
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik nagrzany do 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i pokrój w ćwiartki.
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w plastry. Do garnka z 2 litrami wody wrzuć 2 rozgniecione ząbki czosnku, 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) i boczek. Gotujemy.
Kiełbasa
Białą kiełbasę (3 sztuki) nacinamy z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno siekamy. 1 cebulę kroimy w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładamy je pokrojoną cebulą, posypujemy majerankiem, cebulę znów polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml), na cebulę kładziemy białą kiełbasę i czosnek, całość polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml). Naczynie z kiełbasą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Barszcz
2 cebule (odkrawamy najpierw 2 większe kawałki, odstawiamy) kroimy w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalamy nad gazem (lub palimy na patelni). Opalone kawałki cebuli przekładamy do gotującego się wywaru z boczkiem i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucamy ziemniaki. Ugotowany boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy majeranek, następnie boczek, smażymy.
Po 5 minutach gotowania wyjmujemy z wywaru przypaloną cebulę. Cały czas mieszamy boczek i cebulę na patelni. Następnie boczek i cebulę z patelni przekładamy do wywaru. Zakwas na żur mieszamy, 1/2 litra dolewamy do garnka. Od czasu do czasu mieszamy.
Z jaj wyciągamy żółtka (białka odstawiamy na bok) i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy kilka łyżek wywaru, rozgniatamy żółtka. Do roztartych żółtek dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Mieszamy. Białka drobno siekamy.
Za pomocą łyżki przelewamy ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelewamy do barszczu. Mieszamy. Do barszczu dodajemy pokrojone białka. Na samym końcu dodajemy chrzan i mieszamy. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Zagotowujemy.
Jak podawać
Na dno talerza wykładamy kiełbasę i cebulę, zalewamy barszczem razem z ziemniakami, skwarkami.
Na wierzch dodajemy świeży majeranek.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Komentarze (55)
83 dni temu
Trochę czas przygotowanie mi się nie zgadza. Pan Okrasa mówi o 30 min., a w przepisie są 2h. Pytam, bo podejrzewam, że kiełbasa musi być ciepła, kiedy będę wykładać zupę na talerz, a licząc czas gotowania boczku, potem ziemniaków i zagotowania z chrzanem to wyjdzie dłużnej niż kiełbasa będzie w piekarniku. Zastanawiam się kiedy ją wstawić, żeby nie ostygła?
odpowiedz
83 dni temu
Kiełbas piekła się 45 min
80 dni temu
Kiełbasa powinna się piec ok. 15-20 minut, jednak zależnie od piekarnika i użytej kiełbasy może to być nawet 40 minut. Najlepiej obserwować to, co dzieje się w piekarniku i np. wyłączyć piekarnik chwilę wcześniej, aby kiełbasa doszła w cieple i nadal była ciepła, kiedy zupa zostanie podana. Nie jest to jednak konieczne, gdyż nawet przestudzona kiełbasa ogrzeje się, kiedy zalejemy ją gorącą zupą :)
245 dni temu
Od kilku lat król na stole Wielkanocnym to barszcz chrzanowy :-)
odpowiedz
529 dni temu
Raczej nie ma szans by upiec i zrumienic kielbase w 20 minut
odpowiedz
2814 dni temu
Mogę użyć zakwasu z mąki pszennej?
odpowiedz
2810 dni temu
Możesz :)
2836 dni temu
REWELACYJNY, idealny na nadchodzące święta :)
odpowiedz
3169 dni temu
Barszcz wyszedł rewelacyjnie. Robi się go długo, ale naprawdę warto.
odpowiedz
3170 dni temu
Barszcz chrzanowy wyszedł super, po prostu Pychotka!
odpowiedz
3174 dni temu
Przyrządziłem zupę w zeszłym roku dla 11 osób wyszła super, oczywiście podana w chlebie wielkanocnym do żurku - w tym roku mam zamówienie na tę samą ilość zupy :)
odpowiedz
3182 dni temu
Robiłam go w zeszłym roku na Święta i w tym zrobię także. Jest pyszny!
odpowiedz
3223 dni temu
Kiełbasę pokroiłam w kawałki i zrobiłam wersję bez chrzanu. Zupa REWELACJA!!!
odpowiedz
3243 dni temu
właśnie ugotowałam zupę, dałam chyba za dużo wody ;-) teraz już wiem jak gotować kolejnym razem, a sama zupa wyśmienita ;-)
odpowiedz
3244 dni temu
Michale, mamy nadzieję, że skusisz się również na wypróbowanie innych przepisów Okrasy :)
odpowiedz
3244 dni temu
Mi zajeło 1,28 h ugotowanie tej zupy.... ale przepis jest fenomenalny. Dziekuje za przepis panie Karolu :)
odpowiedz
3359 dni temu
Barszcz " niebo w gębie" . Dzięki mistrzu za przepis!
odpowiedz
3359 dni temu
Dziękuję za odpowiedz :) Nie wiem jaka jest różnica między kupnym, a domowym zakwasem, ale ja poszłam za Waszą namową i kupiłam ten w butelce. Zupka wyszła pyszna! Dziękuję Lidlu :)
odpowiedz
3390 dni temu
Drogi Gościu, jak to zwykle bywa, domowe smaki różnią się nieco od tych ze sklepu, lecz śmiało możesz użyć w tym przepisie zakwas z butelki :)
odpowiedz
3390 dni temu
Przepraszam ale w składnikach wymieniacie zakwas żytni, a gdzie jest do niego przepis? Bo te sklepowe, to słyszałam, że smakiem są odległe do tych domowych, jak to w końcu jest?
odpowiedz
3519 dni temu
my robimy właśnie kiełbaski - już widać rodzinne poruszenie :P
odpowiedz
3519 dni temu
Właśnie kończę gotować...po zapachu czuć, że wyszło pysznie! Wesołych Świąt wszystkim :)
odpowiedz
3581 dni temu
Zrobiłam:) Jest bardzo dobry... polecam oczywiście na takim zakwasie a nie "sklepowym"
odpowiedz
3617 dni temu
Najlepszy bialy barszcz jaki w zyciu jadlam, pychota ......
odpowiedz
3715 dni temu
bardzo dobra zupa, fajny pomysł na przygotowanie kiełbaski
odpowiedz
3750 dni temu
Barszczyk pierwsza klasa,na bank zagości na naszym stole i to nie tylko w święta.
odpowiedz
3898 dni temu
ok :)
odpowiedz
3902 dni temu
Barszczyk rewelacyjny :) Będzie moim tradycyjnym daniem wielkanocnym.
odpowiedz
3903 dni temu
Kupiłem surową kiełbaskę ugotowałem z dodatkiem soli pokroiłem na kawałki i wrzuciłem do zupy Jak dla mnie wyszło świetnie
odpowiedz
3903 dni temu
Zrobiłem barszcz u siebie, ale kiełbaska mnie rozczarowała. Gotowałem później barszcz u teścia i upiekłem jego kiełbaskę własnej roboty, dopiero ten zestaw był wyśmienity.
odpowiedz
3903 dni temu
Barszczyk rewelacja - polecam wszystkim, to będzie tradycja w moim domu:)
odpowiedz
3903 dni temu
Barszcz bały super jeszcze takiego nie jadłam.Pozdrawiam
odpowiedz
3904 dni temu
W imieniu Pawła, Karola i Pascala oraz całego zespołu Kuchnia Lidla – życzymy Wam spokojnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy :)
odpowiedz
3904 dni temu
barszcz chrzanowy - odjazd -rodzince bardzo bardzo smakowało - kiełbaska pieczona -bomba!
odpowiedz
3904 dni temu
najlepszy żurko-barszcz biały jaki znam ;-) brawoooo panie okrasaaaa!!!!!
odpowiedz
3904 dni temu
KURDE ZROBIŁEM (tylko bez spyrek) jestem chwalony ........wielkie dzięki . Wesołych Świąt Panie Okrasa....
odpowiedz
3904 dni temu
Nie wiem, czy doczeka świąt
odpowiedz
3904 dni temu
Właśnie skończyłem gotować. No REWELACJA! :) POLECAM!
odpowiedz
3905 dni temu
Barszczyk rewelacja!!! Najlepszy, jaki robiłam.
odpowiedz
3905 dni temu
Właśnie przygotowałam barszcz według Twojego przepisu i powiem tylko tyle...palce lizać!!!
odpowiedz
3905 dni temu
Uwielbiam przepisy Karola Okrasy, tym razem znów trafił w mój gust :) Dziś gotowałam z moją córeczką i największą frajdę miała z wydobywaniem żółtka :)) No i zjadła ze smakiem całą miseczkę zupy. Fakt, że nie jest to lekkie danie, ale taka już nasza polska kuchnia i czasem dla smaku można zaszaleć, a w tym przypadku warto! Pychotka i szybko się robi.
odpowiedz
3905 dni temu
Kolejna zupa Okrasy , która jest super ! zrobiłam ją w środę przed świętami - żeby wypróbować - SUPER ! Taką zrobię na święta ! Kiełbasę miałam nie parzoną, więc sparzyłam i potem ciepła do piekarnika ale tylko na grul , żeby się spiekła skórka - Rewelacja ! POLECAM !
odpowiedz
3906 dni temu
Mowa o oleju rzepakowym, a dolewana jest oliwa z oliwek - widać po butelce, konsystencji i kolorze. Poza tym zapowiada się apetycznie!
odpowiedz
3906 dni temu
Trochę się pomylił. Najpierw mówił o zakwasie pszennym a później o żytnim. A ziemniaki gotuje się bez soli? Dziwne...
odpowiedz
3906 dni temu
zrobie!!! bez dwóch zdan
odpowiedz
3907 dni temu
wygląda smakowicie na pewno zrobię dzięki za przepis
odpowiedz
3908 dni temu
Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę go gotować na Święta.... :-)) Dzięki za przepis - po przeczytaniu sama ślinka cieknie , to co będzie po skosztowaniu.... ???? :-))
odpowiedz
3908 dni temu
Karol, dla ilu osób tego barsczyku wystarczy??
odpowiedz
3908 dni temu
Wygląda to wszystko naprawdę smakowicie! Szkoda tylko, że najlepsza kuchnia jest taka zabójcza dla naszych żył. Boczek! Biała kiełbasa! Żółtka nadające smaku i zagęszczające wywar! Mniam! :)
odpowiedz
3909 dni temu
zrobię na te "zimowe "w tym roku Święta!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3909 dni temu
Dziękuję za przepis.Wypróbuję na wielkanocne śniadanie.
odpowiedz
3909 dni temu
Dziękuję za przepis - W święta przetestuję - lubię tradycyjne potrawy :)
odpowiedz
3909 dni temu
Dziękuję Panie Karolu, spróbuję ją. Wygląda bardzo apetycznie.
odpowiedz
3909 dni temu
Smakowicie wygląda....też się skuszę i zrobię na śniadanko;)
odpowiedz
3909 dni temu
ta zupka wyglada genialnie, na pewno ją zrobie na Swieta! a to sie rodzinka zdziwi.... :)
odpowiedz
zobacz wszystkie