Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko lub durszlak
- słoik (o pojemności ok. 400-500 ml) z zakrętką
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY BAKŁAŻAN
Bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, a następnie na mniejsze kawałki przypominające śledzie. Delikatnie nacinamy od strony miąższu tak, by bakłażan strukturą przypominał mięso ryby.
Krok 2: GOTUJEMY BAKŁAŻAN
Kawałki bakłażana gotujemy w garnku w mocno osolonej, wrzącej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy na sicie lub durszlaku, przekładamy do miski i dodajemy sok z buraka. Mieszamy.
Krok 3: ŁĄCZYMY BAKŁAŻAN Z DODATKAMI
W osobnej misce łączymy ze sobą cebulę pokrojoną w krążki, posiekany koperek, wegańską śmietanę, jogurt, musztardę, syrop klonowy, ocet jabłkowy, oliwę i kapary. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je do miski z bakłażanem. Ponownie mieszamy.
Krok 4: ODSTAWIAMY WEGAŃSKIE ŚLEDZIE DO LODÓWKI
Wegańskie śledzie z bakłażana przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Opcjonalnie dodajemy czerwony pieprz. Słoik szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Mini burgery
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
678 dni temu
Jak dlugo można je przechowywać w lodówce?
Odpowiedz
678 dni temu
3-4 dni :)
678 dni temu
Czy bakłażana można zastąpić cukinią?
Odpowiedz
678 dni temu
Cukinia jest ma nieco inną strukturę niż bakłażan i nie da takiego efektu.
688 dni temu
Wegańska śmietana ile procent? Ja polskiej tutaj nie dostanę, tylko zagraniczna wiec byłabym wdzięczna za wskazówkę, jaką dokładnie mam kupić.
Odpowiedz
686 dni temu
Sprawdzi się tu śmietana 18%