Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- ręcznik papierowy
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU I GRZYBY
Sos sojowy i syrop klonowy wlewamy do miski. Tofu odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy. Dodajemy do miski, mieszamy i odstawiamy do nasączenia. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą marchewkę oraz przyprawy i wino. Całość mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy.
KROK 3: SIEKAMY KAPUSTĘ
Białą kapustę siekamy w paski i dodajemy do garnka. Kapustę kiszoną szatkujemy i również dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: DODAJEMY GRZYBY
Dodajemy wodę, w której moczyliśmy grzyby. Grzyby drobno siekamy i również dodajemy do garnka.
KROK 5: DODAJEMY ŚLIWKI
Suszone śliwki kroimy drobno i dodajemy do garnka. Całość podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy minimum 60 minut.
KROK 6: SMAŻYMY BOCZNIAKI
Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy boczniaki i zostawiamy bez mieszania na 3-4 minuty. Po tym czasie przewracamy boczniaki na drugą stronę.
Do grzybów dodajemy tofu wraz z sosem. Podsmażamy chwilę, a następnie całość dodajemy do garnka, doprawiamy pieprzem, solą i pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.
Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
564 dni temu
Dobry !!
odpowiedz
713 dni temu
Zamiast bocznikow mogą być pieczarki?
odpowiedz
713 dni temu
Możesz spróbować zamienić boczniaki na pieczarki, bigos nadal powinien się udać. Grzyby te mają jednak inny smak i strukturę, także bigos, który przygotujesz, będzie się różnił od tego z przepisu :)
733 dni temu
Pytanie jakie wino, wytrawne, półwytrawne, słodkie?
odpowiedz
730 dni temu
W bigosie najlepiej sprawdzi się wino półwytrawne lub wytrawne :)
1405 dni temu
Świetny przepis! Bigos wyszedł przepyszny! Jedyne, co zmieniłem, to zamiast zwykłego tofu dałem wędzone bez marynowania, ale składniki marynaty i tak dodałem do całości.
odpowiedz