zobacz film Kulebiak z kapustą i grzybami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • bawełnianą ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia
  • keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm

Przygotuj wcześniej:

80 ml wody zagotuj i mniej więcej 3 godziny przed przygotowaniem potrawy zalej nią suszone grzyby. Nie wylewaj wody pozostałej po namoczeniu grzybów, będzie składnikiem dania.

Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Do misy robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier. Wybieramy program gotowanie na własnych zasadach/3 minuty/prędkość 3/37°C/obroty w prawo. Gotowy zaczyn odstawiamy na ok. 10 minut, aby miał szansę odpocząć.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Do zaczynu dodajemy mąkę i żółtko. Zamykamy pokrywę urządzenia i wybieramy program ugniatanie/ciasto miękkie/4 minuty. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i sól, a następnie ponownie wybieramy program ugniatanie/ciasto miękkie/4 minuty. Dość dużą miskę smarujemy oliwą, umieszczamy w niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KROK 3: SIEKAMY WARZYWA

W misie urządzenia umieszczamy marchew i wybieramy program gotowanie na własnych zasadach/5 sekund/prędkość 7/obroty w prawo. Następnie wyjmujemy marchew, a do urządzenia dodajemy cebulę, ustawiając program gotowanie na własnych zasadach/3 sekundy/prędkość 8/obroty w prawo.

KROK 4: SZKLIMY CEBULĘ

Cebulę pozostawiamy w urządzeniu, aby ją zeszklić. Wybieramy program gotowanie na własnych zasadach/3 minuty/120°C/prędkość 1/obroty w prawo, zdejmujemy nakładkę na otwór do napełniania i dolewamy oliwę, nie otwieramy pokrywy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Do misy urządzenia dodajemy grzyby, wodę, która pozostała po ich namoczeniu, marchew i kiszoną kapustę. Śliwki pozbawiamy pestek i również umieszczamy w misie. Następnie dodajemy piramidkę smaku oraz wodę i zamykamy pokrywę urządzenia, wyjmując nakładkę na otwór do napełniania, aby para powstająca podczas gotowania mogła wydostać się na zewnątrz. Wybieramy program gotowanie na własnych zasadach/30 minut/100°C/prędkość 1/obroty w prawo.

Po zakończonym gotowaniu wyjmujemy piramidkę smaku. Następnie wybieramy program siekanie/10 sekund/prędkość 4/obroty w prawo. Tak przygotowany farsz dusimy jeszcze, wybierając program gotowanie na własnych zasadach/10 minut/100°C/prędkość 1/obroty w prawo. Gotowy farsz studzimy, aby w momencie formowania ciasta nie był gorący.

KROK 6: FORMUJEMY KULEBIAK

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, pilnując, aby dłuższy bok nie miał więcej niż 30 cm. Na środek ciasta wykładamy gotowe nadzienie, wzdłuż wszystkich brzegów pozostawiamy pas ciasta nie pokryty nadzieniem (ok. 2-3 cm). Zakładamy brzegi ciasta na nadzienie, następnie zawijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekładamy je do foremki łączeniem do dołu. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.

KROK 7: PIECZEMY I PODAJEMY KULEBIAK

Wyrośnięte ciasto nacinamy w poprzek ok. 4 razy. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim kulebiak. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    116 dni temu
    Czy jest również przepis bez robota? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    116 dni temu
    Niestety nie. Możesz go natomiast odtworzyć bez robota Monsieur Cuisine Smart, chociaż zajmie to więcej czasu i będzie wymagało więcej pracy. Ciasto drożdżowe wyrabiamy wtedy ręcznie, marchew ścieramy na tarce; cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie farsz kapuściany przygotowujemy według instrukcji w kroku 5, gotujemy w garnku na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 35-40 minut. Po ugotowaniu z farszu wyjmujemy piramidkę smaku, studzimy go i dość drobno siekamy przy użyciu noża lub rozdrabniacza. Ostatnie dwa kroki przepisu pozostają bez zmian.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!