zobacz film Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • łyżkę cedzakową
  • łyżkę wazową
  • rózgę kuchenną
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Por przekrój na pół, marchew pokrój w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki.

Warzywa (poza porem) przełóż do miski, skrop olejem i oprósz pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru.

Upieczone warzywa przełóż do garnka. Zalej zimną wodą. Dodaj kiełbasę i por. Zagotuj. Gotuj ok. 30 minut.

Sposób przygotowania:

Krok 1: DOPRAWIAMY WYWAR

Kiełbasę i warzywa wyjmujemy z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Odkładamy. Dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 minut.   

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS

Mąkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Krok 3: DODAJEMY ZAKWAS DO WYWARU

Podgotowane grzyby i przyprawy wyławiamy z wywaru.

Zakwas dodajemy do wywaru według proporcji 1:1 (1 litr zakwasu na 1 litr wywaru). Początkowo dolewamy zakwas niewymieszany z mąką (zebrany z wierzchu za pomocą łyżki wazowej), by następnie stopniowo zagęszczać barszcz zakwasem wymieszanym z mąką. Zagotowujemy.

Krok 4: ZAKWASZAMY I HARTUJEMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę przekładamy do miski i zakwaszamy octem. Mieszamy. Dodajemy chrzan i ponownie mieszamy do połączenia się składników.

Śmietankę z chrzanem hartujemy 1 łyżką wazową wywaru, a następnie przelewamy do garnka z zagotowanym wywarem.

Krok 5: GOTUJEMY BARSZCZ

Barszcz doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry, roztarty w dłoniach majeranek i cukier. Mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY BARSZCZ

Marchew pokrojoną w plastry wykładamy na talerze i zalewamy barszczem z kiełbasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Aga Was Aga Was
    1073 dni temu
    Krótko: Najlepszy!!! Domowy świąteczny smakuje najlepiej

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!