Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Suszone grzyby i morele moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Odcedzone grzyby i morele kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, por i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i morele. Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka sos sojowy oraz posiekaną kapustę kiszoną.

Krok 2: Doprawiamy bigos

Do bigosu dodajemy przyprawy, oprócz soli, pieprzu i ksylitolu, chwilę podsmażamy. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ksylitolem.

Krok 3: Smażymy tofu

Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy tofu aż do uzyskania złotego koloru, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Bigos podajemy z podsmażonym tofu, podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami

Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Bigos rybny

Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Bigos rybny sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 4:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1960 dni temu
    Bardzo dobry, czekam na więcej przepisów wegańskich wersji polskiej kuchni. ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2793 dni temu
    Znacznie lepsza wersja od tradycyjnej! Lżej i smaczniej. Super :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2761 dni temu
    a tofu ma być wędzone?
  • Gość Gość
    2795 dni temu
    Przepis wypróbowany, gorąco polecam na jesienne chłody :) Palce lizać!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2800 dni temu
    Na pewno wypróbuję! :)

    odpowiedz

  • Big Big
    2803 dni temu
    Chyba kogoś tu solidnie przewiało

    odpowiedz

  • SMALL SMALL
    2802 dni temu
    bo? świetny przepis!
  • Gość Gość
    2801 dni temu
    Bigos i ksylitol! Palce lizać....te morele sezam...no sam Bigos!żenada!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!