Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę cedzakową
- łyżkę wazową
- rózgę kuchenną
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Por przekrój na pół, marchew pokrój w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki.
Warzywa (poza porem) przełóż do miski, skrop olejem i oprósz pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru.
Upieczone warzywa przełóż do garnka. Zalej zimną wodą. Dodaj kiełbasę i por. Zagotuj. Gotuj ok. 30 minut.
Sposób przygotowania:
Krok 1: DOPRAWIAMY WYWAR
Kiełbasę i warzywa wyjmujemy z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Odkładamy. Dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS
Mąkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 3: DODAJEMY ZAKWAS DO WYWARU
Podgotowane grzyby i przyprawy wyławiamy z wywaru.
Zakwas dodajemy do wywaru według proporcji 1:1 (1 litr zakwasu na 1 litr wywaru). Początkowo dolewamy zakwas niewymieszany z mąką (zebrany z wierzchu za pomocą łyżki wazowej), by następnie stopniowo zagęszczać barszcz zakwasem wymieszanym z mąką. Zagotowujemy.
Krok 4: ZAKWASZAMY I HARTUJEMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę przekładamy do miski i zakwaszamy octem. Mieszamy. Dodajemy chrzan i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Śmietankę z chrzanem hartujemy 1 łyżką wazową wywaru, a następnie przelewamy do garnka z zagotowanym wywarem.
Krok 5: GOTUJEMY BARSZCZ
Barszcz doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry, roztarty w dłoniach majeranek i cukier. Mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY BARSZCZ
Marchew pokrojoną w plastry wykładamy na talerze i zalewamy barszczem z kiełbasą.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
Barszcz biały – dlaczego nasz przepis jest wyjątkowy dla każdego smakosza?
Barszcz biały to popularna odsłona tradycyjnej zupy przygotowywanej na zakwasie. Choć stanowi on nieodłączny składnik narodowej kuchni, ma pochodzenie zagraniczne. Prawdopodobnie przywędrował do Polski – choć w odsłonie czerwonej – z Ukrainy. To zupa, która powstaje na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem zakwasu chlebowego oraz mąki. Barszcz cechuje nie tylko charakterystyczna biała barwa, ale również niepodrabialny, kwaśny smak i silne nuty ziołowe.
Oczywiście barszcz biały, popularny w większości krajów słowiańskich, doczekał się wielu różnych wariantów. Jednym z nich jest barszcz biały z kapustą kiszoną, czy też biały barszcz na zakwasie kapuścianym. I to właśnie ten pochodzący z kuchni staropolskiej barszcz z białej kapusty poleca Ci Karol Okrasa w swoim wyjątkowym przepisie! To idealny pomysł na świąteczny czas… ale nie tylko. Mamy pewność, że aromatyczny barszcz z kiszonej kapusty przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi intensywnych, regionalnych smaków. Z jego przygotowaniem nie musisz czekać aż do Wielkanocy!
Zaznaczamy, że przepis na barszcz biały z kapustą kiszoną nie jest zarezerwowanych wyłącznie dla mistrzów sztuki kuchennej. Ależ skąd! Zaliczamy go do grupy przepisów łatwych, a zatem, że możesz mieć pewność, że bez trudu zmienisz go w pyszną rzeczywistość. Wystarczy otwartość na nowe doznania kulinarne. Mamy jeszcze jedną świetną wiadomość. Tę tradycyjną zupę przygotujesz w niecałe półtorej godziny!
W tym miejscu pragniemy wyjaśnić jeszcze jedną kwestię, która może spędzać Ci sen z powiek. Otóż czym się różni barszcz biały od żurku? To kwestia nieco skomplikowana i do dziś budząca liczne kontrowersje wśród kucharzy. Zazwyczaj przyjmuje się, że biały barszcz powstaje na bazie zakwasu pszennego, żurek natomiast – z wykorzystaniem zakwasu żytniego. Oczywiście w przypadku naszego przepisu sprawa wygląda jeszcze inaczej – to pochodzący z kuchni staropolskiej barszcz z białej kapusty! A zatem propozycja, choć trudna do jednoznacznego zakwalifikowania, czarująca oryginalnym smakiem i zapachem!
Jak zrobić zakwas na barszcz biały?
Czas wyjaśnić, jakie tajemnice skrywa przepis na barszcz biały na zakwasie kapuścianym. Jak powstaje tak ważny zakwas? Jego podstawę stanowi sok z kiszonej kapusty. Do niej musisz dodać mąkę pszenną (jak przystało na barszcz biały, a nie żurek), czosnek w plasterkach, odrobinę ziela angielskiego i liście laurowe. Mówimy jednak o niezwykłej recepturze Okrasy. Jak jednak powstaje tradycyjny zakwas do barszczu białego na zakwasie w tym przypadku? Z połączenia składników takich jak mąka pszenna, woda przegotowana, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Proporcje bywają różne – choćby trzy łyżki mąki na jeden litr wody. Podobnie jak ilość przypraw. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zakwas na barszcz biały, musisz pamiętać, że powinien on dojrzewać w słoiku przykrytym tkaniną przez 3-4 dni. Z tej porcji zakwasu możesz stworzyć do 4 litrów barszczu białego na zakwasie!
Wiesz już, jak zrobić zakwas na barszcz biały. Warto więc wspomnieć, jak zagęścić barszcz biały, jeśli jego konsystencja nie spełnia Twoich oczekiwań. Najprostszym sposobem zagęszczenia barszczu jest dodanie odrobiny mąki i dokładne wymieszanie całości, aby pozbyć się grudek. Inna opcja to odrobina gęstej śmietany. Ostatni popularny sposób to wykorzystanie zasmażki. Koneserzy zwracają przy tym uwagę, że dane rodzaje zagęszczacza pasują lepiej do określonego rodzaju zupy. Do zagęszczenia barszczu białego najczęściej wykorzystuje się mąkę, śmietanę lub… chleb!
Barszcz biały – prosty przepis Karola Okrasy warty wypróbowania
Zanim omówimy, jak zrobić barszcz biały, zwróć uwagę, że na wstępie zamieszczamy listę niezbędnych do tego celu akcesoriów i sprzętów kuchennych – m.in. łyżkę cedzakową, rózgę kuchenną, blachę do pieczenia oraz papier. Pełną listę znajdziesz na samej górze. Wszystko pod ręką? Zatem przyjrzyj się poszczególnym punktom przepisu na barszcz biały Karola Okrasy. Mistrz kuchni namawia, aby na początku zająć się warzywami – porem, marchewką i selerem. Wszystkie te składniki musisz pokroić, jednak na różne sposoby. Por na pół, marchew na słupki, seler zaś na o wiele mniejsze cząstki. Zarówno marchew, jak i seler najlepiej zalać odrobiną oleju i doprawić pieprzem. Następnie umieść je na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Zgadza się – naturalnym krokiem będzie teraz podpieczenie ich do szlachetnego złotego koloru w temperaturze 180°C.
Gdy ich barwa stanie się satysfakcjonująca, umieść je w garnku i szybko zalej zimną wodą. Teraz pora na… pora. W kolejnym punkcie musi pojawić się niezapowiedziana gwiazda, czyli kiełbasa chorizo. Jest to kiełbasa nietypowa – hiszpańska, pikantna, wieprzowa, wędzona papryką. To jedna z perełek hiszpańskiej sztuki kulinarnej. Z pewnością doda barszczowi białemu z naszego przepisu sporo nietuzinkowych akcentów. To ciekawa alternatywna dla klasycznie łączonej z barszczem białym kiełbasy białej. Wszystkie wymienione składniki należy gotować przez pół godziny.
W podanym przepisie na barszcz biały nadchodzi teraz pora na doprawienie wywaru oraz przygotowanie zakwasu. Wcześniej jednak trzeba wyjąć z niego warzywa i kiełbasę. Po doprawieniu całość powinna gotować się przez dodatkowe 20 minut. Kolejny etap realizacji przepisu na barszcz biały polega na przygotowaniu zakwasu – na ten temat rozpisaliśmy się już powyżej. W dalszej kolejności połącz zakwas z wywarem, zachowując proporcje 1:1. Pamiętaj, żeby podczas dodawania zakwasu do wywaru stopniowo zagęszczać barszczyk biały mąką.
Kolejny punkt zaleceń związanych z tych, jak się robi barszcz biały, może brzmieć dość enigmatycznie. Czas bowiem zakwasić i zahartować śmietankę. Cóż to jednak oznacza? Otóż śmietanę 30% musisz połączyć z łyżeczką octu w misce i całość bardzo dokładnie wymieszać. Następnie dodaj dwie łyżeczki tartego chrzanu, po czym wszystko jeszcze raz wymieszaj. Teraz nadeszła pora na tajemnicze hartowanie. Spokojnie – wystarczy, że przygotowaną w powyższy sposób mieszaninę doprawisz łyżką wywaru. Po wymieszaniu całość wlej do garnka z gotującym się wywarem. Ten natomiast wzbogać kiełbasą chorizo z początku przepisu oraz dopraw (o tym napiszemy już za chwilę!). Wyjątkowy barszcz biały jest gotowy do podania!
Jakie przyprawy do barszczu białego pasują najlepiej?
Jakie przyprawy do barszczu białego wykorzystać zgodnie z przepisem Karola Okrasy? Już wymieniamy te, bez których się nie obędzie. Do wywaru, na bazie którego powstaje barszcz biały, konieczne będą suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zielem angielskim i liśćmi laurowymi dopraw też zakwas. Na samym końcu gotujący się barszcz potraktuj jeszcze majerankiem i cukrem. Czy do barszczu białego dodaje się śmietanę? Tak wynika z polecanego przepisu Karola. Pamiętaj jednak, że to nie zwykła śmietana, lecz śmietana zahartowana i zakwaszona. Skoro nie masz już żadnych wątpliwości co do tego, jak się gotuje barszcz biały, zwróć uwagę również na propozycję podania. Polecamy przelać barszcz biały na głęboki talerz, w na którym znajdują się już pokrojone kawałki marchewki. W ten sposób zyskasz pewność, że zupa nie tylko będzie doskonale smakować i pachnieć, ale też z klasą prezentować się na talerzu! Dajemy słowo, że domownicy i goście będą zachwyceni!
A co wtedy, gdy już wypróbujesz polecany tradycyjny barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej? Wtedy możesz sięgnąć po inne sprawdzone przepisy Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich m.in. pomysł na tradycyjny żurek na zakwasie Karola Okrasy, wyśmienity zwłaszcza na Wielkanoc, czy też żurek chrzanowy ze śląską kiełbasą oraz grzybami. Zatem nie wahaj się dłużej i przygotuj wyśmienity barszcz biały wraz z Kuchnią Lidla. Zaskakuj swoich domowników nie tylko w Święta. W końcu ta pyszna zupa smakuje dobrze w dowolny dzień roku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
254 dni temu
Przepis jest bardzo ciekawy. Jednak zupełnie nie zgadzam się z proporcjami wody w stosunku do soku z kiszonej kapusty. Gdy dodamy 1 litr soku na 2 litry wody wychodzi straszny kwasior - dzieciaki kręcą nosem, dorosły zje ale bez zachwytów.
odpowiedz
396 dni temu
Czy zakwas można kupić w sklepie Lidl ?
odpowiedz
395 dni temu
Zakwas jest dostępny w sklepach Lidl okazjonalnie, także warto śledzić ofertę. Za to naprawdę polecamy przygotowanie zakwasu z przepisu Karola :)
557 dni temu
Czy ten zawkas jest od ręki gotowy czy musi stać parę dni?
odpowiedz
556 dni temu
Tak jak Karol wspomina w filmie, ten zakwas jest wyjątkowy, gdyż można go zużyć od razu po przygotowaniu lub nawet po tygodniu fermentacji. Zależnie od tego, jaki smak Ci najbardziej odpowiada.
1705 dni temu
Krótko: Najlepszy!!! Domowy świąteczny smakuje najlepiej
odpowiedz