
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Suszone grzyby i morele moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Odcedzone grzyby i morele kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, por i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i morele. Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka sos sojowy oraz posiekaną kapustę kiszoną.
Krok 2: Doprawiamy bigos
Do bigosu dodajemy przyprawy, oprócz soli, pieprzu i ksylitolu, chwilę podsmażamy. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ksylitolem.
Krok 3: Smażymy tofu
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy tofu aż do uzyskania złotego koloru, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Bigos podajemy z podsmażonym tofu, podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!


Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Komentarze (8)
1191 dni temu
Bardzo dobry, czekam na więcej przepisów wegańskich wersji polskiej kuchni. ;)
odpowiedz
2024 dni temu
Znacznie lepsza wersja od tradycyjnej! Lżej i smaczniej. Super :)
odpowiedz
1992 dni temu
a tofu ma być wędzone?
2026 dni temu
Przepis wypróbowany, gorąco polecam na jesienne chłody :) Palce lizać!
odpowiedz
2031 dni temu
Na pewno wypróbuję! :)
odpowiedz
2034 dni temu
Chyba kogoś tu solidnie przewiało
odpowiedz
2032 dni temu
bo? świetny przepis!
2032 dni temu
Bigos i ksylitol! Palce lizać....te morele sezam...no sam Bigos!żenada!
zobacz wszystkie