Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Suszone grzyby i morele moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Odcedzone grzyby i morele kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, por i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i morele. Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka sos sojowy oraz posiekaną kapustę kiszoną.
Krok 2: Doprawiamy bigos
Do bigosu dodajemy przyprawy, oprócz soli, pieprzu i ksylitolu, chwilę podsmażamy. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ksylitolem.
Krok 3: Smażymy tofu
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy tofu aż do uzyskania złotego koloru, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Bigos podajemy z podsmażonym tofu, podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.
Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1748 dni temu
Bardzo dobry, czekam na więcej przepisów wegańskich wersji polskiej kuchni. ;)
odpowiedz
2581 dni temu
Znacznie lepsza wersja od tradycyjnej! Lżej i smaczniej. Super :)
odpowiedz
2549 dni temu
a tofu ma być wędzone?
2583 dni temu
Przepis wypróbowany, gorąco polecam na jesienne chłody :) Palce lizać!
odpowiedz
2588 dni temu
Na pewno wypróbuję! :)
odpowiedz
2591 dni temu
Chyba kogoś tu solidnie przewiało
odpowiedz
2590 dni temu
bo? świetny przepis!
2589 dni temu
Bigos i ksylitol! Palce lizać....te morele sezam...no sam Bigos!żenada!