zobacz film Tradycyjny żurek na zakwasie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sitko o drobnych oczkach
  • tłuczek do ziemniaków
  • rózgę kuchenną
  • łyżkę wazową

Przygotuj wcześniej:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz przynajmniej 20 minut. Boczek przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i pozbądź się szumowin. Dodaj grzyby, marchew, seler, pietruszkę, czosnek i opaloną na gazie cebulę. Dodaj pieprz i liście laurowe. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

KROK 1: Łączymy wywar z zakwasem

Wywar odcedzamy. Boczek, marchew i grzyby odkładamy, a do garnka z wywarem przelewamy przez sito wymieszany zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu.

Boczek i marchew z wywaru kroimy w grubą kostkę, grzyby siekamy – boczek odkładamy, marchew i grzyby dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek.

KROK 2: Zabielamy żurek

Śmietanę hartujemy i przelewamy do żurku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy żurek z ognia.

Dodajemy przekrojoną na pół białą kiełbasę i parzymy ją w żurku ok. 10-15 minut.

KROK 3: Parujemy ziemniaki

Dwie łyżki wazowe wywaru przelewamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki i parujemy je pod przykryciem ok. 10 minut.

Uparowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy chrzan, mieszamy.

KROK 4: Przygotowujemy okrasę

Boczek ugotowany w wywarze przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor.

KROK 5: Podajemy żurek

Ziemniaki wykładamy na talerz z porcją okrasy, zalewamy żurkiem. Żurek podajemy z białą kiełbasą i świeżym lubczykiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • kobieta kobieta
    376 dni temu
    .Wywar robię z drobiu i włoszczyzny. Odcedzam dodaje żur na koniec dodaje podsmażoną białą kiełbasę, wędzony boczek i cebulę.Doprawiam chrzanem i śmietanką 30 procentową.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    431 dni temu
    stosunek zakwasu do wywaru 1:1? tyle maksymalnie można dodać? czy może lepiej dać proporcje 1:2 czyli połowe zakwasu w proporcji do zupy np. 500 ml zakwasu na 1 litr wywaru? Bo mniej zakwasu to chyba będzie za delikatny. Każdy według swojego uznania pewnie dodaje... ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    431 dni temu
    Dokładnie tak, zakwasu dodajemy według swojego uznania, zależnie od tego, jak bardzo jest kwaśny. Zazwyczaj wykorzystanie 500 ml zakwasu na 1 lub 1,5 litra wywaru będzie najlepszym pomysłem :)
  • Gość Gość
    431 dni temu
    Zrobiłam ten żurek, mąż mi mówi, że wyszedł mi delikatny i słodki jak barszcz biały a nie żurek :/ tylko że mąż to robi z torebki, a ja mu naturalny zrobiłam od podstw i mówi że smakuje mu jak barszcz biały a przecież robiłam zakwas na mące żytniej a nie pszennej :P Więc ja bym nie dodawała marchewki do bulionu i zamiast śmietanki użyła śmietany, bo wydaje mi się że te dwa składniki powodują że żurek jest słodki. Może za mało zakwasu dodałam więc wyszedł delikatny :P ogólnie smak żurku bardzo dobry tylko trochę słodki

    odpowiedz

  • mariuszkolenda mariuszkolenda
    1111 dni temu
    Wyszło przepysznie. Nie spodziewałem się tak pysznej zupy. Polecam każdemu! Ziemniaki dodałem do zupy, nie robiłem pure.

    odpowiedz

  • karolk karolk
    1469 dni temu
    Żurek jest pyszny! Co prawda, można wrzucić pietruszkę, seler i ugotowana cebule do zurku; nie zmieni to znacząco jego smaku:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1478 dni temu
    O rany, skąd wzięliście tę Jolkę. Przecież tego się nie da oglądać !!!

    odpowiedz


Żurek na zakwasie – klasyk polskiej kuchni

Żurek na zakwasie to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie  ucztowania. To danie, które gości na polskich stołach od pokoleń, przeszło sporo zmian i modyfikacji, jednakże tradycja jego przygotowywania na święta Wielkanocne pozostaje niezmienna. Przygotowanie tradycyjnego żurku wymaga odrobiny czasu i zaangażowania, ale efekt z pewnością wynagrodzi ten wysiłek.

Skąd żurek wziął się w naszej rodzimej kuchni? Historia tej potrawy jest równie bogata, co jej intensywny smak. Początkowo żurek jedzony był głównie w okresie postu i nie zawierał mięsa. Wraz z czasem żurek przestał być typowo postną potrawą, zaczęto dodawać do niego wędzonkę, śmietanę, kiełbasę i inne rodzaje mięsa. Współcześnie możemy delektować się różnorodnymi wersjami tego dania – od klasycznych, postnych po bardziej wykwintne, mięsne czy mocno grzybowe kompozycje.

Kluczem do uzyskania prawdziwego smaku żurku jest rzecz jasna zakwas. Zakwas ten nadaje danie charakterystyczną kwasowość i aromat. Wbrew pozorom, samo przygotowanie zakwasu nie jest trudne, o czym zresztą wspomina Karol i Jola w tytułowym filmie. Powszechnie uważa się, że żurek najlepiej wychodzi na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, jednakże to mylne przekonanie! Równie pyszny, tradycyjny żurek przygotujesz na zakwasie z butelki.

Przepis autorstwa Karola  bez trudu odtworzysz na zakwasie z butelki. Wybierając zakwas w Lidlu, sięgasz po produkt, który zawiera wysokiej jakości składniki oraz tradycyjne przyprawy, takie jak liść laurowy czy ziele angielskie, które wpływają korzystnie na jego smak. Kupując taki zakwas z butelki, możesz być pewny, że żurek z przepisu Okrasy wyjdzie Ci perfekcyjnie!

Jak zrobić żurek na zakwasie?

Jak zrobić żur, który będzie idealnie kwaśny i aromatyczny? Przygotowanie doskonałego żurku to sztuka, której nauczyć się można zarówno od profesjonalnych kucharzy, jak i od naszych kulinarnych guru — mam, babć i prababć. Przepisy na to, jak zrobić żurek z zakwasu warto czerpać z jednego i drugiego źródła, aby osiągnąć niesamowity efekt. Aby nieco ułatwić Ci to, jak zrobić żurek, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek z obu źródeł, dzięki którym Twój żur będzie niezapomniany.

Kluczem do stworzenia doskonałego żurku, jak pewnie się domyślasz, jest odpowiedni zakwas. Niezależnie od tego, czy decydujesz się na gotowanie własnego zakwasu, czy korzystasz z gotowego z butelki, pamiętaj o świeżości i jakości używanych składników. Zasada ta tyczy się także pozostałych elementów tworzących żurek — warzyw, mięsa, a także przypraw.

Jeśli chcesz, aby Twój żur był esencjonalny i treściwy, koniecznie dodaj do niego mięso. Wybór może zależeć od Twoich upodobań — tradycyjnie stosuje się wędzonkę i mięso wieprzowe, ale coraz częściej można spotkać nieco odchudzone wersje z kurczakiem czy kaczką. Ważne jest, aby mięso było wysokiej jakości i dobrze ugotowane. Dobrym pomysłem może okazać się ugotowanie zupy na wędzonych żeberkach i boczku — tego wspaniałego, lekko wędzonego smaku nie da się podrobić! Do żurku warto dodać także trochę grzybów leśnych, pieczarek oraz chrzanu, aby nadać mu więcej głębi i pełni aromatu.

Niezwykle ważnym elementem tego, jak zrobić dobry żurek, jest także samo gotowanie zupy. Żurek nabiera smaku wraz z czasem, dlatego warto gotować go powoli i długo. Uwierz lub nie, ale zupa ta zyskuje z każdym kolejnym odgrzaniem — także ta zabielana! Nie spiesz się, a do gotowego, ciepłego żurku wrzuć białą kiełbasę. Soczysta kiełbasa doda zupie jeszcze więcej charakteru.

Przepis Kuchni Lidla na żurek na zakwasie

Tytułowy przepis na żurek od Okrasy  dodatkiem tłuczonych ziemniaków i chrzanu to niezwykle aromatyczne danie, które wyróżnia się spośród innych tradycyjnych przepisów na żurek. Nietypowa forma podania ziemniaków nadaje zupie niesamowitej konsystencji i wyjątkowego charakteru.

Przygotowując żur z tytułowego przepisu, warto uzbroić się w cierpliwość oraz domowy zakwas zrobiony z dodatkiem aromatycznych przypraw (ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, czosnku i liścia laurowego) oraz chleba. Ciekawym elementem, który wyróżnia naszą wersję żurku, jest wspomniany wcześniej dodatek tłuczonych ziemniaków z chrzanem. Chociaż ziemniaki to obowiązkowy element tej zupy, to jednak podanie ich w takiej formie jest dziś dość niespotykane.

Kolejnym elementem, bez którego przepis na żur jest niemożliwy do zrealizowania, są warzywa oraz kawał wędzonego mięsa. Te składniki tworzą doskonałą bazę wywaru. Grzyby, marchew, seler, pietruszka i czosnek, dodatek boczku i marchewki nadają tej zupie prawdziwie królewskiego smaku! Gdy wywar jest gotowy, wystarczy dodać zakwas i gotowe. Niezależnie od tego, czy wybierzesz tej domowej roboty, czy zakwas z butelki, nasz prosty przepis na żurek na pewno Ci zasmakuje!

A jeśli masz ochotę nieco zaszaleć w kuchni, możesz jeszcze bardziej podkręcić smak naszego żurku, dodając do niego inne składniki. Tradycyjnie do żurku dodaje się kiełbasę białą, jednakże równie pysznie smakować będzie z dodatkiem kiełbasy jałowcowej lub kiełbasy krakowskiej. Miłośnicy wędlin mogą także eksperymentować z dodatkiem kiełbasy śląskiej czy kiełbasy myśliwskiej.

Dodatki warzywne stanowią istotną część smaku żurku. Oprócz tradycyjnych warzyw jak marchew, seler, pietruszka i cebula poeksperymentuj z dodatkiem pora, selera naciowego, topinamburu czy pasternaku. A jeśli masz ochotę i odwagę, wzbogać swój żurek kapustą kiszoną! Kreatywność w doborze składników pozwala każdemu dostosować żurek do swoich gustów, tworząc zupę pełną głębi i cudownego smaku!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!