
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Suszone grzyby i morele moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Odcedzone grzyby i morele kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, por i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i morele. Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka sos sojowy oraz posiekaną kapustę kiszoną.
Krok 2: Doprawiamy bigos
Do bigosu dodajemy przyprawy, oprócz soli, pieprzu i ksylitolu, chwilę podsmażamy. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ksylitolem.
Krok 3: Smażymy tofu
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy tofu aż do uzyskania złotego koloru, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Bigos podajemy z podsmażonym tofu, podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
2058 dni temu
Bardzo dobry, czekam na więcej przepisów wegańskich wersji polskiej kuchni. ;)
Odpowiedz
2891 dni temu
Znacznie lepsza wersja od tradycyjnej! Lżej i smaczniej. Super :)
Odpowiedz
2859 dni temu
a tofu ma być wędzone?
2893 dni temu
Przepis wypróbowany, gorąco polecam na jesienne chłody :) Palce lizać!
Odpowiedz
2898 dni temu
Na pewno wypróbuję! :)
Odpowiedz
2900 dni temu
Chyba kogoś tu solidnie przewiało
Odpowiedz
2899 dni temu
bo? świetny przepis!
2899 dni temu
Bigos i ksylitol! Palce lizać....te morele sezam...no sam Bigos!żenada!