Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko lub durszlak
  • słoik (o pojemności ok. 400-500 ml) z zakrętką

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY BAKŁAŻAN

Bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, a następnie na mniejsze kawałki przypominające śledzie. Delikatnie nacinamy od strony miąższu tak, by bakłażan strukturą przypominał mięso ryby.

Krok 2: GOTUJEMY BAKŁAŻAN

Kawałki bakłażana gotujemy w garnku w mocno osolonej, wrzącej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy na sicie lub durszlaku, przekładamy do miski i dodajemy sok z buraka. Mieszamy.

Krok 3: ŁĄCZYMY BAKŁAŻAN Z DODATKAMI

W osobnej misce łączymy ze sobą cebulę pokrojoną w krążki, posiekany koperek, wegańską śmietanę, jogurt, musztardę, syrop klonowy, ocet jabłkowy, oliwę i kapary. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je do miski z bakłażanem. Ponownie mieszamy.

Krok 4: ODSTAWIAMY WEGAŃSKIE ŚLEDZIE DO LODÓWKI

Wegańskie śledzie z bakłażana przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Opcjonalnie dodajemy czerwony pieprz. Słoik szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram