zobacz film Tradycyjny żurek na zakwasie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sitko o drobnych oczkach
  • tłuczek do ziemniaków
  • rózgę kuchenną
  • łyżkę wazową

Przygotuj wcześniej:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz przynajmniej 20 minut. Boczek przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i pozbądź się szumowin. Dodaj grzyby, marchew, seler, pietruszkę, czosnek i opaloną na gazie cebulę. Dodaj pieprz i liście laurowe. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

KROK 1: Łączymy wywar z zakwasem

Wywar odcedzamy. Boczek, marchew i grzyby odkładamy, a do garnka z wywarem przelewamy przez sito wymieszany zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu.

Boczek i marchew z wywaru kroimy w grubą kostkę, grzyby siekamy – boczek odkładamy, marchew i grzyby dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek.

KROK 2: Zabielamy żurek

Śmietanę hartujemy i przelewamy do żurku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy żurek z ognia.

Dodajemy przekrojoną na pół białą kiełbasę i parzymy ją w żurku ok. 10-15 minut.

KROK 3: Parujemy ziemniaki

Dwie łyżki wazowe wywaru przelewamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki i parujemy je pod przykryciem ok. 10 minut.

Uparowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy chrzan, mieszamy.

KROK 4: Przygotowujemy okrasę

Boczek ugotowany w wywarze przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor.

KROK 5: Podajemy żurek

Ziemniaki wykładamy na talerz z porcją okrasy, zalewamy żurkiem. Żurek podajemy z białą kiełbasą i świeżym lubczykiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • kobieta kobieta
    175 dni temu
    .Wywar robię z drobiu i włoszczyzny. Odcedzam dodaje żur na koniec dodaje podsmażoną białą kiełbasę, wędzony boczek i cebulę.Doprawiam chrzanem i śmietanką 30 procentową.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    229 dni temu
    stosunek zakwasu do wywaru 1:1? tyle maksymalnie można dodać? czy może lepiej dać proporcje 1:2 czyli połowe zakwasu w proporcji do zupy np. 500 ml zakwasu na 1 litr wywaru? Bo mniej zakwasu to chyba będzie za delikatny. Każdy według swojego uznania pewnie dodaje... ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    229 dni temu
    Dokładnie tak, zakwasu dodajemy według swojego uznania, zależnie od tego, jak bardzo jest kwaśny. Zazwyczaj wykorzystanie 500 ml zakwasu na 1 lub 1,5 litra wywaru będzie najlepszym pomysłem :)
  • Gość Gość
    230 dni temu
    Zrobiłam ten żurek, mąż mi mówi, że wyszedł mi delikatny i słodki jak barszcz biały a nie żurek :/ tylko że mąż to robi z torebki, a ja mu naturalny zrobiłam od podstw i mówi że smakuje mu jak barszcz biały a przecież robiłam zakwas na mące żytniej a nie pszennej :P Więc ja bym nie dodawała marchewki do bulionu i zamiast śmietanki użyła śmietany, bo wydaje mi się że te dwa składniki powodują że żurek jest słodki. Może za mało zakwasu dodałam więc wyszedł delikatny :P ogólnie smak żurku bardzo dobry tylko trochę słodki

    odpowiedz

  • mariuszkolenda mariuszkolenda
    910 dni temu
    Wyszło przepysznie. Nie spodziewałem się tak pysznej zupy. Polecam każdemu! Ziemniaki dodałem do zupy, nie robiłem pure.

    odpowiedz

  • karolk karolk
    1268 dni temu
    Żurek jest pyszny! Co prawda, można wrzucić pietruszkę, seler i ugotowana cebule do zurku; nie zmieni to znacząco jego smaku:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1276 dni temu
    O rany, skąd wzięliście tę Jolkę. Przecież tego się nie da oglądać !!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!