
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko o drobnych oczkach
- tłuczek do ziemniaków
- rózgę kuchenną
- łyżkę wazową
Przygotuj wcześniej:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz przynajmniej 20 minut. Boczek przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i pozbądź się szumowin. Dodaj grzyby, marchew, seler, pietruszkę, czosnek i opaloną na gazie cebulę. Dodaj pieprz i liście laurowe. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
KROK 1: Łączymy wywar z zakwasem
Wywar odcedzamy. Boczek, marchew i grzyby odkładamy, a do garnka z wywarem przelewamy przez sito wymieszany zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu.
Boczek i marchew z wywaru kroimy w grubą kostkę, grzyby siekamy – boczek odkładamy, marchew i grzyby dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek.
KROK 2: Zabielamy żurek
Śmietanę hartujemy i przelewamy do żurku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy żurek z ognia.
Dodajemy przekrojoną na pół białą kiełbasę i parzymy ją w żurku ok. 10-15 minut.
KROK 3: Parujemy ziemniaki
Dwie łyżki wazowe wywaru przelewamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki i parujemy je pod przykryciem ok. 10 minut.
Uparowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy chrzan, mieszamy.
KROK 4: Przygotowujemy okrasę
Boczek ugotowany w wywarze przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor.
KROK 5: Podajemy żurek
Ziemniaki wykładamy na talerz z porcją okrasy, zalewamy żurkiem. Żurek podajemy z białą kiełbasą i świeżym lubczykiem.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Komentarze (3)
672 dni temu
Wyszło przepysznie. Nie spodziewałem się tak pysznej zupy. Polecam każdemu! Ziemniaki dodałem do zupy, nie robiłem pure.
odpowiedz
1030 dni temu
Żurek jest pyszny! Co prawda, można wrzucić pietruszkę, seler i ugotowana cebule do zurku; nie zmieni to znacząco jego smaku:)
odpowiedz
1039 dni temu
O rany, skąd wzięliście tę Jolkę. Przecież tego się nie da oglądać !!!
odpowiedz
zobacz wszystkie