
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko o drobnych oczkach
- tłuczek do ziemniaków
- rózgę kuchenną
- łyżkę wazową
Przygotuj wcześniej:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz przynajmniej 20 minut. Boczek przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i pozbądź się szumowin. Dodaj grzyby, marchew, seler, pietruszkę, czosnek i opaloną na gazie cebulę. Dodaj pieprz i liście laurowe. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
KROK 1: Łączymy wywar z zakwasem
Wywar odcedzamy. Boczek, marchew i grzyby odkładamy, a do garnka z wywarem przelewamy przez sito wymieszany zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu.
Boczek i marchew z wywaru kroimy w grubą kostkę, grzyby siekamy – boczek odkładamy, marchew i grzyby dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek.
KROK 2: Zabielamy żurek
Śmietanę hartujemy i przelewamy do żurku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy żurek z ognia.
Dodajemy przekrojoną na pół białą kiełbasę i parzymy ją w żurku ok. 10-15 minut.
KROK 3: Parujemy ziemniaki
Dwie łyżki wazowe wywaru przelewamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki i parujemy je pod przykryciem ok. 10 minut.
Uparowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy chrzan, mieszamy.
KROK 4: Przygotowujemy okrasę
Boczek przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor.
KROK 5: Podajemy żurek
Ziemniaki wykładamy na talerz z porcją okrasy, zalewamy żurkiem. Żurek podajemy z białą kiełbasą i świeżym lubczykiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Komentarze (2)
288 dni temu
Żurek jest pyszny! Co prawda, można wrzucić pietruszkę, seler i ugotowana cebule do zurku; nie zmieni to znacząco jego smaku:)
odpowiedz
297 dni temu
O rany, skąd wzięliście tę Jolkę. Przecież tego się nie da oglądać !!!
odpowiedz
zobacz wszystkie