
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- opcjonalnie: ring do formowania wegańskiego tatara
Krok 1: PRZESMAŻAMY WEGAŃSKIE MIĘSO
Wegańskie mięso przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, rozdrabniając je łyżką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z buraka. Dokładnie mieszamy. Przesmażone wegańskie mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: KROIMY DODATKI
Szalotkę i ogórki kroimy w drobną kostkę, grzyby i kapary drobno siekamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ŻÓŁTKO
Wegański majonez łączymy w miseczce z kurkumą. Mieszamy.
Krok 4: PODAJEMY TATAR (2 SPOSOBY)
Do wystudzonego wegańskiego mięsa dodajemy oliwę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
PODAWANIE – PIERWSZY SPOSÓB: Wegański tatar przekładamy na talerz. Dokoła układamy pokrojone dodatki. Pośrodku masy formujemy niewielkie wgłębienie, które wypełniamy majonezem z kurkumą – wegańskim żółtkiem.
Jeśli chcemy nadać potrawie klasyczny, elegancki kształt, masę tatara formujemy na talerzu, wykorzystując ring.
PODAWANIE – DRUGI SPOSÓB: Wegańskie mięso łączymy z oliwą, musztardą i wszystkimi pokrojonymi dodatkami. Dokładnie mieszamy i nakładamy na kromki razowego pieczywa. Z wierzchu dekorujemy ulubionymi kiełkami i czarnuszką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Krokiety z mięsem
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1753 dni temu
Dzień dobry, między Świętami a Sylwestrem, zamarzyło mi się ciasto inne niż typowo świąteczne. Pomyślałam o jakimś prostym i jednocześnie ciekawym cieście. Przypomniało mi się, że w dzieciństwie bardzo lubiłam tzw. Tygryska. Pozostawiam komentarz pod przypadkowym przepisem na stronie, gdyż nie znalazłam, informacji na Kuchni Lidla jak piec to przepyszne cisto. Czy i kiedy pojawi się taki przepis?? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, nie chciałabym piec ciasta z produktów zakupionych w Lidlu z jakiegoś przypadkowego przepisu z Internetu. Pozdrawiam smakowicie.
Odpowiedz
1753 dni temu
Pani M, dziękujemy za propozycję przepisu. Każdą z nich bierzemy pod uwagę i być może już niedługo coś specjalnie dla Pani pojawi się w naszej Kuchni :) Zapraszamy do obserwowania naszego kanału na YouTube pod adresem www.youtube.com/user/LidlPolskaPL , aby nie przegapić żadnego przepisu ;)