- blender
- duże sitko
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- silikonowy pędzelek
- drewniany patyczek
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY PIECZARKI, CEBULĘ I CZOSNEK
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzane dno patelni wlewamy łyżkę oliwy i obsmażamy na niej pieczarki przez ok. 5 minut. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy sos sojowy oraz tymianek i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Krok 2: BLENDUJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI
Zawartość patelni przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy musztardę, sól, pieprz, orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Całość blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: SMAŻYMY SZPINAK
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody.
Krok 4: NAKŁADAMY PIECZARKI NA CIASTO
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy na nim pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Na środek arkusza wykładamy 2/3 pieczarkowej masy, tak aby brzegi pozostały wolne.
Krok 5: NAKŁADAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Na grzyby nakładamy szpinak, a następnie ugotowane buraki oprószone sola i pieprzem. Przykrywamy je kolejną warstwą masy pieczarkowej.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA
Warzywa przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego. Dociskamy palcami, tak aby połączyć ze sobą oba arkusze. Nadmiar ciasta przycinamy nożem (możemy wykorzystać je do dekoracji). Brzegi ciasta zagniatamy przy pomocy widelca. Górny arkusz nacinamy nożem w trzech miejscach, tak aby podczas pieczenia ze środka mogła uchodzić para.
Krok 7: PIECZEMY CIASTO
Całą powierzchnię ciasta smarujemy napojem roślinnym za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35-45 minut. Ciasto musi się zarumienić. Czy jest już gotowe, możemy kontrolować przy użyciu drewnianego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!
Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!
Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!
Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trio sosów do grilla
- Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Placek ze śliwkami
- Omlet z makaronem
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Krem borówkowy z karmelem
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Wegański łosoś z papryki
- Wegańska chałka
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Chlebek z pesto i kabanosami
- Life changing bread
- Kanapki z ceviche z łososia
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Łupacz z salsą pomidorową
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Karmelizowana brukselka
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Sernik z marakują
- Limes z mango i limonki
- Zabajone z owocami
- Jabłecznik
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
341 dni temu
ale, że ciasto francuskie jest wegańskie? pierwsze słyszę;)
odpowiedz
339 dni temu
Ciasto francuskie z Lidla jest :)
806 dni temu
To nie jest wegańska polędwica, bo niema tam jakiejkolwiek polędwicy. To jest po prostu mieszanka warzyw w cieście. Ma tyle wspólnego z polędwicą ile sałata z szynki, albo tofu z salcesonu.
odpowiedz
806 dni temu
W nazwie odwołujemy się do rodzaju dania, a nie do składników, z których zostało ono wykonane. To tak jak np. z wędlinami, które kiedyś były wyłącznie wyrobami z mięsa wędzonego, a obecnie można kupić także wędliny gotowane. To naturalna zmiana w naszym języku, w którym powstaje coraz więcej takich nazw.
902 dni temu
W jaki sposób ją przechowywać? W lodówce? Pozdrawiam
odpowiedz
902 dni temu
Tak, wegańskiego Wellingtona należy przechowywać w lodówce, jednak by upieczone ciasto francuskie zachowało swoje właściwości na dłużej, należy pamiętać o dwóch ważnych zasadach. Po pierwsze: całkowicie wystudzić polędwicę przed umieszczeniem jej w lodówce, po drugie: zastosować hermetyczny pojemnik, najlepiej wyłożony ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym, który wchłonie nadmiar wilgoci. Wilgoć zawarta w farszu będzie w naturalny sposób wpływać na chrupkość ciasta, ale taki sposób przechowywania pozwoli nieco zniwelować ten proces, dzięki czemu wegańska polędwica pozostanie apetyczna na dłużej.
1356 dni temu
Jestem "świeży" w wegańskich sferach-chce ograniczyć mięso przeplatając w tygodniu dni "standardowego"(dla mnie) i wege jedzenia. Ktoś ma pomysł z czym to podać?
odpowiedz
1354 dni temu
Czarny, klasyczną polędwicę Wellington podaje się często z bukietem świeżych sałat skropionych sosem winegret oraz z pieczonymi łódeczkami ziemniaków. Takie dodatki sprawdzą się również w przypadku wegańskiego Wellingtona! : )