
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko o drobnych oczkach
- tłuczek do ziemniaków
- rózgę kuchenną
- łyżkę wazową
Przygotuj wcześniej:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz przynajmniej 20 minut. Boczek przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i pozbądź się szumowin. Dodaj grzyby, marchew, seler, pietruszkę, czosnek i opaloną na gazie cebulę. Dodaj pieprz i liście laurowe. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
KROK 1: Łączymy wywar z zakwasem
Wywar odcedzamy. Boczek, marchew i grzyby odkładamy, a do garnka z wywarem przelewamy przez sito wymieszany zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu.
Boczek i marchew z wywaru kroimy w grubą kostkę, grzyby siekamy – boczek odkładamy, marchew i grzyby dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek.
KROK 2: Zabielamy żurek
Śmietanę hartujemy i przelewamy do żurku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy żurek z ognia.
Dodajemy przekrojoną na pół białą kiełbasę i parzymy ją w żurku ok. 10-15 minut.
KROK 3: Parujemy ziemniaki
Dwie łyżki wazowe wywaru przelewamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki i parujemy je pod przykryciem ok. 10 minut.
Uparowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy chrzan, mieszamy.
KROK 4: Przygotowujemy okrasę
Boczek ugotowany w wywarze przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor.
KROK 5: Podajemy żurek
Ziemniaki wykładamy na talerz z porcją okrasy, zalewamy żurkiem. Żurek podajemy z białą kiełbasą i świeżym lubczykiem.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Komentarze (7)
175 dni temu
.Wywar robię z drobiu i włoszczyzny. Odcedzam dodaje żur na koniec dodaje podsmażoną białą kiełbasę, wędzony boczek i cebulę.Doprawiam chrzanem i śmietanką 30 procentową.
odpowiedz
229 dni temu
stosunek zakwasu do wywaru 1:1? tyle maksymalnie można dodać? czy może lepiej dać proporcje 1:2 czyli połowe zakwasu w proporcji do zupy np. 500 ml zakwasu na 1 litr wywaru? Bo mniej zakwasu to chyba będzie za delikatny. Każdy według swojego uznania pewnie dodaje... ?
odpowiedz
229 dni temu
Dokładnie tak, zakwasu dodajemy według swojego uznania, zależnie od tego, jak bardzo jest kwaśny. Zazwyczaj wykorzystanie 500 ml zakwasu na 1 lub 1,5 litra wywaru będzie najlepszym pomysłem :)
230 dni temu
Zrobiłam ten żurek, mąż mi mówi, że wyszedł mi delikatny i słodki jak barszcz biały a nie żurek :/ tylko że mąż to robi z torebki, a ja mu naturalny zrobiłam od podstw i mówi że smakuje mu jak barszcz biały a przecież robiłam zakwas na mące żytniej a nie pszennej :P Więc ja bym nie dodawała marchewki do bulionu i zamiast śmietanki użyła śmietany, bo wydaje mi się że te dwa składniki powodują że żurek jest słodki. Może za mało zakwasu dodałam więc wyszedł delikatny :P ogólnie smak żurku bardzo dobry tylko trochę słodki
odpowiedz
910 dni temu
Wyszło przepysznie. Nie spodziewałem się tak pysznej zupy. Polecam każdemu! Ziemniaki dodałem do zupy, nie robiłem pure.
odpowiedz
1268 dni temu
Żurek jest pyszny! Co prawda, można wrzucić pietruszkę, seler i ugotowana cebule do zurku; nie zmieni to znacząco jego smaku:)
odpowiedz
1276 dni temu
O rany, skąd wzięliście tę Jolkę. Przecież tego się nie da oglądać !!!
odpowiedz
zobacz wszystkie