Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Suszone grzyby i morele moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Odcedzone grzyby i morele kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, por i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i morele. Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka sos sojowy oraz posiekaną kapustę kiszoną.
Krok 2: Doprawiamy bigos
Do bigosu dodajemy przyprawy, oprócz soli, pieprzu i ksylitolu, chwilę podsmażamy. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ksylitolem.
Krok 3: Smażymy tofu
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy tofu aż do uzyskania złotego koloru, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Bigos podajemy z podsmażonym tofu, podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.
Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Słoneczny łosoś
- Etiopski gulasz z kapusty
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Gulasz cielęcy po azjatycku
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Wegański tort marchewkowy
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Kluski leniwe z tofu
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Wegańska fasolka po bretońsku
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Kaszotto z młodą kapustą
- Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
- Pyry z gzikiem
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Zupa krem z kukurydzy
- Salsa pomidorowa
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Meksykański hamburger
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Tort malinowy
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1688 dni temu
Bardzo dobry, czekam na więcej przepisów wegańskich wersji polskiej kuchni. ;)
odpowiedz
2521 dni temu
Znacznie lepsza wersja od tradycyjnej! Lżej i smaczniej. Super :)
odpowiedz
2490 dni temu
a tofu ma być wędzone?
2523 dni temu
Przepis wypróbowany, gorąco polecam na jesienne chłody :) Palce lizać!
odpowiedz
2529 dni temu
Na pewno wypróbuję! :)
odpowiedz
2531 dni temu
Chyba kogoś tu solidnie przewiało
odpowiedz
2530 dni temu
bo? świetny przepis!
2530 dni temu
Bigos i ksylitol! Palce lizać....te morele sezam...no sam Bigos!żenada!