Kapusta z grzybami i selerem miodowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kapustę można przygotować dzień przed podaniem.

Zanim zaczniemy przygotowywać potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.

Przygotowanie

Nie wylewamy wywaru, który pozostał po ugotowaniu grzybów.

Słodką kapustę kroimy w cienkie paski. Surową, delikatnie odciśniętą z soku kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna, wcześniej możemy ją wypłukać) przekładamy do garnka z wrzącą wodą (nie siekamy kiszonej kapusty) i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 8 minut (kapusta powinna być na wpół miękka).

Do czystego garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, dodajemy ok. 25 g masła i ok. 30 g miodu. Mieszamy. Gdy masło i miód się rozpuszczą, dodajemy połowę wcześniej pokrojonej cebuli i pokrojony seler. Często mieszamy. Całość dusimy ok. 7 minut, aż seler zrobi się miękki. Następnie zestawiamy z ognia.

Obgotowaną kiszoną kapustę odcedzamy. Po wstępnym obsmażeniu selera i cebuli dolewamy około 50 ml wody, następnie dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i szczyptę majeranku. Obgotowaną kapustę można przestudzić. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Namoczone i obgotowane grzyby kroimy w cienkie paski. Do czystego garnka wlewamy olej rzepakowy i dodajemy niewielką ilość masła (ok. 25 g). Gdy masło się rozpuści, dodajemy drugą połowę pokrojonej cebuli i posiekany ząbek czosnku.

Smażymy do zeszklenia. Do garnka dodajemy słodką kapustę i niewielką ilość wody (około 50 ml). Garnek przykrywamy i dusimy cebulę z kapustą przez mniej więcej 2 minuty. Mieszamy. Gdy woda odparuje z kapusty, dodajemy grzyby pokrojone w cienkie paski. Całość podduszamy i doprawiamy mniej więcej 1 łyżką suszonego majeranku, solą i białym pieprzem. Następnie dodajemy obgotowaną kapustę kiszoną, 3 liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Mieszamy. Jeśli kapusta jest zbyt sucha, ponownie możemy dodać około 50 ml wody i dusić przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do kapusty dodajemy niewielką ilość wywaru, który został nam po ugotowaniu grzybów. Podlaną wywarem kapustę dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut (kapusta musi dusić się w sosie, nie może być sucha).

Po mniej więcej 20 minutach całość możemy jeszcze doprawić solą (wg uznania). Przed samym wyłożeniem potrawy seler i cebulę z drugiego garnka mieszamy z kapustą (trochę selera z garnka odkładamy do dekoracji). Wykładamy kapustę z grzybami i selerem na półmisek. Całość dekorujemy odłożonymi kawałeczkami selera.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Janina Janina
    372 dni temu
    JEŻELI MOZNA to proszę o podanie czy potrawa może być zamrożona ( i nie tylko ta) poniewaz jestem sama a nie chce gotować czasochłonnych potraw dla 1 osoby, dzieki.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram