Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko lub durszlak
- słoik (o pojemności ok. 400-500 ml) z zakrętką
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY BAKŁAŻAN
Bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, a następnie na mniejsze kawałki przypominające śledzie. Delikatnie nacinamy od strony miąższu tak, by bakłażan strukturą przypominał mięso ryby.
Krok 2: GOTUJEMY BAKŁAŻAN
Kawałki bakłażana gotujemy w garnku w mocno osolonej, wrzącej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy na sicie lub durszlaku, przekładamy do miski i dodajemy sok z buraka. Mieszamy.
Krok 3: ŁĄCZYMY BAKŁAŻAN Z DODATKAMI
W osobnej misce łączymy ze sobą cebulę pokrojoną w krążki, posiekany koperek, wegańską śmietanę, jogurt, musztardę, syrop klonowy, ocet jabłkowy, oliwę i kapary. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je do miski z bakłażanem. Ponownie mieszamy.
Krok 4: ODSTAWIAMY WEGAŃSKIE ŚLEDZIE DO LODÓWKI
Wegańskie śledzie z bakłażana przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Opcjonalnie dodajemy czerwony pieprz. Słoik szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!
Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!
Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!
Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Karp pieczony z grzybami
- Tatar ze śledzia z musztardą francuską
- Zupa pieczarkowa
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Śledzie pod pierzynką
- Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Faszerowana ryba w galarecie
- Bulion rybny
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- BROWNIE Z GRILLA
- Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Karmelizowana brukselka
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Limes z mango i limonki
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Sernik z marakują
- Zabajone z owocami
- Łupacz z salsą pomidorową
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Jabłecznik
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
337 dni temu
Jak dlugo można je przechowywać w lodówce?
odpowiedz
337 dni temu
3-4 dni :)
338 dni temu
Czy bakłażana można zastąpić cukinią?
odpowiedz
338 dni temu
Cukinia jest ma nieco inną strukturę niż bakłażan i nie da takiego efektu.
347 dni temu
Wegańska śmietana ile procent? Ja polskiej tutaj nie dostanę, tylko zagraniczna wiec byłabym wdzięczna za wskazówkę, jaką dokładnie mam kupić.
odpowiedz
346 dni temu
Sprawdzi się tu śmietana 18%