
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Pokrojony boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy.
Kiełbasa
Białą kiełbasę (3 sztuki) nacinamy z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno siekamy. 1 cebulę kroimy w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładamy je pokrojoną cebulą, posypujemy majerankiem, cebulę znów polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml), na cebulę kładziemy białą kiełbasę i czosnek, całość polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml). Naczynie z kiełbasą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Barszcz
2 cebule (odkrawamy najpierw 2 większe kawałki, odstawiamy) kroimy w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalamy nad gazem (lub palimy na patelni). Opalone kawałki cebuli przekładamy do gotującego się wywaru z boczkiem i gotujemy mniej więcej 5 minut. Następnie wyjmujemy ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucamy ziemniaki. Ugotowany boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy majeranek, następnie boczek, smażymy.
Po 5 minutach gotowania wyjmujemy z wywaru przypaloną cebulę. Cały czas mieszamy boczek i cebulę na patelni. Następnie boczek i cebulę z patelni przekładamy do wywaru. Zakwas na żur mieszamy, 1/2 litra dolewamy do garnka. Od czasu do czasu mieszamy.
Z 4 jaj ugotowanych na twardo wyciągamy żółtka (białka odstawiamy na bok) i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy kilka łyżek wywaru, rozgniatamy żółtka. Do roztartych żółtek dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Mieszamy. Białka drobno siekamy.
Za pomocą łyżki przelewamy ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelewamy do barszczu. Mieszamy. Do barszczu dodajemy pokrojone białka. Na samym końcu dodajemy chrzan i mieszamy. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Zagotowujemy.
Jak podawać
Na dno talerza wykładamy kiełbasę i cebulę, zalewamy barszczem razem z ziemniakami, skwarkami.
Na wierzch dodajemy świeży majeranek.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Smak Włoch to smak pomidorów! W tym przepisie zamknięto go w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Komentarze (50)
1842 dni temu
Mogę użyć zakwasu z mąki pszennej?
odpowiedz
1838 dni temu
Możesz :)
1864 dni temu
REWELACYJNY, idealny na nadchodzące święta :)
odpowiedz
2197 dni temu
Barszcz wyszedł rewelacyjnie. Robi się go długo, ale naprawdę warto.
odpowiedz
2198 dni temu
Barszcz chrzanowy wyszedł super, po prostu Pychotka!
odpowiedz
2202 dni temu
Przyrządziłem zupę w zeszłym roku dla 11 osób wyszła super, oczywiście podana w chlebie wielkanocnym do żurku - w tym roku mam zamówienie na tę samą ilość zupy :)
odpowiedz
2210 dni temu
Robiłam go w zeszłym roku na Święta i w tym zrobię także. Jest pyszny!
odpowiedz
2251 dni temu
Kiełbasę pokroiłam w kawałki i zrobiłam wersję bez chrzanu. Zupa REWELACJA!!!
odpowiedz
2271 dni temu
właśnie ugotowałam zupę, dałam chyba za dużo wody ;-) teraz już wiem jak gotować kolejnym razem, a sama zupa wyśmienita ;-)
odpowiedz
2272 dni temu
Michale, mamy nadzieję, że skusisz się również na wypróbowanie innych przepisów Okrasy :)
odpowiedz
2272 dni temu
Mi zajeło 1,28 h ugotowanie tej zupy.... ale przepis jest fenomenalny. Dziekuje za przepis panie Karolu :)
odpowiedz
2387 dni temu
Barszcz " niebo w gębie" . Dzięki mistrzu za przepis!
odpowiedz
2387 dni temu
Dziękuję za odpowiedz :) Nie wiem jaka jest różnica między kupnym, a domowym zakwasem, ale ja poszłam za Waszą namową i kupiłam ten w butelce. Zupka wyszła pyszna! Dziękuję Lidlu :)
odpowiedz
2418 dni temu
Drogi Gościu, jak to zwykle bywa, domowe smaki różnią się nieco od tych ze sklepu, lecz śmiało możesz użyć w tym przepisie zakwas z butelki :)
odpowiedz
2419 dni temu
Przepraszam ale w składnikach wymieniacie zakwas żytni, a gdzie jest do niego przepis? Bo te sklepowe, to słyszałam, że smakiem są odległe do tych domowych, jak to w końcu jest?
odpowiedz
2547 dni temu
my robimy właśnie kiełbaski - już widać rodzinne poruszenie :P
odpowiedz
2547 dni temu
Właśnie kończę gotować...po zapachu czuć, że wyszło pysznie! Wesołych Świąt wszystkim :)
odpowiedz
2609 dni temu
Zrobiłam:) Jest bardzo dobry... polecam oczywiście na takim zakwasie a nie "sklepowym"
odpowiedz
2645 dni temu
Najlepszy bialy barszcz jaki w zyciu jadlam, pychota ......
odpowiedz
2743 dni temu
bardzo dobra zupa, fajny pomysł na przygotowanie kiełbaski
odpowiedz
2779 dni temu
Barszczyk pierwsza klasa,na bank zagości na naszym stole i to nie tylko w święta.
odpowiedz
2926 dni temu
ok :)
odpowiedz
2930 dni temu
Barszczyk rewelacyjny :) Będzie moim tradycyjnym daniem wielkanocnym.
odpowiedz
2931 dni temu
Kupiłem surową kiełbaskę ugotowałem z dodatkiem soli pokroiłem na kawałki i wrzuciłem do zupy Jak dla mnie wyszło świetnie
odpowiedz
2931 dni temu
Zrobiłem barszcz u siebie, ale kiełbaska mnie rozczarowała. Gotowałem później barszcz u teścia i upiekłem jego kiełbaskę własnej roboty, dopiero ten zestaw był wyśmienity.
odpowiedz
2931 dni temu
Barszczyk rewelacja - polecam wszystkim, to będzie tradycja w moim domu:)
odpowiedz
2932 dni temu
Barszcz bały super jeszcze takiego nie jadłam.Pozdrawiam
odpowiedz
2932 dni temu
W imieniu Pawła, Karola i Pascala oraz całego zespołu Kuchnia Lidla – życzymy Wam spokojnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy :)
odpowiedz
2932 dni temu
barszcz chrzanowy - odjazd -rodzince bardzo bardzo smakowało - kiełbaska pieczona -bomba!
odpowiedz
2932 dni temu
najlepszy żurko-barszcz biały jaki znam ;-) brawoooo panie okrasaaaa!!!!!
odpowiedz
2932 dni temu
KURDE ZROBIŁEM (tylko bez spyrek) jestem chwalony ........wielkie dzięki . Wesołych Świąt Panie Okrasa....
odpowiedz
2932 dni temu
Nie wiem, czy doczeka świąt
odpowiedz
2933 dni temu
Właśnie skończyłem gotować. No REWELACJA! :) POLECAM!
odpowiedz
2933 dni temu
Barszczyk rewelacja!!! Najlepszy, jaki robiłam.
odpowiedz
2933 dni temu
Właśnie przygotowałam barszcz według Twojego przepisu i powiem tylko tyle...palce lizać!!!
odpowiedz
2933 dni temu
Uwielbiam przepisy Karola Okrasy, tym razem znów trafił w mój gust :) Dziś gotowałam z moją córeczką i największą frajdę miała z wydobywaniem żółtka :)) No i zjadła ze smakiem całą miseczkę zupy. Fakt, że nie jest to lekkie danie, ale taka już nasza polska kuchnia i czasem dla smaku można zaszaleć, a w tym przypadku warto! Pychotka i szybko się robi.
odpowiedz
2933 dni temu
Kolejna zupa Okrasy , która jest super ! zrobiłam ją w środę przed świętami - żeby wypróbować - SUPER ! Taką zrobię na święta ! Kiełbasę miałam nie parzoną, więc sparzyłam i potem ciepła do piekarnika ale tylko na grul , żeby się spiekła skórka - Rewelacja ! POLECAM !
odpowiedz
2934 dni temu
Mowa o oleju rzepakowym, a dolewana jest oliwa z oliwek - widać po butelce, konsystencji i kolorze. Poza tym zapowiada się apetycznie!
odpowiedz
2934 dni temu
Trochę się pomylił. Najpierw mówił o zakwasie pszennym a później o żytnim. A ziemniaki gotuje się bez soli? Dziwne...
odpowiedz
2935 dni temu
zrobie!!! bez dwóch zdan
odpowiedz
2935 dni temu
wygląda smakowicie na pewno zrobię dzięki za przepis
odpowiedz
2936 dni temu
Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę go gotować na Święta.... :-)) Dzięki za przepis - po przeczytaniu sama ślinka cieknie , to co będzie po skosztowaniu.... ???? :-))
odpowiedz
2936 dni temu
Karol, dla ilu osób tego barsczyku wystarczy??
odpowiedz
2937 dni temu
Wygląda to wszystko naprawdę smakowicie! Szkoda tylko, że najlepsza kuchnia jest taka zabójcza dla naszych żył. Boczek! Biała kiełbasa! Żółtka nadające smaku i zagęszczające wywar! Mniam! :)
odpowiedz
2937 dni temu
zrobię na te "zimowe "w tym roku Święta!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
2937 dni temu
Dziękuję za przepis.Wypróbuję na wielkanocne śniadanie.
odpowiedz
2937 dni temu
Dziękuję za przepis - W święta przetestuję - lubię tradycyjne potrawy :)
odpowiedz
2937 dni temu
Dziękuję Panie Karolu, spróbuję ją. Wygląda bardzo apetycznie.
odpowiedz
2938 dni temu
Smakowicie wygląda....też się skuszę i zrobię na śniadanko;)
odpowiedz
2938 dni temu
ta zupka wyglada genialnie, na pewno ją zrobie na Swieta! a to sie rodzinka zdziwi.... :)
odpowiedz
zobacz wszystkie