
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę cedzakową
- łyżkę wazową
- rózgę kuchenną
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Por przekrój na pół, marchew pokrój w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki.
Warzywa (poza porem) przełóż do miski, skrop olejem i oprósz pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru.
Upieczone warzywa przełóż do garnka. Zalej zimną wodą. Dodaj kiełbasę i por. Zagotuj. Gotuj ok. 30 minut.
Sposób przygotowania:
Krok 1: DOPRAWIAMY WYWAR
Kiełbasę i warzywa wyjmujemy z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Odkładamy. Dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS
Mąkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 3: DODAJEMY ZAKWAS DO WYWARU
Podgotowane grzyby i przyprawy wyławiamy z wywaru.
Zakwas dodajemy do wywaru według proporcji 1:1 (1 litr zakwasu na 1 litr wywaru). Początkowo dolewamy zakwas niewymieszany z mąką (zebrany z wierzchu za pomocą łyżki wazowej), by następnie stopniowo zagęszczać barszcz zakwasem wymieszanym z mąką. Zagotowujemy.
Krok 4: ZAKWASZAMY I HARTUJEMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę przekładamy do miski i zakwaszamy octem. Mieszamy. Dodajemy chrzan i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Śmietankę z chrzanem hartujemy 1 łyżką wazową wywaru, a następnie przelewamy do garnka z zagotowanym wywarem.
Krok 5: GOTUJEMY BARSZCZ
Barszcz doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry, roztarty w dłoniach majeranek i cukier. Mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY BARSZCZ
Marchew pokrojoną w plastry wykładamy na talerze i zalewamy barszczem z kiełbasą.
Zobacz podobne
przepisy
Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Komentarze (5)
17 dni temu
Czy zakwas można kupić w sklepie Lidl ?
odpowiedz
15 dni temu
Zakwas jest dostępny w sklepach Lidl okazjonalnie, także warto śledzić ofertę. Za to naprawdę polecamy przygotowanie zakwasu z przepisu Karola :)
177 dni temu
Czy ten zawkas jest od ręki gotowy czy musi stać parę dni?
odpowiedz
176 dni temu
Tak jak Karol wspomina w filmie, ten zakwas jest wyjątkowy, gdyż można go zużyć od razu po przygotowaniu lub nawet po tygodniu fermentacji. Zależnie od tego, jaki smak Ci najbardziej odpowiada.
1325 dni temu
Krótko: Najlepszy!!! Domowy świąteczny smakuje najlepiej
odpowiedz
zobacz wszystkie