Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- ręcznik papierowy
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU I GRZYBY
Sos sojowy i syrop klonowy wlewamy do miski. Tofu odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy. Dodajemy do miski, mieszamy i odstawiamy do nasączenia. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą marchewkę oraz przyprawy i wino. Całość mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy.
KROK 3: SIEKAMY KAPUSTĘ
Białą kapustę siekamy w paski i dodajemy do garnka. Kapustę kiszoną szatkujemy i również dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: DODAJEMY GRZYBY
Dodajemy wodę, w której moczyliśmy grzyby. Grzyby drobno siekamy i również dodajemy do garnka.
KROK 5: DODAJEMY ŚLIWKI
Suszone śliwki kroimy drobno i dodajemy do garnka. Całość podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy minimum 60 minut.
KROK 6: SMAŻYMY BOCZNIAKI
Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy boczniaki i zostawiamy bez mieszania na 3-4 minuty. Po tym czasie przewracamy boczniaki na drugą stronę.
Do grzybów dodajemy tofu wraz z sosem. Podsmażamy chwilę, a następnie całość dodajemy do garnka, doprawiamy pieprzem, solą i pietruszką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Burek ze szpinakiem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
30 dni temu
Ten cząber to dodajcie sobie na koniec, bo skończycie z garem gorzkiej kapusty xD
Odpowiedz
899 dni temu
Dobry !!
Odpowiedz
1048 dni temu
Zamiast bocznikow mogą być pieczarki?
Odpowiedz
1048 dni temu
Możesz spróbować zamienić boczniaki na pieczarki, bigos nadal powinien się udać. Grzyby te mają jednak inny smak i strukturę, także bigos, który przygotujesz, będzie się różnił od tego z przepisu :)
1067 dni temu
Pytanie jakie wino, wytrawne, półwytrawne, słodkie?
Odpowiedz
1065 dni temu
W bigosie najlepiej sprawdzi się wino półwytrawne lub wytrawne :)
1740 dni temu
Świetny przepis! Bigos wyszedł przepyszny! Jedyne, co zmieniłem, to zamiast zwykłego tofu dałem wędzone bez marynowania, ale składniki marynaty i tak dodałem do całości.
Odpowiedz